23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

İnternet medyasına önce kimlik gerek-M. Duran Sönmez

İnternet medyası’nda bugünlerde her ne kadar “dünya devleri geleceğin adını ‘internet medyası’ koydu” dense de bu söz henüz ülkemizde ‘geçerli’ olamadı.

Gerçeği söylemek gerekirse internet medyasının basit bir yerel gazetenin bile ‘itibarı’na kavuşamadığını bilmek, görmek ve söylemek durumundayız. Bu gerçeği büyük şehirlerde hazırlanan ‘internet medyası’ henüz algılayamadı. Orta ve küçük yerleşim yerlerinde yayınlanan yerel gazeteler, yerel yönetici ve halk tarafından az-çok ilgi ve itibara sahiptir. İnternet medyası iddia edildiği gibi çok ‘tık’lansa ya da izlense de beklenen etki ve tepkiyi henüz veremiyor. Basit bulunuyor. Bunun baş sebebi de ‘kimliksiz’ olmasıdır.

‘Kimliksiz olmak’ ne demek?

Nasıl ki bir insan ‘resmiyet’ de kimliksiz, yâni, bir ‘nüfus hüviyet cüzdanı’ olmadan ‘vatandaş’ olma vasfına haiz olamaz ve toplum içerisinde de ‘kişi’den sayılamazsa; adı, kökeni ve kaynağı ne olursa olsun bir yayın organı da tıpkı insanlar gibi ‘adam’dan sayılabilmesi için bir ‘kimlik’ taşımak zorundadır.

Peki, ‘internet medyası’nın ‘kimliği’ yok mudur?

Evet yoktur. Bugün internet medyası kadar özgür, ‘resmî merciler’le ‘halka-topluma’ karşı sorumsuz bir yayın, ya da iletişim organı var mıdır?

O halde, internet medyasının bir ‘itibar’a kavuşabilmesinin ilk ve temel öğesi öncelikle kimliğine kavuşturulması, bir ‘nüfus cüzdanı’na sahip olmasıdır. Yazılı, görsel, sözel medyanın yanında ve düzeyinde yarışabilmesi ve görev yapabilmesi için söz konusu medya gurubunun sahip olduğu hak ve menfaatlere sahip kılınması gerekir.

Türkiye bugün internet medyası ile tanışalı henüz 5-6 yıl oldu. İnternet haber medyasının da, -en az geleneksel medyanın hak ve var olduğu kadarıyla- itibarına kavuşturulması gerekli. Bunun için de yeni bir takım çabalar başlatıldı. ‘İnternet medyası’nın önde gelen haber siteleri yöneticileri “İnternet Medyası Derneği” (İMD) ni kurdular. Böylece internet medyası da kurumsallaşma yolunda ilk önemli adımı atmış oldu. Dernek, internet haber sitelerinin daha sağlıklı ve doğru yayıncılık sürdürebilmesi, medya dünyasında hak ve menfaatlerine kavuşabilmesi için gereken düzenlemeleri yapacak ve karşılaştıkları güçlükleri göğüsleyerek toplumsal sorumluluklarını daha etkili bir şekilde yerinde getirmelerine yardımcı olacak. İMD’nin kuruluşuna öncülük eden ve destek veren 30’dan fazla önde gelen internet haber sitesi var.

İnternet gazeteciliği, -ya da son tanımlanmasıyla, medyası- kimliği ve kişiliğine dileriz bir an önce kavuşur.

M. Duran Sönmez
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2005 Çarşamba 11:42:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?