22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

BUGÜNÜN BASIN ÖZETLERİ

 

Şova izin verilmedi 
Dağlıca’daki kalleş saldırı sonrası kendileriyle irtibat kesilen 8 Türk askeri, dün Türkiye’ye döndü. Irak’taki Koalisyon Güçleri Komutanı ABD’li General Petraeus, Türk askerlerini alan DTP heyetinin basın toplantısı yapma isteğini, "Bundan sonrası bizim işimiz" diyerek engelledi, Türk askerine Türkiye’ye kadar eşlik etti.

HAKKARİ-DAĞLICA baskınından sonra irtibat kurulamayan 8 asker dün sabah Türkiye’ye geri döndü. Askerlerin geri dönüşünde ABD’nin Irak’taki 1 numarası Orgeneral David Petraeus devreye girdi. DTP’nin Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Van Milletvekili Fatma Kurtulan ve Siirt Milletvekili Osman Özçelik, cuma gecesi askerler konusunda çaba göstermek üzere Habur’dan Kuzey Irak’a geçti.
’Galata Limanı’na 700 bin YTL 5 
OSMANLI saray ressamı Fausto Zonaro’nun "Galata Limanı" isimli tablosu, 700 bin YTL’ye satıldı.

Antik A.Ş.’nin dün Swissotel’de düzenlenen 250. müzayedesinde, Ressam Naci Kalmukoğlu’nun ’Süleymaniye’den Haliç’e Bakış" adlı eseri 650 bin YTL, "Tüller arasında Nü" adlı tablosu ise 180 bin YTL’ye alıcı buldu. İbrahim Çallı’nın "Manolya" adlı tablosu 200 bin YTL’ye, "Adada Piknik" adlı tablosu 80 bin YTL, Sami Yetik’in "Amca Hüseyin Paşa Medresesi" isimli tablosu 170 bin YTL, "Kartopu" isimli eseri 130 bin YTL, Fikret Mualla’nın natürmortu 100 bin YTL, "Sokakta Yürüyenler ve Çiçekçi Kadın" adlı tablosu 95 bin YTL, "Bebek Arabası" adlı tablosu 85 bin YTL’ye satıldı. Değerli taşlarla süslü Osmanlı murassa kemer 150 bin YTL, Kabe örtüsü 60 bin YTL, Osmanlı ipek seccade 16 bin YTL’ye alıcı bulan eserler oldu.

Bush kararını versin, PKK mı Türkiye mi?
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in saptamasına yürekten katılıyorum.Demirel seçim sonuçlarını değerlendirirken şöyle diyor:

"22 Temmuz’un acısı 15 yıl sonra çıkar."

Yani Türk toplumu yüzde 47’nin faturalarını 15 yıl sonra ödemeye başlar.

Bakalım o ağır faturaların altından kalkabilecek miyiz?

Bugün Washington’da Erdoğan-Bush görüşmesi yapılacak.

Konu Kuzey Irak’ta yuvalanan PKK terörü.

Bu önemli görüşmede Amerika yine oyalama taktiklerine mi başvuracak, yoksa PKK terör örgütünün dağıtılması gerektiğini kabul mü edecek?
Tufan Türenç yazdı...

Güzel insan güle güle 
Türk siyasetinin en nazik, önemli ve renkli simalarından Erdal İnönü, alkışlar ve karanfillerle son yolculuğuna uğurlandı. Törenin en etkileyici karesi, Sevinç İnönü’nün, eşinin eller üzerindeki tabutu arkasından giden, ’Güzel insan. Canım eşim. Güle güle’ yazılı çelengiydi. 

KANSER tedavisi gördüğü ABD’de vefat eden eski başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı Prof. Dr. Erdal İnönü, dün İstanbul’da, yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı cenaze töreninde alkışlar ve karanfillerle son yolculuğuna uğurlandı. İnönü, Teşvikiye Camii’nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda, kabrine Malatya’dan getirilen toprak serpilerek defnedildi. Cenazeye hükümetten dört bakan katıldı. Cenaze sabah 10.30 sıralarında Teşvikiye Camii’ne getirildi. Cenazeye katılanlar, cami avlusu kısa sürede doldurdu. Bir çok kişi, trafiğe kapatılan Teşvikiye Caddesi’nde kaldı

Kız tarafı vazgeçti düğün kana bulandı 
ZEYTİNBURNU’nda, Gülseren İ. ile Serhan S’nin önceki gün Tekin Düğün Salonu’ndaki düğününde başlayan sözlü tartışma saat 22.30 sırasında kavgaya dönüştü.

İddiaya göre kavga kız tarafının düğünden vazgeçmesine rağmen damat tarafının gelini alarak salona götürmesi yüzünden çıktı.

Salonda başlayıp dışarı taşan, tabanca ve bıçakların kullanıldığı kavgaya onlarca kişi karıştı. Kavgada Şahin Pala, Muhammet Fatih Ulubaş ve Ergün Yerliler tabancayla, 24 yaşındaki Altan Kara, 28 yaşındaki Mesut Sabay, Zihat ve Asım Gönülalan Açıklar bıçakla, damadın kardeşi Serhat Sarı başına aldığı sopa darbesiyle yaralandı. 

Yaralılar çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Şahin Pala ve Muhammet Fatih Ulubaş’ın durumlarının ağır olduğu belirtildi.

Bugün neler öğrendim 

BİR Kasım ayı gelince Alaçatı boşalıyormuş... Kasım ayında bezgin bir duman sarıyormuş her yeri... Ve bu bezgin duman, küçük kasabayı daha da güzelleştiriyormuş.

İKİ Çok eski bir İngiliz atasözü, "İnsanları tanıdıkça köpeklere olan sevgim artıyor" şeklinde imiş.

ÜÇ Kendi varlığını sofrada lüzumundan fazla hissettiren insanlardan hiç hazzetmiyormuşum...

DÖRT Kalamar, ay ışığında avlanırmış... Ve şu sıralar tam da kalamarın avlanma zamanıymış...

BEŞ Fethullah Hoca cemaatinin üst düzeyi ne kadar nazik, ne kadar ince ve ne kadar tahammüllü ise, internette örgütlenme şampiyonu olan cemaatin alt düzeyi o kadar üslupsuz ve tahammülsüzmüş...

Ahmet Hakan yazdı...

Bu bıçak taraftarın üzerinden çıktı 

Eyüpspor-Gebzespor arasında oynanan İkinci Lig karşılaşması için İstanbul’a gelen, bıçaklı, satırlı, kamalı 50 Gebzespor taraftarı gözaltına alındı.

Eyüp Stadyumu’nda, dün Eyüpspor-Gebzespor arasında oynanan TFF 2.Lig 1.Grup maçı öncesi yaklaşık 50 kişilik Gebzeli, trenle önce Haydarpaşa’ya oradan da vapurla Eminönü İskelesi’ne geldi. Maç öncesi Eminönü’nde yanlarına yeni sopa, bıçak, satır ve kama satın alan taraftarlar Balat sahilini kullanarak yaya olarak stada gitmek istedi. Taraftarın toplu olarak stada gittiği ihbarını alan Fatih ve Eyüp İlçe Emniyet Müdürlüklerine bağlı ekipler, Haliç Köprüsü altında grubun önünü kesti. Bu arada bazı taraftarlar üzerlerinde bulunan bıçak ve sopaları çalıların arasına atarak saklamak istedi. 50 kişi gözaltına alındı. Maçı, Eyüpspor 2-0 kazandı.
Başbakan’ın elini güçlendirdik 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin il başkanlarına, seçimden sonra izlediği politikaların gerekçelerini anlattı. Bahçeli, Başbakan Erdoğan’a, "Amerika’ya sen gitme, Bush ayağına gelsin" çağrısında bulunduğunu anımsatarak, bunu Türkiye’nin ve Türk Milleti’nin menfaatlerini korumak için yaptığını bildirdi.

MHP’nin izlediği politikanın iyi anlaşılması gerektiğini söyleyen Bahçeli şöyle konuştu:

"Bu destek AKP’ye ve Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a değil, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’na ve Türkiye’yedir. Kritik bir görüşmeye girerken, Başbakan’ın elinin güçlü olması lazım. Bu kadar kritik bir dönemde, kritik bir görüşme söz konusu iken, parti veya siyasi çıkar hesabı yapamayız. Biz, ’Önce ülkem ve milletim, sonra partim, sonra ben’ diyen bir anlayışın sahibiyiz. Başka türlü davranamayız."

Teoman: Ölçüm Leonard Cohen ve Bob Dylan Kral TV’deki arkadaşlarla yarışmıyorum


Dün başlayan Teoman röportajı bugün de devam ediyor. Ona torpil geçiyorum, Levent’in çektiği o güzel fotoğraflarından bir tane daha koyuyorum. Çünkü ben Teoman’ı çok beğeniyorum. Hayır, sadece müzisyen olarak değil...
Müzik hayatınıza ne zaman, nasıl girdi?
- Orta 1’de ilk teybimi aldım ve birdenbire müziğe aşık oldum. Sonra para biriktirip gitar aldım, gerisi geldi.
İcra, beste, ses... Hangisinde daha iyisiniz?
- Ben en çok şarkı sözü yazarı olarak kendimi beğeniyorum. Babam da şiire edebiyata meraklıymış, ona çekmişim. Beni edebiyat ayakta tutuyor. Şarkı sözü yazmayacak olsam, belki de müzik yapmazdım. Beni yazıp, çizmek, okumak ilgilendiriyor. Büyük ihtimalle ben şiir seven en son kuşaktanım.

Ayşe Arman yazdı...

 

Gözler Beyaz Saray'da 
Dünyanın gözü Erdoğan'ın bugün Bush ile yapacağı görüşmeye çevrildi. Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin her türlü önlemi alma kararlılığında olduğunu bildirecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George Bush ile Beyaz Saray'da bugün yapacağı görüşmede, Kuzey Irak'taki PKK varlığının ortadan kaldırılması konusunda, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon dahil her türlü önlemi alma kararlılığında olduğunu son kez ileterek, ABD yönetiminin bu konuda somut adım atması talebinde bulunacak.
Türkiye'yi askeri operasyon fikrinden vazgeçirmek isteyen Bush yönetimi de Bağdat hükümeti ile Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimine PKK ile mücadele etmeleri yönündeki baskısını artırdı.
8 asker serbest kaldı 
Hakkâri'nin Dağlıca bölgesinde yaşanan çatışmada terör örgütü PKK tarafından kaçırılan 8 asker Türkiye sınırındaki Kuzey Irak'ın Zap bölgesinde Irak Bölgesel Kürt Hükümeti yöneticileri ile DTP'li üç milletvekiline tutanakla teslim edildi

Hakkâri'nin Dağlıca bölgesinde 21 Ekim'de yaşanan çatışmada terör örgütü PKK tarafından kaçırılan 8 asker Türkiye sınırındaki Kuzey Irak'ın Zap bölgesinde Irak Bölgesel Kürt Hükümeti yöneticileri ile DTP'li üç milletvekiline tutanakla teslim edildi. ABD'nin Irak sorumlusu General David Petraus'a teslim edilen askerler Diyarbakır Havaalanı'na indirildi.

Amerika ve terör

BAŞBAKAN Erdoğan'ın Bush'la yapacağı görüşmede "dost ve müttefik" kavramına uygun gelişmeler olacak mı?
Ankara'da hemen her sorumlu kesimde yerleşmiş kanaat şudur:
"Amerika PKK'yı İran'a karşı kullanıyor! Onun için fazla üstüne gitmiyor!"
Sadece PKK'nın PJAK adlı İran kolunu İran'a saldırtarak, bu şekilde İran üzerinde baskı kurarak değil... Ama aynı zamanda Türkiye'nin İran'la ilişkilerini kısıtlamak için de PKK kartını kullanıyor!
Sekiz askerimizin bırakılması sürecini dün gazeteci olarak takip etmeye çalıştım. Ankara'da kiminle görüştüysem bunu söylediler. Şu tür sözler de duydum:
"Başbakan, İran konusunda Bush'un istediğini kabul etsin, ABD PKK'ya karşı daha sert ve etkili bir politikayı hemen devreye koyar..."
Taha Akyol yazdı...

Omuzlarda taşınmaya bu kez karşı koyamadı 
Siyasi yaşamında omuzlara alınmamak için fizik kanunlarını bile kullanmak zorunda kalan Erdal İnönü'yü bu kez sade vatandaşından siyasetçisine, bilim adamından sanatçısına çok sayıda seveni uzun süre omuzlarda taşıdı


Tedavi gördüğü ABD'de hayata veda eden SHP Onursal Başkanı, eski Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü, dün Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından binlerce kişinin alkışları arasında son yolculuğuna uğurlandı. Siyaset ve bilim dünyasının mütevazı ismi İnönü'yü son yolculuğuna uğurlamak isteyenler Teşvikiye Camii'nin avlusunu erken saatlerden itibaren doldururken, çok sayıda vatandaş da cami dışında kaldı.

Akrabalarına kurşun yağdırdı: 4 ölü, 1 yaralı 
İzmir'de bir kişi, oğlu aleyhinde tanıklık yapan 4 kişiyi tabancayla vurarak öldürdü, bir kadını da ağır yaraladı. Zanlı polise teslim oldu

İzmir'de akraba olan üç ailenin pazar günü buluştuğu evde 1'i kadın 4 kişi tabancayla öldürüldü, 1 kadın da yaralandı.

Mahkemede tanıklık yapma yüzünden işlenen katliamın faili İbrahim Vural, teslim oldu.

Uğur-Cennet Tüfekçioğlu, Ömer-Elif Gümerof çiftleri, akrabaları Yusuf-Ayşe Aygör çiftinin Basınsitesi Semti'ndeki evinde buluştu.

"Söyle bana Anka kuşu!"

Yıllar önce Venedik'te genç yetenekleri ve yaratıcı beyinleri buluşturan bir atölyeyi gezmiştim.


Kapıda "Olivero Toscani imzalı şu yazı vardı:
"İçeri girerken bütün o güzelim, karmaşık fikirlerinizi çöpe atın. Yerlerine hiç de etkileyici gözükmeyen en basit çözümlerinizi koyun. Bunu ısrarla yeniden deneyin. Sonuçta vardığınız nokta, o kadar basit olsun ki, görenler sizin nasıl bir yol kat ederek o sadeliğe ulaştığınızı asla öğrenemeden, 'Bunu herkes yapabilir' desinler."
Erdal İnönü'nün formülü buydu.
Sadelik, onun su gibi duru yaşam tarzında ve böbürlenmeyen bilgeliğinde, en büyük zaferini kazanmıştı.

Can Dündar yazdı...

Baro'dan iddialı anayasa taslağı 
Baro'nun hocalara hazırlattığı anayasa, "En özgürlükçü ve en ileri anayasa" olarak tanıtıldı. Taslakta, seçim barajının yüzde 5 olması, kadınlara kota ve yeni bir Türklük tanımı önerildi

Türkiye Barolar Birliği (TBB) dün açıkladığı anayasa önerisinde, "Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türktür" tanımı yerine, "Türk ulusu, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarından oluşur. Yurttaş bir babanın veya ananın çocuğu Türkiye Cumhuriyeti yurttaşıdır" ifadesini önerdi.
Fırat Anlı olayı DTP'ye yeni bir eksi 
DTP bu perşembe Diyarbakır'ın Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı'yı genel başkan seçmeye hazırlanıyor. Feridun Yazar'a göre bu "Parlamentodan çok fazla umut kalmadı" demek; DTP umudu radikalizmde arıyor

KİM: Feridun Yazar 63 yaşında. Urfalı. 10 kardeş. Kejan aşiretinin toprak ağalarından olan dedesi Hacı Abbas, Şeyh Sait İsyanı'na yardım ettiği için sürgüne gönderilenlerden. İÜ-Hukuk mezunu. 1971'de Devrimci Doğu Kültür Ocakları davasından Diyarbakır cezaevine girdi. 1977'de CHP'den Urfa Belediye Başkanı seçildi. 12 Eylül'de görevden alınıp iki yıl daha cezaevinde yattı. 1988'de SHP Urfa İl Başkanı oldu. 

Irak sınırı düzeltilmeli
Kuzey Irak'a iki büyük sınır ötesi harekâtı gerçekleştiren ve 28 Şubat sürecini yaşayan emekli Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın çok önemli bir saptaması var: Irak'la hududumuz dağların zirvesinden geçiyor ve kontrolü çok zor. Bu, İngiltere'nin yaptığı bir iş. Bence, ileriyi düşünerek yapmışlar. PKK sınırın bu özelliğinden yararlanarak sızıyor

Org. İsmail Hakkı Karadayı Paşa'nın Genelkurmay Başkanlığı döneminde (1994-1998) Türkiye, hem 28 Şubat sürecini yaşadı hem de PKK'yla mücadelede iki büyük sınır ötesi harekât gerçekleştirdi.
28 Şubat'ı "Türk ordusu, İran ordusunun düştüğü hataya düşmemeli" diyerek özetleyen Karadayı Paşa, PKK olayını da "isyan" olarak niteledi.

Fikret Bila yazdı...

 

Tezkerenin ilk meyvesi 
Kuzey Irak'a önceki gün geçen üç DTP'li milletvekili, Erbil'de Kürt yönetimi yetkilileri ile buluştu. 4.5 saatlik yolculuğun ardından bir vadiye götürülen vekiller imzaladıkları protokol karşılığı, PKK'lılardan kaçırılan 8 askeri teslim aldı.


'SONUNA KADAR DEVAM'
ABD'lilere teslim edilen askerler, helikopterle Diyarbakır'a götürüldü. Bush-Erdoğan görüşmesine 1 gün kala yaşananlar Ankara'yı rahatsız etti.

Bakan Çiçek "Her şey bitti havası veriliyor. Mücadele sonuna kadar sürecek" dedi.

Tutanak imzalatıp verdiler 
Serbest bırakılan askerleri teslim alan DTP'li Fatma Kurtulan SABAH'a konuştu: Askerlerin hepsinin sağlıklı olarak teslim edildiğine dair bize belge imzalattılar. Kuzey Irak'a önceki gün geçen üç Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili, dün sabaha karşı Musul'dan yola çıkarak 4.5 saatlik bir  bir yolculuğun ardından geldikleri Türkiye sınırına yakın bir bölgede PKK tarafından kaçırılan sekiz askeri teslim aldı.

Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Osman Özçelik ve Fatma Kurtulan, yanlarında bölgesel Kürt yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari ile Irak Parlamentosu'ndaki Kürt kökenli milletvekili Mahmut Osman ile askerleri dağlık bir bölgede PKK'lılardan alarak Erbil'de ABD'lilere teslim ettiklerini söyledi. 

Bıçak kemiğe dayandı
8 askerin serbest bırakılacağını zaten Tayyip Erdoğan biliyordu ve gazetecilere "sürprizlere açık olun" demişti. Elbette askerlerimizin kazasız belasız ülkemize gelmesi memnuniyet verici ama, Türkiye'nin bunun ötesinde talepleri var. Kuzey Irak'a giden yabancı basın, PKK'lıların ellerini kollarını sallayarak Kuzey Irak'ta dolaştığını, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin önde gelen üyelerinin dahi, PKK'nın bu hareket serbestisini muhabirlere açıkça anlattığını naklediyor.
Los Angeles Times: "Süleymaniye'nin kuzeyinde Mardu köyünde meşe ağaçlarının arasındaki evler PKK'nın merkezi olarak kullanılıyor..."

Nazlı Ilıcak yazdı...

Cehennem Deresi'nde çatışma: 3 terörist öldü 

Şırnak Cehennem Deresi'nde bir mağarada gizlenen teröristlerle sıcak temas sağlandı. Çatışmada bir korucu şehit olurken, mağarada saklanan teröristlerden üçü öldürüldü..

Doğu ve Güneydoğu'da terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar aralıksız devam ediyor. Son olarak da dün, Şırnak Gabar Dağı Cehennem Deresi'nde saklanan bir grup teröristin yakalanması için yürütülen operasyonlarda, Ramazan Birgül isimli bir korucu şehit oldu, 3 terörist de ölü olarak ele geçirildi. Önceki gece saat 03.00 sıralarında Cehennem Deresi ile Dargeçit arasında bir grup terörist belirlendi.

Generallerle gidiliyorsa eli boş dönülmeyeceğini bilirler

Bush görüşmesi öncesi iki tarafın yaklaşımını değerlendiren Prof. Dedeoğlu'na göre, hükümet ABD'ye askerlerle giderek; "Hemfikiriz" diyor. ABD ise "Teröristini getiririz ama İran'a karşı tavır al" diye ısrar ediyor..

Dağlıca'da 12 askerin şehit edilmesinden bu yana Türkiye'nin gündemini belirleyen sınır ötesi operasyon, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretine ve bugün Başkan Bush ile yapacağı görüşmeye kilitlendi. ABD, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yapmasına destek verecek mi? ABD de operasyonda yer alacak mı? Yoksa Türkiye'nin operasyonuna gerek kalmadan ABD, PKK'yı pasifize mi edecek?

Ankara, Beşiktaş, Babıali
ANKARA: Cumartesi Ankara'da "Başka bir Türkiye" de vardı. Kimse meydandaki binlerce insanla aynı fikirde olmak zorunda değil. Onların da başka meydanlarla hemfikir olmaması gibi.
Ancak, "çok sesli" medyada, "savaşa karşı" toplandıklarını söyleyen binlerce insana pek yer yoktu.
Sanki tamamen "öteki" idiler, sanki tamamen yoktular.
Oysa, mitingi düzenleyenler de, belki çoğu çoğumuzdan da fazla, "kamusal duyarlılık ve sorumluluk" la mimarlık, mühendislik, doktorluk, memurluk yapan, ilerlemiş yaşlarını yahut gençliklerini, bu toprakların insanları için, ama öyle ama böyle, akıl ve yürekle idrak edenler.

Umur Talu yazdı...

Servet gibi bir puan 

G.Saray, Antep'te sezonun en kötü oyununu sergiledi. 57'de Antepli Erdal'ın şutu önce direğe, sonra kaleci Aykut'a çarpıp filelere gitti. Son 15 dakikada baskı kuran Cimbom, 90'da ofsayttaki Servet'in golüyle hem puanı hem yenilmezliği kurtardı ..

Hava güzel... Stat dolu, küfür yok. Sahada 2 takım da var, hakem de... Ama oynanana, Yehova Şahitleri'ni de çağırsanız 'futbol' denemez. İlk yarıdaki toplam gol pozisyonu üç.

Pozisyon denirse! İkinci yarıda Galatasaray, "Ellemeyin, böyle takılalım işte" havasında ama Antep ezberi bozuyor

CHP, Meclis gündemine taşıdı 
CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, maden aramalarını Meclis gündemine taşıdı. Topuz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın orman alanlarında verdiği taş ocağı izinlerinde inceleme yapmadığı, bu nedenle ruhsat yağması yaşandığını ve ormanlık alanların "orman vasfını kaybetmiş arazi" haline dönüştürülmek istendiğini kaydetti.

Topuz, "Maden arama ruhsatı verilmiş olmasına karşın sahada maden olmadığı tespit edilen maden sahası var mı?" diye sordu.

G.Saray, Kalli ile şampiyon olamaz
G.Saray golü yiyor, Kalli oyuncu değişikliği yapıyor. Lincoln çıkıyor, Uğur giriyor, oyuna sağ bek başlayan Hasan orta alana geçiyor. Bouzid'in yerine Barış giriyor. Bu hamle Kalli'nin suratında patlayan tokattır. Suçlu Kalli değil, ona bu kadar sınırsız yetki veren Adnan Polat ve ekibidir. Sen büyük paralar verip önemli transferler yapacaksın, sonra da G.Saray'ı 74 yaşındaki Kalli'nin oyuncağı haline getireceksin. Kalli'nin kaybedecek neyi var ki? G.Saray'ın şampiyon olacak kadrosu var ama Kalli'nin bu kafa yapısıyla şampiyon olamaz.

Levent Tüzmen yazdı...

 

Evlerine döndüler 
PKK'nın Dağlıca saldırısında kaçırdığı 8 asker iki hafta sonra dün sabah saatlerinde DTP'li milletkevilleriyle Kuzey Iraklı yetkililere teslim edildi. Askerler aynı gün Türkiye'ye getirildi. İçişleri Bakanı Atalay, “Askerlerin sağlık durumu iyi” dedi
Hakkari Dağlıca'da 13 Mehmetçik'in şehit edildiği terörist saldırı sırasında birlikleriyle irtibatı kesilen 8 asker dün Kuzey Irak'ta, ABD'li subayların gözetiminde DTP'li vekiller ve bölgesel Kürt yönetimi yetkililerine teslim edildi. ABD'nin Irak'taki en üst rütbeli komutanı general David Petraeus tarafından bizzat Diyarbakır'a getirilerek TSK'ya teslim edilen Özhan Şabanoğlu, Nihat Başova, Ramazan Yüce, İrfan Beyaz, Mehmet Şenkul, İlhami Demir, Fatih Atakul ve Halis Çağan adındaki askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.
ABD'de tarihi buluşma bugün 
Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Bush Beyaz Saray'da bir araya gelecek. Zirve terörle mücadele konusunda tarihi önem taşıyor.

Bugüne kadar bir çok kez ABD'yi ziyaret eden Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bugün ABD Başkanı Bush ile yapacağı görüşme Türk ABD tarihinde en kiritik görüşmelerden biri olacak. Başbakan Erdoğan-Başkan Bush buluşmasıyla son bir aydır Türkiye'nin gündemine ateş gibi düşen terörle mücadele konusu Beyaz Saray'da tüm detaylarıyla masaya yatırılacak. ABD saati ile saat 13.00'de, Türkiye'ye göre ise 20.00'de başlayacak görüşme iki saat olarak planlandı ve saat 15.00 iki liderin ortak basın açıklaması yapması programa konuldu.

Talepleri doğru anlamak
Dünkü yazıda, Aysel Tuğluk'un bir yazısından hareketle Kürt sorununun çözümü yolunda Kürt aydınlarının ve siyasi oluşumlarının bir bölümü tarafından ne tür öneriler geliştirildiğini anlamaya-anlatmaya çalışmıştım.

DTP milletvekili Tuğluk'un yazısını bağlarken kullandığı formülü ("Formülümüz gayet açık" diyordu), yani "Ne kadar özgürlük, o kadar güvenlik!" formülünü esas alan bir politikanın, her şeyden önce "politika" adını hak etmediğini söylemiştim.


Kürşat Bumin yazdı...

Büyük gözaltı 
Pakistan'da Devlet Başkanı Müşerref'in olağanüstü hal ilan etmesinin ardından muhaliflere baskılar arttı. Basının susturulduğu ülkede, önde gelen muhalifler de dahil son 24 saat içinde bin 600 kişi gözaltına alındı


Pakistan'da Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in, 'aşırılık yanlıları ve yargı müdahalelerini' gerekçe göstererek, 'ikinci darbeyle' olağanüstü hal ilan etmesinin ardından ülkede büyük bir kargaşa yaşanıyor. Pakistan hükümeti, Ocak ayında yapılması planlanan seçimlerin erteleneceğini belirtirken, yeni seçim tarihi açıklanmadı. Olağanüstü hal kararının ardından muhaliflere yönelik geniş çaplı gözaltı hareketi başlatıldı. Son 24 saatte aralarında muhalif siyasiler, avukatlar olmak üzere bin 600 kişi gözaltına alında.

ABD PKK'yı destekliyor 
Önceki gün Irak toplantısı nedeniyle İstanbul'da bulunan İran Dışişleri Bakanı Mutteki, gazetemize yaptığı açıklamada, "Aldığımız istihbaratlara göre ABD PKK'ya yardım ediyor” dedi.

Türkiye'nin girişimleri sonucunda 2003 yılında başlatılan 'Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı' nedeniyle İstanbul'da bulunan İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, terör örgütü PKK'nın Irak'tan sınırdışı edilmesi, Türkiye'nin Doğu ve Batı ülkeleri ile ilişkileri, Irak toplantısı ve iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkiler konusunda gazetemize açıklamalarda bulundu.

 

 

Eski bir tetikçi hikâyesi
Milli mücadelede çok yararları dokunmuş bir binbaşı vardı. Savaştan sonra Milletvekili seçilmişti. Çukurova'da bir çiftlik satın aldı ve çiftliğin başına, Adana'nın kurtuluşunda büyük yararları dokunan, yiğit, kabadayı birisini getirdi.

Milletvekili aldığı çiftliği genişletmek istiyordu. İddia edildiğine göre, etrafındaki tarla sahiplerinden razı edebildiklerinin tarlasını para ile satın alıyor, razı olmayanları da tehdit ederek tapu vermeye mecbur bırakıyordu.

Söylentilere göre, bazı toprak sahipleri zorla tapu dairesine getirilmiş, bedeli bile ödenmeden tapu ferağları alınmıştı. Bazı kimseler de, bu zora maruz kalmamak için köylerini terk edip, izlerini kaybettirmişti.
Cevdet Akçalı yazdı...

Aslan'a az acılı 
Sarı-kırmızılı takım zorlu deplasmanda beklenen futbolunu oynayamadı. Gaziantepspor hırsından ve kazanma azminden yoksun Cim Bom'u, 57. dakikada Erdal'la cezalandırdı. Servet, 90'da attığı tartışmalı golle liderlik koltuğu ve yenilmezlik ünvanını kurtardı.

Süper Lig'de 11. haftanın kapanış maçında lider G.Saray, G.Antepspor deplasmanında 1-1 berabere kalıp haftayı iki puan kayıpla kapattı. Orta alan mücadelesi şeklinde geçen ilk 45 dakikada iki takım da birbirlerine üstünlük sağlayamadı. 57. dakikada ceza sahası dışından sert vuran Erdal'ın şutu önce direğe sonra da Aykut'un sırtına çarparak ağlarla buluştu: 1-0. 65'te Hasan Şaş'ın ortasında Nonda'nın kafa vuruşu kaleci Ömer'de kaldı.
İnönü'ye son veda 
Erdal İnönü, sevenleri, siyaset ve fikir dünyasından çok sayıda kişinin katıldığı törenle, İstanbul'da toprağa verildi. İnönü'nün mezarına, dedesi Rıza Temelli'nin Malatya'daki mezarından toprak getirildi.


Tedavi gördüğü ABD'de hayatını kaybeden eski Başbakan Yardımcısı ve SHP eski Genel Başkanı Prof. Dr. Erdal İnönü Teşvikiye Camii'nde düzenlenen cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Erdal İnönü'nün naaşı, ailesi ve yakınlar tarafından Amerikan Hastanesi'nden alınarak, cenaze törenin düzenleneceği Teşvikiye Camii'ne getirildi. İnönü'yü son yolculuğuna uğurlamak için camiye gelen vatandaşlar kırmızı karanfillerle karşılandı.
Eski ile yeni savaşı bu
Böyle olması kaçınılmazdı, ama birdenbire patlak verince insan yine de şaşırıyor: Ciddi kavgalar köşeleri içine çekiverdi... Mehmet Altan ile Oktay Ekşi'nin ilk salvo atışlarını buraya taşımıştım. Akşam'dan Engin Ardıç Milliyet'ten Hasan Pulur ile, Radikal'den Perihan Mağden Akşam'dan Oray Eğin ile, Sabah'tan Umur Talu da Hürriyet ile büyük bir takışma içerisinde...
Bunlar benim izleyebildiklerim, gözümden kaçanlar da vardır.
Gözünü etraftaki çirkinliklere kapatacak, burnunu pisliklere tıkayacak hali yok yazarların; Türk basını geleneksel olarak kavgacı bir basın zaten, kalem kavgalarının haddi-hesabı yoktur bizde. Ancak bu kadar çok köşede eşzamanlı atışlar ve neredeyse bütün kavgaların 'gazetecilik anlayışı' odağında buluşması büyük bir yenilik...
Taha Kıvanç yazdı...


Washington'da tarihî görüşme 
Oval Ofis'te bugün gerçekleşecek Erdoğan-Bush görüşmesinde Türkiye, ABD'den Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarına müdahalede bulunmasını isteyecek. Zirvede diplomatik sürecin sonuna gelindiği ilk ağızdan ve net bir şekilde aktarılacak. Sonuç alınamazsa sınır ötesi operasyon konusunda inisiyatif hükümette olacak.

Terör örgütü PKK ile mücadelede kararlılığını ortaya koyan Türkiye, bugün Beyaz Saray'da yapılacak görüşmeye kilitlendi. Oval Ofis'te ABD Başkanı George Bush ile bir araya gelecek olan Başbakan Tayyip Erdoğan, askerî seçenek de dahil tüm tedbirlerin masada bulunduğunu ilk ağızdan iletecek

PKK, zirveden bir gün önce 8 askeri serbest bıraktı 

Terör örgütü PKK'nın 21 Ekim'deki hain Dağlıca saldırısının ardından irtibat kesilen 8 asker, dün sabah saatlerinde Kuzey Irak'a giden DTP milletvekillerine teslim edildi.

Askerleri Erbil'den getiren uçak Diyarbakır'a saat 13.00 sularında indi. Hakkari'ye bağlı Yüksekova ilçesinin Irak sınırında bulunan Dağlıca kesimindeki Piyade Taburu'nun güvenliğini sağlayan askerî birliğe PKK'lı teröristlerin 21 Ekim'de gerçekleştirdiği saldırıda 12 asker şehit olmuş, 16 asker yaralanmış ve 8 asker de kaybolmuştu

Asıl problem de bu zaten!

Bu sütunda bir yazıyı ya da bir yazarı tartışmak yerine, ilkeler çerçevesinde meselelere yaklaşmayı daha makul, geçerli ve kalıcı görüyoruz. O yüzden "falan bunu yazdı, filan böyle söyledi" demektense, medyanın ferde ve topluma yaklaşma biçimi üzerinde duruyor, kuşatıcı olma niyetiyle ilkelerin altını çizmeye gayret ediyoruz. 
Ne var ki bazen bu metot gerçeği bütünüyle nakletmeye yetmiyor. Zira öyle yazılar kaleme alınıyor ki orada hadise kavram tartışmasından çıkıyor ve "gerçeğin ta kendisi" haline geliyor. Böyle durumlarda tüyler ürperten çarpıcı kareyi dondurup "işte asıl vahim manzara budur" demek boynumuzun borcu oluyor.
Ekrem Dumanlı yazdı...
Gurbetçilerden şehitlere saygı mitingi 
Terör saldırıları sonrası gerginliklere sahne olan Almanya'nın Köln kentinde üniversiteli Türk gençlerinin öncülüğünde görkemli bir 'Terörü Tel'in, Şehitlere Saygı' mitingi düzenlendi. 
Bir gün önce PKK sempatizanlarının aynı yerde düzenlediği mitinge yaklaşık 800 kişi katılırken 'Teröre Karşı Türk Öğrenciler Birlikleri ve Akademisyenler Girişimi'nce düzenlenen mitinge 10 bin insan sel olup aktı. Köln'deki ünlü Dom Katedrali'nin önündeki Roncalliaplatz meydanında yapılan miting için Belediyesi ve Köln polisinden izin alındı. Türk ve Alman marşlarının okunduğu mitingde birlik, beraberlik örneği sergilendi.

PKK itirafçısı, İzmir'de muhtemel faciayı önledi 
İzmir'de düzenlenen operasyonda, terör örgütü PKK adına bombalı eyleme hazırlanan 2 kişi yakalandı. 
Terör örgütü üyelerinin, Kocaeli'nde vurularak, yaralı yakalanan PKK'lı terörist Sadettin Y.'nin itirafı doğrultusunda genişletilen operasyon kapsamında gözaltına alındıkları bildirildi.

Kocaeli'nde cuma günü düzenlenen operasyonda kentte bombalı eyleme hazırlanan Sadettin Y., vurularak yaralı yakalandı. Tedavisinin ardından sorgulanan Sadettin Y.'nin itirafı İzmir'de yaşanabilecek faciayı da önledi. Y.'nin ifadesinde, bombaları İzmir'de bulunan 34 yaşındaki Turan B. ve 32 yaşındaki Sabahattin Ö.'den aldığını söylemesi üzerine operasyon İzmir'e kaydırıldı.

Millet olmak veya olamamak

Önceki gece geç saatlerde kameraların karşısına geçen BJK Başkanı'nın yüzünde, -maazallah- büyük felaketlere veya akıl almaz ihanetlere ve kayıplara uğramış birinin gerginliği okunuyordu. 

Hepimizin hayretle dinlediği o sözleri söylerken, arka plandaki yöneticilerin bu kararı canla başla destekledikleri belliydi.

Bu kararın isabetini tartışmak benim işim değil, fakat kararın alınma tarzı çok garibime gitti: Başkan kızıyor, idarecilere telefonla talimat veriyor; onlar kararı basına açıklıyorlar ve maçtan iki saat sonra biraraya gelip onaylıyorlar.

Hani fren mesafesi, hani sabır, hani o efsânevi "Beşiktaşlılık Duruşu"?
A.Turan Alkan yazdı...
Çinliler, taklitte sınır tanımıyor cihazın defosunu bile kopyaladılar 
Sanayi casusluğunda sınır tanımayan Çinliler, bu kez ilginç bir taklit olayı ile karşımıza çıktı. Isıtma sektöründe faaliyet gösteren Kumtel'i hedef alan Çinli firma, Kumtel'in hatalı olduğu için kullanmadan attığı üretim kalıbını ele geçirdi.


Şirketin çok satan elektrik sobasının taklidini yaptı. Kumtel ismini de kendi ülkesinde tescil ettirdi. Çin malı taklit sobalar Cezayir ve Fas'ta kapış kapış satılmaya başladı. Ancak bir farkla; üretim kalıbı hatalıydı. Çinli firma bunu fark etmedi, bu kalıpla ürettiği sobalar da defolu çıktı.
İnönü karanfillerle uğurlandı 
Tedavi gördüğü ABD'de hayatını kaybeden eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Erdal İnönü, son yolculuğuna uğurlandı.
Teşvikiye Camii'ndeki cenaze törenine binlerce seveni katıldı. Erdal İnönü'nün Türk bayrağına sarılı naaşı, öğleden önce Amerikan Hastanesi morgundan alınarak cenaze namazının kılınacağı Teşvikiye Camii'ne getirildi. Cami ve etrafında geniş güvenlik önlemleri alınırken, yollar trafiğe kapatıldı. Yakın apartmanların çatılarına keskin nişancılar yerleştirildi. Kırmızı-beyaz karanfillerle süslenen tabutun önüne, eşi Sevinç İnönü'nün 'Güzel insan, canım eşim, güle güle' yazılı çiçek ve İnönü'nün fotoğrafı konuldu. Cenaze namazında aralarında DTP'lilerin de bulunduğu siyaset, bürokrasi ve bilim dünyasından çok sayıda isim hazır bulundu.

Enflasyon tutmayacak ancak faiz düşüşü devam edebilir

Yıl sonuna doğru ekonomide gelen iç ve dış veriler pek moral düzeltici değil. Önce başlıca haberleri sıralayıp, buradan nereye varabiliriz diye düşünelim. İlk önce, çifte seçim yılında bütçe açığı hedefin üstünde, mali disiplin göstergesi olan Faiz Dışı Fazla (FDF) ise altında kaldı. 

Enflasyon hedefi 2006'da % 5'ti, % 9,6 olarak gerçekleşti. Buna rağmen hiçbir şey olmamış gibi daha önce konulmuş olan 2007'ye yönelik % 4'lük hedef korundu. Böylece "orta-uzun vadeli hedeflerden kopmamış" olacaktık. Bu belli ki, çok zor bir tercihtir ancak saygı duyulması gereken amaçları var. Şöyle ya da böyle fiyat istikrarını yakalamadan sürdürülebilir bir büyümeden ve uzun vadeli yapılanmadan bahsetmek imkansız.

İbrahim Öztürk yazdı...


 

 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2007 Pazartesi 05:21:20
Güncelleme :5 Kasım 2007 Pazartesi 07:06:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?