19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

HİNDİSTAN TRENİ ÇİN'İ YAKALAYABİLECEK Mİ?

Kriz Kahini ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, Hindistan'ın ekonomik büyümesinin gelecek 10 yılda Çin'i geçebileceği tahmininde bulundu.

Kriz Kahini ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, Hindistan'ın, perakende sektöründe yabancı yatırımın önündeki engelleri kaldırarak, karayolu ve köprüler gibi altyapı yatırımlarına yapılan harcamalarını desteklemesi durumunda gelecek 10 yılda ekonomik büyümesinin Çin'i geçebileceğini söyledi.

New York Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olarak dersler de veren Roubini, Yeni Delhi'de bir toplantıda yaptığı konuşmada, "Hindistan ekonomisinin gelecekteki büyümesi konusunda iyimserim, çünkü ekonomisi iç taleple destekleniyor. Çin ekonomisi ise daha fazla ihracata bağımlı" dedi.

Hindistan'ın önündeki güçlüğün yüzde 9 büyüme oranını sürdürmesi ve enflasyonu kontrol altında tutması olacağına işaret eden Roubini, Çin'in ekonomik büyümesinin gelecek yıllarda giderek yavaşlayacağını, Hindistan'ın ise genç nüfusu ve yüksek tüketim desteğiyle muhtemelen hızlanacağını ifade etti.

7 YILDA 1 TRİLYON DOLAR YATIRIM

Roubini, Hindistan'ın üretimi artırarak ve arz yönlü konulara çözüm bularak hızlı büyümesini sürdürebileceğini de sözlerine ekledi.
Hindistan'da Başbakan Manmohan Singh hükümeti, ülkenin altyapı kalitesini düzeltmek için karayolları, limanlar ve elektrik santrallerine yapılan harcamaları ikiye katlayarak, 2017 yılına kadar 1 trilyon dolar yatırım yapmayı planlıyor.

Temmuz-Eylül döneminde ekonomisi yüzde 8.9 büyüyen Hindistan'da yasalar, küçük işletme sahiplerini koruyor ve uluslararası büyük perakende ya da toptancı şirketlerinin yatırımlarına sınırlama getiriyor. Dünyanın en büyük perakende şirketi Wal-Mart ile rakipleri Carrefour ve Tesco gibi firmalar, Hindistan hükümetinden yabancı yatırımlara izin vermesini talep ediyor.

Morgan Stanley ekonomisti Chetan Ahya Ağustos'ta, 2015 yılına kadar Hindistan'ın Çin'i geçeceğini tahmin ettiklerini açıklamıştı. Hindistan'ın 2011 ve 2015 yılları arasında ekonomisinin yüzde 9.5 oranında büyüyebileceğini belirten Ahya, bu ülkenin 2020 yılına kadar istihdam piyasasına 136 milyon kişiyi (Japonya'nın nüfusundan fazla) ekleyeceğini kaydetmişti. Çin'in ise aynı yıla kadar 23 milyon kişiyi istihdam piyasasına ekleyeceği tahmin ediliyor. 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2010 Cumartesi 09:47:26
Güncelleme :4 Aralık 2010 Cumartesi 10:07:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?