18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İŞTE TÜRKİYE'NİN BEYAZ ALTINI

Prof. Dr. Lütfullah Gündüz: ”Dünya pomza rezervinin yüzde 45’ine sahip Türkiye, pomzayı farklı endüstriyel alanlarda değerlendirmesi halinde elde edilecek gelirle cari açığı dahi kapatabilir”

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Pomza Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, ”Dünya pomza rezervinin yüzde 45’ine sahip Türkiye, pomzayı farklı endüstriyel alanlarda değerlendirmesi halinde elde edilecek gelirle cari açığı dahi kapatabilir” dedi.

Prof. Dr. Gündüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, diş macunundan tarıma, savunma sanayinden inşaat sektörüne kadar birçok sektörün hammaddesi olan pomza taşı dünya rezervlerinin yüzde 45’inin Türkiye’de bulunduğunu söyledi.

Pomzanın yaygın alan olarak yapı sektöründe kullanıldığını ifade eden  Gündüz, ”Özellikle binaların yapımında değerlendirilen ve blok elemanı olarak  bilinen tuğla yapımı, briket tarzı malzemelerin yapılmasında ağırlıklı olarak  pomzanın değerlendirildiğini görmekteyiz” diye konuştu.

Pomzanın 250’nin üzerinde ayrı sektörde değerlendirildiğini ifade eden  Gündüz, pomzanın en hassas kullanım yerlerinin başında savunma sanayinin  geldiğini kaydetti.

Kimya sektöründe çok geniş bir alanda pomza kullanıldığını da belirten  Gündüz, ”Bugün kullandığımız diş macunlarının büyük bir çoğunluğunda pomza taşı  beyazlatıcı hammadde olarak yer alıyor” şeklinde konuştu.

Avrupa’da belediyelerin bir kısmının içme sularının arıtılmasında pomzayı  ana filitrasyon malzemesi olarak değerlendirdiğini de vurgulayan Gündüz, ziraat sektöründe topraksız tarımın çok önemli olduğu koşullarda seracılıkta, çölleşmiş  bölgelerde toprak yerine pomza kullanıldığına dikkati çekti.

Gündüz, Türkiye’nin en büyük sıkıntılarının başında cari açığın geldiğini  de belirterek, ”Dünya pomza rezervinin yüzde 45’ine sahip Türkiye, pomzayı  farklı endüstriyel alanlarda değerlendirmesi halinde elde edilecek gelirle cari  açığı dahi kapatabilir. Pomza, endüstride farklı alanlarda değerlendirildiği  takdirde çok önemli bir katma değer sağlayacak ve tek başına cari açığın kapatmasını sağlayacaktır”diye konuştu.


 

AA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2012 Pazar 17:58:30
Güncelleme :8 Nisan 2012 Pazar 18:06:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serkan IP: 88.227.223.xxx Tarih : 9.04.2012 08:44:07

hiç bir yer altı yer üstü madenimizi değerlendiremeyiz aklım yeteli söylerler  yarı yasındayım hala borçluyuz hala gelişmekte olan ülkeyiz  hala bizim madenleri ihtiyacı oluncas başka ülkeler ucuza kullanıyor bize işlem yapıp pahalıya satıyor hiç zannetmiyorum türkiyenin madenini iyi değerlendirip türkiyeyi refaha çıkaracağını yarın bir yönetici gelir bazı yöneticilerin baska ülkelerden doğalgaz ne alırken  o ülkeden rüşvet alıp kendi hesabına halka pahalı attırdığı kendi üç kuruş menfatı için çünkü türkiyeyi yöneten çoğu baskan kendi menfaati pesinde öyle olmassa çoktan devlet millet zenginlemişti  demekki yarın da biri gelecek bu madenleri ucuza verecek  türkiye yine aynı gelişmekte olan ülke olmaya devam edecek  gösterin varmı öyle bir insan türkiyeyi düşünen her gelen Amerika ve kendi hesabına çalışıyor türkiyeyi de ne batırıyor ne kurtarıyor ekonomik krizden yarım yamalak yasayıp gidiyoruz böyle de devam edecek  pek inanmıyorum türkiye madenlerini iyi değerlendirsin... insallah yanılırım.