16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

BUGÜNÜN BASIN ÖZETLERİ

 

 

İyileşip birliğime dönmek istiyorum 

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Dağlıca’da yaralanan gazi Asteğmen Hüseyin Deniz Durduran’ı ziyaret etti. Komutanıyla konuşurken, gazi Durduran’ın gözleri doldu. Başbuğ, "Evladım, neden ağlıyorsun?" diye sorunca, "Arkadaşlarımı yalnız bıraktım. Bir an önce dönmek istiyorum" yanıtı aldı. Orgeneral Başbuğ, kendisini de duygulandıran bu yanıtı, gaziyle görüşmesini ve son gelişmelerle ilgili görüşlerini ilk kez ve sadece Hürriyet’e anlattı..
Çözüm değil oyalama çıktı 
Ankara’ya gelen Irak Heyeti ile 8,5 saat süren toplantılardan bir sonuç elde edilemedi. Ankara’nın "PKK elebaşılarını yakalayıp teslim edin" talebine, Irak’lılar komik önerilerle yanıt verdi. Dışişleri Sözcüsü Bilman "Türkiye, PKK terör örgütü ile mücadelede Irak tarafından acil ve kararlı adımlar beklemektedir" açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE’nin, sınır ötesi operasyon olasılığını ortadan kaldırmak için Irak’tan gelen heyetle yaptığı görüşmelerden hiçbir sonuç çıkmadı.

Stratejik ortaklık...
ABD’den sonra geçen gün de İngiltere ile imzalanan bu "stratejik ortaklık" nedir?..

Bunu anlamak açısından "stratejik" sözcüğüne yakından bakmamız gerekir.

"Stratejik" sözü Fransızca’dır.
Bir defa bunun pencerelerdeki "stor" ile hiçbir ilgisi yoktur.
Ama "perdeleme", örtme", "kapama" gibi fiillerle yakın hale gelmesi, Fransızca’nın değil, siyasetçilerimizin kullandığı güzel Türkçemizin zenginliğindendir.


Bekir Çoşkun yazdı...

Saçımın akıyla vuruşurum 
12 şehit verdiğimiz haberlerinin üzerinden 6 gün geçmesine rağmen Türkiye’nin öfkesi dinmedi. İstanbul Üniversitesi’nin yürüyüşüne katılan Rektör Prof. Parlak, "Saçlarımızın bu ak haliyle, vatanımız için ön cephede vuruşuruz" dedi. Türkiye dün de ayaktaydı. Yurdun dört bir tarafındaki gösterilerde birlik mesajları verildi, PKK lanetlendi.

İSTANBUL İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, son günlerde artan terör olaylarını nefretle kınayarak, "İstanbul Üniversitesi, gerekirse Çanakkale Savaşı’nda olduğu gibi öğrenci ve öğretim üyeleriyle bir sınıfı tümüyle şehit verecektir
Öcalan’ı halkın yanına getirin, siyaset yapsın 
DTP kongresinin açılış konuşmasını Kürtçe yapan DEP eski milletvekili Leyla Zana teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanmasının Kürt sorununu çözmediğini savunarak, şunları söyledi:

KÜRT LİDERLERE Namuslu hiçbir Kürt, kardeşinin kafasının ezileceğini bile bile onu size teslim etmez. Türkiye Cumhuriyeti ya da devletin kendisi, siz Kürtler için ne yaptınız da kendilerinden böyle bir istekte bulunuyorsunuz?

TÜRKİYE’NİN YAPACAĞI Kürtler her zaman sorunun çözümünde iki ayrı yol seçmiştir. Ya hiçbir şey istememiş ve teslim olmuştur ya da ayaklanıp isyan etmiştir. Şimdi 3. yol daha var. Türkiye’nin Kürtlere bir şey vermesidir. Kürtlerden bir şey istiyorsa önce sorunu Türkiye’nin çözmesi gerekir.

Bir yanlışlık yok mu?


BİZİM çok bilmiş medyamızın pek belirgin bir huyu vardır. Çoğu kez sokaktaki adamın gördüğü tehlikeyi göremez. Başına taş düşmeden ayılamaz. Yine de çalımından yanına yanaşılamaz.

Hoş, futbol yorumcusuna mikrofonu uzatıp, terörle mücadelenin askeri metotları hakkında görüş açıklattırmada da sakınca görmez.

O nedenle her konuda ahkám kesen dirayetli kalemlerin son Anayasa Mahkemesi Başkanı seçimi üzerinde durmamalarına hayret etmemek gerekir.

Lakin onların durmaması, olayın önemini azaltmaya yetmiyor.

Oktay EKŞİ YAZDI...

Bakan Günay’ın ’azarlama’ günü 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bürokratları ile birlikte, dün Ankara Ulus’ta tarihi alanları ve binaları yürüyerek dolaştı.

Tarihi Hacı Bayram Camii’nde cuma namazı kılan Günay, incelemelerine Agustos Tapınağı ile başladı. Günay, sırasıyla eski Ankara Valiliği binasını ve bahçesindeki kalıntıları, Julianus sütununu, eski Sümer Holding ve Tekel binasını ve restorasyonu devam eden Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ni gezdi. Günay, Julianus Sütunu karşısında tarihi yapılar arasında yeni yapılan binaya çok sinirlenerek, "Bu bir cinayettir. Ben bu binanın buraya nasıl yapıldığını çok merak ediyorum. Kültür Bakanı olarak bütün detaylarını öğreneceğim. Hepiniz de öğreneceksiniz" dedi.
Sınavlarda Hakkári’ye ek puan verelim mi tartışması 
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) yerine getirilen yeni sistemi açıklarken, ABD’de olduğu gibi, sınavlarda dezavantajlı bölgelere "ekstra puan" verilmesi uygulanmasını tartışmaya açtı. Çelik, uygulamayı "Hakkári’deki öğrenci ile Çankaya ve Nişantaşı’ndaki öğrenciye, ÖSS, OKS, KPSS’de aynı sorular soruluyor. ABD’de dezavantajlı bölgelerde dezavantajı asgariye indirecek uygulamalar yapılıyor. Dezavantaj oranına göre ek puan veriliyor" diye konuştu.
Eksik kalan bedel cümlesi
GECE saat 03.00’te AKP Adana Milletvekili Ömer Çelik’ten bir mesaj geldi.
"O cümle yarım kalmış" diyor.
Milli Güvenlik Kurulu bildirisinin son cümlesini kastediyor.
Yani şu:
"Her türlü bedeli ödemeye hazırız."
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cümlesi de eksik.
O da ne diyor:
"Bedel ödenir..."
Gerçi Başbakan eksiği fark edip cümleyi tamamlamış.
Ömer Çelik, "Cümlenin tamamı şu olmalıdır" diyor:
"Bedelini öderiz, ama bedelini de ödetiriz..."


Ertuğrul Özkök yazdı...
Altıncıların yeni hedefi Cerattepe 
Kaz Dağları’nda altın madeni şirketlerinin sürdürdüğü sondaj faaliyetlerinin büyük tepki yarattığı dönemde, bir başka benzersiz doğa hazinesi sessizce talan edilmek isteniyor.

Artvin’de Avrupa’nın en yaşlı doğal ormanlarının bulunduğu, biyolojik çeşitliliğin en zengin olduğu Hatila Vadisi Milli Parkı Sınırları içinde yer alan Cerattepe bölgesinde maden şirketlerinin yıllardır sürdürdükleri ısrar, tekrar gün yüzüne çıktı. Yöre halkı, 20 yıl önce gelip altın, bakır, gümüş ve çinko aramak için ruhsat alan Kanadalı şirkete direnmiş, şirket direnişi kıramayınca ruhsatı bir başka Kanadalıya satıp gitmişti.
Atatürk Havalimanı alışverişte ilk 20’de 
Havalimanı işletmeciliğinin en önemli noktalarından Duty Free (gümrük satış) mağazacılığı artık sektör haline geldi.

İstanbul, Ankara ve İzmir havalimanlarının Duty Free mağazalarının işletmecisi ATÜ Genel Müdürü Ersan Arcan, tanınmış dünya markalarının yer almak istediği cazip bir satış noktası haline geldiklerini söyledi. TAV Havalimanları ve Unifree ortak girişimi ile 2000’de kurulan ATU, 40 bin çeşit ürünle, sektörünün en iyiler sınıfında yer alıyor

Kız evlat...
DÜN... Amerikalı savaş pilotlarının ne kadar kahraman olduklarını dünyaya göstermek için "Top Gun" diye film çevirdiklerini... Top Gun denilince, aklımıza hemen Tom Cruise’un geldiğini...
Bu filmin, Oscar ödülü de alan "take my breath away" isimli şarkısını, hemen hepimizin bildiğini... Ama, elálemin Top Gun’larını alkışlarken, maalesef, kendi Top Gun’larımızdan haberimizin bile olmadığını anlatmaya gayret etmiştim.
Ve, bir not düşmüştüm, "Yarın Sikorsky, kız babaları için" diye...


Yılmaz Özdil yazdı...

 

ÇOCUKLARA DİKKAT

Hakkâri'de 12 askerin şehit olmasının ardından yurt genelinde yapılan protesto gösterilerine çocukların katılmasının, ruh sağlıkları üzerinde olumsuz etki yaratacağı uyarısı yapıldı. Prof. Dr. Bengi Semerci, son günlerde yaşanan terör eylemleri nedeniyle oluşan ortamda çocukların travma yaşayabileceğini söyleyerek, "Hayatlarının başında, şiddeti, terörün acımazlığını görürlerse, şiddet ve baskıyı kanıksamış erişkinler olarak yaşamaya devam ederler. Terör bir travma yaratır" dedi.

"Sinema hocam Film Festivali'ydi"
Daha "Şehnaz Tango"da göründüğünde belliydi "farklı" olduğu. Uzun saçları, halka küpeleriyle hayatta nasılsa öyle çıkıp gelmiş, her an da gidebilir bir genç adam... Nitekim ikinci sezon birden yok oldu. Bedelini "Kaprisleriyle ekibi bezdirdi" gibi haberlerle ödedi. Bu onun hakkında uydurulan ilk şehir efsanesiydi, devamı da geldi... Kavgacı diyen oldu, gazetecileri sevmez, maçodur, terstir...

 ABD ve Irak güven vermiyor

ABD ve Irak, Türkiye'nin Kuzey Irak'a kapsamlı bir sınır ötesi harekât yapmasını önlemeye çalışıyorlar.
Hükümetin sınır ötesi harekât yetkisine ilişkin tezkere çıkarmasından sonra, PKK'nın Dağlıca'ya yaptığı saldırı, harekât beklentisini daha da güçlendirdi.
Türkiye askeri hazırlıklarını sürdürürken devreye ABD ve Irak girdi. Başbakan Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın birkaç gün süre verilmesini istediğini açıkladı. Bu süre dolmuş durumda.
Bu süre zarfında ABD'den ve Irak'tan gelen mesajlar güven vermiyor. Türkiye açısından inandırıcı değil.

Rice'ın sözleri
Rice, Erdoğan'dan süre istedikten sonra dün yaptığı açıklamada, Ankara'yla paralellik içinde olmadığını göstermiş oldu. 
Fikret Bila yazdı...

Mehmetçik boş köylere yerleşti 
Çukurca'nın 1993-1996 yılları arasında terör nedeniyle boşaltılan yedi köyüne askeri birlikler konuşlandı 'Bordo bereliler' olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı timleri de sınıra ulaştı


TSK'nın sınır ötesi hazırlığı tüm hızla sürerken "bordo bereliler" olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı timleri de Hakkâri'nin sıfır noktasındaki Çukurca ilçesine geldi.
Mehmetçik, 1996'da boşaltılan yedi köye yerleşirken olası kara harekâtının başlatılacağı yerler "askeri bölge" ilan edilerek sivillere yasaklandı.

 CHP'NİN KURTULUŞU FACEBOOK'TA 

23 yaşındaki Mark Zuckerberg'e 15 milyar dolarlık bir servet getiren popüler internet sitesi Facebook, CHP'deki parti içi hesaplaşmaya da zemin sağlamış bulunuyor. CHP'deki iç kavga, olduğu gibi Facebook'a sıçradı.
Sayıları şimdiden 20'ye yaklaşan gruplar Facebook'ta Baykal yanlısı veya karşıtı gruplar olarak birbirlerine karşı kılıçları çekmiş bulunuyorlar.
Facebook'ta kurulan CHP bağlantılı grupların site adları şöyle: .

Hamaset ve terör

ŞEYH Sait isyanı çıktığında Ankara'daki köklü kanaat bunu İngilizlerin tertiplediği idi. Çünkü o sırada Türkiye, İngiltere ile Musul yani Kuzey Irak meselesi için diplomatik bir savaş veriyordu ve isyan Türkiye'nin elini zayıflatacaktı.
Dış politikada yalnızlık ve iç istikrarsızlık sebebiyle Türkiye, Kâzım Karabekir'in deyimiyle, "İstiklal Savaşı döneminden daha zayıf durumda" idi.
İsyan konusunda Anadolu'daki İngiliz konsolosları ise, Londra'ya çektikleri telgraflarda, Şeyh Sait isyanını, Musul'a müdahale etmek için sebep yaratmak amacıyla Ankara'nın tertip etmiş olabileceğini yazıyorlardı! Zırva tabii...

Taha Akyol yazdı...

Yaylaya elektrik istemezük!
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Şenyuva köylüleri, komşuluk ilişkileri ve doğal güzelliğin bozulacağı gerekçesiyle Şal Yaylası'na elektrik bağlanmasını karşı çıktı. Elektrik istemedikleri yönünde imza toplayan köylüler, yaylaya televizyon sokulmama kararı ve elektrik hatlarının yeraltına alınmasıyla ikna oldu.

İmza topladılar
Şenyuva köylülerinin yılın 8 ayı ortak kullandıkları 2000 rakımlı yaylaya elektrik getirilmesi için köy muhtarlığı Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. Rize İl Müdürlüğü'ne başvurdu...

 

 

PKK'ya bir şey yapmayacağız



ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin Kuzey Irak'taki ABD'li Komutanı Tümgeneral Benjamin Mixon, PKK'ya karşı "hiçbir şey yapmayı planlamadıklarını" söyledi.
Irak'tan video konferans yoluyla Washington'daki gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tümgeneral Mixon, PKK'ya karşı harekete geçme talimatı almadıklarını belirtti ve terör örgütüne karşı ne yapmayı planladıkları sorusuna "Kesinlikle hiçbir şey" diye yanıt verdi.
Mixon, gazetecilerin Türkiye'nin sınır ötesi operasyon düzenlemesini engellemek için Amerikan güçlerinin yapabileceği bir şey olup olmadığı yönündeki sorusunu da, "Bunun için bana talep gelmedi veya sorumluluk verilmedi" şeklinde yanıtladı.

Kürtlerin ruh hali!

Diyarbakır'da ve İstanbul'da yaşayan iki Kürt arkadaşımı dinliyordum geçen gün.
İkisi de Kürt sorununun köklerini bilen, öteden beri bu konuyla haşır neşir olan, silaha ve şiddete karşı, bu nedenle PKK'ya da iyi gözle bakmayan aydınlardı.
Diyarbakır'da ve İstanbul'da Kürtlerin şu günlerdeki ruh halini ve yaşadıkları tedirginliği anlattılar.
Kürtler arasında yoğunlaşan telefon trafiğinden söz ettiler.
Diyarbakır'da yaşayan şöyle dedi:
"İstanbul'dan, Mersin'den, İzmir'den sürekli olarak Diyarbakır'ı arayarak soruyorlar, ne oluyor diye... Tedirginlik var. Diyarbakır'dan da her gün o şehirlere 'Nasılsınız, işler nasıl?' telefonları açılıyor. Bu ölçüde tedirginliğe, kaygıya ilk kez tanık oluyorum. Televizyonlarda, gazetelerde kabartılan hava ve terörü kınamak için sokaklara dökülenlerin yarattığı atmosfer, "Bize ne olacak?" sorusunu tetikliyor Kürtler arasında..."


Hasan Cemal yazdı...

Rekora bir var

Beşiktaş, Liverpool'u devirmenin zaferini yaşarken, siyah - beyazlılara galibiyeti kazandıran golü kaydeden Bobo ise bir rekora imza atmaya hazırlanıyor.
Önceki sezon Beşiktaş'a gelen, bugüne kadar toplam 77 resmi karşılaşmaya çıkan Brezilyalı futbolcu, gol ortalamasını yüksek tutarak, siyah - beyazlıların en golcü yabancıları arasında yerini aldı. Toplamda 36 golü bulunan Bobo, herhangi bir resmi karşılaşmanın birinde gol bulursa, rekora ulaşacak.
Bugüne kadar ligde toplam 19 golü bulunan Sambacı, Türkiye Kupası'nda da büyük bir gol sayısına ulaştı. Bu kulvarda da 11 kez rakip fileleri havalandıran Bobo, Avrupa arenasında da 5 gole ulaştı.

YSK: Gül'ün görev süresi belirsiz
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, 21 Ekim'de yapılan referandumda kabul edilen anayasa değişikliği paketindeki bazı düzenlemelerin nasıl uygulanacağının belirsiz olduğunu söyledi.
Aydın, "Paketin bir karmaşaya neden olabileceğini önceden tahmin ettim. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi belirsiz. Beş yıl sonra göreceğiz. Pakette bu konuda geçici madde olması gerekirdi" dedi.

Tutmayın bizi!..

Son PKK saldırıları bir kez daha gösterdi ki... En hayati ulusal çıkarlarımız söz konusu olduğunda dahi kendi başımıza karar veremiyoruz. Sınır ötesi operasyon için ABD'den izin, icazet bekliyoruz. Beklemeye devam ederken de sadece laf ebeliği yapıyor, kimsenin ciddiye almadığı nutuklar atıyoruz... İcraata gelince... İşte oraya bir türlü gelemiyoruz. Kısacası gariban Afrika ülkesi Sudan kadar bile olamıyoruz. Yalçın Doğan dün yazdı...
"Bir süre önce Sudan bir teröristi yakalıyor. Sudan'daki AB Temsilcisi ile Kanada maslahatgüzarı 'Yakaladığınız o adamı serbest bırakın!' diye çağrıda bulunuyor...
Sudan hükümeti hiç tereddüt etmiyor, o AB Temsilcisi ile Kanada maslahatgüzarını ertesi gün sınır dışı ediyor. AB ve Kanada bir gün sonra resmen açıklama yapıyor, hatasını kabul ediyor..."

Melih Aşık yazdı...

 

Adres bulan bomba 
Menzili içinde pek çok PKK kampı olan obüs toplar bilgisayarla çalışıyor, saatte 120 mermi atabiliyor, koordinatlar yüklendiğinde hedefi kesinlikle şaşırmıyor. Yerli yapım Panter adlı obüsler de 40 km. uzaktaki hedefi vurabiliyor.

NE KADAR İLERİ?
Sınırdaki hareketliliği dünya medyası da yakından izliyor. The Economist dergisi şunları yazdı: "Sınır bir cephe gibi görünmeye başladı. Acil soru şu: Türkiye ne kadar ileriye gidecek? Sadece PKK mı hedef alınıyor yoksa bölgedeki Kürtler de mi?"
Önce Anıtkabir'e gitmek istiyorum 
İstanbul'a konser vermek için gelmesi beklenen Kevin Costner'ın, 29 Ekim'de Anıtkabir'e yapacağı ziyareti kendisinin özellikle istediği ortaya çıktı..

Ünlü Hollywood yıldızı Oscar ödüllü aktör Kevin Costner, bugün İstanbul'a gelecek. "Hollywood Starları Türkiye'de" başlıklı konser serisinin ilk bölümü için ailesi ve kalabalık ekibiyle İstanbul'a gelecek olan Costner, "Modern West" adlı rock grubuyla iki saat süren bir konser verecek. Ünlü oyuncu, Atatürk'e olan hayranlığı nedeniyle Cumhuriyet Bayramı'nın kutlanacağı 29 Ekim'de Ankara'ya gidip Anıtkabir'i de ziyaret edecek.

Tek adam yönetimi
Gelin bugün fazlasıyla sıcak olan gündemin dışına çıkalım. Anayasa profesörü Ergun Özbudun geçen akşam, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı'nın (TESEV) davetlisi olarak, Alarko Holding'in İstanbul Ortaköy'deki merkezinde konuştu.
Yeni anayasa önerisini hazırlayan heyetin başkanı olan Prof. Özbudun, olayın gelişini anlattı, soru ve eleştirileri cevapladı.
Bildiğiniz gibi bu anayasa henüz "öneri" aşamasında. AKP kurmayları bu öneride bazı değişiklikler yapıyor. Çalışmalar bir iki hafta içinde bitecek ve ön-taslak yayınlanacak.


 Emre Aköz yazdı...

Facebook ünlülerin başına dert 
Burcu Esmersoy, kucaktaki fotoğrafları gazetelere çıkınca facebook'taki hesabını kapattı..

Tüm dünyayı saran facebook çılgınlığı, bazı ünlülere yaramadı. Örneğin, internetteki bu sosyal paylaşım ağında bir hafta önce başlayan "Tarkan Eurovision 2008'e katılsın" kampanyasına, sadece 131 kişi imza attı. Gerçi ünlü şarkıcı, Eurovision için gelen teklifleri asla kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Ama kampanyaya katılımın az olması, Tarkan'ın şöhretine gölge düşürdü. Facebook'tan dertli diğer bir ünlü ise, NTV'de spor haberleri sunan Burcu Esmersoy oldu.

Lokantalara 'mavi bayrak' verilecek 
Türkiye'de gıda sektöründe "lale motifli mavi bayrak" uygulaması başlatılıyor.

İlk olarak İstanbul'da hayata geçecek uygulamayla gıda hijyeni ve güvenliği denetim altına alınacak.

Hijyenik ve sağlıklı üretim yapan lokanta ve gıda üretim tesisleri lale motifli mavi bayrak ile ödüllendirilecek.

Standartların üstüne çıkanlar ise iki lale motifli mavi bayrak sahibi olacak

DP'de 'Tansu Çiller' sesleri

Demokrat Parti'nin olağanüstü kongresine şunun şurasında yirmi gün kaldı...
Ama hala ortada heyecan yaratacak bir aday yok. Doğrusu neredeyse demokrasimizle yaşıt olan DP çizgisinin hiçbir döneminde, böylesine sessiz ve heyecansız bir kongre süreci yaşanmamıştı.
Şu anda Nevval Sevindi dışında hiç kimsenin adaylığını açıklamaması da çok çarpıcı. Yaklaşık 60 yıllık bir siyasi gelenek aday çıkarma konusunda ciddi sıkıntı yaşıyor.
Mahmut Övür yazdı...

'Gereğini yapın ya da katlanın'

Irak heyetinin önerilerini Türkiye tatmin edici bulmadı. Ankara "Artık sabrımız da zamanımız da yok. Liderleri teslim edin ve kampları kapatın" mesajı verdi..

Tezkere kararının ardından Türkiye'nin Kuzey Irak'a askeri operasyonunu önlemek için "son şans" kabul edilen Ankara'ya gelen Irak heyetinin önerileri tatmin etmedi. Irak'ın önerisini "uzun vadeli" bulan Ankara, "zamanımız ve sabrımız kalmadı. Biz sizden somut ve acil öneri bekliyorduk" diyerek dün saat 18.45'te görüşmeleri bitirdi ancak kapıları kapatmadı.

Dink suikastinde yedi polise soruşturma yok

Hrant Dink cinayetinde ihmalleri olduğu gerekçesiyle haklarında soruşturma açılması istenen 7 emniyet görevlisi için, İl İdare Kurulu'nun ardından Bölge İdare Mahkemesi de "Soruşturma açılmasına" gerek olmadığı kararı verdi. İstanbul'da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen gazeteci Hrant Dink cinayetinin ardından, müşteki avukatları İl İdare Kurulu'na başvurarak, olayda ihmalleri olduğu gerekçesiyle eski Trabzon Emniyet Müdürü olan şimdiki Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek,

Beykoz ve de çocukluk günlerim..
Derimod Ümit (Zaim) ofisimde buldu beni, "Bir projem var" diye.. Bir reklam kampanyasında poz vermemi istiyor.. Para mara yok.. "Sen bir ilkokul seçeceksin. Biz de o okulun eksiklerini gidereceğiz.."
Atladım tabii..
"Kilis" dedim.. "Benim ilkokulum Kemaliye.. Olmadı başka Kilis okulu.."
Sonra bir gün telefon ettiler.. Nihat Odabaşı çekim yeri olarak Beykoz Kundura Fabrikası'nı seçmiş..
Balçiçek (Pamir) ve Rıdvan da var.. Şeytan.. Üçlü poz vereceğiz. Üç ilkokul tamir olacak yani

Hıncal Uluç yazdı...

 

Top atışları havai fişek gibi 
PKK terör örgütünün hain saldırısı sonucu 12 askerimizin şehit edilmesi olayından sonra, başlayan ve zaman zaman sıcak takip nedeniyle K.Irak topraklarında da gerçekleşen operasyon bölgesine giden Yeni Şafak muhabiri Ali Oktay, bölgedeki yaşam şartlarına tanık oldu.


"Acaba çatışmaların en yoğun olduğu, her an her şeyin olabileceği sınır bölgesinde yaşamak nasıl bir duygu? Bu sorunun yanıtını ancak bu bölgeye giderek öğrenebilirdim.

Heyette yetki krizi 
PKK'nın faaliyetlerinin engellenmesi çerçevesinde önceki gün Ankara'ya gelen Irak heyeti, çantada somut öneriler ile geldiğini belirtirken, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, heyetin yetki alanının sınırlı olduğunu duyurdu. Zebari'nin açıklaması, bakanlar arasında mekik dokuyan heyetin üzerine gölge gibi düştü.

Irak heyetiyle Ankara'da görüşmeler başladı. Irak heyetinden Milli Güvenlik Bakanı Şirvan El Vaili ve Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim ile Türkiye adına Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay sabah Dışişleri Bakanlığı'nda biraraya geldiler.

Şirinlik muskası
Masabaşından kalkmadan ülkeyi savaşa sokmak için olağanüstü çaba gösteren, kısa süre öncesine kadar “Koca Amerika'ya kafa tutulur mu, 1 Mart tezkeresiyle tuttuk da bak başımıza neler geldi” diye sızlandıkları halde şimdilerde “Gerekirse Amerika'yla da savaşırız, ne olacak” havasına girenlerin neye hizmet ettiklerini anlamak zor değil.

Seçimden önce, 'Cumhuriyet mitingleri' ile başlayan süreçte sokaklara taşanların en çok kendilerini yuhaladıklarını unutmadılar; şimdi yaptıkları bir tür şirin görünme çabası...

Fehmi Koru yazdı...

Polisi gören Nasıroğlu büyük enerjiyle kaçtı 
Mavi Hat operasyonu kapsamında aranan işadamı Muzaffer Nasıroğlu, havaalanında pasoport kontrolü yapan polisin kendisini bekletmesi üzerine, pasaportunu da bırakarak kayıplara karıştı. 
Enerji Bakanlığı'ndaki ihale yolsuzluklarıyla ilgili başlatılan operasyon genişleyerek sürüyor. Yolsuzluklarla ilgili soruşturma kapsamında aranan Fernas şirketinin ortaklarından Muzaffer Nasıroğlu...
Petrol fiyatı 24 yılın zirvesinde 
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları üst üste rekorlar kırmaya devam ediyor. Aralık vadeli Batı Teksas petrolü, elektronik işlemlerde 92,22 doları gördü. Bu Batı Teksas petrolünün elektronik işlemlerin başladığı 1983 yılından bu yana gördüğü en yüksek seviye oldu. Brent türü petrol ise 89 doları aşarak, 89,30 dolara kadar çıktı.
Kürt sorununun yeni tanımı…
Zaman acıları azaltır, öfkeleri bir ölçüde dindirir. Terör saldırıları sonrası yükselen savaşçı ruh hali yavaş yavaş sönüyor, duyguların yerini olabildiğince akıl alıyor.

Akıl en çok siyasi iktidara gerek…

Sorunun üzerine gitmek onun işi… Bu konuda yetkiye sahip olan ve sorumluluk taşıyan o…

Ali Bayramoğlu yazdı...
Yine hakem darbesi 
Son iki sezondur hakem hatalarından canı çok yanan bordo-mavililer, dün de Kayseri deplasmanında Yunus Yıldırım'ın adaletsizliğine uğradı. Yattara'yı yok yere oyundan atarak Trabzonspor'un kolunu kanadını kıran Yıldırım, bir çok pozisyonda da hatalı kararlar verdi. Tek gol, 89'da Kemal'den geldi.

Trabzonspor zorlu Kayserispor deplasmanında karşılaşmanın bitimine bir dakika kala yediği golle sahadan 1-0 mağlup oldu. 7. dakikada Mehmet Topuz'un yaklaşık 30 metreden şutunda top, önce baraja sonra da kaleci Jefferson'a çarparak kornere çıktı. 9. dakikada Ceyhun'un sert şutunda kaleci topa sahip oldu

Kardelen Ayşe söyle bize kadron nerede? 
Bir reklam kampanyasında “Kardelen Ayşe” olarak kamuoyuna tanıtılan Elif İmenç'in 'kadrolu' öğretmen olmadığı, öğretmen ihtiyacı olan Mardin'in Yeşilli ilçesinde 'ücret karşılığı' sözleşmeli olarak çalıştığı ortaya çıktı.

Muş Anadolu Öğretmen Lisesi ve Kastamonu Eğitim Fakültesi'ni bitiren Elif İmenç'in ataması , KPSS'de de yeterli puan almasına rağmen, henüz yapılmadı.

Ataması gerçekleşene kadar ücret karşılığı sözleşmeli öğretmen olarak çalışmayı tercih eden İmenç, Mardin'de 2 okulda haftalık girdiği 30 saat ders karşılığı aylık 650 YTL maaş alıyor

Ağladığım köy!
Yaklaşık 8 yıl önceydi. Tatvan'a gitmiştim kameraman arkadaşımla... Bizi aldılar bir köye götürdüler... Sıcak insanların olduğu şirin bir köydü... Hemen girişinde bir okul vardı. Bahçesinden içeri girdiğimizde duvarların delik deşik mermi iziyle dolu olduğunu gördüm. İçerisi ise simsiyahtı. Yakılmış, duman izi duvarlara boya olmuştu.

“Terör müzesi burası” dediler. PKK hainleri bir gece okula gelip hemen yanındaki lojmanda bulunan öğretmenleri, çocukları katletmişti. Hatta öğretmen eşlerinden biri hamileydi. Teröristin gözü o kadar dönmüştü ki, ana karnındaki bebeleri bile öldürmüştü.
Bekir Hazar yazdı...


Irak heyetinin teklifleri boş çıktı sınır ötesi operasyon kapıda

Irak heyeti, PKK'nın faaliyetlerine son verilmesi ve örgüt liderlerinin iadesini isteyen Ankara'nın karşısına 3 öneriyle çıktı: "Karakol sayılarını artıralım, üçlü mekanizma kurulsun, iki ülke askerleri de görüşsün."

Türkiye, Irak'ın önerilerini 'oyalama' taktiği gördü. Sınır ötesi operasyon kapıda.

Org. Büyükanıt: Başbakan'ın ABD ziyaretini bekliyoruz 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Silahlı Kuvvetler, görev verildiğinde sınır ötesi operasyon yapar. Ayrıca ihtiyaç olduğunda biz de talepte bulunuruz.

Başbakan'ın ABD seyahati önemli. Onun dönüşünü bekleyeceğiz." dedi. Avusturya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde verilen milli gün resepsiyonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Orgeneral Yaşar Büyükanıt, muhtemel bir sınır ötesi operasyona ilişkin sorular üzerine şöyle konuştu: "Silahlı Kuvvetler, görev verildiğinde sınır ötesi operasyon yapar.

Hedef, PKK'yı tecrit olmalıdır 
Görülüyor ki, PKK saldırılarının yol açtığı haklı infial ortamında, duyulan öfkeyi (tam da PKK'nın istediği üzere) bütün Kürtlere karşı bir husumet kampanyasına dönüştürmek isteyenler az değil.


Bu kampanya Kürt kökenli yurttaşların oturdukları mahallelere, işyerlerine saldırılardan tutun, Ankara'da "Meclis'i basarız, 23 kişiyi asarız" pankartları açılmasına kadar uzandı. Çok merak ediyorum, bu ırkçı saldırganlar yakalanıp, yargılanacaklar mı? TCK 216 tam da bunun için var.

Şahin Alpay yazdı...

Toshack'ın övgüsü talebelerini gururlandırdı 

Beşiktaş Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, 14 yaşında başarılı bir ortaokul öğrencisiyken askerî okul sınavlarına girip Maltepe Askeri Lisesi'ni kazandı.

Kulak iltihabı nedeniyle subay olma hayalini gerçekleştiremeyen genç çalıştırıcı, futbol topuyla şekillendirdiği hayatında başarı basamaklarını emin adımlarla çıkıyor. 
Suyun duru aktığı, oksijenin katıksız ciğerlere çekildiği, yeşilin gözleri dinlendirdiği Düzce'nin Akçakoca ilçesinin Beyhanlı köyündeyiz. Bir baba var 67, bir anne var 64 yaşında. Köy evinin önünde oturup oğullarının başarısı için her daim dua eden, iki gün görmüş insan...

5 Kasım'a kadar ne olur bilemem 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanı Calin Popescu Tariceanu'nun davetlisi olarak gittiği Romanya'dan döndü.
Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, muhtemel sınır ötesi operasyon konusunda atılacak adımların ve takvimin birileri tarafından belirlenemeyeceğini söyledi. Erdoğan, "Anamuhalefet veya diğer muhalefet partileri ya da vatandaşlarımız talep ediyor diye operasyon yapamayız." dedi. Erdoğan, sorumluluk mevkiinde birinci derecede hükümetin sonra da başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere diğer güvenlik birimlerinin bulunduğunu kaydetti

Tehlikeli sorular...

Bugünlerde kiminle konuşsanız, son günlerde tırmanan olaylarının perde arkasında ne olduğu sorusuyla karşılaşıyorsunuz. Her yerde kaygı ve öfke havası var. Kafalar, cevabı sisli yüzlerce soru ile zonkluyor. İnsanlar haklı olarak merak ediyor: Türkiye'nin daha fazla demokratikleşmesi, Avrupa Birliği sürecinin de katkısıyla önemli reformların yapılması, refahın artması etnik ve dinî kökeni ne olursa olsun herkesi memnun etmesi beklenirken, neden böyle bir reaksiyon gösteriliyor?

Bölücü örgüte yakın bir siyaset izleyen çizginin temsilcileri 22

Abdulhamit Bilici yazdı...

Üniversitelere teklif: Doktor senden hastane benden 
Sağlık Bakanı Recep Akdağ
Mevcutta 100 bin olan doktor sayısını artırmak isteyen Sağlık Bakanlığı, kalıcı çözüm için tıp fakültelerine yöneldi. YÖK'ü ikna edemeyen Bakanlık, 'öğrenci sayını artır, hastanemi kullan' protokolü hazırladı. Ortak çalışma için YÖK'teki başkanlık seçimi bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı, hekim sayısını tıp fakültesi öğrencileriyle artırmak için harekete geçti. Yükseköğretim Kurulu'na sunmak için protokol hazırlayan bakanlık, 'Öğrenci sayısını artır, hastanemi kullan' teklifinde bulunacak. Üniversitelerin, derslikler ve öğretim üyesi sayısı yetersiz bahanelerini çürütmek isteyen bakanlık, her tıp fakültesine bir hastane vermeyi planlıyor

TRT, yeni genel müdürünü arıyor 


TRT Genel Müdürlüğü için adaylık başvuruları başladı. Başvuruların, 9 Kasım Cuma gününe kadar Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) yapılması gerekiyor.


RTÜK'ün 25 Ekim tarihli Üst Kurul toplantısında 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un amir hükümleri gereğince boş bulunan TRT Genel Müdürlüğü için aday başvurularının, 26 Ekim 2007 tarihinden itibaren başlatılması ve 15 gün içinde (9 Kasım 2007 Cuma günü saat 18.00'e kadar) yapılması kararlaştırıldı.

Ver çoşkuyu...

Son günlerde Türkiye'de yaşananlara baktığımızda olayların tam da PKK'nın istediği şekilde cereyan ettiğini söylemek mümkün. Kendi stratejisiyle yapmış olmasa da son terör eylemlerinden maalesef PKK büyük nemalar topladı.


Eylemlerin olduğu günden bu yana Türkiye'de yaşananlara baktığınızda PKK'nın istediğini tam olarak aldığını görmek ne acı. Birincisi bütün ülkede, birçok demokratik açılımın önüne geçmesine yetecek kadar gerginliğe sebep oldu.

İkincisi her geçen gün eriyip giden örgüt yeniden hayat buldu.

Mehmet Kamış yazdı...


 

 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2007 Cumartesi 02:57:34
Güncelleme :27 Ekim 2007 Cumartesi 08:19:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?