16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

BUGÜNÜN BASIN ÖZETLERİ

 

 

O temenni eder biz karar veririz 
Başbakan Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın "Kuzey Irak’a girmeyin" yolundaki telkinine "Temenni edebilirler, ama kararı biz veririz" diye yanıt verdi. Erdoğan, Romanya Başbakanı Calin Popescu’yla görüştükten sonra terör konusunda açıklama yaptı. 


UYGULAMA BEKLİYORUZ Terör insanlığın ortak sorunudur. Terör uluslararası beslenme kaynaklarını kaybetmediği sürece sıkıntı meydana getirmeye devam edecektir.

AB üyesi tüm ülkeler PKK-KONGRAGEL’i terör örgütü olarak ilan etmiştir.

’Heyette Barzani’nin adamları var’ krizi 
PKK terörüne karşı yapılabilecekleri görüşmek üzere Irak’tan gelen heyetin içinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin yakın adamları da yer alınca, görüşmeler başlamadan sorun çıktı.

Ankara, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin PKK terörünü görüşmek için gönderdiği heyette Barzani’nin Dış İlişkiler Temsilcisi Safin Dizayi ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Politbüro Üyesi İmad Ahmed’in yer almasına itiraz etti

Bir kadın...


BİR gün bir kadın gelecek.

Teni nasıl, saçları nasıl, gözleri nasıl, elleri nasıl, boyu nasıl, bilemem.

Ama yüreği büyük bir kadın gelecek. 

Çoktandır erkeklerden umudumu kestim.

Türkiye giderek kuşatılırken, merkez sağda ve merkez solda birer lider aranırken, nedense bir gün bir kadının geleceğini, bu kiri-pası, bu gözyaşını ve kanı, bu umutsuzluğu ve hüsranı bir kadının silip süpüreceğini düşünüyorum.
Bekir Çoşkun yazdı...

Sabrımız tükendi artık adım atacağız 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin sabrının tükendiğini belirterek, "Irak topraklarının terör faaliyetleri için kullanılmasına artık müsaade edilmeyeceğini" vurguladı.

Devlet Konukevi’nde düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Dışişleri Bakanları Konseyi 17. toplantısının açılış konuşmasını yapan Gül, şunları söyledi:
Eşimi de teröristler öldürdü 
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, eşinin teröristler tarafından öldürüldüğünü belirterek, "İnsanların sevdiklerini kaybetmesinin ne anlama geldiğini biliyorum. Terör olaylarından zarar gören tüm ailelere taziyelerimi iletiyorum. Türkiye, terörle mücadelesinde yalnız değil" dedi.

Dengeyi değiştirmek


HAVA dün eski günlere göre daha durgundu.

O nedenle Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na, Başkanvekili Haşim Kılıç’ın seçilmesi konusunu ele alacağımıza ilişkin sözü tutma olanağı doğdu.

Aslında sadece Anayasa Mahkemesi değil, belli makamlara geleceklerin kurum içinde yapılan seçimle belirlenmesine olanak veren öteki örnekleri de ele almak istiyorduk ama yerimiz yetmeyecek.

Oktay EKŞİ YAZDI...

Öfke büyük iç barışı koruyacağız 
Rektörler Komitesi dün ortak bir bildiri yayınlayarak son günlerde artan terör eylemlerine karşı tepkisini ortaya koydu. Açıklamada "Terör örgütünün hain saldırıları ulusumuzun acısını ve öfkesini doruğa çıkarmıştır. Öfkemiz ne denli büyük olursa olsun, bunun iç barışımızı yok etmesine asla izin vermeyeceğiz" denildi.
30 cesetle kaçtılar 
Yeşilova Hudut Karakolu’na önceki gece saldırmaya hazırlanan 100 kadar teröristin püskürtüldüğü haberini, Genelkurmay da dün doğruladı. Açıklamada, saldırı öncesi tespit edilen kalabalık terörist grubun anında yoğun ateş altına alındığı, ateşin grup kaçarken de sürdüğü ve en az 30 PKK’lının etkisiz hale getirildiği yer aldı.

GENELKURMAY Başkanlığı, Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’ne bağlı Derecik köyü yakınlarındaki Yeşilova Hudut Karakolu’na saldırmaya kalkışan 80-100 kadar terörist grubunun püskürtülmesiyle ilgili dün açıklama yaptı.
Vicdan hakkımızı istiyoruz


MEHMET Ali Bayar haklı olarak şunu söylüyor:"Vicdan hakkı..."
Görüşler ona ait.
Ama ben de altına imzamı atıyorum.
Bütün dünyaya bir mesajımız var.
Yani Türkiye’nin bir mesajı:
"Vicdan hakkımızı istiyoruz."
Vicdan hakkımız nedir mi?
Bu ülke, Türkiye, 30 yıldır bir katil sürüsüyle uğraşıyor.
Kendi başına, vakur biçimde.
Kendi içinden çıkmış bir katil sürüsüyle savaşıyor.


Ertuğrul Özkök yazdı...

Bir dansözlük daha 
Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin sözcüsü Cemal Abdullah, terör örgütü PKK’nın bu bölgede bürosu bulunmadığını iddia etti.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin, terör örgütü PKK’nın bürolarının kapatılacağına ilişkin önceki gün yaptığı açıklamayla ilgili AFP’ye konuşan Abdullah, "Irak’ın kuzeyinde PKK bürosu yok.

Başbakan Maliki büroların nerede olduğunu biliyorsa, gelsin kendisi kapatsın" dedi. Sözcü, "Başbakanın ’PKK bürolarını kapatmak’la neyi kastettiğini bilmiyoruz.

Nerede bu bürolar? Ne tür bürolar bunlar?

PKK’ya karşı ortak istihbarat merkezi 

ABD ABD yönetimi, "PKK’ya karşı ayrıntılı istihbarat" için verdiği sözü yerine getirmeye başladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları Konseyi 17. Toplantısı sonrası soruları yanıtlarken, günlük ve ayrıntılı istihbarat bilgisi aktarılabilmesi için Türkiye ve ABD arasında ortak bir istihbarat merkezi (Joint Intelligence Center) kurulduğunu açıkladı.

Arşivler Kıbrıs’a yeni bakış açısı getiriyor


GEÇEN salı akşamı Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Hatice Çavlan ile birlikte yemek yiyerek, sergilenecek Kıbrıs’taki arşivler üzerine konuştum.

400 Yıllık Miras-Kıbrıs’ta Evkaf Kayıtları Sergisi, İstanbul Modern Sanatlar Galerisi’nde (İMSG) 1 Kasım’da açılacak, 30 Kasım akşamına kadar da devam edecek.
Açılışı Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı M. Ali Talat yapacak.
Arşiv kayıtları 1615 ile 1930 yılları arasını kapsıyor. Kayıtlar 1956’ya kadar tutulmuş, İngilizlerden 1956 yılında devralınmış.

Doğan Hızlan yazdı...

 

Barzani Türkiye vatandaşı! 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı'na bir yazı göndererek hakkında soruşturma yürüttüğü Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı ve Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesud Barzani'nin Türk vatandaşı olup olmadığını sordu.


Başsavcılık, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı'na gönderdiği yazıyla da Barzani'nin PKK ile bağlantısıyla ilgili kanıtları istedi.

Bu adımı atacağız 
ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın 'K.Irak'a operasyon yapmayın' uyarısının sorulduğu Başbakan Erdoğan, 'Temenni edebilirler, ama kararı biz veririz. Bu adımı atmaya mecburuz ve atacağız' dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın "Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon yapmayın, biz üzerimize düşeni yapıyoruz" sözlerine Romanya'dan sert yanıt verdi. Erdoğan, "Bizim sınır ötesi operasyon yapmamamızı temenni edebilirler, ama yapma kararını biz veririz" dedi.

 ABD ile çıkarlar çatışıyor...



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin müdahalesini istemeyen ABD'ye Bükreş'te sert çıktı.
Erdoğan, "Sınır ötesi harekât kararını biz veririz" dedikten sonra, "ABD'nin Irak'ta ne işi var?" diye sordu. Başbakan, "Terörle mücadele ediyorum" diye Irak'ı işgal eden ABD'nin, Türkiye'nin terör örgütüne yönelik operasyonuna karşı çıkmasındaki çelişkiye işaret etmiş oldu. Bununla da yetinmedi, "stratejik ortak" olarak, "ABD bizimle hareket etmek durumundandır. Biz onlarla Afganistan'da beraber hareket ediyoruz" diye ekledi.
Fikret Bila yazdı...

Mehmetçik boş köylere yerleşti 
Çukurca'nın 1993-1996 yılları arasında terör nedeniyle boşaltılan yedi köyüne askeri birlikler konuşlandı 'Bordo bereliler' olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı timleri de sınıra ulaştı


TSK'nın sınır ötesi hazırlığı tüm hızla sürerken "bordo bereliler" olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı timleri de Hakkâri'nin sıfır noktasındaki Çukurca ilçesine geldi.
Mehmetçik, 1996'da boşaltılan yedi köye yerleşirken olası kara harekâtının başlatılacağı yerler "askeri bölge" ilan edilerek sivillere yasaklandı.
'Yeşilova'da 30'dan fazla terörist öldü' 
Genelkurmay Başkanlığı, 23 Ekim'de, Hakkâri Yeşilova Hudut Karakolu'na saldırmaya hazırlanan kalabalık bir PKK'lı grup tespit edilerek, anında reaksiyona geçildiğini ve açılan ateş sonucunda 30'dan fazla teröristin öldürüldüğünü bildirdi.
Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesindeki açıklamada 22.00 sıralarında tespit edilen teröristlerin tank, top ve diğer ağır silahlarla anında ve yoğun şekilde ateş altına alındığı kaydedildi. Açıklama şöyle sürdü:

Amerika nasıl dost?

AMERİKA'NIN Türkiye'ye verdiği zararların listesini çıkarmaya ihtiyaç yok. Sadece baba ve oğul Bush'ların Körfez ve Irak savaşlarından Türkiye'nin gördüğü zararı düşünmek bile insanı ürpertiyor.
Yalnız iktisadi kayıplarımız değil;

daha önemlisi, terör belasında verdiğimiz can kayıpları, bu yüzden ülke bütünlüğümüzde meydana gelen çatlamalar!..

Amerika'nın bu iki savaşı yüzünden, cumhuriyetin 80 yıllık endişesi somut bir tehlike olarak işte karşımıza dikilmiştir...

Taha Akyol yazdı...

'PKK liderleri kolay bulunuyor' 
İngiliz gazetesinin muhabiri Patrick Cockburn, Kandil Dağı'nı 'dünyanın en büyük doğal kalelerinden biri' olarak niteledi


İngiliz The Independent gazetesi muhabiri Patrick Cockburn, PKK'nın Kandil Dağı'ndaki kamplarından izlenimlerini aktardığı makalesinde, "Saldırı bekleyen bir grup için PKK'nın liderleri şaşırtıcı derecede kolay bulunuyor" diye yazdı.
"Bombardıman başlarken Kürt savaşçılar dünyaya dağdaki kalelerinden meydan okuyor" başlıklı yazıda Cockburn, "dünyanın en büyük doğal kalelerinden biri" olarak tanımladığı Kandil'e kolayca ulaştığını şu şekilde anlattı:
Pasaportunu bırakıp kaçtı 
Aranan Muzaffer Nasıroğlu, eski milletvekili olan yakını Mehmet Nezir Nasıroğlu ile yurtdışına çıkmak için önceki gün geldiği Esenboğa Havalimanı VIP'te kayıplara karıştı

BOTAŞ'taki ihalelere yönelik olarak başlatılan Mavi Hat operasyonunda aranan işadamları arasında yer alan Fernas firmasının sahibi Muzaffer Nasıroğlu, eski milletvekili olan yakını Mehmet Nezir Nasıroğlu ile yurtdışına çıkmak için önceki gün geldiği Esenboğa Havalimanı VIP'te kayıplara karıştı. Nasıroğlu'nun pasaportu, işlem yapmak üzere verdiği poliste kalırken, Mehmet Nezir Nasıroğlu ise savcı talimatıyla ifadesi alınıp bırakıldı.

Yüzeysel, gülünç, ve de hazin!

Rahmetli meslek büyüğüm Metin Toker'den yıllar önce dinlemiştim. İsmet İnönü bir keresinde demiş ki:
"Daha Cumhuriyet'in kuruluşuyla birlikte düşünmeye başladık bu Kürtler ile ne yapacağız diye..."


MİT'ten emekli üst düzeyde bir istihbaratçıyla bu yakınlarda sohbet ederken şöyle dedi:
"Teşkilatta tam 41 yıl görev yaptım. Kafamızdan Kürt sorunu hiç eksik olmadı. Ve bugün Türkiye yine aynı sorun nedeniyle tarihinin en karmaşık dönemlerinden birini yaşıyor."


Hasan Cemal yazdı...

İlköğretimde yemek uygulaması kalktı 
Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, İstanbul'da etüt ve beslenme okulları hariç devlet okullarında öğle yemeğini kaldırdı


İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, etüt ve beslenme okulları hariç tam gün eğitim yapan devlet okullarında bulunan yemekhanelerdeki öğle yemeği uygulamasını kaldırdı. Özer, tam gün eğitim yapan okullarda "yemek verilir" şeklinde bir yönetmelik olmadığını söylerken, uygulamadan tedirgin olan veliler çocuklarının sağlıksız beslenmesinden endişeli.

En önemli koz elektrik ve kamyon geçiş parası 
Ekonomik bir ambargo uygulanması halinde Kuzey Irak'ı en çok elektrik ihracatının durması ve yılda 250 milyon doları bulan kamyon geçiş paralarının kesilmesi etkileyecek


Dış ticaret uzmanları, işadamları, Irak'a yönelik ambargo kararı alınması halinde, Türkiye'nin dış ticaret hedeflerinin ciddi olarak etkilenmeyeceğini ancak Irak tarafının büyük sıkıntı çekebileceğini belirtiyor. Türkiye, Suriye'den sonra Irak'ın en büyük ikinci tedarikçisi.

Bombardımannn...

Gazetelerde kocaman başlıklar: "PKK yuvalarına ateş yağıyor"
"Bombalayıp dönüyorlar"
"İnlerinde vuruyoruz"Yabancı internet sitelerini dolaşıyoruz. Irak sınırını geçtiğimize ilişkin bir haber yok. Zaten hükümetten orduya sınır ötesi operasyon emri de henüz verilmedi. Peki biz sınır ötesine geçmiyorsak nerede, kimi vuruyoruz?
Sisler arasında yol almaya çalışan bir gemi gibiyiz.Toz duman arasında göz gözü görmüyor. Basın fırsat bu fırsat askerlere vurup duruyor...
Onlar da TSK'ya karşı kendi kirli savaşlarını yürütüyorlar!

Melih Aşık yazdı...

 

Sınır ötesi imha 
Genelkurmay açıklamasına göre, Türkiye-Irak sınırında konuşlu Yeşilova sınır karakoluna geçtiğimiz salı gecesi kalabalık bir terörist grubunun saldırı hazırlığında olduğu tespit edildi. Grup halindeki teröristler tank, topçu ve ağır silahlarla anında yoğun şekilde ateşe alındı.

KAÇARKEN VURULDULAR
Irak topraklarına kaçmaya başlayan ve 80-100 kişi olduğu belirtilen terörist grup ateşlerle takip edildi.
'Ekonomik yaptırım olursa petrolü keseriz' 

Irak Meclis Başkanı Mahmud El Meşedani, Türkiye'nin ekonomik yaptırım uygulaması durumunda, Irak hükümetinin de boru hattıyla Irak'ın kuzeyinden Ceyhan'a yapılan petrol sevkiyatını durduracağını söyledi. Beş günlük Suriye ziyaretinde başkent Şam'da Devlet Başkanı Beşşar Esad ve yardımcısı Faruk El Şara ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan ...

Kışkırtıcılar yine sahnede


Şu anda Türkiye'nin yaşadığı gibi, uluslararası bir gerginlik olduğunda; her devlet, her hükümet, halkı arkasında görmek ister.
Çünkü böyle bir destek olmadan kararlı adımlar atamazlar. Ayrıca kendi pozisyonlarını savunurken, halkın taleplerini karşı tarafa (düşmana, müttefike, vb.) kah bir " mecburiyet ", kah bir " mazeret " olarak sunarlar: Mesela " Halkı tutamıyorum " derler.


 Emre Aköz yazdı...

Cimbom ikinci yarı dağııldı

G.Saray, Bordeaux karşısında ilk yarıda fırtına gibiydi. Nonda'nın penaltısıyla öne geçti ama dünyaları kaçırdı. Aynı G.Saray ikinci devrede sahadan silindi; Kalli de oyuna müdahale etmeyince, Fransız temsilcisi maçı kazanmayı bildi..

H Grubu'ndaki ilk maçında sezon başından beri ilk defa bir B planı var sahada G.Saray adına: Liberolar çiftlenmiş, orta saha Arda-Şaş, ilerisi de Nonda-Karan'a emanet edilmiş. Rakipte de kurgu aynı. Kadro ise 48 saat sonra oynayacakları Valenciennes maçı yüzünden farklı. İlk 11 müdavimi 6 oyuncu kenarda.

Camilerde birlik beraberlik çağrısı 

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu: Terör protestolarında sağduyulu olalım, kardeşliğimiz zedelenmesin..

Hakkâri'de diyanet 112 askerin şehit edilmesinin ardından gösterilen tepkileri değerlendiren Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Bu hain saldırıları, aynı zamanda bizi birbirimize düşürmeye matuf bir plan ve oyun olarak görüyorum'' dedi. Bardakoğlu, terör saldırısı sonrasında düzenlenen terörü protesto gösterilerine yönelik olarak cami ve din hizmetlerinde birlik, beraberlik ve itidal çağrısı yapılacağını bildirdi.

a), b)... d)


Şunu tam anlayamadım.
Kuzey Irak'taki hedeflere bombardıman...
a) ABD'ye karşı mı yapılıyor?
b) ABD'ye rağmen mi yapılıyor?
c) ABD onayıyla veya müsaadesiyle mi yapılıyor?
d) ABD desteğiyle, istihbaratıyla, hedef göstermesi veya hedef diye bazı noktalar işaret etmesiyle mi yapılıyor?

Muhtemelen ben yine anlayamayacağım ama, dünden üç kesit:

Umur Talu yazdı...

 

Doktorların 'Kazığa oturturum' davası 
Kemik İliği Bankası Koordinatörü Doç. Dr. Sarper Diler'den, banka direktörü Prof. Dr. Mahmut Çarin için suç duyurusu: Bana, "Seni kazığa oturturum" dedi..

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı Kemik İliği Bilgi Bankası iki doktorun davasıyla karıştı. Kemik İliği Bankası Koordinatörü Doç Dr. Sarper Diler, Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusunda, çalışma yöntemleri hakkında muhalefete düştüğü ve eleştirdiği bankanın direktörü Prof. Dr. Mahmut Çarin tarafından, "Seni döverim, kazığa oturturum, seni öyle bir yakarım ki Türkiye'de duramazsın" sözleriyle tehdit edildiğini iddia etti.

Akarsu'nun ABD karşıtı klibi patladı 
Barış Akarsu'nun ABD karşıtı sözler içeren klibi, terör saldırılarından sonra TV'de izlenme rekoru kırmaya başladı..

Barış Akarsu'nun geçen yıl çektiği Amerikan karşıtı sözler ve görüntüler içeren klibi, müzik kanallarında patlama yaptı. "Tepede beyaz bir saray, sarayda soytarı bir kral" sözlerinin yer aldığı ve ABD askerlerinin savaş görüntülerini içeren klip, istek üzerine Kral TV'de günde dört kez yayınlanmaya başladı. Geçen yaz bir trafik kazasında hayatını kaybeden şarkıcının ölümünden sonra albümleri müzik marketlerde yeniden ilgi görmeye ve satmaya başlamıştı.

Sivil generaller kim peki?..
Ergun (Babahan) dün oldukça önemli bir yazı yazdı, Türk medyasına hitaben.. "Sivil Generaller!.."
"Ama kendimiz birer general rolüne soyunmayacağız. Hiç kimseye 'Sefer görev emri' çıkarmayacağız. Çünkü böyle bir yaklaşım bütün ülkeyi belirsiz bir karanlığa sürükler" dedi.
Ergun "Sivil General" derken kimi kastediyordu, biliyordum. Ne demek istediğini de, Antalya'dan gelen bir email önüme koydu, bir kere daha..

Hıncal Uluç yazdı...

 

İşte bombalanan şeytan üçgeni 
Yeni Şafak, 12 askerin şehit edilmesinden sonra başlatılan operasyonlar çerçevesinde 34 teröristin öldürüldüğü Hakkari'nin sınır köyü Yeşilova ve Irak'taki Piran bölgesindeki 'Şeytan Üçgeni'ne girdi
Yeni Şafak, 12 askerin şehit edildiği, 8 askerin de kaçırıldığı olaydan sonra 32 teröristin öldürüldüğü Hakkari'nin sınır köyü Yeşilova ve Irak'taki Piran bölgesine girdi. 'Şeytan Üçgeni' olarak adlandırılan bölgede Türk topçu bataryalarından atılan bombaların dumanının hala tüttüğü gözleniyor.
Sabrımız tükendi 
Irak yönetimini, “Sabrımız tükenmek üzere” diye uyaran Gül, “PKK tehdidini son erdirmek için gerekli bütün adımları atmaya kesinlikle kararlıyız” dedi.
Türkiye'nin terör konusunda kararlılığı karşısında geri adım atan ve dün apar-topar Ankara'ya bir heyet gönderen Bağdat'a son uyarı Cumhurbaşkanı Gül'den geldi. Irak yönetimini, “Sabrımız tükenmek üzere” diye uyaran Gül, “PKK tehdidini son erdirmek için gerekli bütün adımları atmaya kesinlikle kararlıyız” dedi

'Yeni Türkiye' yolunda...
Türkiye terörle ilk kez karşılaşmıyor; Cumhuriyet tarihinin değişik dönemeçlerinde yaşanan isyanları, 1970'lerin toplumsal olaylarını, sağ-sol çatışmalarını bir tarafa bıraksak bile, elde yine 20 küsur yıla dağılan PKK terör örgütüyle mücadele kalıyor. O süre içerisinde verilen kayıpların sayısının 30 bini bulduğu resmi ağızlar tarafından ifade ediliyor. Son iki hafta içerisinde bu rakama eklenen 40 kadar kayıp, terörün aldığı ilk canlarımız değil... 
Fehmi Koru yazdı...

Hani PKK teröristleri dağdaydı? 
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin, 'PKK'lılar sadece Kandil Dağı'nda' sözleri dün yabancı haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarla yalanlandı. Amerikan haber ajansı AP, Türk askerlerinin ve Kürt peşmergelerin Irak sınırı boyunca aldığı tedbirlere ilişkin fotoğrafların yanı sıra dün ilk defa Zaho'da Türkiye sınırına 1 kilometre uzaklıkta yolda yürüyen PKK'lı terörsitlerin fotoğraflarını yayınladı.
Haklı öfkemiz kardeşliğimizi yenmesin 
Teröre tepki gösterilerinin haklı bir öfkenin yansıması olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı itidal çağrısı yaptı: Öfkemizi ve acımızı akılla yönetirsek, oyunu bozarız, her türlü zorluğu atlatırız
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Hakkari'deki hain saldırıda 12 askerimizin şehit edilmesiyle bütün Türkiye'de dalga dalga yayılan teröre tepki gösterileriyle ilgili olarak cami ve din hizmetlerinde birlik ve itidal çağrısı yapılacağını söyledi.
Değişmeyen Türkiye…
21. yüzyılı, 21. yüzyılın dinamiklerini dilimizden hiç düşürmesek de “80'li, 90'lı yılların iklimi” zaman zaman semalarımızda tekrar beliriyor.
Suikastler, terör, askeri ve sivil muhtıralar, yolsuzluklar, AB'yle bağlantılandırılan “iç tehdit ideolojisi”, “hükümet ettirilmeyen iktidarlar”, “etik-siyaset-estetik”te alan daralmasıyla artan bir yüzeysellik...
Tüm bunlar dünden bugüne değişmeyen sorunlar olarak karşımızda.
Ali Bayramoğlu yazdı...
Bush'un terör algısı alay konusu oldu 
Amerikalı ünlü talk showcu Jon Stewart, ABD Başkanı Bush'un terör örgütü PKK konusundaki politikasını sunuculuğunu yaptığı programındaki bir skeçle yerden yere vurdu. Bush'un 'terör ve terörist' sözcüklerini kendi işine geldiği gibi kullanmasını da alaya alan Stewart, Kuzey Irak operasyonunu 'Kıdemli Osmanlı muhabiriyle' ele aldı

ABD Başkanı George W. Bush'un 'terör ve terörist' tanımı, Amerikan medyasında alay konusu oldu. Amerikalı ünlü talk showcu Jon Stewart, Bush'un terör örgütü PKK konusundaki politikasını bir skeçle yerden yere vururken, ABD Başkanı'nın 'terör ve terörist' sözcüklerini işine geldiği gibi kullanmasını da alaya aldı.
Ambargo Türkiye'ye zarar vermez 
Irak'a ticarette Habur Sınır Kapısı'nın devre dışı bırakılması kararının, komşuları içerisinde en yüksek dış ticaret fazlasını Irak'a karşı elde eden Türkiye'nin ekonomisini olumsuz etkilemeyeceği belirtiliyor

Terörle mücadele kapsamında Irak'ın kuzeyine uygulaması muhtemel yaptırımlar arasında ambargo seçeneği ön plana çıkarken, Türkiye, tartışmaların odağındaki Irak'a geçen yıl 2,6 milyar dolar, bu yılın 8 ayında da 1,8 milyar dolarlık ihracat yaptı. Ayrıca 4 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti ile yaklaşık 3,5 milyar dolarlık transit ticaretin gerçekleştirildiği Irak'tan geçen yıl yapılan ithalat ise yaklaşık 360 milyon dolar.
Bu soruların cevapları kaç milyar dolar eder?
Önce biraz bilgi:

Türkiye savaş uçakları ve toplarla Kuzey Irak'ta bazı mevzileri bombalıyor. Ama sanıldığı gibi, sınırın diğer tarafında kapsamlı operasyonlar yok. MGK toplantısından çıkan ambargo kararının niteliği ve kapsamıyla, askeri seçeneğin niteliği ve kapsamı henüz netleşmedi. İstanbul'da yapılacak Irak'a komşu ülkeler toplantısı ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sonrası Türkiye'nin nasıl bir pozisyon alacağını daha net biçimde göreceğiz.


İbrahim Karagül yazdı...


PKK'yı bitirmeye kararlıyız, gerekeni yapacağız 
Hakkari'de 12 askerimizin şehit olmasıyla başlayan, Kuzey Irak'a muhtemel sınır ötesi operasyon süreci sona yaklaştı. Amerika'nın istediği süre doldu.
Türkiye ile çok zor bir 72 saat geçirdiklerini belirten ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, "Kuzey Irak'a girmeyin, üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz." mesajı ise Ankara'nın tepkisini çekti. Dün devletin zirvesinden 'geri adım yok' mesajı geldi

Sınıra Irak'ı korkutan yığınak

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi yakınlarındaki Küpeli Dağı ile Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca köyü yakınlarında güvenlik görevlilerinin şehit edilmesinin ardından sıklaştırılan operasyonlar sürüyor.

Geçici köy korucularının da katıldığı operasyonların özellikle İncebel, Küpeli, Gabar ve Kato dağlarında devam ettiği bildirildi. Askerî birliklere giden yollar ile karayollarındaki yol güzergâhlarında zırhlı araçlar eşliğinde mayın taramaları yapılıyor.

Ambargo silahı...

Önce Başbakan ambargo sinyali verdi. Ardından da Milli Güvenlik Kurulu, "bölgede bölücü terör örgütünü doğrudan veya dolaylı şekilde destekleyen gruplar üzerinde öncelikle alınması gereken ekonomik tedbirlere ilişkin olarak Bakanlar Kurulu'na tavsiyede bulunulması" kararı aldı.
Bakanlıklar ve kurumlar arası görüşmeler başladı, her an bir ambargo kararı çıkabilir.

Ambargo da bir müeyyidedir ve yerine göre etkili bir silahtır aynı zamanda. Bazen sorunun silahsız çözülmesinin en etkin yolu olabilir.

Kadir Dikbaş yazdı...

Irak'tan gelen uçağı F-16'lar geri çevirdi 
MGK'nın aldığı 'ekonomik ambargo' kararının ardından Irak'tan gelen bir uçağın Türk hava sahasında F-16'lar tarafından engellendiği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, dün sabah Adana'dan kalkan Kırgızistan menşeli özel bir havayoluna ait uçak, Türk işçilerini almak üzere Tikrit'e indi. Buradan işçileri alarak Adana'ya dönmek için hareket eden uçak, 85 yolcuyla birlikte Türk hava sahasına girince F-16'lar tarafından geri çevrildi.

 

Askerî darbeye 'orta direk'ten destek yok

Turgut Özal'ın ANAP iktidarları döneminde Türkiye'nin gündemine getirdiği 'orta direk' AK Parti'yle birlikte yükselişe geçti.
Açık Toplum Enstitüsü ve Boğaziçi Üniversitesi'nin ortaklaşa yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 80'i kendisini toplumun 'orta ve ortanın biraz altında' gördüğünü açıkladı. 18 ilde bin 809 kişi ile gerçekleştirilen ve "Türkiye'de Orta Sınıfı Tanımlamak" adını taşıyan araştırmayla orta sınıfın siyasal tutumları, hayat tarzı, dinî ve ahlakî yönelimlerine ilişkin profiller belirlendi.

Terörü reddetmek... 

Önceki gün AB üyesi ülkelerin büyükelçileri, DTP'li Ahmet Türk'ten "PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmelerini" istiyor. Türk, "böyle bir açıklama yapamam" cevabını veriyor. DTP grubu bu konuda uzun zamandır köşeye sıkışmış vaziyette.

...Şehit cenazeleri, meydanlara taşan zorlu bir öfke ile toprağa verilirken, projektörlerin üzerlerine çevrildiği DTP'liler katiller hakkında söz söyleyemiyorlar. Yaptıkları ikircikli bir tavrı sürdürmek: Bir yandan kayıplardan "şehitler" diye bahsetmek ve başsağlığı dilemek; bu arada şiddet yöntemlerini kınamak.

Mümtazer Türköne yazdı...

Kaçak sigara parası PKK'ya gidiyor 

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı raporlarına göre, Türkiye'ye yasadışı yollarla sokulan 'kaçak ve sahte' sigaradan elde edilen gelirin büyük bölümü terör örgütü PKK'ya gidiyor. 
Kaçak sigara sektörünün yıllık 2,5 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Buna göre Türkiye'de satılan her 6 paket sigaradan biri kaçak. 



Diliçıkık, Dohuk ve Erbil'deki 2 fabrikada Samsun, Maltepe, Tekel 2000 ve Tekel 2001 markalı sahte sigara yapıldığını kaydetti.

İnsan hakları dersi sinema salonlarında verilecek 
Hazırlanan spot filmler, yurt çapındaki 145 sinemada reklam aralarında yayınlanıyor.
Başbakanlık, insan hakları bilincini geliştirmek için ilginç bir uygulama başlattı. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, vatandaşlara haklarını anlatmak için 10 ayrı spot film hazırlattı.

Filmler, Türkiye genelindeki 145 sinemada reklam aralarında yayına giriyor. FİDA Film ve AFM sinemalarında yayınlanan spot filmler, 4 hafta boyunca gösterimde kalacak.

Türkiye'nin tarihi tercihi...

Türkiye çok önemli bir siyasi dönüşümü neredeyse farkında olmadan yaşadı. Referandum, öncesi ve sonrasıyla rüzgâr gibi geçti. Oylamadan evvel bilinçli bir karartma operasyonu ile katılım düşürülmeye çalışıldı. Yapılan haberler sandığa gitmeye kararlı görülen kesimin kafasını karıştırmak üzere kodlandı.

'Evet derseniz yeni siyasi belirsizliklere yol açacaksınız' türü tehditler sıralandı. Nihayetinde kimsenin beklemediği oranda katılımla mini anayasa paketi onaylanmış oldu.

Bülent Korucu yazdı...


 

 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 05:56:14
Güncelleme :26 Ekim 2007 Cuma 07:59:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?