22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

BUGÜNÜN BASIN ÖZETLERİ

 

 

Yaşayacakları yoğun acıyı hayal bile edemezler 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Cumhuriyet Bayramı mesajında, kahraman şehitlerin acılarını çok derinden hissettiklerini vurguladı. Büyükanıt, "Bize bu acıları yaşatanlara, o acıları, hayal bile edemeyecekleri bir yoğunlukta yaşatacağız ve bu konuda kararlıyız" dedi.

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajında terörist saldırılardan büyük üzüntü duyduklarını ve kahraman şehitlerin acısını en derinden hissettiklerini belirterek, "Bize bu acıları yaşatanlara, o acıları, hayal bile edemeyecekleri bir yoğunlukta yaşatacağız ve bu konuda kararlıyız" dedi.
Alo, kocamı öldürdünüz mü 
Gaziantep’te 3 aylık eşi Mehmet Ali Özdede’yi (22) öldürmeye azmettirmekten tutuklanan Emine Özdede’nin (20), cinayetin ardından cep telefonuyla sevgilisini arayarak "Kocamı öldürdünüz mü" diye sorduğu saptandı. İlk kez yargıç karşısına çıkan Emine Özdede, cinayeti işleyen sevgilisi Hasan Doğan’dan (19) korktuğu için sesini çıkaramadığını öne sürdü.

OTOMOBİL tamircisi Mehmet Ali Özdede, 26 Ağustos gecesi cep telefonundan aranan kişilerce, "Arabamız arızalandı, gelip bakar mısınız" diye çağrılmış, sabaha karşı evinin 500 metre ilerisindeki tren yolunda cesedi bulunmuştu.

Dağlar...


ANLADIĞIM kadarıyla; Güneydoğu’da askerlerimiz kayalık dağlar için can verirken, batıda kimi işadamları Kaz Dağları’nı yok ediyorlar.

Öyle mi?..

Fidan gibi gençler yurdun bir ucunda bir evleklik kayalık için vuruşuyorlar ve ölüyorlar.

Ama öbür ucunda bir saygısız...

Para için yurdun en güzel dağını deliyor, oyuyor, ormanını kesiyor, kayalarını uçuruyor, altını üstüne getiriyor.




Bekir Çoşkun yazdı...

Öğrencilerin parmak izlerini aldılar iddiası 
Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Mahir Ulus, kentteki bir ilköğretim okulunda, bir öğrencinin parasının çalınmasının ardından, 60 öğrencinin parmak izlerinin alındığı iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Ulus, geçen hafta perşembe günü 7. sınıf öğrencilerinden birinin 170 YTL’sinin kaybolması üzerine 2 sınıfta eğitim gören 60 öğrencinin parmak izlerinin alındığını ileri sürdü. Mahir Ulus, "Öğrenciler suçlu gibi sıraya dizilerek parmakları mürekkebe batırılıp kağıda bastırılmış. Ardından öğrencilere okulda bir hırsızlık olayı daha olması halinde bu parmak izlerinin polise verileceği söylenmiş" dedi
Gözyaşları şehitlere 

Ankara’da ’Türkiyem Topluluğu’na bağlı yaklaşık 1000 kişi, terörist saldırıları protesto etmek için ABD Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı.

Terörü protesto eylemine katılan İlköğretim Okulu 7’nci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Ebru Göçen, İstiklal Marşı okunduğu sırada gözyaşlarına boğuldu. Üzerinde askeri üniforma bulunan Ebru, şehitler için çok üzüldüğünü belirterek, "Şehitlerimizin haberlerinden çok etkilendim. Onların anne babalarını, kardeşlerini izlediğimde kendimi tutamayarak ağlıyorum. İstiklal Marşı okunduğu sıra da da aklıma şehitlerimiz geldi ve kendimi tutamadım, ağladım" dedi.

Sevinecek noktada değiliz


GÖZÜMÜZ aydın... "Ermeni soykırımı" tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na gelmesi en azından şimdilik ertelendi.

Bilindiği gibi "Türklerin Ermenilere soykırım uyguladığını kabul ediyoruz" anlamına gelen bir tasarıyı Temsilciler Meclisi’nden geçirmeyi bizzet Başkan Nancy Pelosi hararetle istiyor ve "Kasım 2007’de konuyu genel kurulda görüşeceğiz" mesajını veriyordu.

Hatta kendisini bu konuyu genel kurula getirmekten alıkoyacak hiçbir gücün bulunmadığını da söylüyordu.

Oktay EKŞİ YAZDI...

O sözlerin bir karşılığı olacak 

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Öcalan’ı halkın yanına getirin, siyaset yapsın" açıklamasını yapan eski DEP Milletvekili Leyla Zana’ya sert çıktı.

Şahin, "Bu beyanların mutlaka hukuki bir karşılığı olacaktır" dedi. Şahin, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını şöyle yanıtladı: "Abdullah Öcalan bölücü terörün başıdır. Böyle bir kişinin hálá suçsuzmuş gibi gösterilmesi o kişinin de aynı çizgide olduğunu gösteriyor. Bu beyanların hukuki bir karşılığının olması gerekir. Görevliler gereğini yapacaktır. Savcılara talimat vermem mümkün değil, sadece hissiyatımı paylaşıyorum."
Harekát Türkiye’nin hakkıdır destekliyorum 
Avrupa Parlamentosu (AP) İkinci Başkanı ve AP Kıbrıslı Türklerle Yüksek Temas Grubu Başkanı Mechtild Rothe, Türkiye’nin PKK terörünü önlemeye yönelik sınır ötesi harekatını desteklediğini söyledi.

Alman Sosyal Demokrat Partinin (SPD) Hamburg kentindeki parti kurultayına katılan Rothe, toplantıdan sonra Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, şöyle dedi: "Her ne kadar savaşa karşı bireyler olsak da Türkiye, kendisini korumak ve savunmak zorundadır. AB, Türkiye’nin kendisini savunma amaçlı, Irak’ı işgal etmeye yönelik olmayan ve sadece PKK terörünü engellemeye yönelik sınır ötesi harekatını desteklemektedir."
Ben susuyorum, siz konuşun


İLTER Türkmen benim için Cumhuriyet tarihinin en başarılı dışişleri bakanlarından biridir.

12 Eylül gibi netameli bir askeri dönemde, Türkiye’yi dünyadan izole ettirmeme başarısını göstermişti.

Sadece bu hizmeti, onu Cumhuriyet tarihinin büyük insanları arasına sokmaya yeter.

Onun Hürriyet’te yazıyor olması, benim için gurur kaynağıdır.

O nedenle İlter Bey bir şey söyledi mi, ben durup düşünürüm.

Bir değil, iki üç kere düşünürüm.

Ertuğrul Özkök yazdı...
Araçta ağlayan bebeğe işkence 

Bursa’da, A.A. (30) ile T.A. (34), aynı evi paylaştıkları B.T’nin (17) otomobile kilitledikleri 13 aylık bebeğini, restoranda eğlenirlerken ağladığı için feci şekilde dövdü.

Vücudunda sigara söndürülen, kolu 3 yerinden kırılan ve yüzü tanınmayacak hale getirilen Emir Deniz adlı bebeği hastaneye getiren A.A. ve T.A, trafik kazası yaptıklarını söyledi. Yalana bebeğin annesi B.T. de ortak oldu.

BURSA’da önceki gece, eşinden ayrı yaşayan 17 yaşındaki B.T, arkadaşları A.A. ve T.A. ile birlikte 13 aylık bebeği Emir D.T’yi Muradiye Devlet Hastanesi’ne getirdi. Trafik kazası yaptıklarını söyleyen A.A. ve T.A. ön koltukta bulunan bebeğin annesinin kucağından fırlayarak otomobilin camına çarptığını söyledi.
Okulsuz kız kalmayana kadar eğitim seferberliği 

Aydın doğan Vakfı’nın "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde Kelkit ve Köse’de yaptırılan kız öğrenci yurtları dün Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ın katılımıyla açıldı.

100 öğrenci kapasiteli "Kelkit Hacı Hüsrev Doğan Kız Öğrenci Yurdu"nun açılışına katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "En çağdaş toplum, insanlarının yüzde yüzü eğitim görmüş toplumdur. Bu hedefe ulaşmak için çalışıyoruz. Sayın Doğan’ın şahsında tüm eğitim gönüllülerine teşekkür ediyorum" dedi. Açılışa katılan herkese teşekkür eden Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın

Kaz mıyız?


KAZ Dağları.

Yazmaya fırsat bulamadım...

Kazıyorlar.

*

Hepimizin, ama öyle ama böyle bir tahsil hayatı var. Diploma aldık çeşitli liselerden, üniversitelerden... Okuduk, memleketimizde ne var, ne yok.

Ne biliriz Kaz Dağları hakkında?

Milli park, bol oksijen, orman, dünyada sadece burada yetişen 21 çeşit bitki türü, sızma zeytinyağı, şelaleler, termal oteller, Edremit Körfezi manzarası, falan.


Yılmaz Özdil yazdı...

 

Yüzbinlerin protestosu 
Kayseri'de düzenlenen mitinge yüzbinlerce kişi katıldı. Çorlu'da 40 bin, Sivas'ta 30 bin, Çorum'da 10 bin, Amasya'da 30 bin, Mersin ve Nevşehir'de 5 bin, Karamürsel'de 10 bin kişi terörü protesto etti

Hakkâri Dağlıca'da 12 askerin şehit edilmesi, 8 askerin kaçırılması ve 16 askerin yaralanmasıyla sonuçlanan PKK saldırısının ardından teröre karşı başlayan protesto gösterileri dün de tüm yurtta devam etti.
Kayseri'de Türkiye Harp Malulü Gazi ve Şehit Aileleri Derneği'nin düzenlediği 'Teröre Lanet, Birliği Davet' mitingine yüzbinlerce kişi katıldı. Kentteki parti, oda, sendika, dernek ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra Erciyes Üniversitesi, okullar, ilçelerden gelenlerin oluşturduğu kalabalık Garnizon Şehitliği'nde buluştu.
Topkapı Sarayı tinerci şokunda 
Milliyet'in 2000'de "Saray Allah'a emanet" diyerek gözler önüne serdiği Topkapı Sarayı'ndaki güvenlik zafiyeti, 7 yıl aradan sonra yine gündeme geldi

Topkapı Sarayı Müzesi'ne bir gece elini kolunu sallayarak giren tinerci, müzenin alarma geçmesine neden oldu. Tinerciyi karşılarında gören güvenlik görevlileri şoke olurken, görevliler olayın kamuoyuna yansımaması için polisi sıkı sıkı tembihledi. Tinercinin yangın gibi büyük bir felaket çıkarmadan yakalanması şans olarak nitelendirildi.
Saraya 13 Ağustos 2007'de gece 23.00 sıralarında tiner koklamış biri geldi. Müze yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Konyalı Restoran'ın bulunduğu yerin alt tarafından sur duvarlarını tırmanarak saraya giren tinerci, nöbet tutan askerlere görünmeden 3. avluya kadar ulaştı.

Büyükanıt'ın mesajındaki tehdit algısı 

Org. Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay Başkanlığı görevini devralırken, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinin hiçbir döneminde bugünkü gibi birçok tehditle aynı anda karşılaşmadığına vurgu yapmıştı.


Büyükanıt'ın, dün yayımladığı 29 Ekim mesajında da aynı yaklaşım hâkimdi.


Genelkurmay Başkanı olduktan sonra basın mensuplarıyla yaptığı konuşmalarda, bu tehdit algısını yineler ancak, "merak etmeyin"

diyerek, Türkiye'nin kuruluş yıllarına göre daha kötü durumda olmadığını, bu tehditlerin de üstesinden gelebileceğini eklerdi.


Fikret Bila yazdı...

Büyükanıt: Hayal edemeyecekleri acı yaşatacağız 
Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, cumhuriyetin kuruluşunun 84. yıldönümü dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına hitaben bir mesaj yayımladı. Büyükanıt, cumhuriyetin, ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet yapısı üzerinde yükselen anayasal düzeniyle ulusal egemenlik ülküsünü en güvenilir biçimde uygulayan devlet şekli olduğunu kaydetti.

'Terörün çirkin yüzü'
Cumhuriyet bayrağı altında toplanan Türk ulusunun bütünlüğüne zarar verme çabalarının dün olduğu gibi bugün de sürdüğünü, bu çabaların, bilim ve aklın yol göstericiliğinden uzaklaşarak Türk ulusunu karanlık devirlere çekmekten başka bir amaca hizmet etmediğini kaydeden Büyükanıt, şöyle dedi:
Türkan Şoray'ın Yeşilçam tarzı tavan arasından çıktı 
Şoray'ın filmlerde giydiği kıyafetleri tasarımcı Gönül Paksoy onardı, sanatçı Şahin Paksoy da Sultan'ın büstlerini yaptı
Türkan Şoray ya da halkın ona yakıştırdığı adıyla Sultan, 3 Kasım'da Ankara Palas'ta düzenlenecek geleneksel Cumhuriyet Balosu'nda, filmlerinde giydiği kıyafetlerin konu alındığı bir etkinliğe konuk olacak. Tasarımcı Gönül Paksoy, 1960'tan beri 200 kadar filmde oynayan Şoray'ın, yıllardır evinin tavan arasında sakladığı kıyafetleri sergilenmek üzere hazırladı.
Sanatçı Şahin Paksoy da ondan esinlenerek 10 adet büst yaptı. Türkan Şoray büstleri o kadar çok beğenmiş ki onlara şapka ve örtülerini kendi elleriyle takmış.

28 Ekim gecesi ne oldu? 
O pazar Türkiye krizdeydi. Hükümet istifa etmişti. Meclis kulisinde formüller üretiliyordu. Oysa düğümü çözecek formül, Gazi Paşa'nın beynindeydi. Bunu, sadece gece sofraya davet ettiği en yakınlarına açıkladı. 28 Ekim'de Çankaya'da bulunanlar, bakın o tarihi geceyi nasıl anlattılar...

29 Ekim aslında Mustafa Kemal Paşa'nın yarattığı suni bir krizden doğmuştur. Paşa kendi yarattığı bu krizi kendisi çözerek Cumhuriyet'i doğurmuştur. Tam bir satranç oyunudur bu; bir hamle yaparken üç hamle sonrasını düşünür.
23 Ekim'de Ali Fuat Paşa'yı Meclis 2. Başkanlığı'ndan istifa ettirir.
24 Ekim'de Fethi Bey'i İçişleri Bakanlığı'ndan...
Can Dündar yazdı...

Barışı konuşmakta zorluklar yaşanıyor 
Üç sivil toplum kuruluşunun temsilcilerini kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, yaşanan ölümler nedeniyle gerginlik oluştuğunu ve böyle bir ortamda barışı konuşmanın zorlaştığını söyledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, teröre karşı meşru zeminde protesto gösterileri yapılmasını memnuniyetle karşıladığını, ancak toplumsal itidalin kaybedilmesi konusunda endişe duyduğunu ifade etti. Gül, yaşanan ölümlerden sonra oluşan bu ortamda barışı konuşmakta zorluk yaşandığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, önceki gün Çankaya Köşkü'nde Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Gençay Gürsoy, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Mehmet Soğancı'yı kabul etti.

 

Irak sınırında geri sayım! 
Mehmetçik sınır ötesi operasyon için hazır beklerken, Silopi'nin tam karşısında yer alan K. Irak'ın Zaho kentindeki peşmergeler, dağ ve tepelerde yeni mevziler kazıp çadırlar kuruyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kuzey Irak'a olası sınır ötesi operasyon hazırlıklarını tamamladı ve emir bekliyor. Sınırın Kuzey Irak tarafında ise haraketlilik artarak devam ediyor. Peşmergelerin yoğun hareketliliği sınırın Türkiye tarafından da görülebiliyor.
Türk savaş uçakları her gün sınır kesimindeki uçuşlarına devam ederken, sınırın sıfır noktalarına kaydırılan Kürt peşmergeler, Zaho yakınlarındaki Karavole bölgesinde bütün tepeleri tuttu. Erbil ve Duhok'tan sevk edilen özel eğitimli takviye peşmerge güçleri de sınırdaki tepelerde konuşlandırıldı.

Sen adam olmazsın Harry!

Bazen içimden kitaplara, onların dünyasına sığınarak yaşamak gelir.
Belki de her şeyden kopmak için...


Kopabilir misin?
Sanmıyorum.
Nereye sığınsan kopamıyorsun.
"Neden söz ediyoruz?


İnsanın kendi içine sığınmasından.
Gerçek dünyadaki yaşamın artık yürümediği noktada, insanın sığındığı yerden..."


Paul Auster'ın Brooklyn Çılgınlıkları isimli romanının bir yerinde böyle bir konuşma geçer.
Herkes gibi ben de bazen böyle yaparım.
Kendi içime kapanırım.
Sükûnet arayışı...
Faydası olur mu?


Hasan Cemal yazdı...

 

Kesinlikle hiçbir şey 
K. Irak'tan sorumlu ABD'li komutan Mixon "PKK'ya karşı ne yapacaksınız" sorusuna bu cevabı verdi!

MEDYA PKK'YI SORDU O CEVAPTAN KAÇTI
İşte komutan Mixon ile ABD'li gazeteciler arasındaki diyalog:
* "PKK'ya bir şey yapılıyor mu?"
* "Dürüst olayım, PKK noktalarını takip etmiyorum."
* "Bir şey yapmayı düşünüyor musunuz?"
* "Kesinlikle hiçbir şey..."
Havadan ve karadan hedef PKK 

Kuzey Irak'taki PKK kamplarına yönelik kapsamlı bir sınır ötesi operasyon öncesi, bölgede askeri hareketlilik devam ediyor. Bugüne kadar terör örgütüne yönelik düzenlenen sınır ötesi operasyonlarda büyük bir başarı sağlayan 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü bünyesindeki "Pars" kod adlı 181. filo ile "Atmaca" kod adlı 182. filoya bağlı F-16 savaş uçakları, her gün bomba yüklü olarak havalanıyor. F- 16'lar, zaman zaman Kuzey Irak'taki terör yuvalarına da bomba yağdırıyor. F-16'lar gece görüşü sağlayan LANTIRN sistemi sayesinde hedeflerine lazerle kilitlenerek nokta atışı yapıyor.

Kimsesizlerin kimsesi
Yarın 29 Ekim.
Cumhuriyetin 84'üncü kuruluş yıldönümünü kutlayacağız. Bu kutlamaların nasıl bir şekil alacağını şimdiden tahmin edebiliyorum:
Güneydoğu'da akan kanın izleri olacak her yerde. Bunun sonucu olarak da " ister istemez " cumhuriyetin asıl önemi göz ardı edilecek. Nasıl mı?
Önce " cumhuriyet eşittir vatan " denklemi kurulacak. Ardından vatanın bölünmezliği, " dost ve düşman " kulaklara haykırılacak. Sonuç: Cumhuriyet ikinci plana atılacak.
Halbuki vatan, ulusun yaşadığı yerdir. Cumhuriyet ise ulusun siyasi yaşam tarzıdır.


 Emre Aköz yazdı...

Atatürk'ü oynayacak kadar iyi miyim? 
Konser vermek için İstanbul'a gelen Kevin Costner SABAH'ın sorularını yanıtladı. Atatürk'ü oynaması için yapılan teklifi henüz düşündüğünü söyledi: Ülkenizin liderini oynayacak daha iyi birileri mutlaka vardır.....

Obazıları için 'Bodyguard', bazıları için 'Robin Hood' kimi içinse 'Kurtlarla Dans' eden adam. Oyuncu, yönetmen ve yapımcı olarak imza attığı 'Kurtlarla Dans' filmiyle 1990 yılında 7 dalda Oscar kazandı ancak art arda yaptığı filmlerde benzer gişe başarısını yakalayamadığı için 'bitti, kariyeri sona erdi' suçlamalarına maruz kaldı. Ama hayranlarının, özellikle kadınların gözünde yerini hiç yitirmedi.
Sınırdaki çığlığı Türkiye duydu 

SABAH'ın duyurduğu Irak sınırındaki Kamışlı ilköğretim okuluna Türkiye sahip çıktı. Yardım talebine dört bir yandan destek var..

PKK'nın hain saldırısında 12 askerin şehit olduğu Dağlıca Köyü'ne komşu olan sınırdaki Kamışlı Köyü Mehmetçik-Basın İlköğretim Okulu'nun öğretmen ve öğrencilerinin "Tedirginiz ama korkmuyoruz" açıklamasının ardından dile getirdikleri çocuklar için giyecek yardımı talebi üzerine okulun telefonları kilitlendi. Çatışmanın ve terörün ortasındaki okul için ilk devreye giren 'Kimse Yok mu, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği' oldu.

"Türkiye'yi anlamaya bir film yetmez"
Dünya kamuoyunda bugünlerde iki farklı Türkiye var. Biri Kuzey Irak'a operasyon yapmaya hazırlanan Türkiye, öteki ise sinema dünyasını Antalya'da buluşturan Türkiye...


Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali; terörle mücadelenin gölgesinde kalsa da gerçekten gelişen, değişen ve sorunlarıyla yüzleşen Türkiye'yi simgeliyor...

O Türkiye; kendini sanatla, barışla ve yaratıcılıkla anlatmaya çalışıyor...
Bunun da en iyi aracı sinema... Son yıllarda Türkiye sineması çok iyi filmlere imza attı.

Mahmut Övür yazdı...

Teröre bayrak sallayıp caddede terör estirdiler 

 İstanbul'da 'terörü protesto etme' adı altında aracı kalabalığın üzerine süren 5 kişi, az kalsın bir polisi eziyordu. Zanlılardan 4'ü yakalandı..

Terör saldırısı, İstanbul'da önceki gece iki ayrı grup tarafından protesto edildi. Taksiciler tarafından düzenlenen protesto gösterisine destek olmak için ellerindeki Türk bayraklarını sallayan 5 kişi, otomobillerini kalabalığın üzerine sürdü. Bir polisin ezilme tehlikesi geçirdiği olayın ardından şehir magandalarından 4'ü yakalandı. Biri ise yaya olarak kaçtı.
STK'lardan PKK'ya 'Silahı bırak' çağrısı 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 91 sivil toplum kuruluşu, PKK'ya "Silahı bırak" çağrısı yaptı. "Kürt kökenli vatandaşlar şiddet istemiyor" denilen bildiride, askerlerin de bırakılması istendi..
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 17 ilde bulunan 91 sivil toplum kuruluşu (STK), terör örgütü PKK'ya silahsızlanması çağrıda bulunarak, şiddete son vermesini ve askerleri serbest bırakmasını istedi. Diyarbakır, Şırnak, Hakkâri, Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Mardin, Siirt, Elazığ, Van, Gaziantep, Muş, Ağrı, Bitlis, Bingöl, Tunceli ve Kars'ta bulunan 91 STK; bölgedeki gelişmeler ile ilgili dün ortak bir açıklama yaptı.

Bir efsane adam yaratan trajedi..
O sahneleri New York, geçin, Amerika, geçin, dünya unutur mu?.. Bir bilim kurgu filmini canlı yayında seyrederek gibiydik..
Uçaklar birbiri ardına New York'un dünyaca ünlü ikiz kulelerine, Dünya Ticaret Merkezi'ne giriyorlardı..
Patlamalar.. Yangın..
Sonra o iki muhteşem binanın iskambil kâğıdından kuleler gibi çöküşü..


3500 kişi ölmüştü.. 3500 sivil bir anda kurban gitmişti teröre..

İşte o facia bir efsane adam yarattı Amerika'da..
Rudy Giuliani!..

Hıncal Uluç yazdı...

 

Türkiye'yi dışlayanlar bedelini ağır öder 
Türkiye olmadan Ortadoğu'da hiç bir projenin hayata geçmeyeceğini belirten Erdoğan, “ABD Türkiyesiz Ortadoğu'da projeler yapmak istedi ama yapamadı. Yapamayacak. Ara bulucu olmamıza yaklaşmadılar. Neden? Çünkü samimi değiller” dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör olaylarına ilişkin Batı ülkelerinin takındığı tavrı eleştirerek, Avrupa ülkelerini terörizm konusunda samimi bulmadığını söyledi. Erdoğan, “Bugün benim evim yanıyorsa yarın senin evin yanacaktır” dedi.

Doğu'dan teröre karşı anlamlı ses 
Yıllarca terörün en ağır faturasını ödeyen Doğu ve Güneydoğu illerimiz, son zamanlarda artan terör saldırılarına isyan etti. Hakkarililer, şehirlerinin terörle anılmasını istemiyor.



Hakkari'de 12 askerimizin şehit edilmesinin ardından ülkenin her yerinde terörü protesto gösterileri gerçekleşiyor.

PKK terörüne karşı en anlamlı ses yıllarca terörün en ağır faturasını ödeyen Doğu ve Güneydoğu'daki illerimizden geldi, Son zamanlarda artan terör saldırılarına isyan eden Doğu ve Güneydoğu illerimiz, terörün artık bitmesini istedi.

Hop birader, yanlış yapıyorsun
Ekmeğini hergün yazı yazarak çıkaran birine “Arkadaş, neden şu konuda yazı yazıyorsun?” diye sormanın abesliğini biliyorum elbette; adamın görevi bu, konu edilmeye değer olmayan ayrıntıları bile 'sorun' haline getirmezse, “Bugün de ekmek paramı çıkardım” diyebilir mi?

“Neden şu konuda yazı yazıyorsun?” demek abes kaçsa da, yazdığı yazıyla devletin önemli bir kurumunun saygınlığını hedef alıyor ve saygın kurumdaki insanların küçük hesaplar peşinde koştuğunu iddia ediyorsa, birinin de, o yazara, “Hop birader, yanlış yapıyorsun” deme hakkı doğar.

Fehmi Koru yazdı...

AB'nin başkentinde işkence ve ırkçılık 
Belçika'da, terör örgütü PKK'yı protesto etmek isterken gözaltına alınan Türk gençlerinin, gözaltında iken nezarethanede dövüldükleri ve ırkçı muamelelere maruz kaldıkları ortaya çıktı


Belçika'da yaşayan Türkler, Brüksel'de son günlerde ard arda terörizm karşıtı protesto yürüyüşleri düzenlemek istemişler, fakat her seferinde polis tarafından engellenmişlerdi. Çıkan olaylar sırasında göz altına alınan Türkler, söz konusu duruma ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Belçika'da yaşayan İlhan Gök (37) isimli doğalgaz ustası, "Türkiye'ye düşen ateş burada bizi de yaktı.
Saddam'ın Türk torunu miras istiyor 
Saddam Hüseyin'in oğlu Uday'la kısa bir süre evli kalan Sevim Torun'un Türkiye'ye kaçtıktan sonra dünya getirdiği oğlu, ilk kez Yeni Şafak'a konuştu. Mesut Torun, Irak'a miras davası açmaya hazırlanıyor.


Irak'ın idam edilen lideri Saddam Hüseyin'in hiç görmediği Türk torunu 25 yıl sonra ortaya çıktı. Saddam'ın Uday'la kısa bir süre evli kalan Sevim Torun'un Türkiye'ye kaçtıktan sonra dünya getirdiği oğlu Mesut Torun, ilk kez konuştu.
Bağdat'ta katıldığı güzellik yarışmasında Uday'la evlenen Sevim Torun, işkencelere dayanamadığı için Türkiye'ye kaçtığında 3 aylık hamileydi ama bunu Saddam da Uday da bilmiyordu.

Okullarımız (devam)
“Okullarımız” çerçevesinde yayımladığım dünkü yazıda Milli Eğitim Bakanlığı'nın bundan böyle öğrencilerin “terörü kınama gösterilerine” dahil edilmemesine ilişkin yayınladığı haklı genelgeden söz etmiştik. Bazı öğretmen sendikalarının genelge karşısında dile getirdikleri tepkilere de yer vererek.

Bakanlık tamamen haklıydı, çünkü küçük-büyük demeden öğrencilerin “kurtbaşı” işareti yaparak sokakları doldurduğuna şahitlik yapan fotoğraflar vardı önümüzde. Tabii ki teşvik edilmesi, izin verilmesi mümkün olmayan uygulamalardı bunlar.

Kürşat Bumin yazdı...

Dikkat! Dans edilecek! Et. 
Cumhuriyetin, 'ilk balosundan ilk gökdelenine, yumruklanan ilk başbakanından ilk operasına, bazı “seçilmiş ilkleri”; dinamik bir toplumun, pek çok rengi içinde barındıran çeşitliliğini sunuyor bizlere. İmparatorluktan cumhuriyete evrilen bir coğrafyada fazlaca “rutin”e tesadüf edilemediği aşikâr


Yarın 29 Ekim. “Tarih sayacı”nda bir Cumhuriyet Bayramı daha dönüşünü tamamlayacak. Yıl dönümlerinin toplu bilgi sunumuna imkân sağlayan özelliğinden hareketle Cumhuriyet'in kimi ilklerini derledik. Bu derlemenin; “kitabî ve çok bildik” olmamasına ise özen göstermeye çalıştık.
Yeşilçam tarih oldu filmleri gümüş 
Televizyonları fantastik diziler sardı. İlk başlarda çocuklara yönelik olarak hazırlanırken zamanla büyükler de fantastik yapımların başından ayrılmaz oldu. Ancak Türkiye'deki fantastik merakı yeni değil. Yeşilçam'ın tarihi boyunca öyle akla hayale gelmez filmler yapıldı ki, hızına ne Hollywood yetişebildi ne de tüm acaipliğine rağmen Bollywood. Ama hiç heveslenmeyin bu filmlerin birçoğunu izleyemeyeceksiniz. Yapımcılar, film bobinleri üzerindeki gümüşü paraya çevirmek için binlercesini kazanlarda eritti.
Televizyonlarda "Sihirli Annem"le başlayan fantastik diziler çok tutmuş olacak ki, perili, büyülü, melekli şeytanlı Türk dizilerinin ardı arkası kesilmedi. .
Anlamsızlıkların anlamı!
Telefonum çaldı...

Arayan Tolga Karel'di...

Hani şu Yaprak Dökümü'nün kötü adamı...

Dizi izlenme rekorları kırıyor. Son bölümü Beşiktaş Liverpool maçınıdan daha fazla reyting alarak ilk yüzde birinci oldu... Yaprak Dökümü başlayınca özellikle kadınlar için hayat duruyor Türkiye'de...

İşte milyonları ekrana kilitleyen dizinin başrol oyuncusuydu telefonun ucundaki ses...

Dertliydi...


Bekir Hazar yazdı...


Bugün benim evim yanıyorsa yarın da senin evin yanar 


Avrupa, Amerika ve Irak'ı terör konusunda bir kez daha uyaran Başbakan Erdoğan, 'geri adım atmayacağız' mesajı verdi. Ortadoğu'da hiçbir projenin Türkiye'ye rağmen hayata geçemeyeceğinin altını çizdi: "Samimiyet testini kaybettiniz. Teröre göz yumanlar, katliamlara ortaktır."

Terörle mücadele konusunda komşuları ve Batılı ülkelerden destek görmeyen Türkiye, Irak sınırına askerî yığınak yapmayı sürdürüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan ise dün Avrupa ve Amerika'ya sert mesajlar gönderdi.
ABD ve İsrail'in desteklediği PKK artık kontrolden çıktı 

Vietnam'daki My Lai katliamı ve Irak'taki Ebu Geyb işkence skandalını deşifre eden Amerikalı gazeteci Seymour Hersh, Amerika ve İsrail'in İran'ı istikrarsızlaştırmak için terör örgütü PKK ve onun İran'daki uzantısı PJAK'ı uzun yıllar desteklediklerini söyledi.


Amerika'da yönetime yakın kaynakların PKK için 'başımıza bela oldu' şeklinde sızlandıklarını söyleyen Hersh, örgütün şimdi kontrolden çıktığını iddia etti.

Zirvede ki başörtü...

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na, bu mahkemede uzun süredir başkan yardımcısı statüsünde görev yapan Haşim Kılıç seçildi.
Bu seçim, yüksek yargıyı yakından takip eden isimler için bile son derece şaşırtıcı bir gelişme oldu. Çünkü yeni başkanın eşi, başörtülü bir hanım. Anayasa Mahkemesi'nin üye kompozisyonu, böyle bir tercihe çok uzak duruyordu. Aynı seçimde Haşim Kılıç'ın yerine, yani Başkan Vekilliği görevine atanan Osman Paksüt ise mahkeme üyeliğine iki yıl önce, Ahmet Necdet Sezer tarafından atanan bir diplomat. Bu diplomat da, laiklik konusundaki hassasiyeti de dikkate alınarak yüksek yargıya atanmıştı

Mümtazer Türköne yazdı...

Beyler, ne koordinatı? İngiliz gazeteci bile buluyor 

Dışişleri Bakanı Babacan, "PKK için koordinatları belirleyelim" diyen Irak heyetine sert çıktı.
Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı operasyon düzenleme kararlılığının anlaşılması üzerine apar topar Ankara'ya gelen Irak heyeti, ülkesine eli boş döndü.

Önceki günkü temaslardan netice alınmamasında, Irak tarafının 'işi zamana yayan ve yetersiz bulunan' yaklaşımının etkili olduğu öğrenildi. 'Örgüt mensuplarının yerini tespit edip bildirelim, karakol sayısını artıralım' şeklindeki önerilere tepki Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından verildi.
Sınıra 150 bin asker konuşlandı 
Bir yandan diplomatik faaliyetler sürdürülürken, son seçenek olarak başvurulacak Kandil Dağı'na askeri harekat için hazırlıklar devam ediyor. Alınan bilgilere göre; Güneydoğu'da sınır hattında konuşlandırılan asker sayısı 150 bini geçti.

Mardin Nusaybin'den Hakkari'nin Şemdinli ilçesine kadar olan bölgede konuşlanan birliklere önceki gün 30 bin asker takviyesi daha yapıldı. Sınırdaki yığınak sebebiyle teröristlerin geçiş güzergâhlarının tutulması, Bingöl ve Tunceli kırsalında PKK'lıların eylemlerinde düşüş olması dikkat çekiyor.

Cumhuriyet rejimi...

Yarın Cumhuriyet Bayramı... 29 Ekim, millî bayramların en anlamlı olanı...

Terörün gölgesinde giriyoruz bayrama. Yurtta bayram havası yok. Olamaz da. Terör moralleri bozdu.
Her şeye rağmen Cumhuriyet Bayramı'nın Türkiye için özel anlamı var. Osmanlı'nın yıkılması mukadderdi, Mustafa Kemal Atatürk, imparatorluğun enkazı üzerine kurduğu yeni devlete çağın ruhuna en uygun sistemi giydirdi. Adı Cumhuriyet. Cumhur, halk demek...Yeni rejimde hanedanlığın ve padişahlığın yerini doğrudan halkın iradesi aldı.

Mustafa Ünal yazdı...

Ağar DP'yi bırakıyor, ibre Bayar'dan yana 


Mehmet Ali Bayar (solda), DYP’de Mehmet Ağar’ın yardımcılığını yapmıştı.
22 Temmuz seçimlerinde barajı aşamayan DP'de kongre yaklaştıkça genel başkanlık kulisleri hareketleniyor.

Seçimin ardından istifa ettiğini duyuran Genel Başkan Mehmet Ağar, kongrede aday olmayacak.

DP'de ibre siyasete Demokrat Türkiye Partisi genel başkanı olarak giren Mehmet Ali Bayar'dan yana.

Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de Bayar'ı desteklediği öğrenildi.

Dolandırıcılar şehitlere sarıldı! 


Ülke genelindeki duygusal ortamı fırsat bilen bazı dolandırıcılar, şehit ve gazi derneklerinin adını kullanarak halktan para topluyor. Ev ve işyerlerini dolaşan bu fırsatçılar, küçük hediyelik eşyalar vererek, 'şehit' deyince yüreği burkulan vatandaştan yüksek miktarda bağış alıyor.

Şehit ve gazi derneklerinin adlarını kullanarak para toplayan fırsatçılar, hediyelik eşyalarla yüksek miktarda bağış almaya çalışıyor.

 
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Taner Turan, son olayların ardından fırsatçıların türemeye başladığına dikkat çekiyor

İran ve müeyyideler

İran, nükleer programı yüzünden ağır ve büyük baskılar altında, bunlara karşı koymaya çalışıyor. Baskıların bazıları diplomatik, bazıları askerî ve bazıları da ekonomik-mali alanlarda kendilerini hissettiriyorlar.


Ekonomik-mali baskıların bir kısmı da müeyyideler şeklinde yürürlüğe sokulmuş bulunuyor.

BM Güvenlik Konseyi, bu müeyyidelerde başı çekiyor.

Konsey, geçen yılın aralık ayında aldığı ilk ve bunu takip eden bu yılın mart ayındaki müeyyide kararlarıyla İran'ı nükleer programından vazgeçirmeye çalışıyor.

Fikret Ertan yazdı...


 

 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2007 Pazar 06:24:42
Güncelleme :28 Ekim 2007 Pazar 07:27:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?