22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

BUGÜNÜN BASIN ÖZETLERİ

 

 Festivalde Kürdistan filmi

Aşağıdaki broşür elime yeni geçti. Alt tarafı bir “Film Festivali” tanıtım broşürü. Bakın bakalım aşağıya, kırmızı okla işaretlediğim tarafa.Festivale katılan film hangi ülkeden?

 Babam ve Oğlum'a şok suçlama

Çağan Irmak'ın "Babam ve Oğlum" filmine, senaryosunun çalıntı olduğu iddiasıyla ceza davası açıldı.

 Barzani'ye son uyarı 




Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Barzani'ye "Ya komşumuz olacaksın, ha hedefimiz" mesajının verilmesi gerektiğini söyleyen yazısı için Ertuğrul Özkök'e şunu söyledi: "İşte teşhis budur." 

Ertuğrul ÖZKÖK yazdı..

 350 Türk kadını asker kuyruğunda

Hakkari’de kalleş saldırıda şehit düşen 12 Mehmetçiğin ardından tüm Türkiye’de başlayan gösteriler dün de sürdü, onbinlerce Türkiye vatandaşı, terör örgütünü lanetledi, Türkiye’nin kenetlendiği mesajını verdi. Bu arada Türkiye çapında 4 bin 500 gönüllü, askere yazılmak istedi. Kuyruğa girenlerden 350’si, kadınlardı...

 Referandumdan ’Gül kaosu’ çıktı

Anayasa değişikliğinin referandumda yüzde 69 oyla kabul edilmesinin ardından yeni bir tartışma başladı. Bu pakette yer alan ve cumhurbaşka-nının görev süresini 5 yıla indiren maddenin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü kapsayıp kapsamayacağı farklı yorumlara neden oldu.

 PKK’nın ardında ne var?




UZMANLAR; PKK’nın son vahşi saldırısının geniş kapsamlı plan yapmış, teknik donanımı ve lojistik desteği yüksek, çok iyi eğitim almış teröristlerce gerçekleştirildiğini söylüyorlar.

Cüneyt ÜLSEVER yazdı..

 

  Derin operasyon


Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, şu aşamada kamuoyuna açıklanamayacak adımlar atıldığını söyledi. İçinde bulundukları durum nedeniyle kapsamlı açıklama yapamadıklarını dile getiren Çiçek, “Yoksa adım atılmadığı düşünülmesin. Tezkereyi dolapta dursun diye çıkarmadık” diye konuştu.

 

 Organize çeteyi yakalatan oyun

Çetenin çaldığı lüks otomobillerin yerlerini telefon dinleyerek öğrenen polis, araçları konuldukları otoparklardan çekicilerle gizlice aldı. "Biri bize oyun oynuyor" diyerek birbirine düşen 29 çete üyesi 67 baskınla yakalandı.

 Terörün şiddeti arttı; neden? 


EĞER siz... 2002 yılından beri, terör için gereken önlemler alınsın diyen uyarıları kulak arkası ederek türban ve imam hatip meselesi ile uğraşırsanız. Eğer siz, 2 yıl önce CHP’nin terör için TBMM’yi acil toplantıya çağırmasına rağmen, toplantıya gelmezseniz...

Yalçın BAYER yazdı..

Barzani'den PKK'ya ‘ateşkes’ çağrısı

 

Mesut Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile yaptığı görüşmeden sonra ‘PKK'ya ‘ateşkes’ çağrısında bulundu.

 

 Ben asker kızıyım çıkamazdım 




Ajda Pekkan, "Ben de asker kızıyım. Bu acı günde şov yapacak gücüm yok" dedi.

 SSK’lının ’ballı emeklilik’ olayında son durum ne




BAZINDA "Ballı Emeklilik", "Süper Formül", "SSK Emeklisine İkinci Bahar" gibi benzetmelerle açıklanan, SSK emeklilerinin emekli aylığını yükselten avantajlı uygulama, yaklaşık 25 gündür tartışılıyor.

 

Şükrü KIZILOT yazdı..

 

 Yüksekova’da askeri hareketlilik

HAKKARİ’nin Yüksekova İlçesi Dağlıca bölgesinde terörist saldırısında 12 askerin şehit olmasının ardından bölgede askeri hareketlilik hız kazandı. Dün gece boyunca sürekli helikopter sesi duyulurken, sabah saatlerinde aralarında tankların da bulunduğu mühimmat yüklü yaklaşık 50 araçlık askeri konvoy geniş güvenlik önlemleri altında Irak sınırına kaydırıldı.

 'Mücadeleyi babana soracaksın'



Erdoğan, Türk subay kızı olduğunu belirten Lale Can adlı Oxford öğrencisinin, "Neden ABD'nin gözünde bizimki terör sayılmıyor? Neden subaylarımız ölürken hiçbir şey yapamıyoruz. Bizim farkımız ne diğer ülkelerden?" sorusuna şu yanıtı verdi..

Irak sınırını düzeltmek



IRAK sınırımızın fevkalade engebeli olması, PKK'nın giriş çıkışlarına fırsat veren birinci etkendir. Suriye'nin terörü desteklediği 1990'larda bile, teröristler Irak sınırından Türkiye'ye saldırıyordu. Çünkü Suriye sınırı düzlük coğrafyasıyla kontrol edilebilir niteliktedir.

Taha AKYOL yazdı..

 'Muhafazakâr üye' mahkeme başkanı


Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı seçilen Haşim Kılıç, eşinin türbanlı olması ve tartışmalı kararlar almasıyla tanındı. Kılıç, türbana müdahaleye ve RP ile FP'nin kapatılmasına karşı çıkmıştı

 Rüyamda 'Beni kurtarın' dedi

Hakkâri'de şehit düşen 12 askerden Zekeriya Yatı'nın (20) Ordu'nun Kumru ilçesindeki evine ateş düştü. Baba Hasan Yatı, oğlunun Ramazan Bayramı'nda izne gelmeyi çok istediğini söyleyerek, "Bu acı olaydan 2 gün önce rüyamda, kızımla birlikte araba almaya gidiyorduk. Birden oğlum karşımıza çıktı ve 'Beni kurtarın' diye yalvardı" diye konuştu.

Kürt kedisi

 

 



Son derece üzüntülüyüz. Her geçen gün düzine düzine askerimizi yitirmek vicdanlarımızı derinden yaralıyor. Bunun karşısında halkın galeyanı da yükseliyor. Bir an önce Kuzey Irak'ta bulunan terör kamplarına girilerek bunların kökünden kazınması isteniyor

Hurşit GÜNEŞ yazdı..

 

Sapık son işinde yakalandı

 


Üç küçük kız çocuğuna tecavüze kalkışan, ancak bağırmaları üzerine kaçan 24 yaşındaki F.E son işinde yakalandı.

 Kaz Dağı'nı bekleyen akıbet


Maden arama inadından vazgeçilmemesi halinde Kaz Dağı'nın akıbetinin, Kütahya'daki gümüş madeni gibi olacağı belirtildi
Kütahya'daki ormanlık alan maden sahasına dönüşünce 30 yılda görenlerin içini acıtacak bir manzara ortaya çıktı. Oysa yıllar önce burası, çeşit çeşit hayvanların koşuşturduğu, halkın piknik yaptığı, kuşların cıvıl cıvıl öttüğü, çeşit çeşit ağaçlarıyla şehre oksijen sağlayan doğal bir alandı.

 Oyun içinde kanlı oyunlar!



Bilgisayarın başına oturuyorum. Omuzlarımda sanki bin ton yük. Böylesi günlerde yazı yazmanın dayanılmaz ağırlığı bir kez daha üstüme çöküyor.
Hep aynı şeyi yazmak...
İşkence gibi.
Şehitler, ölümler, acılar.
Akan kan ve gözyaşı...
Ne yazayım?
Yeni ne yazabilirim ki?
Yeni ne söyleyebilirim ki?

Hasan CEMAL  yazdı..

 Kız öğrenciler: Bizi de alın askere


Manisa'da 85 DSİ çalışanı, Kastamonu ve Bursa'da ise 750'si kız 950 öğrenci askere alınmak için dilekçe verdi.

750 KIZ ÖĞRENCİ BAŞVURUDA BULUNDU
Bursa'nın İnegöl ilçesinde Kız Teknik, Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi öğrencileri askerlik şubesine giderek, silah altına alınmak için dilekçe verdi.

 Referandum bitti, geriye soruları kaldı 



Cumhurbaşkanını halkın seçmesini de içeren anayasa değişikliğine ilişkin önceki gün gerçekleştirilen referandumda "evet" çıkmasının ardından mevcut parlamento 4 yıl mı, 5 yıl mı görev yapacak?

 Fırsatı kaçırdık!

 

Başbakan Erdoğan, Dağlıca'daki çatışmayı gece yarısı haber alıyor. Ankara'ya 12 saat sonra, ertesi gün öğle vakti dönüyor... Saatler geçiyor. Olayı görüşmek için akşamın sekizi bekleniyor. Başbakan, toplantı sırasında Condoleezza Rice'ın kendisini aradığını ve bir iki gün süre istediğini söylüyor.

Melih AŞIK yazdı..

 

Ortak harekât yapalım 



Başbakan Erdoğan, önceki gece görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Rice'a "PKK elebaşlarını verin ya da birlikte ortak harekât yapalım" mesajını iletti. Rice ise birkaç gün süre istedi
 Gül, DTP'ye çağrı yaptı PKK'yı hemen kınayın 



Parti liderleriyle görüşen Gül, DTP'ye "PKK'yı kınayın" dedi. DTP'li Türk ise diyalog için gerekeni yapmaya hazır olduklarını, kaçırılan askerler için de arabuluculuk yapabileceklerini söyledi..

 Türkiye'nin oyun planı

 

 

 


Dağlıca'daki pusu haberi geldiğinde 1.5 yaşındaki oğlumla birlikteydim.
İçim cız ederken bir yandan 23 yıldır dinmeyen bu kanın daha ne kadar akacağını düşündüm.
Oğlum askerlik çağına geldiğinde yine böyle bir çatışma ortamında mı askerlik yapacak, geceleri çalacak telefonun korkusuyla mı uyuyacağız diye...

ERGUN BABAHAN  yazdı..

'Habur kapatılsın hemen OHAL ilan edilsin' 

 

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çankaya Köşkü'ndeki randevusuna terörle mücadele konusunda hazırladığı raporla çıktı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e 7 maddelik öneride bulundu. Bahçeli'nin Gül'e sunduğu 7 öneri şöyle: nAKP hükümeti siyasi irade ve kararlılığını ortaya koymalı

 İptal 1.3 milyon dolara mal oldu 

 

 



Fenerbahçe, Beyonce konserini iptal edince, ünlü şarkıcıya kaparo olarak verilen bir milyon dolar ve malzemelere harcanan 300 bin dolar yanmış oldu..

Asker savaşı kazanır.. Peki kim bitirir?.

 

 

 


Askere olan güvenim yüzde 99 değil.. 100!.. Asker PKK ile yaptığı, yapacağı savaşı kesinlikle kazanır.. Geçmişte kazandığı gibi.. Düşük yoğunluklu çatışma, yani yöre halkının içine yerleşmişlerin (Gündüz külahlı, gece silahlı) vur kaç tipi, pusular kurarak, mayınlar döşeyerek, uzaktan kumandalı bombalar yerleştirerek, intihar komandoları ile saldırılar düzenleyerek yaptığı savaş, düzenli orduları zorlar, işi uzatır, tamam..

HINCAL ULUÇ yazdı..

 

 Yarışırken piknikçileri ezdi 

 

 

 


Altınoluk'ta birbirleriyle yarışan iki otomobilden biri, sahilde piknik yapmakta olan 4 kişiyi ezip denize uçtu. Piknikçiler olay yerinde ölürken, ehliyetsiz sürücü boğulmaktan kurtarılarak gözaltına alındı..

Terör yerliyi korkuttu, yabancı düşüşü fırsat bildi


ABD piyasalarında sancıların artması ile dünya borsaları düşerken, İMKB bir kat daha fazla yara aldı. Terör endişesiyle yerli yatırımcı satışa geçerken, yabancılar sert düşüşü fırsat bildi. Endeks % 2.73 geriledi. Dolar 1.24 YTL'ye kadar yükseldi..

 

 'Halk Talabani, ABD Barzani' diyor!

 

 

 


Ey Türk halkı! Çok zor bir dönemden geçiyoruz! Gencecik askerlerimizi, düğünlerde halay çeken insanlarımızı kaybediyoruz.
Acımız büyük, bağrımız yanık! Ancak sağduyulu ve soğukkanlı olmak zorundayız...
Bu bölgede yaşam çok zor.
Kaynaklar kıt...

MELİHA OKUR yazdı..

 Sikorsky'ler sınır hattını bombalıyor 





Yaşananların ardından bölgede Türk askeri birlikleri, savaş uçakları ve Sikorsky tipi helikopterle sınır hattında yoğun bombardıman yapıyor. Kuzey Irak'taki Amediye bölgesinde bulunan Niro, Rekan, Bergen Kirejaro bölgesi ise topçu birlikleri tarafından bombalanıyor

 Kazan ve bitir

 





Şampiyonlar Ligi'nde grubunda lider durumda bulunan Fenerbahçe, bugün PSV deplasmanına çıkıyor. Galibiyet, sarı-lacivertli takımı bir üst tura çok yaklaştıracak..

 Türkiye nereye gidiyor?


Siyaset kulislerinde, sokakta, kısacası hayatın her alanında herkes bu sorunun cevabını arıyor.
Doğrusu cevabı zor bir soru.
Sorunlarıyla yüzleşmeyen, hep erteleyen bir Türkiye'nin bu noktalara geleceği belliydi.
İşin uzmanları bile işin içinden çıkamıyor.
Acaba Türkiye bir oyunun içine mi çekiliyor?

MAHMUT ÖVÜR yazdı..

 

Gün birlik günü

Teröre en büyük tepki Doğu'dan
Önceki gün 12 şehit verdiğimiz teröre tepki çığ gibi büyüyor. Birlik ve beraberliğimizi hedef alan PKK'ya en büyük tepki ise Doğu illerimizden geliyor
PKK'nın hain pususunda 12 askerimizin şehit düşmesine tüm Türkiye'de tepki çığ gibi büyüyor. Önceki gün başlayan protesto gösterileri dün de sürdü. Milyonlarca vatandaşımız, yurdun çeşitli yerlerinde düzenledikleri eylemlerle terörü lanetledi. Teröre karşı en büyük tepkinin Doğu illerinden gelmesi ise dikkat çekti.

Köşk'te kararlılık zirvesi

12 şehit verdiğimiz hain saldırının ardından gece boyunca ışıkları sönmeyen Çankaya Köşkü dün de hareketli saatler yaşadı. Önceki akşam Başbakan Erdoğan ve kuvvet komutanlarıyla terör zirvesi yapan Cumhurbaşkanı Gül, muhalefet liderlerini Köşk'e çağırarak teker teker görüştü.


Hakkari'deki hain saldırının ardından Ankara'da yaşanan hareketlilik dün de gün boyu sürdü. .

Yeni PKK'nın yeni felsefesi mi?

Hükümetin elinde yabancı topraklara gerekli gördüğünde asker gönderme yetkisi veren bir tezkere var; Irak topraklarından sızan teröristler birbiri ardına Türkiye'ye yönelik terör eylemleri gerçekleştiriyorlar...

Soru şu: Hükümet tezkereyi kullanıp Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Irak'a askerî müdahale talimatı vermeli mi?

Fehmi Koru yazdı...

Dünya saldırıyı konuşuyor gözler Türkiye'de 
Terör örgütü PKK tarafından 12 askerimizin şehit edilmesinin ardından Türkiye'nin atacağı adımlara dair değerlendirmeler dün tüm dünya basınında geniş yer buldu

İngiltere'de yayınlanan Independent gazetesi, karşı karşıya olunan durumda ABD'ye düşen görevler olduğunu belirterek, “Türkiye bu yola tek başına girmek durumunda bırakılmamalı” yorumunda bulundu.
Operasyon yapılacak izne ihtiyacımız yok 
Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak'ta yuvalanan teröristlere yönelik operasyonun yapılacağını ve bunun için hiç kimseden izin almak zorunda olmadıklarını söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, İngiliz The Times gazetesine verdiği demeçte, Kuzey Irak'ta yuvalanan PKK'lı teröristlere yönelik operasyon yapılacağını söyledi. Times'ın, Erdoğan ile İngiltere ziyareti öncesinde yaptığı röportajın tamamı, gazetenin internet sitesinde yayımlandı.

Türkiye nereye doğru gidiyor?
Soluduğumuz atmosfer ağır, geçirdiğimiz günler zor ve tehlikeli. Adeta bir savaş yaşanıyor ve cepheden art arda ölüm haberleri geliyor.

Acı ve öfke büyük…

Tansiyonu arttıran sadece şehitler, rehin alınan askerler değil, aynı zamanda şiddet ve terör karşısında yaşanan itiraf edilmeyen bir çaresizlik, dahası Kuzey Irak'tan Barzani'den gelen meydan okuma…
Ali Bayramoğlu yazdı...

Uzanlara Polonya takibi 
Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı Uzanların İsviçre'deki bağlantılarından sonra Polonya uzantılarına da el attı. Savcılık, Polonya'dan Uzanlara ait 7 şirketin mal varlığına tedbir konulmasını ve 45 kişinin zanlı olarak takibini istedi.

Uzan ailesinin İsviçre'deki bağlantılarının ardından soruşturmayı derinleştiren Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, Polonya adli makamlarından yardım istedi.
Savcılık, ülkelerarası adli yardımlaşma sözleşmesine dayanarak Krakow Bölge Savcısı Bogdan Karp ve Polonya yetkililerine, 18 sayfalık bir mektup gönderdi.

Sınırda büyük takip

Çember daralıyor
Yüksekova'daki hain pusuyu gerçekleştiren 200 teröristin peşine düşen Silahlı Kuvvetler'in etkisiz hale getirdiği PKK'lı sayısı 34'e ulaştı. Sınırda büyük bir hareketlilik yaşanırken operasyonun Çukurca'ya kaydırıldığı gözlendi

Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK terör örgütüne yönelik başlattığı son operasyonda çemberi daraltmaya başladı. Hain pusuda 12 askerimizin şehit olmasına neden olan 200 teröristin peşinden sıcak takibini sürdürüyor. Dün etkisiz hale getirilen PKK'lı sayısı 34'e yükseldi.

Uykuda bile gözünüz açık olsun
Etrafımızdaki gelişmelere, o gelişmeler üzerine yürütülen tartışmalara bakınca, tarihimizle ilgili yargılarımı bir daha gözden geçirme ihtiyacı duyuyorum. Sözgelimi İsmet İnönü'yle ilgili yargılarımı...

İsmet İnönü, sonradan bazılarının 'paylaşım savaşları' adını vereceği dünyayı sarsan altüst oluşların ikincisinde ülkemizin başındaki isimdi. Atatürk'ün 1938'de vefatından sonra cumhurbaşkanı olduğu, 1950'de DP iktidarıyla koltuğunu kaybettiği hatırlanırsa, en muhataralı dönemlerin birinde cumhurbaşkanlığı yaptı İsmet İnönü.

Taha Kıvanç yazdı...

ABD ile ortak operasyon 

İngiltere'nin başkenti Londra'ya giderken uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Rice ile görüşmesini anlatırken “PKK'ya karşı ABD ile Kuzey Irak'ta ortak operasyon yapabileceklerini” söyledi. Erdoğan'ın, geziyi izleyen gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Tezkere dolapta dursun diye çıkarılmadı 
Hükümet Sözcüsü Çiçek, silahlı mücadele öncelikli olarak alınacak tüm tedbirler değerlendirildiğini belirterek, “Şu aşamada kamuoyuna açıklanmayacak adımlar atılıyor” dedi. 

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Silahlı mücadele öncelikli olarak alınacak tüm tedbirler değerlendirildi” dedi. Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Çiçek, şu aşamada kamuoyuna açıklanamayacak adımlar atıldığını söyledi, “Yoksa adım atılmadığı düşünülmesin. Tezkereyi dolapta dursun diye çıkarmadık” diye konuştu.

 

Canı sıkılan gazeteciler
A.Turan Alkan'ın dünkü yazısına attığı şu başlık akıldan çıkarılmamalıdır: “İnadina itidal, inadına temkin”.

Zaman yazarı toplumca sıkıştırıldığımız köşeyi güzel özetliyor:

“Hesap, kitap, mantık, jeopolitik, reel politik gibi ihtiyat unsurlarını savunanlara algılama ve fren mesafesi tanınmıyor. Gitmiyor sürükleniyoruz. Düşünmemize fırsat verilmiyor, çekiliyoruz. Sözün ve siyasetin tükendiği yere sevk ediliyoruz. Bu öyle bir ortam ki, 'sâkin olalım, biraz düşünelim' sözü kolaylıkla ihânetin diline tercüme edilir.
Kürşat Bumin yazdı...

 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2007 Salı 04:47:30
Güncelleme :23 Ekim 2007 Salı 09:34:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?