20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

BUGÜNÜN BASIN ÖZETLERİ

 

Üniversiteler karmakarısık
Meclis’ten geçen Anayasa değişikliği henüz onaylanıp Resmi Gazete’de yayınlanmadığı halde dün Kocaeli ve Çukurova üniversitelerinde türbanlı öğrenciler derslere girdi.
’Dini gerek’ 4 eşi de getirir
İlahiyat Profesörü Beyza Bilgin, üniversitelerde türban sorununu, "dini referansla" çözmenin, başka dini uygulamalara kapı açacağı uyarısında bulundu.
Kimse ’daha laikim’ sayacı takmasın
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "türban konusunu bitmiş bir gündem maddesi" olarak tanımladı.
Korumaları değişti
Anayasa Mahkemesi’nin koruma ekibinin iki hafta önce tümüyle değiştiği ortaya çıktı.
Ön savunma verdiler
DTP hakkında açılan kapatılma davasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne 150 sayfadan oluşan ön savunmasını dün verdi.
CHP: Ahlak polisi gelecek
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, türban kullanımının yolunu açan Anayasa değişikliği yürürlüğe girdikten sonra üniversitelerde kimin, başını nasıl bağladığını belirlemek için

Hoşgörü ve tahammül meselesi
ALMANYA’nın Ludwigshafen Kenti’nde ölen 9 Türk’ün cenaze törenini, pazar günü televizyonların naklen yayınından izledim                      
Mehmet Y.Yılmaz yazdı...

Jeton düştü...
FARKINDA mısınız; kimileri yeni uyandılar.
Jeton düştü.
Türkiye’yi tepeden tırnağa sarıp sarmalayan dincilerin gerçek yüzünü şimdi gördüler.                                                                                              Bekir Çoşkun yazdı...

Ezber bozacak bir öneri
RADİKAL Gazetesi’ndeki arkadaşları tebrik ediyorum.
Türban tartışmasının başından beri, hepimize çok zengin bir tartışma platformu sunuyorlar.
Ertuğrul Özkök yazdı...


Önce kampusa girdi!
Yükseköğretimde türbana serbestlik öngören Anayasa değişikliği henüz Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanmazken, dün eğitime başlayan üniversitelerin çoğu türbanlı öğrencilerin kampuslara girmesine izin vermedi
Pop yıldızı gibi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köln Arena'da yaklaşık 18 bin Türke hitap etmesi Alman basınında geniş yankı yarattı
Bahçeli'nin profesör kardeşinden imza yok
Üniversitelerde türbana serbestlik getiren anayasa değişikliğinde MHP, AKP ile birlikte hareket etti
Büyük Abi: İstihbaratçıyım
Hrant Dink cinayeti davası sanıklarından Erhan Tuncel mahkemeye verdiği yazılı ifadesinde istihbarat görevlisi olduğunu öne sürdü
Piyasada türban etkisi
Mortgage kredi batığının artacağı endişeleri dün de piyasaları etkiledi. Türkiye'de türban gerginliği de eklenince piyasalardaki dalgalanma arttı Dolar 1.23 YTL'ye çıktı, borsa yüzde 1.47 düştü
'Yıldız'a kız yurdu
ÇYDD "Kız Yurtları Yapımı Projesi" kapsamında Selçuk ve Sennur Öztap çiftinin bağışlarıyla, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampusunda 120 yataklı bir kız öğrenci yurdunun temeli atıldı

Türban üniversiteyi üçe böldü
EVET, üniversite üçe bölündü! Önce rektörlerin büyük çoğunluğu ÜAK adına açıklama yaparak yasağı savundu; hatta "Hak etseler bile bu kızlara geçer not vermem" diyen bilim adamları da oldu!                                    
Taha Akyol yazdı...

Beklenen kaos...
Dış basın türban hamlesinin gerçek yüzünü görmekte gecikmedi:
El Pais: İslamcı hükümet laik devletin direğini kırdı.                              Melih Aşık yazdı....

Kaos değil istikrarın dili, çatışma değil barışın dili!
Bir haftalık tatil ne güzel yazısız geçti. Ama değişen bir şey yok! Türkiye'nin gündemi yine aynı yerde. Sanki çözümsüzmüş gibi duran büyük çelişkilerimiz içinde kıvranmaya devam ediyoruz

Hasan Cemal yazdı...

 

Dink'e kurşun eşine hakaret
Dink davasının dünkü üçüncü duruşmasında 'Büyük Abi' Erhan Tuncel, Dink'in eşi Rakel Dink'e yönelik "Bu da başımıza azize kesildi, en ağır cezayı almamız için uğraşıyor" dedi.
Yine bildik bomba
Cumartesi Ankara'da yapılan türban karşıtı miting öncesi bulunan bomba MKE yapımı çıktı
118 yıl sonra çıkan imparator hediyeleri
1890'da Japonya İmparatoru'nun hediyeleriyle batan Ertuğrul Firkateyni'nin buluntuları, birkaç gün içinde İstanbul'da restore edilmeye başlanacak.
Yeni köprü daha kuzeyde olacak
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 3. köprünün güzergâhının belirlendiğini ancak spekülatörlere fırsat vermemek için bunu açıklamadıklarını belirtti.
Ekim ayına kadar üç tünel tamam
İstanbul trafiğine tünellerle neşter vurmak için başlatılan "7 Tepeye 7 Tünel" projesi büyük bir hızla ilerliyor. 7 tünelden ihalesi yapılan ilk üçünde ışığın görünmesine çok az kaldı.
Suudiler kırmızı gülü yasakladı
Suudi Arabistan'da din polisi, 14 Şubat'taki Sevgililer Günü'nde sevgililerin birbirine kırmızı gül almasını yasakladı. İyiliği Teşvik ve Kötülükten Men Komitesi,

Bu da üniversite ama o özgürlük değil!
"Türban... özgürlük... laiklik... şeriat" üstüne "iç savaş ruhu" edinenleri birleştirecek, ki onlarca yıl hep birleştirmiştir, başka bir "üniversite ile özgürlük ve suç" meselesi sunayım. 
Umur Talu yazdı...

Paralel örgütlenme
Ergenekon şebekesi için kısaca " çete " diyoruz. "Çete kelimesi kifayetsiz kalır, bu bir siyasi hareket tir" diyenler de var.                             Emre Aköz Yazdı...

"Büyük oyun" kızışıyor
Ankara iki gün sonra kamuoyunun pek tanımadığı bir konuğu ağırlayacak: Hollanda eski Tarım ve eski Dışişleri Bakanı Jozias van Aartsen.
Erdal Şafak yazdı..


'Büyük Abi' yine polisi işaret etti
Hrant Dink davasının üçüncü duruşmasında yeni iddialar ve tartışmalar vardı. Büyük abiler Hayal ile Tuncel yine birbirlerini suçladı.
Bu defa da Rakel Dink'e sataştılar
Duruşmada Yasin Hayal, Rakel Dink ve yakınlarına el kol hareketleri yaptı, imalı şekilde gülümsedi. Bunun üzerine mahkeme heyeti Hayal'i uyardı.
Yasanın gereğini yaparız
Rektörler, Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı'nın onayından geçmesi veya YÖK yasasında yapılacak değişikliğin ardından başörtülülerin üniversiteye serbestçe gireceğini söylediler
Medya başörtülü avına çıktı
Bazı medya mensupları Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin önünde başörtülü avına çıktı.
Arena'da One Man Show
Başbakan Erdoğan'ın Köln Arena çıkarması ülke basınında geniş yer buldu. Alman basını 20 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen gösteriyi 'Erdoğan popstar gibi', 'Arena'da tek kişilik şov' olarak değerlendirdi.
Başı dik ve onurla
İleride bugünleri yazacaklar herhalde hayli zorlanacaklar. Geçen iki haftayı üzerinde tartışarak geçirdiğimiz 'başörtüsü/türban yasağı' konusunda ne yazabilirler sizce?
Fehmi Koru yazdı...

Geliyor geliyor da ne geliyor?
Vay, vay, vay... Demek dünya medyası anayasa değişikliğiyle Türkiye'ye İslâm rejimi geldiğini yazıyormuş. Çok şaşkınlarmış, çok. Biri, "Muhafazakârlar da elit statüsü kazandılar" diye yazmış.
Taha KIvanç yazdı...

İstihbaratçı açıklamaları
Haber önce Yeni Şafak'ta yayımlandı. Arkasından hemen her yerde. Gazetemizin haberi şöyle başlıyordu:
Kürşat Bumin yazdı...

 

Sıhhiye mitingine provokasyon bombası
Anayasa değişikliğine karşı yapılan mitingin provoke edilmek istendiği ortaya çıktı. Mitingden önce Sıhhiye'de bir camide el bombası bulundu.
Başörtüsüne izin veren rektör, baskılar karşısında kararını değiştirdi
Rektör Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), başörtülü öğrencilerin üniversite kampüsüne girmesine dün sabah izin verirken öğleden sonra yasakladı.
'Hrant'ın Arkadaşları' eylem yaptı
Duruşma öncesinde, kendilerine 'Hrant'ın Arkadaşları' adını veren kalabalık bir grup, Beşiktaş Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.
Dünya Bankası: Memur maaşları düşürülmesin 
Türkiye'de öğretmen maaşlarının yüksek olduğunu söyleyerek büyük tepki toplayan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi.
301'de dava açma yetkisi Köşk'e veriliyor
Hükümet, başörtüsü düzenlemesinin gölgesinde kalan Türk Ceza Kanunu (TCK)'nun 301. maddesiyle ilgili değişiklik sürecine hız verdi.
Demirel, rektörleri uyardı: Kanuna karşı çıkılmaz
Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Meclis'in başörtüsü kararına uymayacağını açıklayan rektörleri uyardı: "Kanuna karşı çıkılmaz."
Laikçiliğe değil laikliğe destek var
Geçen hafta Türkiye halkının değerleri ve eğilimleri ile ilgili iki önemli araştırmanın ön bulguları açıklandı.
Şahin Alpay yazdı...

Provokasyon
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı Doç. Dr. Sedat Laçiner'in uyarısı önemli. Başörtüsü yasağının kalkması, kaçınılmaz olarak yapay bir gerginlik içinde vuku buldu.                                     Mümtaz'er Türköne yazdı....

Edebiyatçılar ve kişilikleri
Bizde yazar sevmek biraz takım tutmak gibidir. Okumaya giderek daha az kıymet veren bir toplum olduğumuz için belki de kitaplardan değil, kişilerden bahsederiz hep ama hep.
Elif Şafak yazdı..

 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2008 Salı 05:08:57
Güncelleme :12 Şubat 2008 Salı 06:10:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
VEHBİ ÖZSÖZLÜ IP: 85.99.203.xxx Tarih : 12.02.2008 17:31:52

türban konusunu sorun haline getiren bazı kendini bilmez insanlar türbanla uğraşacaklarına ülkeyi daha üst düzeye getirmek için çalışmalar yapsaydı şun ABD gibi önemli bi yere sahiptik yeter artık uğraşmayın boş işlerle her kes istediği gibi giyinsin laiklik elden gidiyor diyenlere bi çift sözüm var la,kliğin ne demek olduğunu gidin iyi öğrenin