22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Yalnışlık bizlerde değil Sayın Bakan'ım

Hükümet kurulup ta, bakanlıklar dağıtılmaya başlanınca, insanlar ilgili olduğu bakanı bilhassa görmeye ve tanımaya çalışırlar .

Özellikle vergi mükelleflerinin merakla beklediği bakanlık, Maliye Bakanığı'dır.

Kim gelecek, nasıl bir adam gelecek, konuya vakıf birisi mi yoksa siyasi birisimi ?. Yoksa, hayatını hep devletten maaş alarak geçiren, iş hayatının fiilen içinde hiç bulunmamış bir bürokrat mı ?

Yoksa, maliyenin karanlık dehlizlerinde sıraya girerek 'Bu benim KDV vergim, bu benim stopaj vergim, bu benim gelir vergim bu benim vs.vs. vergim' diye, vergisini ödemeye çalışan bir mükellef mi ?.

Veya bu işlerini yapan bir başka çalışanı için de maaş ve vergi ödemek zorunda olan bir başka mükellef mi ? 

Bu duygular içerisinde televizyon seyreden kimseler olarak bizlerde Maliye Bakanı olarak, Sayın KEMAL UNAKITAN’ ın İsmini duyunca bayağı sevinmiştik .

Hatta yanımda oturan bir iş adamı da heyecanla, ‘ İşte bu adam piyasadan yetişme. Nasıl vergi alınması gerektiğini çok iyi bilir.’ demişti. . Henüz önemli bir gelişme yok. Ama bizler sağ duyulu kişiler olarak ümitle beklemekteyiz .

Ancak Sayın Bakan'ın, basın karşısındaki son konuşması bizleri oldukça karamsarlaştırdı.

Sayın Bakan, konuşmasının bir bölümünde ‘ Adamın evi var, yazlığı var arabası var, çocukları kolejde okuyor. Allah daha iyi etsin ama 'ayda 250 milyon lira kazanıyorum' diyor olur mu ? Elinin körü ? ‘ demişti. 

Ben de diyorum ki, Olur Sayın Bakan'ım olur. Hem de hem de mis gibi olur. Eğer sen mükellefin okula giden çocuğunun okul parasını gider olarak kabul etmezsen, eğer sen mükellefin aldığı evin taksitlerini gider olarak kabul etmezsen, eğer sen mükellefin sırtına giydiği elbisenin, ayakkabının parasını gider olarak kabul etmezsen, eğer sen mükellefin aldığı arabanın parasını ve kullandığı benzinin parasını gider olarak kabul etmezsen, eğer sen mükellefin ailesi için harcadığı paraları gider olarak kabul etmezsen. 'mis' gibi olur Sayın Bakan'ım.

Mükellefler, gecesini gündüzüne katarak, insanca bir yaşam için çalışmaktadırlar. Bu nedenle insan doğası olarak elbette önce ailesini ve kendisini düşünecektir. Bilhassa yeni tezgah kuran bir esnafın kendine ev ve araba alana kadar çektiklerini bir düşünün.

Lütfen sonra da, yanlışlık sistemde mi, yoksa mükellef te mi diye ?

Rafet Çokoğul
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2003 Cumartesi 00:00:20
Güncelleme :20 Eylül 2003 Cumartesi 20:58:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?