22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

BUGÜNÜN BASIN ÖZETLERİ

 

Son fotoğrafı

Türk siyasi hayatının önemli ve renkli isimlerinden eski SHP Genel Başkanı Prof. Dr. Erdal İnönü, dün sabaha karşı kanser tedavisi gördüğü ABD’nin Houston şehrinde hayatını kaybetti. İnönü son nefesini verirken yanında eşi Sevinç İnönü bulunuyordu.

KENDİNE özgü üslûbu, kendine özgü siyaset anlayışı ve kendine özgü esprileriyle Türk siyasitine damgasını vuran, uluslararası bilim çevreleri tarafından ünlü bir fizikçi olarak tanınan Prof. Erdal İnönü, 81 yaşında hayatını kaybetti. Yaklaşık iki yıl önce Prof. İnönü’nün aile doktoru, rutin kontrolleri sırasında, kan değerlerinde anormal değişiklikler tespit etti. Lösemi tanısı konulan Prof. İnönü, deneysel tedavi görmek üzere Houston Saint Andrew’da tedavi görmeye karar verdi.

Paşalarla gidiyor 
Başbakan Erdoğan’a ABD ziyaretinde Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ve Harekát Daire Başkanı Tümgeneral Kenan Koçak da eşlik ediyor. Ayrıca Genelkurmay’dan diğer yetkililerin de heyette bulunması, "Türkiye’nin asker ve sivil kanadıyla, PKK konusunda kararlı olduğu" şeklinde değerlendirildi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretine, Türk Silahlı Kuvvetleri komutasından önemli isimler de eşlik edecek. Başkan Bush’la 5 Kasım’daki randevu için 3 Kasım’da yola çıkacak ANA uçağı, Erdoğan’la birlikte Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ve Harekát Daire Başkanı Tümgeneral Kenan Koçak’ı da Washington’a götürecek.

Reception...


ARTIK uçuşan cümlelere güvenmediğim için, kelimeler anlamsızlaştığı için, ben de hecelerde arıyorum yanıtları.

İşte; reception...

Latince’dir.

Biz onu "Resepsiyon" yapsak da, yazılışı "Reception"dur.
İlk iki hecesini alırsanız:
Recep...
Recep Tayyip Erdoğan döneminde, bu ayakta içki içilen yer, cumhuriyet rejiminin elden gidip-gitmediğinin ölçütü olmuştur.
Bu nedenle "Reception" sözcüğünü duyar duymaz, bendeniz çok dikkat ederim.
Diyelim ki şu içindeki "ti" hecesi...

Bekir Çoşkun yazdı...

Susurlukçu Hoştan’ın eroin davası düştü 
Hollanda ve Almanya’da 1992 yılında ele geçirilen 295 kilogram eroinin ortaklarından olduğu ve teşekkül halinde uyuşturucu madde ihraç ettiği iddiasıyla yargılanan Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan’ın davası zamanaşımı nedeniyle düştü.

UYUŞTURUCU ticareti yaptığı gerekçesiyle verilen 15 yıl hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden yargılanan Sami Hoştan, İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya katılmadı. Hoştan’ın avukatı Fatih Volkan ise duruşmada hazır bulundu.
Aile azmettirdi öldürüp yaktım 
Öldürülüp cesedi yakılan çantacı cinayetinde katil zanlısı suskunluğunu duruşmada bozdu: "Ömer’i eşi ve kayınvalidesinin azmettirmesiyle öldürdüm."

ZEYTİNBURNU’nda çanta imalatı yapan arkadaşı Ömer Lale’yi (28) öldürdükten sonra cesedini yaktığı öne sürülen tekstilci Murat Şentürk’ün ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle Bakırköy 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına devam edildi. Murat Şentürk, cinayetten yedi ay sonra, suskunluğunu duruşmada bozdu.
Ana uçağında sivil-asker kol kola


ÖNCEKİ akşam Çankaya Köşkü’ndeki davette dolaşırken, ilginç bir şey öğrendim.

İlk bakışta öyle hiç de anlamlı bir şey gibi görünmüyordu.

Ama gazeteci "tecessüsüne" biraz da "senaryo" kabiliyetinizi eklerseniz, ortaya son günlerin en önemli olayı açısından ilginç bir perspektif çıkıyor.



Ertuğrul Özkök yazdı...
Dava başladı ifade değişti 
Adana’da komşu kızı 16 yaşındaki S.G’ye tecavüz edip çıplak fotoğraflarını çektiği iddiasıyla tutuksuz yargılanırken taksisinde 4 kurşunla öldürülen İbrahim Muratoğlu’nun (51) katil zanlısı Kamil Cantürk (26), ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanmaya başladı.

Mahmut Arık (29) adlı görgü tanığının polise, "Vicdan azabı çekiyorum. Taksicinin katili Kamil Cantürk" demesi üzerine tutuklanan Cantürk duruşmada suçsuz olduğunu söyledi. Olay saatinde uyuduğunu iddia eden Kamil Cantürk, "Taksiciyi belki de tecavüz ettiği kızın yakınları öldürmüş olabilir" dedi
ABD’de 915 milyar dolarlık kart bombası korkusu 
Mortgage kredileri nedeniyle kriz yaşayan ABD, şimdi de kredi kartları nedeniyle yeni bir kriz ihtimaliyle karşı karşıya kaldı.

Bunda da tüketicilerin cüzdanlarındaki kredi kartlarına ait borcun 915 milyar dolara tırmanması etkili oldu. 915 milyar dolarlık batağın bomba etkisi yaratarak 2001 yılından bu yana en büyük krizi yaşayan Citigroup, American Express ve Bank of America gibi büyük bankaları zor durumda bırakması bekleniyor.
 Bu metne şiir demek, hakarettir!

İZMİR’deki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında öğrencilerin okumaları için seçilen bir şiirde dini vurgu yapılması eleştirilere konu oldu.

"Cumhuriyet laikliktir, din ve devleti savunur" gibi dizeler var şiirde.

Şiiri daha önce adını hiç duymadığım bir şair yazmış: Bekir Gediklioğlu.

Yerim elverseydi sizlere de aktarmak isterdim bu şiiri.



Mehmet Y. Yılmaz yazdı...

 

Kritik 4 gün 
Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Bush'la yapacağı görüşmeye 4 gün kala, Washington, Bağdat ve Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminden ortamı yumuşatmaya yönelik mesajlar geliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington'da ABD Başkanı George W. Bush ile yapacağı görüşmeye 4 gün kala PKK terörü ve Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonu konusunda merkezi Irak hükümeti ve Kuzey Irak'taki Kürt bölgesel yönetiminden ortamı yumuşatmaya yönelik mesajlar geldi. Beyaz Saray ve Kremlin de Ankara'ya 'itidal' çağrısını yinelediler.
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'yle dün bir araya gelen Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Türkiye'yle aralarındaki krizin çözülmesi için İran'dan yardım istedi.
Cudi Dağı'nda 15 terörist öldürüldü 
Genelkurmay, 29 Ekim'de 3 askerin şehit olduğu çatışmalarda '15 teröristin etkisiz hale getirildiğini' açıkladı. Hatay ve Bingöl'de de operasyonlar devam ediyor
Genelkurmay Başkanlığı, Cudi Dağı bölgesinde 3 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubunun şehit olduğu 29 Ekim'deki çatışmalarda, 15 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan, terörle mücadeleye ilişkin basın açıklamasında, şöyle denildi:
"29 Ekim'de Cudi Dağı bölgesinde arazi arama ve taraması yapan birliklerimiz, saat 11.00 sıralarında bir grup terör örgütü mensubuyla sıcak temas sağlamış; akşam saatlerine kadar süren çatışmalarda 3 TSK mensubu şehit olmuştur

"Sıfır"ın karikatürü yapılabilir mi?

Mideniz ağrımıyorsa, midenizi unutursunuz; böbrekleriniz ağrımıyorsa, böbreklerinizi de...


Ayaklarınız, bacaklarınız, apandisitiniz, dişleriniz, kollarınız, omuzlarınız ağrıya acıya, size kendilerini hatırlatmıyorlarsa; sağlıklısınız demektir.


* * *
Geçip giden ve ömrünüzü azaltan zamanı unuttuğunuz ölçüde de, "mutlu"sunuz demektir. Hele o süreci, sevdiğiniz biriyle "ortak bir unutkanlık" içinde yaşıyorsanız.
Saatlerin nasıl geçtiğini bir türlü fark edemezsiniz.
Cezaevlerinde ise zaman hiç geçmez; asıl ceza da budur.
Çetin Altan yazdı...

22 yıl sonra ‘Aşk Yeniden’ 
Türkan Şoray ile Cihan Ünal, ayrıldıktan 22 yıl sonra TRT’nin dizisi ''Aşk Yeniden'' için bir arada...
Çeyrek asır önce birlikte oynadıkları sinema filmiyle başlayan aşkları ve sürpriz evlilikleriyle Türkiye’de günden değiştiren Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray ile ünlü tiyatrocu Cihan Ünal’ı, 22 yıl sonra TRT 1’de ekrana gelecek ''Aşk Yeniden'' adlı dizi bir araya getirdi.
Ay Yapım’ın projesinin senaristliğini Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu, yönetmenliğini ise Bora Tekay üstlendi. Zerrin Tekindor, Kemal İnci, İlkay Saran, Barış Aksavaş, Merve Boluğur, Ozan Dağgez ve Burcu Özkanca’nın da rol aldığı dizide iki oyuncu, gerçek hayatta olduğu gibi ayrılan bir çift rolünde.
'PKK suikastçısı'ndan itiraf 
PKK'dan kaçan Suriye uyruklu Ömer Korhamdu, örgütün önümüzdeki günlerde alçaktan uçan helikopterlere Kannas ve Biksi gibi silahlarla saldırı yapmayı planladığını söyledi
Terör örgütü PKK'dan kaçan ve kayıtlara "örgütün suikastçısı" olarak geçen Suriye uyruklu "Şernaz-Ebu Hasan" kod adlı Ömer Korhamdu (25), Bingöl'de 4 orman işçisinin öldürülmesi ve 2 yıl önce yine Bingöl'de mayın döşenyerek 9 askerin şehit edilmesi eylemleri dahil 21 silahlı eyleme katıldığını itiraf etti.
Yedisu ilçesinde 3 ay önce silah ve teçhizatıyla birlikte Jandarma Komutanlığı'na teslim olan ve hakkında ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açılan Ömer Korhamdu, güvenlik güçlerine itiraflarda bulundu.

Erdal İnönü'ye saygı

MERHUM Erdal İnönü hakkında konuşan siyaset arkadaşlarını TV'lerde izledim. Onun ahlakı, bilim adamlığı, siyasi doğrultusu hakkında doğru şeyler söylediler. Fakat Erdal İnönü'nün kitaplarından bahseden birine ben rastlamadım!


İnönü'nün bilim adamı olmasından gelen bir sözünü, bir davranışını aktarmadılar.


Hatta çeşitli konulardaki görüşlerinden, görüşlerindeki değişmelerden de bahsetmediler.
Asla genelleme yapmıyorum ama Erdal Bey'in siyaset arkadaşlarının onun kitaplarını ne ölçüde okuduklarını kestiremiyorum!

 


Taha Akyol yazdı...

'Özerklik üniter yapıyı güçlendirir' 
Türk, DTP'nin önerdiği 'bölgesel meclisler'in federatif yapı anlamına gelmediğini söyledi
DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, partisinin Diyarbakır'da düzenlediği kongrenin sonuç bildirgesiyle gündeme gelen 'bölgesel meclisler' kurulması önerisinin federatif yapı anlamına gelmediğini söyleyerek, "Demokratik özerklik, üniter devlet yapısı içinde hatta onu güçlendirmeye yönelik, o yetkileri bölgelere illere dağıtmaya yönelik bir anlayıştır" dedi.


Türk, Milliyet'in, söz konusu önerinin adı konulmamış bir eyalet sistemi olduğu yorumlarını anımsatması üzerine şöyle konuştu

Emekli subaylardan Erdoğan'a yanıt Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın terör olaylarıyla ilgili yorum yapan emekli subayları, "tahrik memurları" olarak nitelendirmesine Türkiye Emekli Subaylar Derneği'nden (TESUD) yanıt geldi.
TESUD Genel Başkanı emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu, "Ülkenin bütünlüğü ve vatanın bekası tehlikede iken, emekli subayların sessiz kalıp ortamı, 'teröristi kardeş, İmralı'daki terörist başını sosyal lider' sayan söylevlere bırakmaları aslında vatana sadakatle örtüşmez" dedi.
Küçükoğlu, dün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti.


Bir müdahale daha var

Sınır ötesi harekât için ikinci senaryo...


"Başbakan Erdoğan'ın Bush ile görüşmeye gitmeden sınırı geçmek, vurmak, 8 esir askeri almak ve dönmek... Erdoğan'ın Bush ile görüşmesinin bu -kararlılık kanıtı- etkisinde yapılması..."


Böyle bir olasılık, diplomatlar ve asker kökenliler arasında ciddi olarak konuşulmakta.


Dayanakları şöyle:
1 Türkiye'nin 8 esir askerini almak üzere sınır ötesine geçmek hakkı, uluslararası hukuktan kaynaklanıyor. Güneri Civaoğlu yazdı...

 

Ekonomik abluka 
Hükümet teröre sessiz kalan Kuzey Irak yönetimine karşı altı maddelik 'önlem paketi'ni masaya yatırdı. Dünkü Bakanlar Kurulu'nda masaya yatırılan önlem paketine göre;
1- Türkiye, başta elektrik ve çimento, bazı ihracat kalemlerinde sınırlamaya gidebilir.
2- Habur Sınır Kapısı'nda ticaret yavaşlatılabilir.
3- Suriye üzerinden yeni bir alternatif kapı açılabilir.
4- Erbil'e uçuşlarda hava sahası kullanım izni kısıtlanabilir.
5- Barzani'nin firmalarının faaliyetleri sınırlandırılabilir.
6- K. Irak'ta iş yapan Türk firmaları geri çekilebilir.
Üç küçük çocuk öldü anne, babayı suçladı 
Gaziantep'te babalarıyla yaşayan üç kardeş ölü bulunurken, odadan fare zehiri çıktı. Anne "Kocam sürekli çocukları öldürmekle tehdit ediyordu" dedi..

Gaziantep'te bir hafta önce anneleri evi terk eden ve babalarıyla birlikte yaşayan yaşları 5 ile 10 arasında değişen 3 kardeş, yataklarında ölü bulundu. Esrarengiz olay Düğmeci mahallesinde Yılmaz ailesine ait evde yaşandı. Evlerinin altındaki lokantada garson olarak çalışan Ali Yılmaz (29), sabah erken saatlerde telefonla polisi arayarak, "Ben rahatsızlandım. Çocuklarım da yataklarında hareketsiz yatıyor" diyerek yardım istedi.

Orası Alemdağ değil!
İki hafta önce "PKK diye bir hedef var mı" diye sormuştum. Yani: Kandil Dağı'nda, "vurularak", "ateş edilerek" etkisiz hale getirilecek bir PKK var mı? (16 Ekim)
Bazıları bu soruyu saçma buldu. "Tezkere çıkar, Türk ordusu da Kandil'e gidip PKK'yı vurur" dediler. İstihbarat toplamak yeterliymiş bunu yapmak için.
Halbuki, ortaya attığım o basit sorunun ardında şöyle bir fikir vardı:
PKK'nın ana üssünün, merkez kampının Türkiye-Irak-İran sınırının kesiştiği noktaya yakın bir konumdaki Kandil'de olduğunu bilmeyen yok.
Emre Aköz yazdı...

3 şehit verilen Cudi'de 15 PKK'lı öldürüldü 
Genelkurmay Başkanlığı, Cudi Dağı'nda üç şehit verdiğimiz operasyonlarda 15 PKK'lının öldürüldüğünü açıkladı. Tunceli'deki operasyon ise PKK'lıları açlıkla karşı karşıya bıraktı..

Genelkurmay Başkanlığı PKK'ya yönelik Cudi Dağı'nda sürdürülen operasyonda 15 PKK'lının öldürüldüğünü açıkladı. Yapılan açıklamada Cudi Dağı'nda ki operasyonların halen devam ettiği ifade edildi. Birçok bölgede sıkıştırılan ve Kuzey Irak'a kaçmaya çalışan PKK'lıların ağır kayıplar verdiğinin bildirildiği açıklamada "Kayaların arasında teröristlere ait, kamyon iç lastiğine gizlenmiş bir Kalaşnikof tüfek, üç şarjör ve seksen beş mühimmat ele geçirildi" denildi.

63 Kürt aşireti: Türkiye'ye bağlanalım 
Musul Vilayet Konseyi'nin BM daimi temsilcisi İsviçreli hukukçu Keller, Türkiye'nin Kuzey Irak'a müdahale hakkı bulunduğunu ve aşiret liderlerinin Türkiye'ye bağlanmak istediğini söyledi. Kuzey Irak'ta bulunan 3.5 milyonluk nüfusun yüzde 70'ini oluşturan 63 aşiret lideri Türkiye'ye bağlanmak istiyor.

Kuzey Irak'ta bulunan 3.5 milyonluk nüfusun yüzde 70'ini oluşturan 63 aşiret lideri Türkiye'ye bağlanmak istiyor. 1925'te kurulan Musul Vilayeti 1992'de dönemin Cumhurbaşkanı Özal öncülüğünde Körfez Savaşı nedeniyle yaşanan bölünme ihtimalleri üzerine Ankara'da bir araya gelerek harekete geçti ve İsviçreli hukukçu J. Anton Keller'i BM daimi temsilcisi seçti

 

2002'den bu yana, Hasan Şaş gerçeği!..
2002 Dünya Kupası iki Türk futbolcusunun adını dünyaya yaydı.. Hakan Şükür ve Hasan Şaş!..
Hasan Şaş oynadığı teknik, estetik ve yaratıcı futbolla dikkati çekmişti.
Afrika'ya Safari'ye giden dostlar, orada, saz çadırlarda yaşayan, elleri mızraklı tam tamcı yerlilerin, Türk olduklarını öğrenince "Şaş.. Şaş" diye çığlıklar attıklarını defalarca anlattılar.. Öylesi..
Dünya Kupası dönüşü, Şaş'ın bunalım yılları başladı. Kendi gençliği ve acemilikleri, bilmediğim, tanımadığım menecerinin beceriksizlikleri, ya da kendisine en büyük payı çıkarma hırsları, zamanın

Hıncal Uluç yazdı...

Asker selamı ile uğurladı, ağlamadı 
Şırnak'ta şehit olan jandarma astsubay kıdemli üstçavuş Halit Özçelik'in eşi Duygu Özçelik, eşini asker selamı ile uğurladı. Eşinin şehit olmasından dolayı gurur duyduğunu söyleyen 6 aylık hamile Duygu Özçelik, eşinin künyesini boynuna taktı.

Eşi Halit Özçelik'in fularını elinden bir an olsun düşürmeyen Duygu Özçelik, metanetini korumaya çalıştı. Ağlamamak için kendini zor tutan genç kadın, "Ağlamayacağım çünkü şehitler ölmez" dedi. Aslen Elazığlı olan, eşinin Ordulu olması ve vasiyeti nedeniyle şehit Halit Özçelik'in (32) cenazesi Ordu'da toprağa verildi.

ABD casus uçağı U-2 K.Irak'ta PKK'yı izliyor 
Amerikalı bir savunma yetkilisi, ABD hava kuvvetlerine bağlı U-2 casus uçaklarının, terör örgütü PKK'nın faaliyetleri hakkında bilgi toplamak için görev yapmak üzere Türkiye-Irak sınırı bölgesine gönderildiğini söyledi.

Bu açıklama, ismi belirtilmeyen Amerikalı savunma yetkilisi tarafından Associated Press ajansına yapıldı. Yetkili, ayrıntı vermedi. U-2 casus uçakları, yerdeki faaliyetleri havadan izleyebiliyor. Bu arada ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Geoff Morrell, ülkesinin terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye'ye "bol bol" istihbarat verdiğini söyledi.

Hakikat, sadakat
Medya ile siyaset ilişkisini, "çok güncel" zincirleme kazayla tarife yeltenelim:
İktidara yaranmak isteyen yönetim tarafından grubun "büyük gazetesi"nden kovulduğunu ilan eden yazarın;
İktidarı, Başbakan'ı kızdırmamak için çok sayıda yazarın ve yazının sansür edildiğini ileri sürdüğü;
Grubun "iki numaralı" gazetesinin, o konuda hiç demeci olmamış "sevgili" yönetmeni;
Bizim gazeteden bazı yazarların TMSF tarafından çıkarılmasını eleştirirken;
Başbakan'ı da TMSF'ye müdahale için davet ettiği sırada;
Başbakan da o yönetmenin gazetesinde Barzani röportajı yayımlanmasına açıktan müdahale edebiliyordu.

Umur Talu yazdı...

 

Erdoğan Bush'u 11 Eylül ile vuracak 
Başbakan Erdoğan Pazartesi günü saat 13'te Beyaz Saray'da ABD Başkanı Bush ile görüşecek. Erdoğan görüşmede Bush'a 11 Eylül saldırılarının ardından Irak'a saldırmak için kullandığı argümanları hatırlatarak, “Terör nedeniyle kamu düzenimiz bozuldu gereği yapılacak” diyecek


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3-6 Kasım tarihleri arasında ABD'ye resmi ziyarette bulunacak. 5 Kasım'da saat 13.00'de davetlisi olduğu Başkan Bush ile Beyaz Saray'da biraraya gelecek olan Başbakan Erdoğan'ın gündeminde PKK terör örgütü ile mücadele ve Ermeni soykırım tasarısı en önemli yeri alacak
ABD: Türkiye'ye istihbarat verdik 
ABD Savunma Bakanlığı , terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye'ye"bol bol" istihbarat verdiğini duyurdu.
ABD'nin, PKK teröristlerinin Kuzey Irak'ta saklandıkları bölgeler hakkında Türkiye'ye istihbarat desteği sağladığı bildirildi. Pentagon sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, sözkonusu istihbaratın muhtemel bir harekat öncesinde gerekli olacak türden olduğu belirtildi. “Türklerin PKK ile savaşında istihbarat, çok fazla istihbarat sağlayarak yardımcı oluyoruz” diyen sözcü Geoff Morrell, herhangi bir askeri müdahaleden önce kendisine istinad edilecek istihbarat bilgilerinin elde edilmesi gerektiğini ve Türkiye'ye de bu bilgileri elde etmesi için yardımcı olduklarını belirtti.

Emekli generaller!
Başbakan önceki gün eleştiri oklarını televizyon ekranlarında boy gösteren, kamuoyunu yönlendirme işinde başrol oynayan emekli generallere çeviriyordu.
Devam ettirmek, tartışmak lazım… Emekli subayların son dönemlerde Türk siyasetinde oynamaya soyundukları önemli bir rol var. Emeklileri kendi içlerinde siyaseten aktif bir şekilde örgütlenmiş, farklı grupları örgütleyen, hemen her konuda etkin olmaya çalışan, “keskin, şahin, siyaset karşıtlığı üzerine oturan bir seferberlik” içinde görüyoruz.

Ali Bayramoğlu yazdı...

Cudi Dağı'nda 15 terörist öldürüldü 
Üç askerin şehit edildiği Cudi Dağı'nda PKK'ya yönelik operasyonlarda 15 terörist öldürüldü. Sarp kayalardan yuvarlanan bir komando şehit oldu. Bölge üç gündür Kobraların ateşi altında 
Terör örgütü PKK7ya yönelik sürdürülen operasyonlar çerçevesinde Cudi Dağın'da 15 terörist öldürüldü. Üç askerimizin şehit edildiği Cudi Dağı bölgesinde Kobra ve Sikorsky helikopterleri eşliğinde sürdürülen operasyonda 15 terörist ölü ele geçirildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan basın açıklamasında, "29 Ekim 2007 günü Cudi Dağı bölgesinde arazi arama ve taraması yapan birliklerimiz, saat 11:00 sıralarında bir grup terör örgütü mensubuyla sıcak temas sağlamış; akşam saatlerine kadar süren çatışmalarda üç TSK mensubu şehit olmuştur

Önce kendi binamı yıkacağım 
Ankara'nın tarihi dokusunun bozulmasına izin vermeyeceğini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Ulus'ta başlattıkları çalışma kapsamında birçok binanın yıkılacağını açıkladı. Günay, işe bakanlığına ait binaları yıkmaktan başlayacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulus Meydanı ve çevresindeki tarihi dokunun yapısına uymayan binaları yıkacaklarını açıkladı. Günay, böylece tren garından bakanların Ankara Kalesi'ni net bir biçimde göreceklerini söyledi. Günay'ın verdiği bilgiye göre yıkım, Kültür Bakanlığı binasının hemen arkasında yer alan ve bakanlığa ait kaçak binanın yıkılmasıyla başlayacak.

Muska yerine
Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin Türk basınında çıkan savaş yanlısı yayınları yakından izlediğini Mesud Barzani'nin Hasan Cemal'e söylediklerinden öğrendik. Savaş istemeyen, ancak şartların hızla o nihaî noktaya doğru savrulduğunu gören yazıları da aynı titizlikle izliyor mudur acaba?

İzlese iyi olur.

Bir bakmışsınızdır, aynı dinden bir insan, bir dindaşınız, sizi mahcubiyetten sokağa çıkamayacak duruma getiren bir söylem/eylem ile toplumun karşısına çıkmış; ne yapacağınızı bilemezsiniz.



Fehmi Koru yazdı...

Madrid'de 191 kişinin katillerine 120 bin yıl 
İspanya'nın başkenti Madrid'de 2004'te düzenlenen saldırılarla ilgili mahkeme kararı açıklandı. İspanyol yargıç, 28 sanıktan 21'ini suçlu bulurken, eylemi planlayıp uygulamakla suçlanan sanıklara binlerce yıl hapis cezası verdi İspanya'nın başkenti Madrid'de 11 Mart 2004 tarihinde 191 kişinin ölümüne ve 1841 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırılarıyla ilgili davada yargılanan 28 sanıktan 21'i suçlu bulundu. 21 sanığa toplam 120 bin 755 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme Başkanı Javier Gomez Bermudez, 18'i tutuklu 10'u şartlı tahliye edilen 28 kişinin sanık olarak yargılandığı, yaklaşık 5 ay süren duruşmaların ardın-dan alınan kararları okurken, 7 sanığın beraat ettiğini, 21 sanığın suçlu bulunduğunu açıkladı.
Bilim ve siyaset dünyası gülen yüzünü kaybetti 
Parlak bir akademik kariyerin ardından 12 Eylül'den sonra sosyal demokratların ısrarıyla siyasete giren ve yeniden çok partili rejimin oluşmasında, solun birleşmesinde önemli rol oynayan Erdal İnönü, Türk siyasi tarihine babası İsmet İnönü gibi özel bir isim olarak geçti.


SHP eski lideri ve eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Erdal İnönü, tedavi gördüğü ABD'nin Houston kentinde, 81 yaşında hayatını kaybetti. Geçtiğimiz yıl Houston'da bulunan M.D. Anderson Kanser Merkezi'ndeki tedavi gördükten sonra yurda dönen Erdal İnönü, hastalığının nüksetmesi üzerine 27 Ağustos'ta yeniden ABD'ye gitmişti. İnönü'nün yanında eşi Sevinç İnönü bulunuyordu. Erdal İnönü'nün TSİ 05.00'de vefat ettiği öğrenildi.

Tanrı'yı kıyamete, Türkiye'yi bölgesel savaşa zorlamak!..
11 Eylül sonrası bütün dünyaya savaş ilan eden, tek yanlı dünya düzeni kurmaya çalışan, yeni Amerikan yüzyılı inşasına girişen, bu yolda destek görmedikleri her ülkeyi düşman ilan eden neocon-İsrail aşırı sağının ortak ideali Ortadoğu merkezli bir dünya savaşı çıkarmak. Yani Armageddon dedikleri Kıyamet savaşı… Bu savaşla Mesih yeryüzüne inecek, bu savaşla “ilahi adalet” gerçekleşecek. İşte buna “tanrıyı kıyamete zorlamak” diyorlar. Ya da “Mesih'i dönmeye mecbur bırakmak.”

Biz olayı öyle görmüyoruz ama, şu an içinde bulunduğumuz durumun büyük bir Ortadoğu/bölgesel savaşın kapımıza dayanmak üzere olduğuna inanıyoruz.
İbrahim Karagül yazdı...


DTP'nin son çıkışı Avrupa'yı da kızdırdı: Terörle arana mesafe koy 
22 Temmuz seçimlerinin ardından Demokratik Toplum Partisi'nin Meclis'te temsil edilmesi Türkiye ve Avrupa'da iyimser rüzgârlar estirdi 
DTP'nin meşru zeminde demokratik sürece katkı sağlayacağı yönündeki değerlendirmeler ön plana çıktı. Ancak, geçen üç aylık sürede DTP'nin siyasî performansı ve terörle arasına net bir çizgi çekmemesi, hayal kırıklığına yol açtı. En son Diyarbakır'daki DTP Kongresi'nde yayımlanan bildirgede terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan'dan 'halk önderi' şeklinde bahsedilmesi, bardağı taşıran son damla oldu.
Partilere mesajı 'terörü siyasete alet etmeyin' oldu 
Mütevazı tavırları ve esprili kişiliğiyle siyasete renk katan Prof. Dr. Erdal İnönü (81), kanser tedavisi gördüğü Amerika'da hayatını kaybetti.
Pazartesi günü devlet töreniyle toprağa verilecek olan İnönü'nün vasiyet niteliğindeki son sözlerini ise Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül açıkladı. 4 gün önce ABD'ye giderek İnönü'yü ziyaret eden Sarıgül, eski genel başkanlarının terör olaylarından büyük üzüntü duyduğunu kaydetti. Hastane odasında gerçekleşen konuşmayı şöyle özetledi: "Ülke içinde farklı olaylar yaşanmasından endişe ediyordu.

Bazı 'emekli askerler' en çok kime zarar veriyor?

Önceki gün grup toplantısında konuşma yapan Başbakan Erdoğan, emekli subayların televizyon kanallarında yaptığı tez canlı yorumlara tepki gösterdi. "Kanal kanal dolaşıp ülke birliğine kurşun sıkıyorlar." cümlesiyle ifade edilen eleştiri, yeni bir kavrama dönüştü ve dünkü gazetelerin birinci sayfasında "tahrik memurları" şeklinde yer aldı. Başbakan, "Devlet olarak kurumlarımızla dayanışma içinde bu süreci işletirken.." demek suretiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'yle uyum içinde çalıştıklarını özellikle vurguluyor ve 'tahrik memurları' diye isimlendirdiği kitleye ağır ithamda bulunuyor:

Ekrem Dumanlı yazdı...

Korkunç iddia: Antrenörler para için silahla tehdit etmiş 
Muhammed Ali'den sonra olimpiyatlarda finale çıkan en genç boksör (17) Atagün Yalçınkaya'nın yaşadıkları kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.


Zaman'ın dün yayınladığı 'Şöhretin yumruğuyla nakavt oldu' haberi, boks camiasını karıştırdı. 2004 Atina Olimpiyatları'nda gümüş, 2005 Akdeniz Oyunları'nda altın madalya kazandıktan sonra turnuvalarda adı geçmeyen, milli takımda yer bulamayan Atagün, bu durumu şöhretten ziyade üzerindeki baskılara bağlıyor. Konuşması halinde pek çok kişinin ciddi anlamda başının ağrıyacağını belirten milli boksör, olimpiyattan sonra hatalarının olduğunu kabul ediyor.

Şehit düşen eşini, fularını koklayarak uğurladı 
Şırnak'ın Cudi Dağı bölgesinde bölücü terör örgütü mensuplarına yönelik düzenlenen operasyonlar sırasında çıkan çatışmada şehit düşen Astsubay Halit Özçelik (32), Ordu'da binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle gözyaşları arasında toprağa verildi.
Şehit Halit Özçelik'in eşi Duygu Özçelik'in cenazede soğukkanlı olması dikkat çekti. Metanetini koruyan ve oldukça vakarlı olan Duygu Özçelik, cenaze boyunca eşinin künyesini boynundan çıkarmadı ve ondan geriye kalan fuları sık sık kokladı. Asker selamı veren Duygu Özçelik, "Ona söz verdim, ağlamayacağım. Onunla gurur duyuyorum. Ben bir şehit eşiyim." dedi.

ABD ve PKK

PKK saldırıları tırmandıkça, ABD'nin (sorumluluğu altındaki Irak'ta yuvalanan) PKK'ya karşı bir şeyler yapıp yapmayacağı konusunda sorular çoğaldıkça, dahası PKK'yı (PEJAK'ı) İran'ı istikrarsızlaştırmak için kullandığı ayyuka çıkınca, PKK'yı Türkiye'ye karşı da kullandığına dair komplo teorileri ürüyor. Amerikalı askerlerin PKK saflarında çarpıştıklarını iddia edenlere dahi rastlanıyor... ABD'nin "her taşın altında, her şeye muktedir ve hiç yanılmaz" olduğu ve Türkiye'nin altını oymak istediği varsayımlarına dayalı, deli saçması komplo teorilerini bir yana bırakırsak ancak, ABD'nin bugüne kadar Kuzey Irak'taki PKK hakkında neden somut hiçbir şey yapmadığı sorusuna eleştirel akla ve mantığa dayalı bir cevap arayabiliriz.

Şahin Alpay yazdı...

Ambargo var, istikrardan taviz yok 
Bakanlar Kurulu dün tarihî toplantılarından birini yaptı; 6 saat teröre karşı uygulanacak ekonomik ambargoyu konuştu.
Kamuoyunda sınır kapılarının kapatılmasından K.Irak'a elektrik verilmemesine kadar bir dizi uygulamadan söz edilirken, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, beklenildiği kadar çok sayıda uygulama öngörülmediğini, ayarın iyi yapılması gerektiğini söyledi.

Çiçek, "Her tedbirin getireceğini götüreceğini iyi hesap etmek lazım. Mağduriyetlere sebep olduğunuzda terör örgütünün isteğini yapmış olursunuz. Ne sınırın öbür tarafından ne de sınırda vatandaşlarımız zarar görmemeli." dedi.

Dağlıca'da eğitim, öğretmenlerin fedakârlıklarıyla sürüyor 
Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca mevkiinde meydana gelen hain saldırı sonrasında bölgede operasyonlar devam ederken; Mehmetçik Basın İlköğretim Okulu'ndaki öğretmen ve öğrenciler terör olaylarından dolayı tedirginlik içinde eğitim ve öğretimlerini sürdürüyor.


Yüksekova'ya 21 kilometre, 12 askerimizin şehit olduğu bölgeye 30 kilometre uzakta bulunan okul, sık sık çatışmaların yaşandığı, yoldan geçen araçların mayına basarak parçalandığı ve askerî birliklerin operasyon düzenlediği alanın tam ortasında.

Londra'da Gülen toplantısı

Gündem, teröre ve sınır ötesi bir operasyona kilitlenmesine rağmen, bir parantez açıp, geçen hafta İngiltere'nin başkenti Londra'daki tarihî bir toplantıya yer vermek istiyorum. Parlamento binasında Lordlar Kamarası'nın salonlarından birinde başlayan ve London School of Economics (LSE) ve School of Oriental and African Studies (SOAS) gibi iki prestijli fakültede devam edilen bu üç günlük uluslararası akademik toplantıda, dünyanın farklı üniversitelerinden gelen tam 49 uzman tebliğ sundu. Konu; "İslâm Dünyasının Dönüşümü: Gülen Hareketinin Katkıları"... Uzmanların çoğu dünyanın pek çok ülkesindeki okulları, diyalog merkezlerini gezmiş, incelemiş insanlar. İçlerinde bizzat Sayın Gülen'le görüşenler de var.
Hüseyin Gülerce yazdı...


 

 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 04:54:20
Güncelleme :1 Kasım 2007 Perşembe 07:15:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?