19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Zapsu'dan, Gül ve Baykal'a yanıt

Türkiye’nin azınlık hükümetinin, AKP ve AKP iktidarının başı Başbakan’ın en gözde, en dokunulmaz baş danışmanlarından, Alman vatandaşı Cüneyd Zapsu, dün CNN Türk Televizyonu’nda ekonomi yazarı üç gazetecinin “fındık” ağırlıklı sorularını yanıtladı.

CNN Türk’te saat 17’de başlayan “Cüneyd Zapsu ile özel” programının sunucusu Ebru Baki’nin, “Danışmanlığı bırakacak mısınız?” sorusunu yanıtsız bırakan Zapsu, El Kaide terör örgütünün mali destekçisi olduğu için Birleşmiş Milletler’in kara listeye aldığı/aldırdığı, Yasin El Kadı’ya, “Amerikalıların ayıp yaptığını” söylerken, çok rahat, kendinden emindi.

Cüneyd Zapsu’nun, Başbakan’dan aldığı “olur”la çıktığı televizyon canlı yayınında, Amerikalılara, “Ayıp ettiniz” diye seslenerek, Yasin El Kadı’yı sahiplenmesi doğaldır. Böyle yapmasaydı, yanlışa düşerdi. Çükü, Yasin El Kadı, eski ortağıydı. Bundan da önemlisi; Yasin El Kadı, Başbakan’ın kefil olduğu biriydi. Bu defa; Amerikalara, “Bu adamı kullanın” dediği Başbakan’dan yana oluyordu ve Amerikalılara, “Bir insanı itham ediyorsunuz. 5 yıl bu insanın bütün her şeyine el koyuyorsunuz, 5 sene neden el konur? 5 yılda bir şey bulamadıysanız, biraz insaf lazım” diyerek, sitem ediyordu.

Zapsu’ya; eski ortağı, danışmanlığını yürüttüğü Başbakan’ın da kefil olduğu, olma gereğini duyduğu Yasin El Kadı için, “Yasin Beye bu yaptığınız ayıptır” diye televizyon canlı yayınından haykırdığı Amerikalıların, tepkilerinin olup olmayacağı, olursa nasıl olacağı, doğrusu, meraklarımız arasına girdi.

Deniz Baykal’ın, “Ayaklarını kırarım” sözünü canlı yayında, “İsterim ki başımla uğraşsınlar, bel altımla uğraşmasınlar” biçiminde yorumlayan Cüneyd Zapsu, eski ortağı Suudi zengini Yasin El Kadı’yla, BİM’deki ortaklığı bittikten sonra ilk defa hakkında Türk basınında çıkan haber ve yazılar üzerine görüştüğünü, Yasin El Kadı’ya, “Haberin var mı Türkiye'de neler oluyor?. O ana kadar haberi yoktu. Şaşırdı tabi” dediğini açıklarken ve bu konuşmanın Türk basınında yer almadığını söylerken, birilerine ya da bir yerlere meydan okuyor havasındaydı!

Başbakan’ın Baş Danışmanı Cüneyd Zapsu, televizyondaki canlı yayında, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün incinip darıldığı genişçe yazılan, çizilen, konuşulan Büyükelçilerle görüşmesi olayına açıklık getirirken de havalıydı ve Gül’e inat sözler etti.

Zapsu gerçi, “Sayın Dışişleri Bakanımız Abdullah Bey'le bugüne kadar hiçbir sıkıntımız olmamıştır. Bundan sonra da olabileceğini sanmıyorum” dedi, arkasından ekledi:

“Olmasını istediğini yazan arkadaşlar oluyor bazen.”

Peki, “Bu olaydan sonra baktım ABD Büyükelçisi ile 52 sefer görüşmüşüm. İngiliz Büyükelçi ile 48 sefer görüşmüşüm” sözüne ne demeli?

“Gölge Dışişleri Bakanı değilim” diyor ama, ABD Büyükelçisi ile 52, İngiliz Büyükelçisi ile de 48 defa görüşmesini nasıl yorumlamalı?

Bu yaptığı, başta Dışişleri Bakanı Gül’e, Deniz Baykal’a ve onlar gibi düşünenlere yanıt vermek ve hava atmak değil de nedir?

Gül’ün, “Gölge Dışişleri Bakanı değilim” diyen Zapsu’nun 52 defa Amerika, 48 defa da İngiliz Büyükelçileriyle görüşmesine tepkisi olur mu, olacak mı, dersiniz?

Biz, Gül’ün bir tepki vereceği beklentisinde değiliz.

Baykal ki, gıkını çıkarmayacak. “Bacaklarını kırarım”ı, o günün gündeminde söylemişti. Televizyon canlı yayınında söyledikleri güme giden Cüneyd Zapsu’ya, kendisinin ve ülkenin gündeminin dolu olduğundan, şu aralar ayıracak zamanı yoktu.

Dünkü televizyon canlı yayınında, kendisiyle birlikte eski ortağı Yasin El Kadı’yı, Kadı’nın Türkiye ayağı kefili Başkan’ı aklayan, haklı çıkaran Cüneyt Zapsu olmuştur; geriye, “Yasin El Kadı’ya bu 5 yılda yaptığınız, ayıptır” dediği Amerikalılarla hesaplaşması kalmıştır. Onlar da suspus mu olurlar, yoksa Zapsu’ya sözünü yedirirler mi?..
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2006 Cuma 15:55:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?