23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Yolunacak yer kalmadı

TUROB (Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği) ile müzik eserleri birlikleri sanatçıların telif haklarının ödenmesi konusunda protokol imzaladı.

Protokole göre TUROB üyesi oteller sahip olduğu oda başına Mesam, Müyap, MSG ve Müyor Bir'e telif ödemesi yapacak. Beş yıldızlı oteller oda başına yıllık 60 dolar, bir yıldızlı oteller ise 80 sent ödeyecek. Birlik üyesi olmayan oteller ise oda başına yıllık 150 dolar ödeme yapacak

HÜRRİYETİM 26.07.202

Evet aynen böyle. Yani şimdi turizmcilik yapan, daha doğrusu yapmaya çalışan bir işletmecinin, "kulağının arkası" misali, ödeme yapmadığı bir tek MÜYAP kalmıştı. O da tamam oldu.

Kısa bir süre önce de MÜYAP, tüm otellere, ödeyecekleri ücretlerle ilgili yazı göndermeye başladı.

Bu para da, devletin icazeti ile, bir dernek tarafından tahsil edilecek!

Yıllarca korsan kasetçilerle baş edemeyen MÜYAP ve devlet, böyle saçma sapan bir kararla, ‘mal bulmuş mağrubi’ gibi otellere gözünü dikti.

Ne ala, ne ala.. Bundan iyisi, Şam'da kayısı

Yahu kardeşim, sen bu parayı zaten radyo ve tv lerden ‘telif hakkı’ olarak tahsil ediyorsun. Onlar bu eserleri yayınlamak için zaten sana para ödüyorlar. Peki parası ödenip alınmış bir mala, sen bir daha nasıl para istersin ?

Ayrıca, belki benim otelime gelen müşteri, radyoda belki sadece haber dinleyecek nereden biliyorsun ?

Hem insanlar müzik dinlemek için otel odalarını mı seçerler ? Ne yani, ben, müzik dinlemek istesem, soluğu bir otel odasında mı alırım ?

Pekiii, yarın da,“aracında müzik çaların var, her dinlediğin şarkı başına bana para öde” diye tutturursan ne olacak ? Ödemeyince, arabalara haciz mi koyduracaksın ? Olmaz demeyin olur mu olur.

Hadi hepsine kabul diyelim. Zaten bin türlü iç ve dış olumsuzluklar yüzünden, koskoca bir sezunu kapasitesinin onda biri geçirip, zar zor ayakta tutunmaya çalışan işletmecinin günahı ne ?

Adamcağız, tüm yıl boyunca hiç müşterinin ayak basmadığı bir odada radyo bulunduruyor diye, para ödeyecek ha ?

Personel maaşını bile ödeyemeyen yüzlerce otel işletmecisinin yolunacak kaz olarak görüyorsunuz ama, bilesiniz ki geç kaldınız.

Çünkü o kadar çok yoldular ki, yolunacak bir yerleri hemen hemen kalmadı.

Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2003 Cuma 00:00:09
Güncelleme :28 Mayıs 2003 Çarşamba 17:51:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?