22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Teşekkürler Yıldırım...

İstanbul'un simge tarihi yapılarından Yeni Cami Hünkar Mahfili'nin restorasyonu için proje çalışmalarına başlandığını belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, ‘‘Projenin maliyeti 1 trilyon lirayı aşacak’’ dedi.

Tekliflerinin Kültür Bakanlığı tarafından da onaylandığını söyleyen Yıldırım, şunları söyledi: ‘‘Mahfilin içler acısı halinden biz de haberdar olmuştuk. Bir keresinde mahfilin pencerelerinden bir parçanın yoldan geçen bir vatandaşın başına düştüğünü biliyorum.

Mısır Çarşısı'na, Kapalıçarşı veya Yeni Cami'ye gelen turistler mahfilin önünden geçiyorlar. Biz yaklaşık bir yıl önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle irtibata geçtik. Başvurumuz yeni sonuçlandı. Protokol imzalandı. Mahfile girmek için yasal prosedürlerin tamamlanmasını bekliyoruz.’’

Restorasyon ile ilgili proje çizimlerine başlandığını belirten Yıldırım, Öncelikle 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile mahfile gidilerek tespit yapılacağını söyledi.

Yıldırım, şöyle konuştu: ‘‘Herhangi bir yanlış anlamaya meydan vermemek için mahfilin son durumu ortaya konacak. Daha sonra zaman kaybetmeden çalışmalara başlayacağız. İmkan varsa uzmanlar çalınan çinilerin arasından ele geçirilenleri yerlerine yerleştirdikten sonra bulunamayanların yerine İznik çinisi yapan kurumlara yenilerini yaptıracağız.

Kabataslak yapılan hesaplara göre 1 trilyonun üzerinde bir masraf çıkacak. Tüm masrafları İTO karşılayacak. Çalışmaları bir sene içerisinde tamamlayıp, mahfili Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne teslim edeceğiz.’’ Geçtiğimiz perşembe günü ise polisi ve basın kuruluşlarını arayan bir kişi, 300 yıllık çinilerin koliler içinde Cibali'de bulunduğunu ihbar etti. Çalınan çinilerin bir kısmı 5 koli içinde ele geçirildi.

HÜRRİYET (13.04.2003)

Evet, yukarıda okuduğunuz haber, zaman zaman dik, ama bize göre hep haklı çıkışları ile bilinen İstanbul Ticaret Odası (ITO) Başkanı Mehmet Yıldırım'ın yeni bir icraatına ait. Bu haberi niçin yorumlama ihtiyacı duydun diye soranlar olabilir.

Şunun için: Mehmet Yıldırım, icraatları, önerileri ve söylemleri ile, bir işadamının ötesinde görüntü çiziyor. Bir işadamının kendi şirketleri ya da bağlı bulunduğu birliğin hakkını korumaktan başka misyonları olması gerektiğinin başlıca örneği. Türkiye'yi yönetenlerin bile "adam sende" dediği konulara ısrarla parmak basarak, takipçisi oluyor, peşini bırakmıyor. Yeri geliyor, hükümete önerilerini avaz dolusu bağırarak dile getiriyor, yeri geliyor çevrecilerin bile duyarsız olduğu konuları gündeme taşıyor. Yeri geliyor, etrafındaki tarihi değerlere devletin ilgili kurumlarından bile daha fazla sahip çıkıyor.

Bu örnek, bu yürekli davranışları sergileyebilmek, insanda bazı meziyetler ister. Hele hele, siz Türkiye gibi bir ülkede işadamı ve hele de İstanbul gibi, ülke ekonomisinin hemen hemen yarısını sırtında taşıyan bir şehrin Ticaret Odası Başkanı iseniz, bırakın icraatı, bu söylemleri yapmak için bile, mangal gibi yürek ister insanda. Senin haklı çıkışlarının ve icraatlarının her zaman arkasında olacağız Mehmet Yıldırım. Çünkü, bu memleketin senin gibi Yıldırım'lara çok ihtiyacı var.

Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2003 Cuma 00:00:23
Güncelleme :23 Mayıs 2003 Cuma 01:44:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?