22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

BUGÜNÜN BASIN ÖZETLERİ

 

Çantasında PKK’yı yok etme planı var 
Son derece kritik görüşmeler için bugün Ankara’ya gelecek olan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ankara’ya ’eli boş’ inmeyecek. Hürriyet’e konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, Rice’ın Ankara’da yapacağı temaslar sırasında, "PKK’nın yok edilmesine yönelik somut adımları" ele alacağını söyledi.

KUZEY Irak’taki PKK varlığına karşı somut sonuçlar alınmasında kararlı olduğunu belirten ABD Yönetimi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Beyaz Saray görüşmesinden ’tatmin olmuş şekilde’ ayrılmasını istiyor. Hürriyet’e konuşan Amerikan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın bugün Ankara’da yapacağı temaslar sırasında, PKK’nın yok edilmesine yönelik ’somut adımları ele alacağını’ söyledi.
Bu bir öğrenci servisi 
Çağlayan’da hafriyat toprağı yüklü bir kamyon, yokuş aşağı inerken dehşet saçtı. Bir kamyonet ile 8 otomobili biçen kamyon, Atanur Oğuz İstek Vakfı İlköğretim Okulu’nun öğrenci servis minibüsünü ezdi. Servis aracı hurdaya dönerken 11 öğrenci mucize eseri yaralı olarak kurtuldu. Servis şoförünün annesi ise kazada can verdi.

ÜÇLER Madencilik’e bağlı çalışan Ömer Faruk Oğlak (24), dün saat 16.30 sıralarında Kağıthane Caddesi’nden inerken 15 ton toprak yüklü kamyonun kontrolünü kaybetti. Kamyon, önüne kattığı kamyoneti yaklaşık 150 metre sürükledi. Bu sırada çoğu park halinde olan 24 taşıta da zarar veran kamyon, İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfı’na (İSTEK) bağlı Atanur Oğuz İlköğretim Okulu’nun servis minibüsünün yanında yan yattı

ABD’ye koşmak...
ŞİMDİ bir koşu ABD...
Bakalım "Başkan Bush" ne der?
Öbürü de (Devlet Bahçeli) "Sen gitme, o gelsin" diyor.
"Başkan Bush" bakacak ki Tayyip Erdoğan uçaktan inmedi, durduğu yerde zıplayarak "Aman bu ne zor bir şey... Tayyip Bey gelmedi, bavulumu getirin..." diyecek.

Ve Atatürk Havalimanı’nda bir de bakacağız ki gurbetçilerin arasında Başkan Bush’un kafası... Birbirine yakın gözleri fırıl fırıl dönüyor ve nöbetçi polise, "O gelmeyince, ben geldim" diye derdini anlatıyor.

Söyler misiniz:

PKK’nın arkasında ABD’nin olduğunu, teröristlerin elinde ABD silahlarının bulunduğunu, terör yataklarını temizlememizi ABD’nin engellediğini söyleyen kim?

Bekir Çoşkun yazdı...

30 metrekare büroda 23 memur bakanı şaşırttı 
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, dün İstanbul’da adliyeleri gezdi, memurlarla sohbet etti.

Şahin, İstanbul Adliyesi’nde 30 metrekare büroda 23 memurun çalıştığını öğrenince şaşırdı. İstanbul Adliyesi’nde kalemlere giren Şahin, memurlarla konuştu. Avukatlık zamanından kendisini hatırlayan memurlarla da sohbet eden Şahin, Hazırlık Soruşturma Bürosu’nda memurlara, "Adalet Bakanı’ndan, Adalet Bakanlığı’ndan bir arzunuz var mı?" diye sordu. Memurların sessiz kalması üzerine tekrar sorusunu yenileyince üzerine "Kreş istiyoruz. Servis istiyoruz" sesleri yükseldi.
DTP’de hakemlik yapacak 
Demokratik Toplum Partisi yönetiminde Yargıtay kararıyla bulunamayan eski DEP’li 3 milletvekili Leyla Zana, Hatip Dicle ve Selik Sadak, ’Gölge Parti Meclisi Üyesi’ olacak.

Bu formülle 8 Kasım’daki Olağanüstü Kongre’de parti yönetiminde yer alacak 3 eski milletvekilinden Zana; DTP’deki iç tartışmalarda ’hakem’ konumuna getirilecek, yeni örgütlenme sürecinde de öncülük yapacak. Bu arada kongreye bir hafta kala DTP’de ’başkan adayı’ krizi patladı. Adı ’genel başkan adayı’ olarak açıklanan Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı’ya, 3 gündür ulaşılamıyor.
O makul sesi hâlâ bekliyorum
GEÇEN pazar günü, "Ben susuyorum, siz konuşun" dedim.
Böyle dedim; çünkü beni "Türkler ile Kürtler arasında kavga çıkarmayı istemekle" suçlayacak kadar önyargı ve vicdansızlık batağına gömülmüş bazı insanların saldırısına uğradım.
Hiç önemli değil.
Saldırsınlar.
Yazdıklarım ortada.
Eğer yazdıklarım içinde, Türkiye içinde en küçük kışkırtıcı bir cümleye rastlayan varsa buyursun.
İnsanın böylesine pespaye bir suçlama yapması için, gerçekten kendinden geçmesi gerekir.

Ertuğrul Özkök yazdı...
İzmirli kuyumcu gelgit kurbanı 
Ege Bölgesi’nin tanınmış kuyumcu toptancılarından Mesut Yetkin, eşi Hande Yetkin’le (41) tatil için gittiği Tayland’ın Phuket Adası’nda denizde oluşan gelgit sonrası dalgalara kapılıp boğuldu. Birlikte denize girdiği 15 yıllık eşinin boğulmasına tanıklık Hande Yetkin (36), "Dalgalar beni ondan ayırdı" dedi.

10 gün önce eşiyle Tayland’a tatile giden iki çocuk babası, Asgold firmasının Ege Bölgesi eski Müdürü ve tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki Yetkin Kuyumculuk’un sahibi Mesut Yetkin, 28 Ekim’de denize girmek için sahile indi. Akşam saatlerinde sahilden denize giren çift, bir süre sonra gelgitin yarattığı dalgalarla açığa sürüklendi. Hande Yetkin, çevreden birinin yardımıyla kıyıya ulaşmayı başarırken, dalgalarla boğuşan eşi, ancak suların çekilmesinden sonra çıkarılabildi.
PKK evinde 3 bin kutu ilaç bulundu 
Kuzey Irak’ta PKK mayınlarına karşı aramalara hız verildi. Dün sabah erken saatlerde Yüksekova-Hakkari, Yüksekova-Şemdinli, Yüksekova-Esendere ve sınıra yakın bölgelerde bulunan yollar, mayınlı tuzaklara karşı tarandı.

Vatandaşların daha güvenli bir yolculuk yapabilmesi adına erken saatlerde yollarda dedektörlerle mayın arayan askerlere köy korucuları da eşlik ediyor. Mehmetçiklere herhangi bir pusuya karşı da zırhlı araçlarla koruma yapılıyor. Bu arada bir istihbaratı değerlendiren Siirt Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, takibe aldıkları iki PKK’lı teröristi, önceki akşam geç saatte bir eve yaptıkları baskında yakaladı
Söylediklerini kendileri de yapsalar


ERDAL İnönü’nün ölümü üzerine verilen demeçleri gazetelerde dikkatle okudum.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İnönü’nün "üslubu, kendine has çizgisi, dürüst ve ilkeli siyaset anlayışıyla her zaman örnek alınması gereken bir kişilik" olduğunu söylüyor.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Türk siyasetindeki sevgi, hoşgörü ve espri eksikliğini gideren merhum İnönü" diyor.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "kendisine özgü mizah duygusu ve gürültüsüz, gösterişsiz bir üslup içinde, sebatkár ve kararlı takipçiliğiyle bütünleşen siyasi kimliğinden" söz ediyor.
Mehmet Y. Yılmaz yazdı...

 

Bahçesaraylı kızlara da sıcak yuva 
'Baba Beni Okula Gönder' kampanyası kapsamında işadamı Ethem Sancak tarafından Van'ın Bahçesaray ilçesinde yaptırılan İsmail Sancak Pansiyonlu Kız Yurdu'nda 100 öğrenci barınacak

Milliyet gazetesinin yürüttüğü "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası kapsamında, Van'ın Bahçesaray ilçesinde işadamı Ethem Sancak tarafından yaptırılan 100 yatak kapasiteli İsmail Sancak Pansiyonlu Kız Yurdu dün törenle açıldı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, son 5 yıldır bütçeden en büyük payın eğitime ayrıldığını, ancak yapılanların Batı düzeyinde olmadığını söyledi.

Çevre üzerine çalışıyordu 
Sevinç-Erdal İnönü Vakfı, Erdal İnönü'nün vefatından önce gerçekleştirilen son çalışmada Marmara Denizi'ndeki 'alg patlaması'nı incelemeye almıştı. İnönü sonucu göremedi

Önceki gün hayata veda eden eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Erdal İnönü'nün son çalışması çevre içindi. Marmara Denizi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Sevinç-Erdal İnönü Vakfı, Erdal İnönü'nün vefatından önce gerçekleştirilen son çalışmada Marmara Denizi'ndeki "alg patlaması"nı incelemeye almıştı.

Yerli politika ve oğul İnönü ile baba İnönü

Yaş 80'i geçtiğinde, aynı kuşaktan kimlerin peş peşe hızla eksilmekte olduğunun vitesi, daha da mızraklaşarak takılıyor gözlere.
10 gün önce Fuat Köprülü'nün kızı Beyhan, onun ölüm ilanlarından 1 hafta sonra da İsmet Paşa'nın oğlu Erdal...
* * *
Tüm dünyada 80'ini aşmışlardan her gün kaç kişinin eksildiğinin bir listesi yapılsa...
İnfazının eli kulağında, gizli bir idam mahkûmu olmanın, -sadece o yaştakilere malum- acımasız jileti, bir çizik daha atar yüreğe.

Çetin Altan yazdı...

Türklerde yeni kuşak daha başarısız 
Almanya'daki çeşitli kuruluşların çalışmalarına göre, Türklerde 'Almanya acı vatan' diyen tahta bavullu ilk kuşak daha uyumlu ve başarılıydı. İkinci, üçüncü kuşak ise anne babalarına göre başarısız ve uyumsuz

Bizi Atatürk Havalimanı'ndan Köln'e götüren THY uçağındayız. Yanımda yaşlı bir çift oturuyor. Yolculuğun ilerleyen saatlerinde sohbet başlıyor. Erkek anlatıyor: "40 yıl Ford fabrikasında çalıştıktan sonra emekli oldum. Her sene memleketim Trabzon'a gidiyoruz, ama Almanya'dan kopamadık."
"Almanca öğrendiniz mi?" diye soruyorum, kafasını sallıyor ve "Yok" diyor.
Amerika 10 PKK'lıyı arıyor 
Pentagon, 10 PKK üyesinin 'en çok arananlar' listesinde yer aldığını belirterek, koalisyon güçlerinin bu PKK'lıları bulmaları durumunda tutuklama yetkisine sahip olduklarını açıkladı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Geoff Morrel, Koalisyon Güçleri'nin Irak'ta en çok aranan suçlularla ilgili istihbaratları paylaştığı "CENTRIX System" adlı ağda yer alan listede 10 PKK elebaşısının adının da bulunduğunu açıkladı. Çok gizli olduğu için isimleri açıklamayan Morrel, yakalama için Irak güvenlik güçlerine de sorumluluk düştüğünü açıkladı.

Tarihçiden uyarı

Değerli hocam Prof. Halil İnalcık telefon etti, "Sabahlara kadar uyuyamıyorum" diyerek, etnik milliyetçiliğe ilişkin endişelerini anlattı. Kamuoyuna iletmem için bir metin kaleme aldığını söyledi. Bugün sütunumu muhterem hocam Halil İnalcık'a bırakıyorum:
TÜRKİYE'YE karşı 19. yüzyıl Batı parçalama politikası aynen devam etmektedir. 19. yüzyılda Osmanlı devletini parçalama süreci şöyle işlemekte idi:
Yunan, Sırp, Bulgarlar kendi milli devletleri için içeride ve dışarıda ihtilal faaliyetlerinde Batı devletlerinden himaye, teşvik ve fiili müdahale sağlarlardı. Rumeli'de halk kışkırtılır, komiteci baskınlarıyla ayaklanmaya sürüklenirdi. Türk halkı kendini savunma zorunda kalır, devlet müdahale eder, kanlı kırgınlar olurdu. Bu tam da Batı'nın istediği bir şeydi:

Taha Akyol yazdı...

'Satanist' tepkisi 
AKP'li Mustafa Özbayrak'ın Aleviliği satanistlikle aynı kefeye koymasına, AKP ve CHP'nin Alevi kökenli milletvekilleri 'Kabul edilemez, haddini bilmeli' diyerek tepki gösterdi

AKP'nin Alevi kökenli milletvekilleri, AKP Kırıkkale Milletvekili Mustafa Özbayrak'ın Aleviliği satanistlikle aynı kefeye koymasına sert tepki göstererek, "kabul edilemez, haddini bilmeli" dedi. CHP milletvekilleri, konuyu soru önergesiyle TBMM gündemine taşırken, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Turan Eser, Özbayrak'ı istifaya çağırdı.
Alevi kökenli AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Özbayrak'ın açıklamalarının AKP'nin resmi görüşünü yansıtmadığını söyledi. Çamuroğlu, "Arkadaşımızın görüşlerini kabul etmemiz, hatta ciddiye almamız mümkün değildir.
Rice, askeri yetkili getirmiyor 
ABD Dışişleri Bakanı'nın, PKK'yla mücadele konusunu görüşeceği Ankara'ya Pentagon'dan hiçbir askeri yetkiliyi getirmeyeceği öğrenildi
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, PKK'yla mücadele konusunun birinci gündem maddesi olacağı Ankara'daki görüşmelere Pentagon'dan hiçbir askeri yetkiliyi getirmeyeceği öğrenildi. Rice'ın heyetini askerler yerine diplomatlardan oluşturması, Türkiye'nin tüm ısrarlarına rağmen ABD yönetiminin sınır ötesi operasyona hâlâ sıcak bakmadığı değerlendirmelerine yol açtı.

Meteo balonundan

Erdoğan'ın Bush ile yapacağı görüşme öncesi Washington'da hava nasıl?
Meteoroloji balonundan izlenimleri yansıtayım...
1Sadece son 2 haftada ABD yöneticileri durumun ciddiyetini algıladılar.
Daha önce PKK, Kuzey Irak ve Türkiye'deki duyarlılık geri plandaydı.
Türkiye en üst düzeyde bastırınca hava değişti.
2Barzani, Washington'un en iyi lobi şirketlerini ve lobi adamlarını büyük paralarla kiralamış bulunuyor.
Aylardır Beyaz Saray'a ve ABD Kongresi'ne bunlar "Türkiye'deki iktidarın aslında Kuzey Irak'a harekât yapmak istemediğini fakat muhalefet ve asker tarafından sınır ötesi harekât için zorlandığını, asıl amacın Kuzey Irak'taki PKK değil, Musul ve Kerkük'e uzanmak, petrol kuyularına el koymak olduğunu" anlattılar.
Güneri Civaoğlu yazdı...

 

Katil kamyon 
Çağlayan Kağıthane Caddesi üzerinde freni patlayan bir hafriyat kamyonu dehşet saçtı. Yokuş aşağı inerken kontrolden çıkan kamyon, içlerinde bir öğrenci servisinin de bulunduğu 22 araca çarptı. Devrilerek duran toprak yüklü kamyon ortalığı adeta savaş alanına çevirdi.

SERVİS HURDAYA DÖNDÜ
Kamyonun çarptığı araçlardan biri, İstek Vakfı Atanur Oğuz İlköğretim Okulu öğrencilerinin servis minibüsüydü. İkiye katlanıp hurdaya dönen araçta bulunan çocuklar mucize eseri yaralı kurtuldu. Servis hostesi Nuran Tezcan (50) hayatını kaybetti. Yaralanan sürücü ile 12 öğrenci tedavi altına alındı.
'Beyaz Melek'e 170 salon 
Mahsun Kırmızıgül'ün senarist ve yönetmen olarak imza attığı ve tiyatronun usta isimleriyle birlikte rol aldığı 'Beyaz Melek' filmi, 16 Kasım'da 170 sinema salonunda birden vizyona girecek. Ünlü şarkıcı Mahsun Kırmızıgül'ün ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu, ayrıca hem senaryosunu yazdığı hem de başrolünde oynadığı sinema filmi "Beyaz Melek," 16 Kasım'da gösterime giriyor. 170 sinema salonunda birden gösterime girecek filmin galası 12 Kasım'da İstinye Park'ta gerçekleştirilecek. Yıldız Kenter, Nejat Uygur, Toron Karacaoğlu, Erol Günaydın ve Gazanfer Özcan gibi duayen tiyatro oyuncularının da rol aldığı film, son günlerini huzurevi şartlarında geçirmek zorunda kalan yaşlılara ayna tutuyor.

Menderes'in Kürt çözümü
Geçen gün sormuştum: " Atatürk döneminde irili ufaklı 16 Kürt isyanı olmuştu... Ne oldu da, 1950-1960 yılları arasında, yani Celal Bayar'ın Cumhurbaşkanı, Adnan Menderes'in ise Başbakan olduğu dönem sakin geçti?"
Cevabı birçok okurumuz merak edince siyaset bilimci ve tarihçi Ahmet Demirel'i aradım. "Sadece o dönemde değil, 1938'den başlayarak 1960'a dek Doğu bölgeleri sakindi" dedi.
Peki bu nasıl olmuştu?
Gazeteci ve tarihçi Murat Bardakçı'ya sordum. İki maddede olayı toparladı:


Emre Aköz yazdı...

Fidye çetesinin aslanı bile var 
15 kişiyle çete kurmaktan gözaltına alınan Merih'in kaçırdığı kişileri 'aslana yedirmekle' tehdit ettiği belirlendi..

2005'te Dündar Kılıç'ın torunu Onur Özbizerdik ile girdiği silahlı çatışma sonrası sirenli cipiyle kaçmaya çalışırken yakalanan Mehmet Selahattin Merih, aralarında emekli astsubay ve Özel Harekât polislerinin de bulunduğu 15 adamıyla birlikte çete kurmaktan gözaltına alındı. 4 ilçede yapılan baskınlarda çok sayıda silah ve çelik yelek, telefon dinleme cihazı ve komutan fotoğrafları bulunduğu belirtildi.
Eski eşine cep sırrını veren şirkete dava 
Aerobik Hocası Şehnaz Yüksel, şifresini değiştirdiği ve dilekçeyle uyarıda bulunduğu halde cep telefonu dökümlerini boşandığı eşine veren GSM şirketi hakkında, "özel hayatın gizliliği ve haberleşme hürriyetini ihlal ettiği'' gerekçesiyle, 30 bin YTL manevi tazminat davası açtı. Beyoğlu 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verilen dava dilekçesinde, Yüksel'in eşi Bilal Akdoğan'dan 2001 tarihinde boşandığı hatırlatıldı.

Hayatınıza güzellikler katın!..
Ne güzel üç saat geçirdik, geçen hafta sonu Beylikdüzü Tüyap'ta.. Şöyle bir ballandıra ballandıra yazayım ki, heveslenin, bu hafta sonu yollara düşün, siz de gezin, siz de görün.. Sizin de coşsun en güzel duygularınız, bu güzel sanatlar denizinde..
Sondan mı başlasam.. Öyle bir tur attık ki üç saat, Mustafa Sekban son durağımız oldu.. Resimleri yaşayan adam.. Hayatlarında kibrit çöpü çizmeyi başaramadıkları için, figürsüz resme sığınan yeteneksizlerin "Kodak makinesi" dedikleri ressam..

Hıncal Uluç yazdı...

Çarklar dönüyor, yıldız parlıyor 
K.Irak'a operasyon gölgesindeki Türkiye ekonomisi hız kesmiyor. Yabancı devler yeni yatırım kararları ile güven mesajı verirken, piyasalar rakamlarla adeta 'güçlü yola devam' mesajı veriyor..

Kuzey Irak'a askeri operasyon gündeme damgasını vururken Türkiye, ekonomi dünyasında hız kesmek bilmiyor. Yavaşlamak bir kenara yatırım kararı açıklayan dünyaca ünlü dev gruplar peş peşe Türkiye'ye olan güvenlerini verdikleri mesajlarda vurguluyor. Piyasalara 'operasyon' tedirginliği uğramazken, ihracatta kırılan rekorlar da moral veriyor. Uluslararası Finans Kurumu IIF Türkiye'yi "Yabancı sermaye çekmede 2008 yılının yıldız ülkesi" ilan ederken, piyasalardaki göstergeler de Türkiye ekonomisinin gücüne ışık tutuyor
Milli Piyango'dan hayal kurduracak ikramiye: 25 MİLYON YTL 
Milli Piyango yılbaşına iki ay kala ikramiyeyi açıklayarak milyonerlik hayalini başlattı..

Milli Piyango yılbaşında vereceği ikramiyenin çıtasını 5 milyon YTL artırdı ve çekilişin yapılmasına 2 ay kala hayallerin kapısını açtı. Tam 25 milyon YTL. Bugünkü kurlara göre 21 milyon dolara denk gelen ikramiyenin biletleri 9 Aralık'ta satışa sunulacak. Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak'tan alınan bilgiye göre, 2005 ve 2006 yıllarının yılbaşı özel çekilişlerinde 20 milyon YTL olan büyük ikramiyede bu yıl 5 milyon YTL artış yapıldı. Yılbaşı özel çekilişinde, 25 milyon YTL dışındaki diğer büyük ikramiyeler de, 1 adet 5 milyon YTL ve 1 adet 1 milyon YTL olarak tespit edildi.

'En nazik siyasetçi' idi ama bakın ne olmuştu!
Aslında, önceki gün de (dün için) yazabilirdim. "Medya ile siyaset" üstüne dün çıkan yazıyı yazarken Erdal İnönü' nün vefat ettiği haberi geldi.
Aklıma da bugünkü yazı geldi.
Sonra vazgeçtim. Ama dünkü gazete başlıkları arasında birini görünce tekrar yazıp hatırlatmaya karar verdim.
Nasıl olsa başka kaç kişi yazardı ki. 

Bunu, İnönü son bir umutla bir kez daha ABD'ye götürülmeden hemen önce, ağustos sonlarında, İstanbul'da hastanede, ölüme çeyrek kalmış, daha da incelmiş, ama yine de "çok ince" halini gördüğümde de hatırlamıştım.

Umur Talu yazdı...

 

Aslanlı çeteyi migalka yaktı 
Araçlarında tepe lambası (Migalka) kullanarak kendilerine Derin Devlet süsü verince dikkati çeken çetenin, tehdit ettiği kişileri ikna etmek için de villalarında aslan beslediği ortaya çıktı

Uyuşturucu kaçakçılığından zorla çek - senet tahsilatına, haraç ve silahlı baskından, adam kaçırmaya kadar 20'nin üzerinde suça karıştığı belirlenen Mehmet Selahattin M. ile 15 adamı İstanbul Polisi'nin önceki gece düzenlediği "Okyanus Operasyonu" ile kıskıvrak yakalandı. M'nin yakın korumalığını yapan zanlıların büyük bölümünün eski Özel Harekatçı polis ve emekli askerler olduğu öğrenildi.

Örtülü ambargo başladı 
PKK terör örgütüne destek veren Kuzey Irak'taki Kürt yönetimine karşı örtülü ambargo başlatıldı. Kamuoyuna açıklanmamasına rağmen, Habur sınır kapısından geçişler yavaşlatıldı.

PKK terör örgütüne destek veren Kuzey Irak'taki Kürt yönetimine karşı örtülü ambargo başlatıldı. Kamuoyuna açıklanmamasına rağmen, Habur sınır kapısından geçişler yavaşlatıldı. Irak'a ihraç dilen başta gıda olmak üzere bazı ihraç kalemlerinin ise ihracına izin verilmiyor. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, asıl ambargonun ise 5 Kasım'da Bush-Erdoğan görüşmesinden sonra başlayacağını açıkladı.

Kürt sorununda siyasi çözüm…
New York Times muhabiri Sabrina Tavernise'in, Kuzey Irak'taki PKK izlenimlerine gazeteler epeyce yer verdi.

Önemli izlenimlerdi bunlar.

Tavernise, PKK'nın bölgede "rahatça" ve "Irak yetkililerinin gözlerinin önünde" hareket ettiğini söylüyor, "PKK'nın dokunulmazlığının kökleri, dört yıl önce ABD'nin Irak işgali ile başlayan karmaşık ilişkiler ve ihtiraslar ağında bulunuyor" vurgusunu yapıyordu. New York Times'da yayınlanan yazıda, Kürt liderlerinin, PKK'dan bölgeyi terk etmesini istemedikleri, PKK'yı Sünni Arap aşırı unsurlarına karşı bir koruma olarak gördükleri belirtiliyordu.
Ali Bayramoğlu yazdı...

Tepkinin ölçüsünü kaçırmayalım 
Teröre karşı tepki göstermenin en tabii hak olduğunu, ancak bunun ölçüsünün kaçmaması gerektiğini kaydeden Erdoğan, “Yediden yetmişe herkesin Cumhuriyet Bayramı'nı büyük bir coşku ile kutlaması, teröre ve terör destekçilerine karşı en güzel cevaptır” dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Bayramı'nı yediden yetmişe herkesin büyük bir coşku ile kutladığını belirterek, “Teröre ve terör destekçilerine karşı bundan daha güzel bir cevap olamaz” dedi. Kamu Araştırmaları Vakfınca düzenlenen “Türkiye Anayasasını Arıyor” panelinde bir konuşan Erdoğan teröre karşı tepki göstermenin tabii bir şey olduğunu vurgularken, ancak bunun ölçüsünün kaçmaması gerektiğine dikkat çekti.
Aylık ihracat 10 milyar sınırında 
İhracatçı rekora doymuyor. Geçtiğimiz ay 100 milyar dolar barajını aşan ihracat rakamları Ekim ayında aylık bazda 9 milyar 700 milyon dolar gerçekleşerek 10 milyar barajına dayandı

Türkiye'nin Ekim sonu itibarıyla yıllık ihracatı, 100 milyar doları aştı. TİM verilerine göre Ekim itibarıyla yıllık ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,74 artışla 102 milyar 779 milyon 892 bin dolar oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) 2007 Ekim ayı ihracat rakamları, Dış Ticaret Müsteşarlığında Devlet Bakanı Tüzmen ile TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın katıldığı toplantıda açıklandı.

Kurmay değerlendirmesi
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın “PKK'ya son vade” stratejisinin dönüm noktası olacağı anlaşılan ABD seyahatinin en ilginç yönünü biliyoruz: Yanına üst düzey dört general de alarak gidecek ABD'ye Başbakan Erdoğan… Şu satırları yazana kadar bilinmeyen bir ayrıntı da var: Generaller ABD'ye Başbakan ve kafilesini taşıyan uçakla mı gidecekler, yoksa ayrı bir uçakla mı? Dün her iki şıkkı destekleyen çelişkili bilgiler etrafta dolaşıyordu.
Konuyu övünç vesilesi sayan bir yazar, asker-sivil bir arada uçurmuştu Türkiye'den ABD'ye giden kafileyi; askerlere yer açmak için uçağa gazeteci almaktan vazgeçildiği ayrıntısını da sevinçle karşılıyordu aynı yazar
Fehmi Koru yazdı...

Eyvah Cheney yine ava çıktı 
Daha önce beraber ava çıktığı arkadaşını vuran ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin son avı da tartışmalara yol açtı. Cheney'nin av macerası, bu defa siyahların büyük tepkisini çeken bir skandala dönüştü


Avcılık merakıyla bilinen ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, New York eyaletinde çıktığı avla yeniden gündemde. Daha önce, beraber ava çıktığı arkadaşını yaralayan Cheney'in bu avı ise, politik bir tartışmaya yol açtı. New York Daily News gazetesinin foto muhabiri, Dick Cheney'in “Clove Valley Gun and Rod Club” adlı bir avcı kulübünün avına katılması ve lokallerinde oturmasını görüntülemesi, tepkilere yol açtı.
Bebeğini duvara çarparak öldürdü 
Konya'da eve alkollü gelen baba, henüz 20 günlük olan bebeğini, ağlayınca susturmaya çalıştı. Başaramayınca sinirlenen baba, ağzı süt kokan bebeğini duvara çarpa çarpa vahşice öldürdü.


Konya'da alkollü olarak eve gelen bir baba, ağlayan 20 günlük bebeğini duvara çarparak öldürdü. Olay, Karapınar İlçesi'ne bağlı Küçükköy Yaylası'nda meydana geldi. İddiaya göre, Yusuf Ç. (35) ve birlikte yaşadığı Nursen Ö'nün bir süre önce bir erkek bebekleri oldu. Önceki gün evine alkollü olarak gelen Yusuf Ç, henüz 20 günlük olan bebeğini, susturamayınca sinirlenerek beşiğinden alıp duvara çarptı.

Türkiye Musul'u mu istiyor?
Tarih bize çok acı bir miras bıraktı. Birinci Dünya Savaşı sonrasının travmalarını hala yaşıyoruz. Bölgesel statüko, İngiltere'nin belirlediği statüko onlarca yıldır çatışmalardan, krizlerden, kardeş kavgalarından başka bir şey vermedi bu coğrafyaya. Kürtlerin bugünkü Ortadoğu'da bütün krizlerin merkezinde yer almasının nedeni de bu.
Bize ait olan, bizden olan, ortak kimlik, geçmiş ve gelecek beklentisi, ne varsa yabancılaştırıldı. Bu coğrafyanın çocukları, aslında başkalarının savaşı için yıllarca birbirlerine düşman oldular, birbirlerini yediler, yok ettiler. Etmeye de devam ediyorlar.

İbrahim Karagül yazdı...


Habur'da ambargo kuyruğu 
Ambargodan endişelenen kamyon sahipleri bir an önce gidecekleri yerlere ulaşabilmek için dün Habur'a hücum etti. Kapıda araç kuyrukları oluştu.
Hükümetin terör örgütü PKK'ya yumuşak tutumundan dolayı Kuzey Irak'a siyasî ve ekonomik yaptırım kararı alması Habur Sınır Kapısı'nda hareketliliğe yol açtı.
Önceki günkü Bakanlar Kurulu toplantısında ambargonun sınırlı tutulmasının ardından Habur Sınır Kapısı'ndan geçişlerin yoğunlaştığı gözlendi. Sınırda uzun araç kuyruğu oluşması, 'ambargodan önceki son hareketlilik' şeklinde nitelendiriliyor. Tedbirlerin terör örgütünü ortadan kaldırmayı hedeflediğini aktaran hükümet kaynakları, diplomatik süreçlerden alınacak sonuçlara göre yaptırımların içeriğinin genişletilebileceğini vurguluyor
DTP'den farklı ses: Meclis dışından genel başkan olmaz 
DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman
Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Meclis'e girmesi, Türkiye'yi umutlandırdı. Ancak DTP, geçen üç aylık sürede terör örgütü PKK'ya karşı mesafe koyamadı.

Bu durum hem Türkiye'de hem Avrupa'da hayal kırıklığına yol açtı. Avrupalı siyasetçiler, dün DTP'yi terör örgütü konusunda bir kez daha uyardı. DTP'den gelen cevap ise partinin kendi içinde de sorgulama süreci yaşadığını gösterdi. DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, "Biz her türlü şiddetle aramıza azami mesafeyi koyduk. Şiddetin bitmesini en çok isteyen biziz." dedi. 
Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan için kullanılan 'Kürt halk önderi' ifadesinin partinin resmî görüşü olmadığını vurgulayan Demirtaş, PKK ile birlikte anılmaktan rahatsız olduklarını söyledi.

Erdal İnönü'nün ardından

Bir bilim adamı ama siyasi figür olarak daha kalıcı iz bıraktı. 12 Eylül sonrasının zor şartlarında girdi aktif politikaya. Soyadının verdiği itici güçle yol aldı, misyonu dağınık durumdaki solu derleyip toparlamaktı. 

Kısmen başarılı oldu, dönemin diğer sol partisiyle birleşmeyi başardı. Hal ve hareketleriyle aşinası olduğumuz siyasetçi profilinin dışına çıktı.

Aslında politikayı pek sevmedi. Bunu itiraf da etti, bir bilim adamı olarak anılmayı yeğledi. Politikanın soğuk yüzüne espriyle karşı durdu.

Geride insanı gülümseten hoş nükteler bıraktı. Ölüm haberi gazete sayfaları ve ekranlarda esprileriyle verildi.

Mustafa Ünal yazdı...

Yanlış koruma tarihi mozaikleri yok etti 
Antik kentin, üzeri naylonla kapatılan mozaiklerinin üçte biri kurtarılabildi.
Uşak'ın Banaz ilçesinde naylon altında korunan ve bu nedenle mıcıra dönüşen paha biçilmez mozaiklerin üçte biri ancak kurtarılabildi.

Antik Akmonia Kenti'nin 240 metrakare büyüklüğündeki paha biçilmez mozaiklerin üçte ikisi kazı çalışmaları sırasında uygulanan yanlış yöntemler ve yıllardır üzerinin naylonla kapatılması yüzünden yok oldu. 3 işçi ile onarım çalışmasını gerçekleştiren 6 uzman, kazı çalışmalarında beton harç ve kireç tabakasını temizlemek için de porçöz kullanıldığı için tarihî mozaiklerin özelliğini kaybettiğini ortaya çıkardı.

Camilerde haftada iki saat din dersi verilecek 
Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşın doğru dini bilgiye ulaşabilmesi için yeni bir proje başlattı. Çalışmaya göre namaz aralarında halka yönelik cami dersleri verilecek.
İl ve ilçelerdeki merkezî camilerde cuma günü dışında verilecek olan derslerde Kur'ân-ı Kerîm ve meâli ile temel dinî bilgiler okutulacak. Dersleri öncelikle müftü, müftü yardımcısı, şube müdürü, Kur'ân kursları müdürü, vaizler, Kur'ân kursu öğreticileri verecek.

Cuma günleri verilen vaazlara ek olarak cami derslerini de hayata geçirmek isteyen Diyanet, müftülüklere cami dersi vermeleri konusunda uyarıda bulundu.

Zirvenin sonucu ne olacak?
Türkiye'nin muhtemel sınır ötesi operasyonunda kritik diplomatik sürece girildi. Bugün İstanbul'da "Irak'a Komşu Ülkeler Konferansı" başlıyor. Toplantı önemli bir zirve; çünkü komşu ülkelerle sınırlı değil. 
Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin temsilcileri, G8'lerin ve Arap Birliği'nin dışişleri bakanları, BM ve İslam Konferansı Örgütü genel sekreterleri de toplantıya katılıyor. Ardından da Başbakan Erdoğan, 5 Kasım'da ABD'de Başkan Bush ile görüşecek. Diplomasi, şu bir hafta içinde son şansını kullanacak.
Elinde Meclis'in verdiği yetki ile bu hükümet daha bir süre diplomatik çözüm bekleyemez. Erdoğan-Bush görüşmesinden mutlaka somut askerî bir adım kararı çıkmak zorunda
Hüseyin Gülerce yazdı...

Akmerkez'i de bombalayacaklardı 
2'si tutuklu 5 sanık. Kiler Hipermarket'i bombaladıkları gerekçesiyle yargılanıyor.
Bahçelievler'de Kiler Hipermarket'in bombalanmasına ilişkin 2'si tutuklu 5 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç, mütalaasını açıklayarak sanıklardan Mülkiye Doğan'ın ağırlaştırılmış müebbet hapsini, diğer sanıkların ise 7 yıldan 353 yıla kadar çeşitli hapis cezalarına çarptırılmasını talep etti. Saraç, sanıklardan Hatice Bozkurt'un Etiler Akmerkez'de keşif çalışmaları yaptığını, yakalanmaması halinde burada bombalı eylem hazırlığında olduğunu belirtti
Çivi yazılı tablet Kayseri'de 
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Kiçikapı Meydanı'na dünyanın en büyük çivi yazılı kil tablet anıtı dikildi.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kültepe Kazısı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, 4 bin yıl önce Asurlu tüccarların kullandığı çivi yazılı kil tabletlerin bir kopyasını dev boyutta yaptırarak Kayseri'nin en önemli meydanlarından birine dikmesinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de Kültepe kazı alanından çıkartılan tarihî eserlere büyük önem verdiklerini, kazı alanının rahat gezilebilmesi için belediye olarak bir dizi çalışma başlattıklarını söyledi.

'Testere'li rekor

İhracatçı, düşük-kur ve yüksek faizden yakınıyor ama dün yeni bir rekora daha imza attı. İhracat eylül ayında yüzde 37'lik artış göstererek 9,7 milyar dolara çıktı. Bu nasıl iştir ki, sıkıntılardan yakınan bir sektör rekor kırmaya devam ediyor. 
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, geçen hafta, ihracatçı ve sanayicinin kur ve faiz konusundaki eleştirilerine cevap verdi. Yılmaz, faiz indiriminde erken davranmanın şimdiye kadar yapılan fedakarlıkları boşa çıkaracağını açıkladı. Aldıkları kararların ekonomik teröre yol açtığı suçlamalarına da "Biz ekonomik terörist değiliz" diyerek cevap verdi. Fakat tartışma, bu haftanın dış ticaret haftası olmasının da etkisiyle sürüyor.

Kadir Dikbaş yazdı...


 

 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2007 Cuma 03:26:23
Güncelleme :2 Kasım 2007 Cuma 05:44:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?