20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

BUGÜNÜN BASIN ÖZETLERİ

 

 Sözde gazino olacaktı

KARADENİZ’DEN çıkmak için Boğaz’dan geçmek zorunda olan Varyag, Türkiye ile Çin arasında politik kriz yaratmıştı. İki devlet arasındaki uzun görüşmeler sonucu Çinli- ler, Türkiye’ye 1 milyon turist gönderecekleri ve geminin “Gazino” olarak kullanılacağı garantisini verince geminin geçişine izin verildi. Varyag, 1 Kasım 2001’de Boğaz’dan geçti. O dönem ABD Başkanı olan Bill Clinton bile geminin geçişine izin verilmesi için Türkiye’ye öneride bulunmuştu.

YÖK’ün ’kara kutusu’ Hürriyet’e konuştu

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanlığına Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın atanmasıyla kurumda yaşanan değişimi gerekçe göstererek 25 yıllık görevinden istifa eden YÖK’ün Özel Kalem Müdürü Prof. Dr. Gülsün Baskan, Hürriyet’e konuştu.

Hasan’a şefkat
PAZAR sabahı...
Herkese ve her şeye karşı "gerekçesiz" bir uzaklaşma ve abartılı bir nefret hissiyle dopdolu olarak güne başlamış durumdayım.

Abartılmasın: Klasik sabah bedbinliği işte! 
Ahmet HAKAN yazdı...

 Diyarbakır jesti

Diyarbakır’daki bombalı saldırıda ölen öğrenciler Eren Şahin ve Melek İpek’in isimleri Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla İzmir ve Silvan’da yapımı biten okullara verildi. Acılı aileler kendilerini ziyarete gelen Erdoğan’a "Terörü bu topraklardan uzaklaştırın" dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’daki bombalı saldırıda yaşamını yitiren iki öğrencinin adlarını, İzmir ve Silvan’da yapılan iki okula verdi.

Yine yağışlı hava geliyor

Türkiye, bugün Balkanlar üzerinden gelecek yeni bir yağışlı havanın etkisi altına girecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Marmara ve Kuzey Ege ile İç Anadolu’nun kuzeybatısı ve Batı Karadeniz’de bugün yağış bekleniyor.

Utanacak bir durum mu var?

İNGİLTERE’de Kraliyet Ailesi, kendilerine geçen sene yabancı devlet adamları tarafından verilen armağanların bir listesini açıkladı.

Geçen sene yabancı devlet adamlarından 274 parça hediye alan Prens Charles ve eşi Camilla’nın hediye listesinde en önemli yeri Orta Doğu ülkeleri liderlerinin verdikleri armağanlar tutuyor. 
Mehmet Y. YILMAZ yazdı

Bülent ölse üzülmem




Ersoy'u sevmeyen profesör kim..Avşar'ı işinden eden güzel de bakire çıktı. Ünlü sanatçı garsonları çok sevindirdi. Ece Gürsel, manken arkadaşının sevgilisini ayartmaya mı çalıştı

Sevgili TBMM Başkanım benim adım Jiyan Güner 

Hasta annesi ve 7 kardeşi ile Doğubayazıt’taki bir mezrada tek odalı bir evde yaşayan 11 yaşındaki Jiyan Güner’in hayatı, Türkçe dersinde mektup yazmak için TBMM Başkanı Köksal Toptan’ı seçmesiyle değişti. Jiyan’ın mektubundan çok etkilenen Köksal Toptan, telefonda konuştuğu Jiyan ve ailesine yardım eli uzattı.

Nüans’a dikkat


Farkında mısınız?

Türban yasağını türbanlılar hiç tartışmıyor. Tartışanlar, hep türbansızlar. Hatta erkekler tartışıyor.
İki blok var: 
Rauf TAMER yazdı...

 

Üniversiteye herkes gitmemeli


YÖK Başkanı Özcan, "İdeali, belli sayıda insanı üniversiteye taşımak. Diğerlerini, yüksek teknik okullara ve yüksek meslek yüksekokullarına yönlendirmek. Bedava okul da olmaz" dedi

 'Bir yalandır aldı başını gidiyor'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, okullarda müzik ve resim derslerinin kaldırıldığı iddiasını gündeme getiren piyanist Fazıl Say'ı isim vermeden eleştirerek, "Son zamanlarda bir yalandır aldı başını gidiyor. Efendim, 'Okullarda resim ve müzik dersleri kaldırılıyor.' Elinize dizinize dursun. Ne müzik dersleri ne de resim dersleri kalkıyor. Bunları kaldırmak mümkün değil" dedi.

Nur Vergin'e linç

FARKLI fikirleri ne ölçüde 'anlama'ya çalışıyoruz?.. Ne ölçüde öfkelenip zihnimizin esas işlevi olan 'anlama' melekesini iptal ederek saldırıya geçiriyoruz?

Taha AKYOL yazdı...

DTP'liler polisi taşladı

DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel'in Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Ortaklar beldesindeki parti teştilatını ziyaretinin ardından bir grup partili polisi taşladı. Önceki gün partililere seslenen Tuncel, Kürt meselesinde, siyasal çözümden yana olduklarını belirterek, herkesi sağduyulu olmaya çağırdı.

Kırat'a Çiller destekli süvari

DP Genel Başkanlığı'na, eski Başbakan Tansu Çiller'in desteklediği eski DYP İstanbul İl Başkanı Süleyman Soylu seçildi.
DP'nin 4. olağünüstü büyük kongresi, dün Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda yapıldı.

Gerçekten en kötü günümüz bugün gibi olsun...

Pazar günü, "bizden öncekiler neler yazıp neler okumuşlar" sorusuna cevap aradım.
Bu konuda bizden önceki meslek büyüklerimiz de merak duymuşlar. 
Mehmet BARLAS yazdı...

 HAVA KUVVETLERİMİZ DÜNYANIN İLK ÜÇÜNDE
Pilotlarımıza eskiden sadece uçuş ve atış eğitimi verebiliyorduk. Konya'daki Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'yle gerçek harp eğitimi verilmeye başlandı. Türkiye, Kuzey Irak'a hava operasyonuyla 'İstediğim anda, istediğim yerde, istediğim şekilde, gece gündüz 24 saat, kar-kış ben bunu yaparım' dedi

 Taksim'deki tacizi dünya izliyor

Yılbaşı gecesi İstanbul Taksim'de meydana gelen taciz rezaleti, İngilizce başlıkla video paylaşım sitesi YouTube'a eklendi ve magandaların taciz ettiği Avusturalyalı kadının çığlığı, Türkiye'nin dışından da duyuldu. Yüzlerce yabancı, yaşananları kınayan, Türkiye'ye ve Türklere hakarete kadar varan yorumlar yaptı.

Sigaranın dumanı...

38 yıllık eski bir dost için, bir iki satır yazmak şart oldu: Sigara!
Sigaraya ortaokul ikinci sınıfta başladık, paket taşımıyorduk, ama o yıllarda bakkallar açık sigara satarlardı.. 
Hasan PULUR  yazdı...

 

İşte İran'ın PKK duvarı
İran'ın kendi PKK'sına karşı Kuzey Irak sınırında örmeye başladığı 4 kilometrelik duvarı ilk kez SABAH görüntüledi

5 METRE YÜKSEKLİĞİNDE
İran'ın inşaatına başladığı duvar Irak'a açılan sınır kapısı Hacı Umran'dan başlıyor. İlk bölümü 4 kilometreyi bulacak duvarın beton kolonları dikildi. Kolonların arasına hazır beton kalıplar yerleştirilecek. Bu çalışma bölgedeki hava koşulları iyileşince tamamlanacak.

FIFA: Ceza yok

Türkiye'de yayınlanan Turkish Daily News'in spor editörü Özgür Korkmaz, Kayyum atanmasından sonra ortaya çıkan durumu FIFA'ya sordu ve 'Futbolun Patronu Kurum'undan konuyla ilgili net cevabı aldı. Bugün orjinal haber ve yorumun Turkish Daily News'de yayınlanacak olan haberin sonunda FIFA'nın basın departmanından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Köleleşmenin şartı, körleşme
(Hemen) Herkes (iyi kötü), dini, milli, etnik doğal kimlikleriyle gurur duyar. Öte yandan, (hemen) herkesin, yani memleketteki durumu kabaca değerlendirirseniz, bu doğal kimliklerinin mağduriyetine dair (az veya çok) derdi, şikâyeti, öfkesi, isyanı var.

UMUR TALU yazdı...

 Başkan adayı Müslüman mı?

Nüfusunun yalnız yüzde üçü siyahlardan oluşan, güçlü bir Hıristiyan köktenci harekete sahip Iowa'da babası Kenyalı bir Müslüman, göbek adı Hüseyin olan ve Endonezya'da medrese eğitiminden de geçmiş bir adayın önde çıkmasına ciddi anlamlar yüklenebilir. Irak Savaşı'na karşı oy kullanmış olan Obama, gençlere hitap edebiliyor ve siyasete taze kan taşıyabileceğini Iowa'da gösterdi. Din konusunda rahat. Kökenleri belli ki toplumu çok rahatsız etmiyor. New Hampshire son anketlere göre Clinton ile başa baş durumda.

Altyazı: Haşa de ulan

Son zamanlarda Hollywood filmlerinin korsan kopyaları, yorumlu altyazılarıyla dikkat çekiyor. Western filmi "3.10 to Yuma"nın korsan DVD'sine "ne b.ktan filmmiş" diye yazanlar, bu kez Will Smith'in "I am Legend" adlı filminin altyazısına ekleme yaptı. Filmin bir sahnesinde ünlü aktörün "Tanrı yok" cümlesini Türkçe'ye çevirenler, altına "Haşa de ulan" diye yazarak Will Smith'e bir uyarıda bulunmayı ihmal etmedi!

 Aç kapat!.. Al sana kongre
D(Y)P "sözüm ona" kongre yaptı. "Şipşak."
"5 dakkada Beşiktaş"
Böyle "baştan savma" büyük kongre mi olur.
İnsan "Allah'tan korkar." 

YAVUZ DONAT yazdı...

Sadece atmaz, attırır

Holosko, ilk maçında DİSKİ önünde gol atamadı ama arkadaşlarını sık sık gol pozisyonuna soktu Vestel'de ilk yarıda 8 gol kaydederken, 4 asist yapan Filip, Kartal'da hem gol atar hem de attırır..

Diyarbakır bombası PKK'nın intiharıydı

Kürt sorunu üzerindeki görüşleriyle dikkat çeken Öneş, son saldırıyı "Kürt kimliğini kullanan bölge halkının desteğini çekmesine karşı örgütün verdiği tepki" olarak yorumladı. Öndeş, "PKK korkuyla destek arıyor" dedi..

Avrupa'da yaşamak
Avrupa ile ortak bir gelecek hayali ya da umudu her geçen gün daha da uzaklaşıyor. Avrupalılar'ın "Soğutma", hatta "Kovma" politikaları yüzünden.
Üstelik bu politikalar sadece Türkiye'deki Türkler'i değil, Avrupa'da yaşayan Türkler'i de hedef alıyor.
Erdal Şafak yazdı..

Haberin merkezi paylaşılamıyor
Atv'den Show TV'ye transfer olan Ali Kırca'ya, 'Haberin merkezi Show TV'ye hoşgeldiniz' sloganını kullanması nedeniyle ihtarname gönderildi 
Yeni yılın ilk günü ekibiyle beraber atv'den Show tv'ye transfer olan Ali Kırca'nın haberleri yıllarca atv haberde kullandığı 'Haberin merkezine hoşgeldiniz' sloganıyla başlaması iki kanal arasında problem yaşanmasına neden oldu.

256 gün sonra gerçeği gördü

11. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Meslis'te genel Krul Salonu'na girmeyerek, seçim sürecinin tıkanmasına neden olan DP lideri Mehmet Ağar, 256 gün sonra gerçekleri partisinin olağanüstü kongresinde itiraf etti. Ağar, "e-muhtıranın siyasetin zeminini altüst ettiğini, böylece AKP ve CHP'ye gün doğduğunu" öne sürdü.

Önemli bir ziyaret başlarken
İlk kez birinden, "Ha, fast food geziye gidiyorsun demek ki" tepkisini alınca fark ettim; meğer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün başlayacak ABD gezisine birileri bu adı takmış... "Kim?" deyince ortaya çıktı: Washington Times gazetesindeki bir yazıda kullanılmış bu deyim, oradan da bizdeki birileri tarafından çoğaltılmış...

Taha Kıvanç yazdı...

Oğlumun ölümü milat olacak


Diyarbakır'da meydana gelen bombalı saldırıda oğlu Eren Şahin'i kaybeden acılı anne Oya Eronat, “Benim oğlum bir milat oldu. Herkes o çocuğu gördüğünde vazgeçecek. Belki bazı şeylerin başlangıcı olacak. Benim oğlum gitti ama belki birçok insan kurtulmuş olacak” dedi.

İflasın kanlı faturası


Adana'da iflas eden fırıncı, misafirliğe geldiği kayınpederinin evinde dehşet saçtı. Alkol aldıktan sonra belindeki ruhsatlı silahı tartıştığı kayınpederine çeviren şahıs, eşinin babasını, annesini ve halasını öldürdü. 1'i polis 5 kişiyi de yaralayan fırıncı ardından intihar etti.

 'Mecidiyeköy bombacısı' hakkında yeni sorular
"Mecidiyeköy bombacısı" hakkında, olayın hemen ertesi günü bazı sorular sormuştum. Olayla ilgili gazete ve televizyon ekranlarına yansıyan haberler gözden geçirildiğinde birbirini tutmayan bilgilerle karşılaşmış ve kendi çapımda "dedektifliğe" soyunmuştum.
Kürşat Bumin yazdı

Mazotlu bomba uyarısı


Diyarbakır'daki patlamadan sonraki yangına mazot neden olmuş. Bombaların mazotla güçlendirilmesi ve bundan sonra da bu tür saldırıların olabileceği ihtimali nedeniyle ilgili birimler uyarıldı

Her otomobilin bir hikayesi var


Dünyaca ünlü otomobil markalarının amblemleri de birbirinden ilginç anlamlar taşıyor. Otomobilin ambleminin ne anlama geldiğini, sizin için araştırdık

Ateş Hattı'ndaki Pakistan” Fotoğrafını Doğru Okumak!


Pakistan'da Benazir Butto suikastı başta olmak üzere son dönemde yaşananları doğru algılayabilmemiz için Eylül 2006'daki kimi enstantaneleri “banttan izlememizde” fayda var… 

 
Tamer Korkmaz yazdı...


Performansı düşük trafik polisi sürgüne gidecek


Trafik ekipleri, bu yıl İstanbul'da 340 bin alkol, 800 bin kamyon denetimi yapacak. Bilgiler anında elektronik ortama kaydedilecek.
İçişleri Bakanlığı, trafik kazalarını önlemek için 'kontrollü denetim' uygulamasına geçiyor. Her il için ayrı ayrı rakamlar belirlendi.
Alkolik ve kumarbaz kocanın maaşı eşine bağlanacak

Yargıtay, kumar oynayarak evinin giderlerini karşılamayan Bağ-Kur emeklisi kocanın maaşının eşe bağlanması gerektiğine karar vererek, şu görüşleri dile getirdi: "Davalının Bağ-Kur'dan aldığı yaşlılık aylığını doğrudan diğer eşin almasına karar verilmesinde Bağ-Kur Yasası yönünde bir engel bulunmamaktadır. Davalı kocanın sorumluluk sahibi olmadığı, kumar oynadığı..

'Kürt sorunu'nun çözümü bu fotoğrafta!

Cumartesi nüshamızda genel üslubumuzun biraz dışına çıkarak "Bu fidanlara nasıl kıydınız!" manşetini attık. Bizim için sıra dışı bir başlık bu. Sizin de bildiğiniz gibi haberin başlığına ve içeriğine duygularımızı katmamaya özen gösteriyoruz.

Ekrem Dumanlı Yazdı..

Yabancılar, Türkiye'de üniversite kurmak için sıraya girdi


Yatırımcılar için cazibe merkezi olan Türkiye, yabancı ortaklı üniversitelere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Fransa'nın Galatasaray Üniversitesi projesinin ardından Almanya, İtalya ve İngiltere üniversite kurmak için girişim başlattı. Bakan Çelik, kalitenin yükseleceği görüşünde.
Şarkılarında deyim kullanan Tarkan'a TDK'dan teşekkür

Türk Dil Kurumu (TDK), son albümünde 50'ye yakın deyim ve atasözüne yer veren ünlü sanatçı Tarkan'ı takdir etti. Müzik dilinde çokça kullanılan argo sözler ve yabancı kelimeleri eleştiren TDK Başkanı Şükrü Haluk Akalın, bu olumsuz örnekler karşısında Tarkan'ın atasözlerini ve deyimleri ustaca harmanladığını söyledi.
Mayonu gizli tut; kimseye açma!

"Gerçek dindar bunu gizli tutar""Neyi gizli tutar" diye soruyoruz haber metnine? Cevap şöyle: Dinî inanışların ve bunlara dayalı uygulamaların son dönemde 'insanların gözüne sokulurcasına' sergilenmesinden rahatsızlık duyan Esin Afşar yakınmalarına şöyle devam ediyor: 


A. TURAN ALKAN  Yazdı..

Demiryolları özel sektöre açılıyor 

Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya hattında inşaat çalışmamalarını sürdüren TCDD, Antalya, Bursa ve Trabzon gibi önemli merkezler için işadamlarıyla işbirliği yapmayı hedefliyor. Amaç, hem yeni kaynak bulmak hem de özel sektörün tecrübe ve hızlı hareket kabiliyetinden faydalanmak. Ancak altyapı ve işletmenin sadece kamu eliyle yapılmasını öngören mevcut kanun, özel sektörün bu alanda faaliyet göstermesine imkân tanımıyor.

Ailelerin onay vermediği evlilikler, kısa ömürlü oluyor

Mutlu bir evlilik için evlenecek kişilerin anlaşması kadar ailelerinin onayı da önemli. "Biz anlaştık, ailelerin ne dediği önemli değil!" diyerek evlenen çiftler, hayat şartlarının acımasızlığı ve beklentilerin karşılanmaması yüzünden kısa sürede ayrılıyor.

İşin sonu

Geçen yazıda ABD'nin Türkiye'ye "ölüm"ü gösterip "sıtma"ya razı ettiğini yazmıştım. Belki benzetme abartılıdır, çünkü buradaki "ölüm" PKK'nin yürüttüğü terör olayları, "sıtma" ise Kuzey Irak Kürt Federe Devleti'nin tanınması. İçine girmiş bulunduğumuz süreç bunu ima ediyor.

ALİ BULAÇ  Yazdı


 

 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 05:10:48
Güncelleme :7 Ocak 2008 Pazartesi 06:56:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?