22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

REKOR 'GAVUR İZMİR'DE

Ankara ve İstanbul’un ardından İzmir’de yapılan son Cumhuriyet Mitinginin düzenleneceği Gündoğdu Meydanı organizasyona saatler kala doldu taştı... 

İzmir tarihi bir gün yaşadı... 


Alanda milyonu aşkın insan toplandı. 

Bayraklarla donanmış denizdeki teknelerden havai fişekler atıldı... 

Kordonboyu'nda olduğu gibi bir miting de deniz üzerinde yapıldı...  

Bir gelincik tarlasını andıran, kadınların yoğun ilgi gösterdiği İzmir mitingi, kalabalık olarak Ankara Tandoğan ve İstanbul Çağlayan'dakini de geçti...




YAN YANA GELEMEDİLER

İzmir'deki Cumhuriyet mitinginde, tüm beklentilere karşınCHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'i yan yana gelemedi. Mitingde SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de ayrı yerlerde durması dikkat çekti.

Zülfü Livaneli'nin konseri sırasında gerginlik yaşandı

Miting organizatörleri, sık sık anons yaparak DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'e yol açılmasını istedi. Sezer, buna rağmen Baykal'ın yanına gidemedi veya gitmedi. Deniz Baykal, mitingin sonuna doğru özel bir tekne ile denize açıldı. Zeki Sezer ise bol bol yuhalandı. Yoğun tepki nedeniyle zor durumda kalan Sezer, yakındaki bir otele gitti. 

Livaneli'nin sesini kestiler 

Mitingte sahneye çıkan Zülfü Livaneli konuşmasını engellemek isteyenlere  sert çıktı.

Livaneli miting tertip komitesine, CHP'lilere ve mitinglerin gediklisi Tuncay Özkan'a ağır ithamlarda bulundu. Özkan ve tertip komitesini meydandakilere şikayet etti. Livaneli meydandakilere, "CHP ve Özkan'ı düşman olarak" anlattı, "bunlara izin vermeyin" dedi. Bu sözlerden sonra meydan da kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Bilindiği gibi Livaneli milletvekili olduğu CHP'den istifa etmişti. 

İzmir'deki Cumhuriyet Mitingi dış basında... 

İzmir'de düzenlenen ''Cumhuriyet Mitingi'' uluslararası haber ajansları tarafından abonelerine duyuruldu.
İngiliz haber ajansı Reuters, mitingin devam ettiği sırada, yüz binlerce Türk'ün ''ülkenin laik kalması için'' İzmir'de sokaklara döküldüğünü belirtti. Ajans, organizatörlerin, mitingin seçimlerden önce muhalefeti birleştireceği umudunu dile getirdiklerini kaydetti. 

Fransız Haber Ajansı (AFP), İzmir'deki mitingi abonelerine, ''Türkiye'de laiklik yanlısı yeni gösteri'' başlığıyla duyurdu.
Ajans, Mustafa Kemal Atatürk posterleri taşıyan yüz binlerce insanın ''laikliğe bağlılıklarını bildirmek için'' bir araya geldiklerini belirtti.
ABD'nin Associated Press (AP) ajansı, ''genel seçim öncesinde bir güç gösterisi'' olarak nitelendirdiği miting için laiklik yanlısı yüz binlerce Türk'ün sokaklara döküldüğünü kaydetti. 

Amerikan CNN televizyonunun internet sitesinde de ''Türkler laikliği desteklemek için gösteri yapıyor'' başlığı altında, Türklerin bu kez ülkenin üçüncü büyük kentinde bir araya geldikleri belirtildi. 

Haberde, daha önce Ankara ve İstanbul'da da yapılan benzeri gösterilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetine baskı amacıyla düzenlendiği görüşü savunuldu.

SAAT SAAT MİTİNG




Kordon ve mitin alanı şu anda tamamen doldu. Katılımcılar 2. kordona taşmış durumda. Alanda cep telefonları kilitlendi. 

Saat: 16:00
Mitinge gelenler yavaş yavaş alanı terkediyorlar...

Saat: 14:50
Mitinge dışarıdan gelip katılan şahsiyetler:
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Gazeteci Tuncay Özkan.

Saat: 14.37
Şarkıcı Edip Akbayram, "Eşkiya dünyaya hükümdar olmaz" adlı şarkıyı söylüyor. Binlerce katılımcı Akbayram'a eşlik ediyor.

Saat: 14:24
Zülfü Livaneli, "Yiğidim Aslanım" şarkısını söylüyor.

Saat: 14:21
Livaneli, "Demokrasi ve özgürlük için buraya geldik. Bütün yurttaşlarımız birlikte yaşamalı. 'Yaşamak bir orman gibi hür ve kardeşçesine.' Bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar. Barışı ve demokrasiyi koruyalım" dedi.

Saat: 14:16
Livaneli, "Türkiye'nin ve çocuklarımızın aydınlık geleceği için özgürlük diyelim mi?" dedikten sonra "Ey Özgürlük" şarkısını söylüyor.

Saat: 14:11
Zülfü Livaneli, Karşı Kayın Ormanında" adlı şarkıyı söylüyor. Binlerce katılımcı Livaneli'ye eşlik ediyor.

Saat: 14:05:

Bağımsız İstanbul Milletvekili ve sanatçı Zülfü Livaneli konuşuyor:
"Sizin davatiniz üzerine geldim. Bütün dünya bize bakıyor. Laikliği korumak için orduya ihtiyaç yoktur, bizim gücümüz var. Emekçiler bunun için meydanda. Şimdi sesimizi yükseltelim."

Saat 14:00
Kürsüden gurur anosu:
"Daha önce başka kentlerde cumhuriyet mitingleri yapıldı. Ancak biz İzmir'de bir ilk gerçekleştirdik. İlk kez denizden de mitinge deskek alıyoruz"

Saat: 13:10
DSP lideri Zeki Sezer'in miting alanına geldiği açıklandı.

İlginç pankartlar arasında genç bir İzmirlinin annesine seslendiği ''Anne Seni çok seviyorum, ama ülkemi de çok seviyorum, anneler gününde yanında olamıyorum ama cumhuriyetimize sahip çıkıyorum'' şeklindeki pankart dikkati çekti.

Bu arada, basın için ayrılan bölümde çekim yapan TRT kameraman ve muhabirleri mitinge katılanlar tarafından protesto edildi. ''TRT dışarı'' sloganları üzerine kameraman ve muhabir platformu terk etti.

Meydandaki Türk Telekom'un binasında bulunan bayrağın açılmadığını gören grubun yaklaşık 15 dakika boyunca ''Türk Telekom bayrak aç'' şeklinde slogan atması üzerine, binanın üstünde toplanmış halde bulunan dev bayrak açıldı.



SLOGANLAR

Mitinge katılanlar bir yandan alanlara doğru yürürken, bir yandan da slogan atıyor. En çok duyulan sloganlar şunlar: "Sensin gavur", "Atam sen rahat uyu", "Biz ampulü söndürürüz", " Ezan seslerinin, kilise çanlarının, sinagog ayinlerinin saygıyla dinlendiği şehir", "Atatürk'ün ordusu, şeriatçıların korkusu", "Miting alanında birleşin, iktidara yerleşin", "Tayyip baksana, kaç kişiyiz saysana" , "Balıkçılara değil, bize de sorsana"...


Saat12:55:
SHP lideri Murat Karayalçın, CNN TÜRK’e konuştu: "22 Temmuz’da seçim var. Solda birlik için ne yapılması gerekiyorsa bir an önce yapılmalı. Bu mitingleri yapanlar, bunun muhatabı olanlar insanlara mesaj veriyor. CHP-DSP birlikteliği yetmez, buna başka çevreler de katılmalı. Bunda bir rica yok, sadece çağrı var. Baykal ve DSP lideri Zeki Sezer ile birlikte kol kola girmeyi çok isterim."


saat 12:54
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, miting alanına geldi...
Saat 12:40
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhuriyet mitingine katılmak üzere Üçkuyular İskelesi'nden Bergama vapuruna bindi. Vapur, Gündoğdu Meydanı'na hareket etti. Vapuru, Türk bayraklarıyla süslenmiş tekneler izledi. 


Saat: 12.21
SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın: Mitingde solda birlik çağrıları çok güçlü. Mitingde sevgi ve kararlılık gösterisi var. Katılımcılarda siyasi parti ayırımı yapılmamalı. Burada Türkiye'nin ortalaması var.


Saat: 12:08
Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, konuşmasında, laiklik ve cumhunireyet değerlerinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Saat: 11:40
Saygı duruşu yapılıdı ve İstiklal Marşı okundu.

Saat 11:30:
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın miting alanına geldiği bildirildi. 



ÖNCEKİ HABER VE FOTOĞRAFLAR
MEYDAN SAATLER ÖNCE DOLDU




Yoğun katılımların olduğu Ankara ve İstanbul Cumhuriyet Mitinglerinden sonra İzmir’deki mitinge de vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Mitingin düzenleneceği Gündoğdu Meydanı organizasyona saatler kala doldu.

Ankara ve İstanbul’un ardından son Cumhuriyet Mitingi İzmir’de yapılacak. 

Mitingin düzenlendiği Gündoğdu Meydanı’nı Ankara, İstanbul ve İzmir’e yakın illerden yüzlece otobüslerle gelen vatandaşlar tarafından dolduruldu. 


Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı miting alanı şimdiden doldu. 


Vatandaşlar Kordon Boyu’nda ellerinde Türk bayrağı, Atatürk posterleri,  türküler eşliğinde miting saatini bekliyor.

İzmir’in dört bir yanında evlere, işyerlerine, okullara, Atatürk posterleri ve Türk bayrakları asıldı. 


Miting alanına henüz İzmirlilerin gelmediği, gelenlerin dışarıdan gelenler olduğu belirtildi. 

İzmirlilerin de gelmesiyle katılımın çok yüksek olacağı ifade ediliyor. 



Miting saat 12.00’de başlayacak.


Mitinge, CHP, DSP, DİSK, İP, ADD, Çankaya Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu cok sayıda sivil toplum örgütü katılıyor.

Alanda, sık sık “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganları atılıyor.

kenthaber/ajanslar
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2007 Pazar 17:13:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?