15
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

BUGÜNÜN BASIN ÖZETLERİ

 

Asker de masada 
Terör örgütü PKK’ya karşı yapılacaklar için dün Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde asker de masadaydı. Toplantıda Genelkurmay Harekat Başkanı Nusret Taşdeler ile ABD’li General William Frezer de yer aldı. Ancak, PKK’ya ’ortak düşman’ demekle yetinen Rice’ın tavrı, Ankara’yı tatmin etmedi. Ankara’da "İş yine Başkan Bush’a kaldı" yorumu yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın PKK’ya karşı yapılacakları görüşmek için gerçekleştirdiği ziyaretin ilk toplantısında asker de masaya oturdu. Rice, Türkiye’ye askeri danışmanı General William Frezer ve ABDulusal Güvenlik Teşkilatı’ndan Bratt McGurk ile birlikte geldi.
En pörtlek göz rekor için geldi 
Gözlerini 11 milimetre dışarı çıkararak Guinness Rekorlar Kitabı’na "Dünyanın En Pörtlek Gözü" unvanıyla giren Kim Goodman, yeni rekor denemesini Türkiye’de yapacak.

Bir bankanın çek servisinde çalışan Chicago’lu iki çocuk annesi Kim Goodman, gözlerinin dışarı çıkabilme özelliğini 19 yaşında bir kaza sonucu fark etti. Ancak insanlar korkabilir düşüncesiyle 11 yıl boyunca bu özelliğini sakladı.

Bir TV programında Goodman’ı gören Guinness yetkilileri, 1998’de Goodman’ı "en pörtlek göz" kategorisinde rekortmen olarak kitaba aldılar.

Kırmızı telefon...


BAŞBAKAN Cumhurbaşkanı’nı aradı:

"Abdullah Bey, bizim durduğumuz yeri biliyorsunuz?..."

"Makam başında..."

"Hayır, kararlılık noktasında duruyoruz..."

"Hakikaten öyledir..."

"Yani kararlılık noktasından hareket ederek vardığımız yer işte bu noktadır... Bu noktadan itibaren bize gidip Sayın Başkan Bush’tan izin alacağımızı kimse söyleyemez..."

"İftira..."


Bekir Çoşkun yazdı...

Kuzey Irak halkı nefesini tuttu 

Kuzey Irak’ta bölge halkı, Başbakan Erdoğan’ın 5 Kasım’da yapacağı ABD gezisine kilitlendi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yoğun sevkıyatını ve çatışma görüntülerini kaygıyla izleyen yöre halkı, olası sınır ötesi operasyonun Erdoğan-Bush görüşmesinin ardından başlayacağına neredeyse kesin gözüyle bakıyor.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin sınır kesiminde bulunan Hakkári ve Şırnak bölgelerine yaptığı sevkiyat ile Türkiye’deki çatışma görüntülerini televizyonlardan izleyen Kuzey Irak halkında endişe giderek artıyor.
Erdoğan: Bu ur temizlenecek 
Başbakan Tayyip Erdoğan, Dağlıca’daki terör saldırısıyla ilgili yayın yasağına yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay’ı sert bir dille eleştirdi.

Danıştay’ın kararını, ’hükümete karşı tavır takınma’ olarak niteleyen Erdoğan, özetle şöyle konuştu: "Dünyanın hiçbir ülkesinde bunun benzerini göremezsiniz. Burada da artık bıçak kemiğe dayanıyor. Bu adımlar ülkemizin birliği, beraberliği için atılıyor.
Eğer düşman ortaksa
HEPİMİZ kafamıza şu cümleyi yazmalıyız."PKK terörüne karşı mücadele bir milli meseledir."

Hemen arkasına da şu cümleyi eklemeliyiz.

"Onun çözümü de milli bir duruş gerektirir."

Bu cümlelere bakıp, hemen "Bu totaliter bir yaklaşımdır" demeyin.

Hayır.

Ben, olayın "terör boyutundan" söz ediyorum.
Ertuğrul Özkök yazdı...
Omuzlarda 
Hayatını kaybettiği ABD’den dün yurda getirilen Erdal İnönü’nün naaşı, uçaktan indirilince Onursal Başkanı olduğu SHP’nin Genel Başkanı Murat Karayalçın ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül tarafından omuzlanarak ambulansa taşındı. İnönü’nün naaşı bugün Meclis’teki törenin ardından Pembe Köşk’te katafalka konulacak ve halkın ziyaretine açılacak.


ABD’nin Houston Kenti’nde tedavi gördüğü M.D. Anderson Kanser Merkezi’nde yaşamını yitiren SHP Onursal Başkanı Prof. Dr. Erdal İnönü’nün cenazesi, dün Türkiye’ye getirildi
Azmettirici kelepçesi 
Sunucu Elif Güvendik, programının yayından kalkmasından sorumlu tuttuğu bir muhabiri çete elebaşısına dövdürdüğü iddiasıyla gözaltına alındı. Güvendik, savcılıktaki ifadesinden sonra serbest bırakıldı.

ELİF Güvendik’in sunduğu Elifnağme programının muhabiri Onur Köksu, 2005 yılının Aralık ayında otobüsle evine gittiği sırada otobüsten indirildi. Dövülerek bıçaklanan Onur Köksu, verdiği ifadede program sunucusu Elif Güvendik’in programın yayından kalkmasından kendisini sorumlu tutarak dövdürdüğünü iddia etti. Ancak bu soruşturmadan sonuç çıkmadı.
Türkiye’de hiç göremeyeceğiniz bir durum!
DÜN Hürriyet’in internet sitesinde de yayımlanan bir haber ilgimi çekti.

İngiltere Göçmen Bakanı Liam Byrne, otomobil kullandığı sırada cep telefonuyla konuşurken polis tarafından durdurulmuş ve mahkemeye çıkartılarak 100 sterlin para cezasına çarptırılmış.

Bakan Byrne, ayrıca 50 sterlin tutan mahkeme masraflarını da ödemek zorunda kalacak.
Bu tür haberleri okurken insan ister istemez "Aynı şey bizde olur muydu" diye kendisine soruyor.
Nitekim dün Hürriyet internet sitesinde haberle ilgili olarak yazılan okuyucu yorumlarının önemli bölümü de buna işaret ediyordu.
Mehmet Y. Yılmaz yazdı...

 

PKK sorunu sosyal aşamada çözülmeliydi 
Org. Yalman, "PKK boyutuna girmeden önce olayı üç döneme ayırmak mümkün" diyor: 1- Sosyal sorun dönemi, 2- Askeri dönem, 3- Siyasallaşma dönemi. Yalman'a göre, o dönemde sosyal istekler bile 'yıkıcı faaliyetler' kapsamında görüldü. PKK'nın kurulmasıyla başlayan askeri dönemin de yeterince ciddiye alınmadığı görüşünde Org. Yalman: "O dönemde bunlara Apocular deniyor, izleniyor ama sıkı bir çalışma değil. Bana göre 1978-1984 arasındaki yönetimin bu tutumu bir hatadır»
Köşk'ten bütçe açıklaması 
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, bütçe tartışmalarına açıklık getirdi: 2008 bütçesinden 18.7 milyon YTL yatırıma ayrıldı. Bu ödenekle, Cumhurbaşkanlığı'na ait bina ve köşkler onarılacak. Eskiyen araçların yerine de yenileri alınacakf
Cumhurbaşkanlığı, 2008 yılı için bütçeden yatırım ödeneği olarak 18.7 milyon YTL ayrıldığını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden dün yapılan açıklamada, Çankaya Köşkü'nün bütçesine ilişkin gerçeği yansıtmayan bazı haberler yapıldığı belirtildi.
Açıklamada, bu yıla kıyasla yüzde 64'lük artış yapılan ve 2008 için toplam 55 milyon 561 bin YTL olarak belirlenen bütçeden neden 18.7 milyon YTL'nin yatırıma ayrıldığı hakkında detaylı bilgi verildi.

"Laf-ı güzaf" ötesi virgüller, noktalamalar...

Tülay Eriş hanım, küçük bir gülücükle bendenize: - Seslerin resmi yapılabilir mi, diye sordu.
Ben de tam sanat dalları arasındaki ayrımların nedenlerini; bir sanat dalının anlatımda yetersiz kaldığı bir alanı, başka bir sanat dalının tamamladığını anlatmaya kalkma ukalalığına "alabanda iskele" yapacaktım ki...
Tülay hanım:
- Benim, 5.5 yaşındaki oğlum seslerin resmini yapıyor dedi ve yaptığı çarpıcı renkli harika çizimleri gösterdi.
* * *
Henüz daha iç içe çember çember çevre koşullanmalarıyla demir bir zırh içine sokulamamış çocukların, o doğal yaratıcıklarındaki güzellikler...
Çetin Altan yazdı...

'Bıçak buraya dayandı' 
Erdoğan, hükümetin istediği yayın yasağını durduran Danıştay'a sert çıktı. Erdoğan, kararı hükümete karşı tavır takınma olarak yorumlayarak 'Bunlar bizi düşündürüyor' diye konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dağlıca'daki terör saldırısına ilişkin olarak hükümetin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) aracılığıyla uygulamaya koyduğu yayın yasağının yürütmesini durduran Danıştay'a sert çıktı: "Kurumların hassasiyet göstermemesi hükümete karşı bir tavır takınma anlamına gelir ki bu devlete zarar verir. Burada ön kesmeye çalışılmasını anlamak mümkün değil."
İran'dan sürpriz öneri 
Ankara'ya beklenmedik bir ziyaret yapan İran Dışişleri Bakanı, PKK'ya karşı İran, Suriye ve Türkiye'nin ortak hareket etmesi önerisini getirdi 

Türkiye, PKK ile mücadelede ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'tan somut öneriler beklerken, sürpriz biçimde Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, İran, Suriye ve Türkiye'nin ortak hareket etmesi önerisi getirdi.
PKK eylemleri için, "Bu terör olayları yakın gelecekte hem Türkiye hem İran hem de Suriye için daha tehlikeli günler getirmektedir" diyen Muttaki, üç ülkenin ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Siyasi çözüm!

IRAK savaşından önce Türkiye "Irak'a Komşu Ülkeler Platformu"nu oluşturduğu zaman Amerika rahatsız olmuştu; her şeye gücünün yeteceğini sanıyor, kimsenin karışmasını istemiyordu.
Şimdi "Komşu Ülkeler"in 10. toplantısı İstanbul'da yapılıyor ve Condoleezza Rice da katılıyor!
ABD, 'tek süper güç' olsa da gücünün sınırsız olmadığını, Irak trajedisiyle anlıyor!
ABD bölgede müttefikler, dostlar arıyor. Elbette Türkiye, Mısır, İsrail, Ürdün, Suudi Arabistan gibi ülkeler ABD ile dostluk ve ittifak ilişkilerine sahip. Ama muhtemelen İsrail dışında, ABD'nin bölgedeki bütün müttefikleri onun Irak politikasına, özellikle de Barzani'ye verdiği destekle Irak'ın bölünmesi tehlikesini tırmandırmasına karşıdır! Taha Akyol yazdı...

Sınırda 'özel harekât' 
Subay ve astsubaylardan oluşan ve terörle mücadele konusunda özel eğitimden geçirilen Jandarma Özel Harekât Timleri, Irak sınırının sıfır noktalarına kaydırıldı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) olası sınır ötesi operasyonu öncesinde, özel eğitimli Jandarma Özel Harekât Timleri (JÖH) de sıfır noktalarına kaydırıldı.
Kuzey Irak'a olası sınır ötesi operasyonun kara harekâtının gerçekleştirileceği sıfır noktalarında, askeri birlikler elleri tetikte bekliyor. Tüm hazırlıkların tamamlandığı sıfır noktalarında, birlikler arası kaydırma hareketliği devam ediyor.


Nokta operasyon
Son olarak subay ve astsubaylardan oluşturulan Jandarma Özel Harekat Timleri de operasyonun başlangıç noktalarına kaydırıldı

Kürtlerden PKK'ya en sert açıklama 
Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, 'Modern ve uygar dünyada PKK'nın uyguladığı şiddetin yeri yok' dedi

Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, PKK terör örgütünün düzenlediği saldırıları kınadı.
Barzani, yaptığı yazılı açıklamada, "Modern ve uygar dünyada PKK teröristlerinin uyguladığı türden şiddetin yeri olmadığını" belirtti.
Neçirvan Barzani, "Tüm bölgenin barış ve istikrarını baltalayan ve hiç kimsenin çıkarına olmayan bu tür faaliyetlerin ne olursa olsun gerekçesi olamayacağını" ifade etti.
Bölgesel Kürt Yönetiminin, Türkiye ile barışçı ve müşterek ilişkiler istediğini kaydeden Barzani, Türkiye ile ekonomik ve kültürel, pek çok güçlü bağları bulunduğunu, gelecekte bu ilişkilerin daha da geliştiğini görmek istediklerini ifade etti.

Oval Oda'da satranç

PKK politikası -neredeyse- sınır ötesi harekâta kilitlendi.
Sınır ötesine, PKK'yı vurmak için 24 kez harekât yapılmış, 25.'sinden ne bekleniyor?
Elbette bu "ulusal onur" konusuna dönüştü ama sadece ve sadece "prestij" için sınır ötesine askeri harekât yapılamaz.
Bunu Ankara da, siyasi iktidar da, komutanlar da iyi biliyorlar.
Daha büyük bir hedef belirlenmesi gerekir.
Harekâtın bakış açısı geniş tutulmalı ve aynı sıkıntıların yeniden yaşanmayacağı önlemler alınmalıdır. Ayrıca ABD'nin elinde kapalı tuttuğu kartlar da iyi okunmalı.
Her şey görüntüdeki gibi olmayabilir.

Güneri Civaoğlu yazdı...

 

Çete sarayı 
18 üyesi yakalanan "Aslanlı Çete"nin liderinin, eroinden iki yılda 500 milyon dolar kazanıp Boğaz'da köşkte oturduğu ortaya çıktı

ATATÜRK BÜSTÜ
Emekli astsubay ve polislerin de bulunduğu 18 adamıyla yakalanan Mehmet Selahattin Merih, İstanbul Beykoz'daki bu muhteşem köşkte iki aslan ve bir kaplan besliyordu. Vahşi hayvanları beslemek için de haftada bir at kestiriyordu. Köşkün bahçesinde Atatürk büstü ve bayrak da vardı.

Bir vaaz verdi 550 kişi organ bağışladı 
Malatya Şeker Fabrikası'nın içinde bulunan Şeker Camisi'nin "Şeker Hoca'' lakaplı imamı Celal Tilgen, 9 ay önce organlarını bağışlayıp cemaate de sürekli aynı yönde telkinde bulununca 550 kişi organlarını bağışladı. ...

Tilgen'in "Organ bağışı Allah katında sevaptır" vaazları sayesinde Malatya İl Sağlık Müdürlüğü ve Malatya Valiliği'nin başlattığı organ bağış kampanyası kapsamında kent organ bağışı sıralamasında Türkiye'de 5'inci sırada yer aldı. Tilgen, "Her organını bağışlayan başkalarını da etkilese, işte kamuoyu böyle oluşur ve toprağa gömülüp boşa gideceğine bazı insanlara yaşam olur, hayat olur" dedi.

Şeytan bunun neresinde?
Geçenlerde Hürriyet'in başyazarı Oktay Ekşi, "cumhuriyet rejiminin hiç de iddia edildiği kadar başarılı olmadığını" belirten Star'ın başyazarı Mehmet Altan'ı eleştirince...
Üstelik de bunu, Altan'ın ekonomi profesörlüğüne göndermede bulunan, " Sırtındaki unvanı alıncaya kadar sana hiç tarih okutmadılar mı " gibi kışkırtıcı cümlelerle yapınca... ( 30 Ekim ) Kavga başladı!
Mehmet Altan eski defterleri açtı. Ne yazıyordu o eski defterlerde?
Hatırlatalım: ' Postmodern darbe' denilen 28 Şubat (1997) sürecinde, askeriye içinde bir " andıç " (bilgi notu) hazırlanmıştı.


Emre Aköz yazdı...

Geyikler 24 günde 25 kilo verdi 
Hollanda'dan getirilen ancak bürakratik engellerden ötürü 24 gündür gümrükte bekletilen 5 geyik, 25'er kilo zayıfladı. Kargo çalışanları ise geyiklere isim taktı..
Şile Hayvanat Bahçesi'nin sahibi Halit Sümbül'ün, 24 gün önce Hollanda'dan ithal ettiği ancak bürokrasi nedeniyle gümrükte bir kafeste bekletilen 'Dama dama' cinsi geyikler, 65 kilodan 40 kiloya düştü. Geyikleri havuç, marul ve ekmekle besleyen kargo çalışanları da sevimli hayvanlara; Ceren, Maskara, Makara, Yavrucuk ve Zıpzıp adını verdi. İstanbul Yenibosna'daki gümrük alanında kafes içinde tutulan geyiklerin, çift tırnaklı hayvanlar sınıfına girdiğini söyleyen Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Hayvan Hareketleri Hizmetler Dairesi Başkanı Habip Can, 'Deli dana' hastalığı yüzünden Hollanda'nın da aralarında bulunduğu
Kamyonun izin belgesi çıkmadı 
Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'da freni boşalıp 22 araca çarpan kamyonun, hafriyat taşıma izin belgesinin olmadığını açıkladı..
İstanbul Çağlayan'da 22 araca çarparak durabilen ve bir kişinin ölümüne neden olan kamyonun izin belgesi olmadığı Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklandı. Yasaklı saat tartışmalarına da açıklık getiren Belediye, kamyonların ilçe sınırlarında 24 saat, ilçe dışında ise 10.00-16.00 ile 22.00-06.00 arasında trafiğe çıkabildiğini açıkladı. Belediye açıklamasında, feci kaza saat önceki gün 16.36'da cereyan etmesine rağmen, olay ilçe sınırlarında meydana geldiği için bir ihlalin söz konusu olmadığı vurgulandı. Öte yandan İstek Vakfı Atanur Oğuz İlköğretim Okulu'na ait servis aracındaki 10 öğrencinin tedavisi sürüyor.

Duygular beni eziyor artık..
"Çok özel bir güne girdik" dedi, Betül sahnede.. "Şimdi çok özel bir şarkı söyleyeceğim.."


Ve en sevdiğim, dinlemeye doyamadığım Veysel dizelerine, benim için başladı..
"Uzun ince bir yoldayım
Gidiyorum gündüz gece
Bilmiyorum ne haldayım
Gidiyorum gündüz gece."
Uzun ince yol, yaşam.. İnce olduğu kesin de, ne kadar uzun olduğu pek belli değil, iki kapılı hanınızın.. Birinden girip öbüründen çıkacaksınız ya..
"Dünyaya geldiğim anda
Yürüdüm aynı zamanda
İki kapılı bir handa
Gidiyorum gündüz gece."

Hıncal Uluç yazdı...

İklim değişikliği ABD için büyük tehdit 
ABD'nin iki düşünce kuruluşunun hazırladığı ortak raporda, "iklim değişikliğinin, ABD'nin tarihte karşı karşıya kaldığı en büyük ulusal güvenlik tehditlerinden biri olabileceği" ileri sürüldü. "Center for Strategic and International Studies" ve "Center for a New American Security" adlı kuruluşların desteğiyle oluşturulan, güvenlik ve iklim uzmanlarını bir araya getiren bir panel tarafından hazırlanan, rapora göre, iklim değişikliğinin olası sonuçları, son 20 yıl içerisinde oldukça küçümsendi. İklim değişikliği sonucu, "göç patlaması yaşanacağı, su ve diğer kaynaklar üzerinde savaşlar çıkacağı belirtilen raporda, ayrıca
Maliki, PKK'ya karşı yeni planlarla geldi 

Irak Başbakanı El Maliki'nin bugün Başbakan Erdoğan'la yapılması beklenen toplantısında PKK ile mücadele için yeni planlarını açıklayacağı öğrenildi. Irak hükümeti sözcüsü Ali Al Dabagh, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, "Irak hükümetinin Kuzey'de etkisi yok" sözlerine yanıt olarak, "Kürt yönetimiyle beraber Irak federasyonu tek hükümettir. Maliki bugün Erdoğan'a açıklayacağı PKK'ya karşı yeni planları ve PKK'yı izole etme yöntemiyle etkimiz olabileceğini göstereceğiz" dedi. Dabagh, Türkiye ile beraber hareket etmeye hazır olduklarını ifade ederken, ortak operasyonun masaya gelmesi halinde müzakere edebileceklerini söyledi.

Mardin Rallisi'nden haberiniz var mı?
Doğrusu Ahmet Utlu'dan gelen mail olmasaydı benim de haberim olmayacaktı. Türkiye gerçekten çelişkiler ve ilginçlikler ülkesi...
Bir yanda savaş naraları atılıyor, bir yanda barış çığlıkları... Bir yanda ülkeyi yıkıma götüren gelişmeler yaşanıyor, bir yanda ülkemizin yüz akı olacak olaylara imza atılıyor.
Gerçekten ilginç bir ülke... Yabancılar boşuna hayran değil hareketliliğimize...
Dün dile getirdiğimiz "Tüm Kürtler PKK'lı mı?" sorumuza eski bir gazeteci arkadaşımız Ahmet Utlu'dan cevap geldi. "Ne ilgisi var" diyebilirsiniz. Var, hem de çok var.
Çünkü şu sıralarda Ahmet Utlu Güneydoğu'da ilginç bir etkinliğin için de yer alıyor.
Mahmut Övür yazdı...

 

Ya somut adım atın ya da sınırı geçeriz 
Gül, Erdoğan ve Babacan ABD'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığıyla mücadelede somut adımlar atmaması durumunda Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yapma dışında çaresi kalmadığını açık bir dille ifade etti

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, kritik bir ziyaret için geldiği Ankara'da yoğun güvlenlik önlemleri altında görüşmelerini tamamladı. Rice ile görüşmelerde Ankara adeta "Tek ağız" ve "Tek ses" oldu. Dışişleri Bakanı olduğu günden bu yana Ankara'ya üçüncü ziyaretini gerçekleştiren Rice, aynı zamanda en sıkıntılı görüşmelerini yaptı. Temaslarına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile başlayan Rice, daha sonra Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve son olarak da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile tamamladı.
İnsansız savaş uçağı Pakistan'da okul vurdu 
ABD'ye ait bir insansız savaş uçağı Pakistan'da bir okulu vurdu. Saldırıda 5 öğrenci hayatını kaybetti

Amerika'ya ait bir insansız uçağın Pakistan'daki bir medreseyi vurduğu, saldırıda 5 öğrencinin öldüğü bildirildi. Amerikan ordusuna ait uzaktan kumandalı insansız casus uçağı, Pakistan'ın Veziristan bölgesinde, Dandi Darpakheil adlı köyde bir medreseye roketli saldırı düzenledi. Patlamada sınıflarda ders gören 5 öğrenci öldü, onlarca kişi ise yaralandı. Dandi Darpakheil köyünde meydana gelen olayla ilgili bilgi veren görgü tanıkları, uzaktan kumandalı uçağın çok alçaktan uçtuğunu, fırlatılan roket nedeniyle 3 evin ağır hasar aldığını bildirdi. Olayla ilgili Amerikan ordusundan henüz bir açıklama gelmedi.

İflas etmiş modelin peşinde…
Kürt sorununa bir terör meselesi olarak bakma eğilimimiz son gelişmelerle had safhaya ulaştı.

Zaman zaman geriye dönmekte yarar var.

Daha da önce birkaç kez dile getirdiğimi hatırlıyorum: Müslümanlar Anadolu'ya gelirken, gayrimüslimler önemli ölçüde ayıklanırken ve ayıklandıktan sonra gerek İttihat Terakki'nin, gerek Cumhuriyetin “iki temel proje”si olmuştu.

Bunlardan bir tanesi farklı etnik kökenlerden gelen “Müslümanları Türkleştirme projesi”ydi, ikincisi ise Müslümanlardan bir ulus yaratırken “İslam'ı ehlileştirmek projesi”...

Ali Bayramoğlu yazdı...

Bayrampaşa palas 

 Mahkum isyanlarıyla bir dönem adından sıkça sözettiren Bayrampaşa Cezaevi tarih oluyor. İki ay sonra Silivri'de yapılan yeni cezaevi kampüsüne taşınacak Bayrampaşa Cezaevi Adalet Bakanlığı ile daha önce yapılan anlaşma gereği İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edilecek. 200 dönüm arazi üzerine kurulan ve halen yıl sonuna yetiştirilmesi için gece gündüz çalışmaları devam eden Silivri Ceza İnfaz Kurumları kampusü adeta sarayı andırıyor. Adalet Bakanlığı tarafından 27 Haziran 2007 günü açılan, henüz eksiklikler olduğu için resmi açılışı gerçekleştirilmeyen cezaevinin Açık Ceza İnfaz bölümünde 79 hükümlü bulunuyor.
Buğdaya 'bor' dopingi 
Enerji Bakanı Hilmi Güler, buğday, yonca ve zirai ürünlerde üretim artışı sağlayan bor mineralini mikro besleyici olarak bor eksikliği olan yerlerde kullanacaklarını söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bor eksikliği olan yerlerde bor minerali kullanarak, buğday, yonca ve zirai ürünlerde üretim artışı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen "Girişimci Yatırımcı Zirvesi" Ritz Carlton Oteli'nde başladı. Zirvenin açılışında konuşan Güler, Türkiye'deki enerji kaynaklarından ve boru hattı projelerinden bahsetti. Güler, Anadolu'da çoban ateşi yakıldığını, bu ateşin kış gecelerinde hem ısıttığını hem de geceyi aydınlattığını belirterek, genç girişimcilerle Anadolu'nun bağrında çoban ateşi yakacaklarını söyledi.

Garip bir ısrar, garip bir medya
Gerçekten garip bir durum var. Hakkâri'de 12 erin şehit olduğu haberine, birkaç gün sonra aynı saldırıda sekiz erin de kaçırıldığı ayrıntısı eklenmişti ya, tam o gün, hükümet, yasasının 25. maddesini işleterek konuyla ilgili haberlere sansür uygulanması için RTÜK'e başvurdu. Danıştay'ın iki kez uygun görmediği için iptal ettiği bu uygulamada ısrarcı hükümet; ikinci retten sonra da kararını gözden geçirmesi için Danıştay'a yeniden başvurması bunu gösteriyor...

RTÜK'ün haberleri sansür yetkisi bulunmuyor. Yayınlara getirilebilecek sınırlamalar 'milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı haller' ve 'kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olması' şartlarına bağlanmış durumda

Fehmi Koru yazdı...

Havalar soğuyacak kar yağışı geliyor

Moskova üzerinden gelecek soğuk hava nedeniyle sıcaklıklar, 5 ila 9 derece düşecek, Karadeniz'e kar yağacak.

Pazartesi akşamı da Marmara'da kar yağışı bekleniyor. Cumartesi günü Marmara,

Karadeniz Bölgesi ve İç Anadolu'da rüzgarlar kuvvetli esecek ve havayı soğutacak. Sıcaklık İstanbul'da 13, Karadeniz'in iç kesimlerinde ise 10 derecenin altına inecek

İşte Aslanlı Baron'un 10 milyon $'lık villası 
Kaçırdığı insanları aslanlara yem etmekle tehdit edip soyan uyuşturucu baronu Selahattin Merih'in, 10 milyon dolarlık villada sürdüğü lüks hayat şaşırttı. Merih'in her birine 5 bin YTL ödediği eski polis ve askerlerden koruma ordusu kurduğu ortaya çıktı...

Okyanus Operasyonu ile yakalanan ve kaçırdığı insanları malikanesinde beslediği aslanlara yem etmekle tehdit edip soyduğu ileri sürülen Mehmet Selahattin Merih'in lüks hayatı şaşırttı. Merih'e ait villanın, en az 10 milyon dolar değerinde olduğu ortaya çıkarken, her birine 5 bin YTL ödediği emekli polis ve askerlerden kendisine koruma ordusu kurduğu tespit edildi. Merih'in milyon dolarlık villadaki lüks hayatını iki yılda 500 milyon dolar kazandığı uyuşturucu ticaretiyle finanse ettiği belirlendi.

Başyazarlar meydan savaşı
Aklımda yanlış kalmadıysa, Oktay Ekşi'yi gazeteciliğe başlatan Çetin Altan'dı; Mehmet Altan'ın babası bir bakıma Oktay Ekşi'nin 'ustası' sayılabilir. Hürriyet başyazarının satırlarına sinen 'hıncı' anlamamı zorlaştıran bir durum bu...
Tek izah tarzı, dün değindiğim Oktay Ekşi'nin 'başyazar' tanımı... "Doğrusu şu ki" diye yazdı Oktay Bey, "Bir gazetenin başyazarı, sütununda, bireysel görüşünden çok gazetenin yayın politikasını yansıtır." Demek, Hürriyet'in başyazı sütununa yansıyan 'hınç' kişisel değil, kurumsal...
Star başyazarı Mehmet Altan'ın kalemi sivri; anlatmak istediğini en keskin ifadelerle sunuyor okurun önüne. Herkes bayram yaparken, o, "Cumhuriyet ne işe yarar?" başlıklı yazısında bazı temel kabulleri sorguluyordu
Taha Kıvanç yazdı...


Teröristin havaya uçurduğu minibüs babasının çıktı 
PKK'lıların yola mayın döşeyerek havaya uçurduğu minibüs, teröristin babasına ait çıktı.

12 Mehmetçiğin şehit olduğu Dağlıca saldırısından hemen sonra Yüksekova-Dağlıca yolu üzerinden geçen minibüse düzenlenen uzaktan kumandalı mayınlı saldırıyı PKK'nın bölge sorumlusu 'Mela' kod adlı Cafer Savaşan'ın gerçekleştirdiği tespit edildi. 6'sı çocuk 17 kişinin yaralandığı saldırıda havaya uçurulan minibüsün, teröristin babası Mustafa Savaşan'a ait olduğu anlaşıldı. Düğün konvoyunun geçtiği sırada meydana gelen patlamada yaralananlar arasında yer alan minibüs şoförü Hamza Savaşan'ın ise teröristin amcası olduğu öğrenildi. 'Mela' kod adlı teröristin, 12 askerin öldüğü Dağlıca saldırısı öncesi köprüyü havaya uçuran isim olduğu da bildirildi.

Amanos'ta 40 PKK'lı sıkıştırıldı 
Güneydoğu'da yürütülen operasyonlarla köşeye sıkıştırılan PKK üyesi bir grup, Hatay'ın Amanos Dağları'nda da kaçmaya başladı.

Güvenlik güçlerinin 4 gündür yürüttüğü sıcak takip sonucu Hatay'ın Dörtyol ilçesi Üçkoz Yaylası ile Bağrıaçık kırsalındaki Amanos Dağları'nda yaklaşık 40 teröristin köşeye sıkıştırıldığı, Hassa ilçesine bağlı Söğütlü beldesinin üst tarafındaki dağlarda ise 10 civarında örgüt üyesinin termal kameralara yakalandığı bildirildi. Güvenlik güçlerinin terör örgütü mensuplarına yönelik Amanos Dağları'nda zaman zaman yürüttüğü sıcak çatışma bazı yerleşim alanlarında da duyuluyor.

Hatay Valisi Ahmet Kayhan, her 2 ilçede operasyonların geniş çaplı devam ettiğini belirterek küçük bir grup da olsa teröristlerin bölgedeki varlığına son vereceklerini aktardı.

Ortadoğu'da yaşamak mı zor, ölmek mi?

Dünya'nın en eski ve en prestijli haftalık tıp dergilerinden biri olan The Lancet, işgalin başladığı Mart 2003 tarihinden Haziran 2006 yılına kadar Irak'ta 600 bin kişinin hayatını kaybettiğini yazıyor. 
Bu rakamların, 1994 yılında Fransa'nın gözetimi altında Ruanda'da gerçekleşen ve 500 binin üzerinde insanın öldüğü katliamla yarıştığını vurguluyor. 'Opinion Research Business' adlı İngiliz araştırma kurumunun Eylül 2007'de yaptığı araştırmaya göre ise bu savaşta hayatını kaybeden Iraklı sayısı 1,2 milyon.

Bombalı saldırılarda ya da işgal kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu her gün ortalama 81 kişi ölüyor. Anlamı henüz çözülemeyen bir savaş yüzünden her gün 81 kişi hayatını kaybediyor.

Mehmet Kamış yazdı...

Pierre Cardin: Türban tartışmaları çok saçma 
Dünyada en çok bilinen üç markadan birine adını veren Pierre Cardin, moda ve giyim tarzı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. 


Türkiye'deki türban tartışmalarını 'saçma' bulan ünlü modacı, kadınların Hz. Havva'dan bu yana kapanma eğiliminde olduğunu belirtiyor. Hz. Meryem'in de tesettürlü olduğunu hatırlattıktan sonra şu tespitte bulunuyor: "Kapanmak kadına yakışıyor, türban güzelliğini ortaya çıkarıyor.

" Hayrünnisa Gül'ün giyim tarzını beğenen Pierre Cardin, first lady için özel kıyafet tasarlayabileceğini vurguluyor

Hamsi, balıkçının yüzünü güldürdü 
Geçtiğimiz yıl hamsinin kilosu 10 YTL'ye kadar çıkmıştı.
Karadeniz'de bu yıl hamsi bereketi yaşanıyor. Ekim ayı başında kilosu 7 YTL olan hamsi, tezgâhlarda 2 YTL'ye kadar düştü. Balıkçılar hamsi satışının, fiyatların düşmesi ile beşe katlandığını belirtiyor

Bir ay önce günde bir kasa hamsiyi zor satabildiğini ifade eden balıkçı Halim Yılmaz, günde 5 kasa hamsi sattığını söylüyor. Samsun Balık Hali Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak da, "Geçen sene olmayan hamsi bu yıl yüzümüzü güldürdü. Yalnızca balıkçının değil halkın da yüzü gülüyor, fiyatlar çok uygun." diyor. Karadeniz'de son 10 yılın en bol hamsi sezonunu geçirdiklerini ifade eden Kıyak şöyle konuşuyor: "Hava biraz soğuk olunca hamsi kuzeyden güneye indi. Balık, hormonsuz tek ürün. Uzun yaşamak, sağlıklı yaşamak için balık tüketilsin." diye konuştu.

Türkiye Barzani'yi neden muhatap almıyor?

Iraklı Kürt liderler, bugünlerde ne zaman karşılarında bir gazeteci bulsalar, Türkiye'nin kendilerini adam yerine koymadığı halde teröre karşı destek beklemesinden yakınıyorlar. 
En son, Hasan Cemal'e konuşan Mesud Barzani de aynı şikayeti dile getirdi. Bu şikayet, ilk bakışta önemli bir çelişki, hatta haklı bir eleştiri gibi görünüyor.

Ama biraz yakından bakınca, meselenin bu kadar basit olmadığı anlaşılıyor. Esasında, Irak'taki Kürt liderlerle Türkiye arasında temas olmadığı, Türkiye'nin bu insanları hiç muhatap almadığı doğru değil. Çünkü Irak ve Türkiye'nin katıldığı bütün uluslararası toplantılarda, gerek Başbakan Erdoğan gerek Dışişleri Bakanı Babacan, Iraklı muhataplarıyla görüşüyor.

Abdulhamit Bilici yazdı...

70 'ölüm nokta'sına 70 çözüm 
Trafik kazalarının çok yaşandığı 'kara nokta'lara yönelik çalışma başlatıldı. Trafik güvenliğini tehlikeye düşüren karayollarında viraj çapları genişletilecek, bazı yeni kavşak düzenlemeleri yapılacak.


Ulaştırma Bakanlığı, karayolları altyapısındaki 70 ölüm noktasını belirledi. Trafik güvenliğini artırmayı hedefleyen Bakanlık, karayolu altyapısındaki 70 kara noktadaki eksiklikleri 2008'de birer birer ortadan kaldıracak. 
Trafik güvenliğini tehlikeye düşüren karayollarında viraj çapları genişletilecek, bazı yeni kavşak düzenlemeleri yapılacak ve geometrik yapıya doğrudan müdahale edilecek.

Irak'tan gelen kaçak silahlara sahte ruhsat vermişler 

ABD'nin Irak ordusunun yeniden yapılandırılması amacıyla hibe ettiği silahlar, Türkiye'de taşıma ruhsatlı çıktı

Silah taşıma ruhsatı almayı haiz olmayan kişilere sahte belgelerle silah taşıma ruhsatı alan şebekeye dönük operasyonda ABD silahlarına taşıma ruhsatı alındığı saptandı. Ruhsat alanlar arasında, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Koordinatörü Burhan Yazar ile oğlu Yusuf Yazar da bulunuyor. Mustafa Candan, Abdülrezzak Ensarioğlu, Ufuk Hattat, Doğan Kırmaç, Alaattin Peker, Galip Ensarioğlu, Şahin Turgut, Nedim Koç gibi tanınmış isimler silah ruhsatı alanlar arasında.

Iraklı Kürtler ve PKK

Hasan Cemal, çok iyi bir iş yaptı: Irak'a gidip Kürt Bölge Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile konuştu (Milliyet, 30-31 Ekim). Böylelikle medya çarpıtmalarını aşarak, Iraklı Kürt liderlerin gerçekten ne dediklerini öğrenme imkanını bulduk. Barzani ve Talabani'nin verdikleri mesajları şu noktalarda toplamak mümkün: 
Türklerle Kürtlerin ortak çıkarı, barış içinde birlikte yaşamaktır. Iraklı Kürtler Türkiye'ye düşman, tehdit değildir. 1990'larda PKK'ya karşı savaşarak bunu göstermiştir. Türkiye bize saldırmayacağına dair güvence vermeli, bizi muhatap almalıdır. Ankara bizimle diyalog kurmuyor, tehdit ediyor, sonra da PKK'ya karşı işbirliği bekliyor.

Şahin Alpay yazdı...


 

 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 04:57:42
Güncelleme :3 Kasım 2007 Cumartesi 12:25:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?