19
Nisan
2024
Cuma
ANASAYFA

MHP'NİN 40 YILDIR BİTMEYEN DERDİ

Türban serbestisinin önünü açan Anayasa değişikliğine MHP’nin destek vermesi bazı çevreleri şaşırttı. Görünen o ki, bu kesimler MHP’nin tarihini, düşünsel dünyasının oluşumunu pek bilmiyor.

Alparslan Türkeş ile Nihal Atsız’ın yollarının neden ayrıldığını; katıksız bir Türkçü olan Ali Balseven’in dava arkadaşı ülkücüler tarafından neden öldürüldüğünü bilmeyenler, MHP’nin bugününü anlayamazlar. İşte 40 yıl önceki o yol ayrımının hikáyesi.

TARİH: 25 Mayıs 1973. Yer: Ankara. Ali Balseven, 25 yaşındaydı. Kahramanmaraşlıydı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencisiydi. MHP’liydi. Ama...

O gün akşamüzeri Kurtuluş Parkı’nda bir grup MHP’li tarafından önü kesildi. Ali Balseven karşısına çıkanların hepsini tanıyordu. Dava arkadaşlarıydı. Hepsi ülkücüydü.

Ancak...

Bozkurtlar birbirine düşmüştü. Başbuğ o günlerde söylemişti o ünlü sözünü:

"Davadan döneni vurun!" 

O gün ülküdaşları, Ali Balseven’i bıçaklayarak öldürdü. Peki, neden?

Ali Balseven davadan mı dönmüştü? Hayır! Birini mi ihbar etmişti? Hayır! Peki, suçu neydi? Suçu...

MHP’de her şey dört yıl önce bir kongrede başlamıştı.

KIRILMA NOKTASI

Tarih: 8 Şubat 1969. Yer: Adana

O gün şehir merkezi çok hareketliydi. Mavi gömlek giyen dokuz genç, motosikletlerle kentte tur atıyordu. Dokuz motosiklet; Alparslan Türkeş’in doktrini "dokuz ışık"ı temsil ediyordu.

Mavi gömlek neyin simgesiydi? Bilinmiyor. Bilinen, Mussolini’nin yarı-askeri gençlik örgütü militanlarının kara gömlek giydiğiydi. Motosikletli gençler gerekli ilgiyi topladıktan sonra kent merkezine geldiler.

Burada, 16 bağımsız Türk devletinin bayraklarını taşıyan 16 gençle buluştular. Alana gelen mehter takımı, ara vermeden büyük bir coşkuyla çalmaya başladı. Kalabalık giderek artıyordu. Alparslan Türkeş ve parti yöneticilerinin gelmesiyle yürüyüşe geçildi.

Askeri bir disiplin altında yürüyenlerin istikameti; milliyetçi hareketin en büyük tarihsel dönüşümünün yaşanacağı kurultay salonuydu.

Şehir merkezinden gelenleri kongre salonunda bir o kadar daha kişi karşıladı. Bu grup Türkeş’e mesafeliydi; liderleri ırkçı-Turancı Nihal Atsız idi.

"Tanrı Türk’ü Korusun" pankartı altında toplanmışlardı. Orta Asya nostaljisini canlandırmak isteyen bu gençler arasında paganist simgeler modaydı.

Bu nedenle hemen hepsi kalpak giyiyordu. Sarkık bıyıklıydılar. Yakalarında Bozkurt rozetleri vardı. Esir Türklerin kurtarılıp, yeniden inşa edilecek "Büyük Türkiye"ye inanıyorlardı. Turancıydılar.

"Adsız"dılar; Göktürkler’de henüz kamusal bir görevi yerine getirmemiş gençler özel isim taşıyamazlardı. Kendilerini kanıtlayana kadar bu gençlere "adsız" denirdi.

Aşırı milliyetçi Nihal Atsız, bu nedenle kendine "Atsız" soyadını seçmişti. Karşılıklı sloganlar altında kongre başladı.

AYRIŞMANIN NEDENİ

27 Mayıs 1960 askeri müdahalesine katılan dokuz subay, 22 Şubat 1964 tarihinde Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’ne katıldı. Liderleri Alparslan Türkeş’ti. Bu ekip kısa bir süre sonra partiyi ele geçirdi. Alparslan Türkeş, partinin genel başkanı oldu.

İhtilalci subayların parti yönetimine gelmesiyle CKMP’de büyük dönüşümler yaşandı. Örneğin, partinin o tarihe kadar ülke yarısında teşkilatı varken, bu sayı hemen 61 il ve 435 ilçeye yayıldı.

Türkiye ilk kez, partili gençlerin kendilerine verdikleri isimle, "komando yürüyüşü"yle tanıştı. Genel Başkan Türkeş’e, "Başbuğ" deniliyordu.

CKMP, Türkçü bir partiydi. Bu siyasal çizgi geniş kitlelerle buluşamıyor; oy alamıyordu. Türkeş ve arkadaşları, "ayakları yere basmayan romantik Türkçü" parti çizgisini değiştirmeye karar verdi.

Türkeş ve subay arkadaşları her ne kadar cumhuriyetçi, laik ve Türkçü olsalar da, oy alabilmek için İslam motiflerinden yararlanmaya karar verdiler!

Siyaset dünyasında İslam’ın ne kadar önemli olduğunu sosyolojik olarak kavradılar. Bu değişim/dönüşüm sadece parti programıyla sınırlı olmayacaktı; hareketin simgeleri/sembolleri bile değiştirilecekti.

İşte Adana kongresi bu amaçla toplanmıştı.

Adana’da toplanılmıştı; çünkü biliyorlardı ki Ankara, İstanbul gibi kentlerde parti çizgisinin değişmesine karşı çıkan güçlü bir "Türkçü" grup vardı.

Ve iki gün süren Adana kongresinde büyük tartışmalar, kavgalar ve ayrışmalar yaşandı...

BÜYÜK DÖNÜŞÜM

Kongre iki gün boyunca hayli hareketli geçti. Kongre Başkanı Orhan Kaleli bile divandan istifa etmek zorunda kaldı. Türkçülerin simgesi "Tanrıdağı"nın yanına, İslamiyet’in simgesi "Hiradağı" eklenip yeni bir slogan üretilmişti: "Tanrıdağı kadar Türk, Hiradağı kadar Müslüman."

Zamanla, "Tanrı Türk’ü Korusun" pankartının yerini de "Kanımız Aksa da Zafer İslam’ın" alacaktı! Benzeri İslami simgeler, Türkçü gruptan "Türkler Araplaştırılmak isteniyor" şeklinde tepki aldı.

Nihal Atsız ekibi, kongrede direkt Türkeş’i hedef aldı. Aslında Nihal Atsız ile Türkeş’in dava arkadaşlığı çok eski yıllara dayanıyordu.

Türkeş daha Kuleli Askeri Lisesi’nde öğrenci iken Nihal Atsız ile tanışmıştı. Onu öğretmeni bilmişti!

1944 Türkçüler Davası’nda birlikte yargılanıp hüküm giymişlerdi. Şimdi ise karşı gruptaydılar. Nihal Atsız ekibi, kongrede hep benzer sözleri söylediler Türkeş’e:

"Sen git güvendiğin Araplara biat et!"

"Oy toplamak için Arap develere bin!"

Sonuçta, Nihal Atsız grubu, kongreyi kaybetti. Türkçüler ellerindeki parti kimliklerini kürsüye doğru fırlatarak salondan ayrıldılar.

Nihal Atsız, gazetecilere şu açıklamayı yaptı:

"MHP’de Allah, Tanrı’yı kovdu!"

Türkçülük, Osmanlı Devleti’nin son döneminde doğmuş; Cumhuriyet ile birlikte dirilmiş; 1969 kongresinde öldürülmüştü!

ÜÇ HİLAL

Türkçü grubun kongreyi terk etmesinin ardından Türkeş ve arkadaşları önergeleri tek tek kabul ettiler. Parti adından başlayarak hareketin her şeyini değiştirdiler:

Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) adı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oldu.

"Bozkurt" sembolü/amblemi, yerini "Üç Hilal"e bıraktı.

"Bozkurtlar", "Ülkücüler"e dönüştürüldü!

"Türkçü" yerine "milliyetçi" sıfatı tercih edildi.

"Türkçüler Derneği" lağvedildi; "Milliyetçiler Derneği" kuruldu.

Sadece "Başbuğ"a dokunulmamıştı.

27 Mayıs’ın "kudretli albayı" Türkeş, kısa bir süre sonra Kábe’ye gidip hacı oldu.

MHP artık kendine yeni bir yol çizmişti.

Ve bu yolda "Şamanist" saydığı "Bozkurtlara" ihtiyacı yoktu.

Çünkü:

Bozkurtlar, Şamanist gelenekleri canlı tutmak, unutturmamak istiyordu.

O kadar Türkçüydüler ki, Sakarya, Adapazarı’na gidip Orta Asya’dan getirilen kımızı içiyorlardı.

Hatta 1960’lı yılların sonunda üniversitelerde siyasal kavgaların başladığı o günlerde, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi Fehmi Yücesoy okulda solcu öğrencilerden dayak yiyip yere düşünce, "Bana yardım et gök tanrısı" diye dua etmişti!

Niyazi Adıgüzel, Nihat Çetinkaya gibi isimler İstanbul Şamanistler Derneği’ni kurmuştu!

UTANGAÇ SÖYLEM

Alparslan Türkeş, sadece Türkçülerle yollarını ayırmadı. O artık utangaç bir Kemalist idi. Parti binalarından Atatürk resimleri indiriliyordu artık.

1960’lı yılların sonu, 1970’li yılların başı aynı zamanda Türkiye’deki partilerin yeniden saflaşmaya başladığı bir dönemdi.

MHP bu dönemde ideolojikleşme ve radikalleşme konusunda mevcut partilerden daha aktifti. Propaganda konuşmalarında, laikliğin yerini oy avcılığına dönük İslami söylemler aldı.

Politikada mistik/dinsel bir yaklaşımı benimsedi. Kırsal alanlar ve varoşlar için bu söyleminin önemli olduğunun farkındaydı.

Bu nedenledir ki, ülkücüler otobüslere bindirilip Adıyaman’daki Nakşibendi Menzil Şeyhi’nin elini öptürülmeye götürülmesine ses çıkarmıyordu.

Tarikatlar Türkeş’i ziyaret ediyor; ona tüfek hediye ediyorlardı!

Türkeş artık pragmatikti: Türkçü söylemlerle sadece üniversitedeki öğrencilerin dikkatini çekeceğini biliyordu. İsteği, İslamcı söylemlerle "köksüzlük sorunu" yaşayan köylü gençleri toplumsal harekete çekmekti.

Laik Türkeş, tarikatlara yakınlaştı. Öncelikli ilk hedefi Orta Anadolu’daki Sünni Müslümanların oylarını almaktı.

Başarılı da oldu.

ALEVİLER

Ali Balseven’in cenazesine MHP’den kimse katılmadı. Cenazede sadece Türkçüler vardı. Tabutu Türk bayrağı ve Bozkurt flamasına sarılıydı.

Başları kalpaklı, sarkık bıyıklı Türkçüler, yoldaşlarının tabutunu Kahramanmaraş’a kadar taşıdılar.

Ve...

Bilinmeyen bir gerçektir:

Ali Balseven Alevi’ydi.

Alevilerin MHP’ye uzak durmasının bir nedeni de Ali Balseven cinayetidir.

Sonuç:

MHP’nin 40 yıllık siyasal çizgisinde bir sapma yoktur.

’Bozkurtçunun Amentüsü’

Biz kimiz?

Bozkurtçularız.

İdeolojimiz nedir?

Bozkurt Türkçülüğü.

Neye inanırız?

Türk ırkının ve Türk milletinin, her ırktan ve her milletten üstün olduğuna!

Bu üstünlüğün kaynağı nedir?

Türk kanıdır.

Türk doğuştan mı üstündür?

Türk, doğuştan üstün ve kabiliyetlidir. Türk, zekásını, yiğitliğini, askeri dehasını ve her hususta büyük kabiliyet ve istidadını kanından alır.

Bu üstünlük kaybolabilir mi?

Kötü idare ve kötü muhitin tesiriyle azalırsa da bu muvakkattir. Türk kendi gelişmesini tekin edecek iyi bir idare ve iyi bir muhit yaratır yaratmaz bu üstünlüğü yeniden parlar.

Bu üstünlük ne vakit büsbütün kaybolur?

Eğer Türk’ün kanı yabancı kanlarla bulanırsa. Bu takdirde melez ve karışık kanlı olarak doğacak nesiller, Türk’ün maddi manevi hususiyetlerini taşımazlar ve öz bir Türk gibi üstün soydan olamazlar.

Bozkurtlar niçin ırkçıdır?

Bozkurtçuların ırkçı olmalarının diğer bir sebebi de içtimaidir; Bozkurtçular biliyor ki Türk’e ancak Türk’ten fayda gelir. Türk olmayanlar ve her çeşit dönmeler, ne kadar Türk terbiyesi ile büyürlerse büyüsünler hiçbir zaman bir öz Türk’e benzemeyecekleri gibi bir öz Türk gibi de bu millete hizmet edemeyeceklerdir.

Türk derken, 9 göbeği Türk olanları mı kastediyorsun?

Gönül öyle isterdi. Fakat realiteleri gören Bozkurtçular, atalarının dörtte üçü Türk olan veya 4 göbekten beri kanca Türkleşmiş olanları da Türk saymaktadırlar.

Bozkurtçular Pantürkist midir?

Evet...

"Bozkurtçunun Amentüsü"nü kaleme alan isim Reha Oğuz Türkkan idi.

(Bozkurt Dergisi, Sayı 1, 5 Mart 1942.)

"Türkçülük" özellikle II. Dünya Savaşı döneminde ırkçılığa dönüşüvermişti.

Soner Yalçın/Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2008 Pazartesi 11:12:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mehmet Emin Yanbeyi IP: 85.104.88.xxx Tarih : 25.02.2008 22:12:34

Sayın yazar Başbuğ Türkeşin bugunlere getirdiği Bu partiyi bölmek ve sadece türklük ve şamanizme yönelen yeni bir oluşum peşindedir.İslamiyeti hiçe sayarak sözde türkçülüğü savunmakda fakat arabın türbanını alfabesini almak yerine Türklükle alakası olmayan batının giysisini latinin alfabesini ve hatta komistin fikrini katarak sözde türkçü olacaklar.Gök tanrı dininde peygamberlik yokdur,sadece tanrı inancı vardır.Bu da Son peygamberi hiçe saymakdır.Evet bunların son peygamberi hiçe sayarak Danimarkada peygamberimize yapılan karkaturlu hakaretlerden farkı olmayacakdır.Evet ben ülkücüyüm Ama ben Başbuğ gibi islamiyete bağlanan Ve kökünü özünü benliğini unutmayan Türküm.Bu özelliklerimizi çekemeyenler karalama hareketlerine geçdiler bile.Ama unutmasınlar ki kalem elinde karalamak la bu işler yürümez.


ülkücü milliyetci IP: 88.251.179.xxx Tarih : 27.02.2008 22:32:03

mhp şu anda yapacagının en güzelini yapmaktadır mhpye oymu verdiniz mhpyi eleştiriyorsunuz sizler şu anda oy verdiginiz siyasi partiyi eleştirin türkiyeye ne yaptılar pkk kalmadı ülkeye yagdı mhpnin zoruyla sınır ötesi operasyon yapıyorlar mhpnin eski gününü arayanlar eskiden mhp sert diye oy vermediler şimdide o sertligi arıyorllar o zamanlar nerdeydiniz


Onur ÖZEN IP: 88.229.253.xxx Tarih : 29.02.2008 01:49:16

Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) MHP'yi kurmak için BAŞBUĞ kapatmamıştır CKMP'yi devlet kapatmıştır.Yasak kalkınca MHP kurulmuştur.Malumunuz üzere kapatılan bir partide aynı amblem ve isimle tekrar kurulamaz.Bozkurta gelice bugün ÜLKÜ OCAKLARININ amblemi bozkurttur ve pantentlidir.Soner YALÇIN'ın hayal gücüne göre yazmaya devam etsin çünkü;ÜLKÜCÜ HAREKET ENGEL TANIMAZ.


tarihçi IP: 85.99.45.xxx Tarih : 25.02.2008 13:24:59

ben yılların mhp lisiyim ama mhp nin benden alacak ne oyu ne desteği kaldı çünkü bence kendini yenilemeli daha gerçekçi daha cesur daha idealist politikalar izlemeli toplumu sürükleyebilmeli...ha bu arada bizden kesilen bu desteği başka partiler mi alacak hayır;hak eden yok çünkü;çünkü Türk'üm diyecek babayiğit kalmamış piyasada


ALPER IP: 88.224.50.xxx Tarih : 28.02.2008 09:58:33

SAYIN SONER YALÇIN'NIN YAZDIKLARININ DOĞRULUĞUNDAN ŞÜPHEM YOKTUR.BAHSETTİĞİ KONULAR BİZİM SİYASAL TARİHİ BİR GEÇMİŞİMİZDİR.ANCAK SONER BEYİN BUNLARI YAZIP GÜNDEME GETİRMEKTEKİ MAKSATI ANLAYAMADIM.BU OLAYLARI HEMEN HEMEN HER ÜLKÜCÜ BİLİR. DAVASI İLE İLGİLİ BİR TEREDÜTÜ OLMADAN MHP' YE BAŞBUĞA İNANMIŞTIR.BİZ BAZI YOL AYRIMLARINI 40 SENE ÖNCESİNDEN YAZARIN BELİRTTİĞİ GİBİ YAPMIŞTIK. SAYGILARIMLA 'KONUŞMASINI BİLİYORSAN KONUŞTA İLHAM ALSINLAR BİLMİYORSAN SUSTA ADAM SANSINLAR


ALPEREN IP: 212.175.112.xxx Tarih : 28.02.2008 13:59:25

Diyene bak ..soner yalçın biz seni biliriz sende bizi..çok söze gerek yok kimlerle dans ettiğini nasıl yönlendirmeler yaptığını herkes bilir..senin efendi (beyaz türkler)kitabında neler yazdığını bütün odak noktasında türk milliyetçilerinin nasıl karalandığını ve asıl hedefinin milletin kafasını karıştırmak olduğunu çok iyi biliriz..bırak bu ulusalcı ayaklarını..sen aydınlık grubunun ve yabancı istihbarat örgütlerinin tetikçisisin.bildiğin yolda devam et...millet herşeyi biliyor artık...


umutet IP: 88.252.1.xxx Tarih : 25.02.2008 17:46:10

tuhaf çelişkilerle dolu bir yazı. sen ve senin gibi bilinçlice amerikan emperyalizmine çanak tutarak geçinen basın bozuntuları tek korkularının mhp olduğu için,mhp tek başına iktidara gelse Türkiye'mizin gerçek kimliğini bulup büyüyeceğini bildiği için saldırı hep mhp ye oluyor zaten. siz saldırın biz büyüyelim. bu ülkenin tek kurtuluşu mhp. siz istemesenizde bir gün mutlaka.


kiraz IP: 163.156.240.xxx Tarih : 28.02.2008 12:17:39

yalcin beyden anca boyle bir yazi beklenirdi.solcu birinin kalkipta mhp yi ovmesi beklenmezdi herhalde.ne yazilirsa yazilsin mhp herzaman mhp olarak kalcaktir.parti adi degisebilir ama asla yolumuz degismez.biz musluman bir TURK uz bugun hala turkiye birlik ve beraberligini koruyorsa buda basta askerimiz, mhp ve onun yolunda olanlarin sayesindedir.yazinda alevilerden bahsetmissin.mhp nin alevi taraftari coktur.onlari sanki ayri bir dinmis gibi sergilenmeside hic hos degildi yazinizda.bas ortusu konusundada akp ye verdikleri destek yerindedir.turkiye muslandir ne ezanlari susturtabilceksiniz bu memlekette nede bayragi indireceksiniz.


Gökhan IP: 85.100.158.xxx Tarih : 26.02.2008 19:06:47

Sayın Gonca,öncelikle belirteyim ki Osmanlı bir aile,hanedan adıdır.Bu bakımdan Osmanlıdan gelmemiz mümkün değildir.Osmanlı bir milletin değil devletin ve hanedanın adı olarak kalmıştır.Zaten çoğu padişahın annesi Türk bile değil nasıl onlardan gelebiliriz.Binlerce yıllık tarihimizde Osmanlı dan başka övüncümüz yok mudur?Bu tür bilimsel yanlışlar yapmayalım lütfen.Bilmiyorsak okuyup öğrenelim.


İBRAHİM ÇAKICI IP: 212.175.115.xxx Tarih : 28.02.2008 21:54:21

BURADA YAPTIĞIM YORUMLARDAN BENİM NE ÖLÇÜDE MİLLİYETÇİ OLDUĞUM BİLİNİR. SONER YALÇIN'IN BU YAZISINA ANCAK MİLLİYETÇİ OLDUĞUNU SÖYLEYEN ÜMMETÇİLERİN TEPKİ GÖSTEREBİLİR. YAZININ İÇERİĞİ DEĞİL AMA ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKİCİDİR. MHP NİN GEÇMİŞİNİ VE GELDİĞİ NOKTAYI KISA AMA ÇOK GÜZEL ÖZETLEMİŞ. ŞUNU HER ZAMAN YAZDIM, BİR DAHA YAZAYIM. MHP GERÇEKTEN ÜLKÜCÜ-MİLLİYETÇİ OLSUN ALEVİ PARTİSİ OLUP ÇIKAR. AMA BUNUN İÇİN TÜRKE, TÜRKLÜĞE, TÜRKÇEYE, TÜRKÜYE, TÜRK KÜLTÜRÜNE DÜŞMAN OLMAMASI GEREK. BUGÜNKÜ MHP DE HANGİSİ YOK. ÜMMETÇİ TARAFINI MI ANLATAYIM, TÜRKÇEYE DÜŞMANLIĞINI MI TÜRKÜ'YE BAKIŞINI MI? KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM . MHP GELDİĞİ ŞU SON NOKTADA AB(D) EMPERYALİZMİNİN TÜRK İNSANINA DAYADIĞI SOPADIR. MİLLİ-ULASAL ( YA DA HER NEYSE ) BENLİĞİNDEN - KİMİ AVRUPA KİMİ RUSYA VE NİHAYET ABD ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA- OLABİLDİĞİNCE YOKSUNLAŞMIŞ MİLLETİN BU GERÇEĞİ GÖRMEMESİ İÇİN KARŞI KONULMAZ BİR DEZENFORMASYON VAR. GARİPTİR, BU MHP TARAFINDAN DEĞİL DE MHP KARŞITLARI TARAFINDAN ÇOK SIKÇA SÖYLENMEYE-YAZILMAYA BAŞLANDI. SANKİ BİZİM MİLLİYETÇİLERİMİZİ BİZİM DÜŞMANLARIMIZ KOLLUYOR! AKP NİN ALTERNATİFİ OLARAK EL ALTINDA BULUNDURMA DÜŞÜNCESİNDEN KAYNAKLANMASINDAN ENDİŞE EDERİM!...


doğan IP: 88.232.221.xxx Tarih : 25.02.2008 19:45:55

yazık günah oy alacam diye veya bir yerlere gelecem diye insan öldürülür mü? milletimiz akıllı olmalıdır.kimsenin uşağı olmamalıdır.milliyetçilik nedir ilk önce bunu anlamak lazım.dini kullanarak ırkçılık yaparak milliyetçilik olmaz.


varsayımcı IP: 85.108.23.xxx Tarih : 28.02.2008 11:22:44

Bir yanda Turancılık, Türkçülük, Millicilik, Ülkücülük, Milliyetçilik, Türk İslam Sentezi, Ilımlı İslamcılık, Ulusal Solculuk, Konjonktür Libarelleği, Halka Rağmen Halkçılık. Diğer yanda her birimize göre hazırlanmış hormonlu, sentetik, tadını alamadığımız hissiyatınıa nasıl ve ne şekilde varacağımızı kavrayamadığımız fabrikasyon ürünlere ve kavramlara alıştırılmış insan yığınları ve Gel kardeşim gel bizde herkese göre bir şey var tezgahlarının açıldığı ideoloji pazarları Soner Bey'e gelirsek, MHP' nin belli bir kırılma noktasında varolduğu toplumunun dokusuna uygun bir bükülmeyi başarabildiğini, kendi tarihsel gelişimi içerisinde tüm birikimleri ile birlikte gelecekte bir yerlerde bu toplumun tam merkezinde tüm katmanlarını birleştirecek, bütünleştirecek yegane siyasi parti olma yolunda ilerlemekte olduğunun farkına varması gerektiği ve buna uygun olarak doğru zaman geldiğinde toplumu nun çıkarları için ihtiyaç duyduğu bükümlenmeyi gerçekleştirebilmesi gerekecektir demek istediğini varsaymak alt düşünce ne olursa olsun sonuca hizmet eden budur.


Mehmet Ertem IP: 81.214.76.xxx Tarih : 25.02.2008 16:58:37

ben türk oglu türküm ancak bir şeyde varki bu topraklarda çogunluk bizde diye hiç bir kesimi yok sayamayız milliyetçiyim ama ırkçı degilim her MHP'linin bu sözü söylemesi gerek bence yoksa şehit cenazelerinde en önde slogan atmanın hiç bir anlamı yok biz diger ırkları onlar bizi kabullenmedigi sürece bu topraklarda verdigimiz şehitler son olmaz benden söylemesi


safak niksar IP: 78.187.18.xxx Tarih : 25.02.2008 14:05:43

Doğma büyüme bir ülkücü olarak Ülkücüleri, MHP lileri anlatacak son kişi belkide komplo teorisyeni yazarı bu soner yalçın ın yazısını kocaman puntolarla çıkararak ne yapılmak istendiğini anlamakta zorluk çekmiyorum.Sanıyorumki son Türban olayından dolyaı iktidara Akp ye vuramayan küreselci güçler iktidarı dövememenin hırsıyla ezeli ebedi kan davalı gördükleri ülkücülere vurmak için kendilerine gün doğduğunu sanıyorlar.Kusura bakmayın ülkücüler dün den daha birlik, daha diri ve ne yaptığını, neyin yıolunda olduğunu çok iyi bilmekteler.Sizin yazdıklarınızı klavuz almazlar herkes işine bakacak soner yalçında işine bakıyo zaten yapması gerekeni yapıyor ondan iltifat bekleyende yokki.


murat ŞAFAK IP: 85.98.95.xxx Tarih : 26.02.2008 09:58:52

SONER YALÇIN beyfendi öncelikli olarak şunu bilinki birçok yazınızı dikkkatle okuyan ve bir çoğunuda beğenen biri olarak bu yazınız için saçmalık demekten kendimi alamıyacam saçmalık yazının başlangıcı gelişimi ve souçlanması arasın da hiç bağlantı kuramadım kusura bakmayın ama sizin kendi hesaplarınız var tarihte gibi bi hisse kapıldım ama bunu açıklamaya karar verip yazının ortalarında vazgeçmişsiniz böyle bi hisse kapıldım şüpenizmi var TÜRKÜN TÜRKTEN BAŞKA DOSTU YOKTUR SAYGILARIMLA


musti yurdaer IP: 88.243.159.xxx Tarih : 27.02.2008 19:22:30

MHP ŞUAN DAĞDAKİ İNSANLARIN TEK SEBEBİ.. UTANMALISINZI SADECE TÜRK YOK BÖYLE BİŞEY TÜRK Ü AVRUPA DA KİMSE KABUL ETMİYOR.. BEN ARAP ASILLIYIM AMA TÜRKİYE DE YAŞIYORUM.. VE MALESEF EZİLİYORUZ... O ZAMAN ŞUNA HAK VERİN ALMANYA DA TÜRKLERİ YAKIYORLAR GÜZEL BİŞEY Mİ SİZCE MHP LİLER DEYİN BAKALIM... GÜZEL Mİ? DEĞİL DİMİ O ZAMAN KİMSEYİ EZMEYE KALKIŞMAYIN ÜLKÜCÜLER YÜZÜNDEN OKULUMDAN OLDUM... AVRUPA LILARA YUNANLARA TÜRK Ü SORUN CVP ALIRSINIZ....


ozcan toz IP: 85.100.22.xxx Tarih : 26.02.2008 19:06:19

mhp ye dil uzatmayın.. chp ye bakın devrimci kardeşler...baykall...


takanobası IP: 212.175.112.xxx Tarih : 27.02.2008 19:05:32

Sayın yazar konuya bir gayr-ı Türk olarak yaklaşmış.TÜRK TÖRESİ tektir.Bütün Türk Milliyetçileri Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına saygılı ve TÜRK TÖRESİNE tâbîdirler.Türk Töresi 'nde İslâmdan önce ve İslâmdan sonra gibi bir ayrım sözkonusu değildir.Türk Töresi'nde GELİŞEREK DEĞİŞMEK;DEĞİŞEREK GELİŞMEK esastır.Bozkurtçuluk ve ülkücülük şeklinde bir ayrım sözkonusu değildir.Var gibi göstermeye çalışanlar yabancı istihbaratların-bilhassa Almanya istihbaratının-uzantılarıdır. TAKANOBASI Bir Yörük Ailesi http://www.takanobasi.net.tc


Gökhan IP: 88.244.68.xxx Tarih : 25.02.2008 22:56:51

Milliyetçilikte tek referans tanırım, ne öyle ne böyle,en doğru Türkçülük Atatürkçülük.....


ahmet IP: 81.214.95.xxx Tarih : 28.02.2008 15:08:17

sevgili ülküdaşlarım sevgili dava dostlarım... bu memlekette eskiden herkes milleti için çalışır analar nineler cepheye mermi taşırdı. şimdi devir değişti bazıları mermiyi topu tüfeği düşman cephesine taşımaya başladı. bunların ya zihinleri değişti yada büyük önderimiz kemal atatürk'ün milliyetçiliğini unuttular. işlerine geldiğinde laikliği öne sürerler, işlerine gelmediğinde milliyetçilikte neymiş derler. sol kökenli olupta özellikle sol partilere oy verenler yıllarca bize atatürk'ümüzüde okullarda caddelerde heryerde yanlış tanıttılar. siz zübeyde hanımın resminidemi görmediniz??? başı kapalı bir türk kadını ve ne kadar güzel. atamız sağ olsaydı ilk önce yapacağı iş bence yalancıktan laikiz atatürkçüyüz diyenleri denize dökerdi. bu memleketi kabullenmek istemeyen çok insan var. başka milletlere özenen çokk insan var. bu ülke kolay kazanılmadı. kaybetmekte okadar kolay değil. eğer türk halkının içinde beslediği vatan sevdası ve milliyetçilik olmasaydı bugünkü yaşadığımız yer ve inaçlarımız çok daha farklı olabilirdi. evet hepiniz bir anadan doğardınız muhakkaktırki ama eğer milliyetçilik vatanseverlik olmasaydı diğer kanbağı olan akrabalarınız kim olurdu acaba soruyorum sizlere?


yalnız kurt IP: 88.254.199.xxx Tarih : 29.02.2008 08:55:45

mılletın ne bu mhp ile alıp veremediği ilk once su andakı durumumuza bı bakıjnda ondan sonra mhp ye laf atın yıllardır basortusu basortusu dendı sımdı turban oldu yıllar oncede ülkücülere laf atıp sonra camılere gıremeyınce nerde bu ulkuculer dendı ve ulkuculerden bıseyler yapması beklendı.gecen yıllarda ulkuculer kavgacı deyıp oy vermeyenler sımdı nerde eskı mhp dendı mhp burda ama sız nerdesınız ne dıyosunuz kımse dedıklerınızı anlamıyo.mhp aynı cızgıde ama sızın cızgınız ne.


Adı IP: 195.33.241.xxx Tarih : 28.02.2008 15:09:17

Soner Yalçın araştırma yapmış ve yazmış. Araştırmalarının doğruluğunu araştırmak Soner Yalçın'ın bu yazısına karşı çıkanların görevidir. Mhp'yi kötülediği iddia edilmiş. Ben Mhp'ye karşı bir karalama göremedim bunda...


ahmet yerebakan IP: 88.224.23.xxx Tarih : 26.02.2008 20:02:57

Seksenli yıllarda ülkenin bağımsızlığının tehdit edildiği algılaması,sağ ve soldaki gençleri karşı karşıya getirdi.Ülke kaybetti gençlerini zamanını ,istikrarını.MHP' liler de Devrimciler de bu ülke için kavga ettiklerini söylediler,öyle inandılar.İki taraf da bizim çocuklarımızdı.Bugün eline kalemi alan sözde aydınlar,MHP' yi geçmişiyle yargılayıp duruyor.Aralarınnda yirmi yıl öncesinin Maocusu,Stalinci ve Marklsitleri,geçmişte düşman ilan ettikleri sermayenin küçük köleleri olarak yazıyorlar;devrimi,sosyalizmi falan rafa kaldırmışlar.Geçmişle yargılama yapacaksanız önce ihanetinizi yargılayın o zaman,dönekliğinizi yargılayın.MHP Türkiye'yi yeniden yorumluyor, geleceğe bakıyor;modern Türkiye'nin yeniden inşasına,özgürlüklerin sözde değil, özde yaşanmasına;gerçek laikliğin, doğru anlaşılıp yaşanmasına katkı sağlıyor.Ucuz kalemşörler,değişememenin iflah olmaz sancılarına çare bulmalılar..


oviraptor IP: 88.253.91.xxx Tarih : 27.02.2008 21:51:26

musticim bu ülkede ezilenler var ama onun nedeni ne türklük nede başka bir şey tek nedeni kolumuzu bacağımızı avrupaya kaptırmamız şu anda toprağımızda elden gidiyor bende mhp ye kızıyorum ama bu ülkede beraber yaşıyoruz yunanlıra ne ermenilere türkleri sormaya gerek yok onlar camilere insanları doldurup ateşe attılar balıkesirde fırınlarda insanları yaktılar aynı bu günkü terorisler gibi avrupadan destek aldılar ve büyük zülümler yaptılar avrupanın önündeki tek kale biziz eğer bizde yıkılırsak bu topraklarda ne arap ne kurd nede turk kalır hem biz arabın dinini yazısını gelenek göreneklerini başımıza taç etmişiz nasıl onu ayırım yaptığımızı söyleyebiliyorsun


hakem IP: 88.226.56.xxx Tarih : 26.02.2008 12:51:38

Mhp ye bu kadar övgü yapan faşistler,siz hala hangi ülküden,milliyetçilikten bahsediyorsunuz.Sizin güvendiğiniz o parti kendi her dönemde bir siyasi partiye satmıştır.En yakın örneğide daha kaç gün önce türban oldu.Akp size hayatınızın en büyük kazığını attı.Anayasanın ek 17. maddesini kabul edecekti şimdi andan da vazgeçti ve sizin öneriniz olan madde gerek yok dediler.Siyasi hayatı boyunca hiç bir zaman kendi iradesini ve kendi ayakları üzerinde duramayan mhp,hep birilerine yaslanarak yada bir şeyleri kullanarak bu güne gelmiştir.Yıllardır,bayrak üzerinden,ölen her asker,her polisin cenazesi üzerinden ve ülkenin hasasiyetlerini kullanrak seçim malzemesi ve boy gösterisi yapmıştır.Bu günde akp nin memurluğuna soyunmuş önüne gelen evraklara imza atmak zorunda kalmıştır.Genel başkan bahçeli Tayyip Erdoğnın özel kalem müdürü olmuştur.Türban serbestliği dayatmasıyla,akp nin yanadaşlığını kabul etmiş ve onların tüm tekliflerine imza atatarak, sizin gerçek yüzünüz bir kere daha ortaya çıkmıştır. Sizin ülkünüz yada ülkücülük anlayışınız,devlettin asıl temel unsuru olan,cumhuriyet rejimini tehlike altına sokarak,Atatürkün yaptıklarını değiştirerk kendinize siyasi pay çıkarmak mıdır?Bu mu sizin türk-islam felsefeniz?A


ali reis IP: 85.98.170.xxx Tarih : 27.02.2008 00:25:51

arkadaşım mhp böyle oyunlara gelecek bi parti değil bu partiyi başka partilerle karıştırmayın bazı yerlerde şimdiye kadar duyulmamış şeyler yazmıssınız ben türk islam ve özellikle yakın tarihle ilgilenen birisiyim inanamam inanmamda ARKADAŞLAR BUNLAR OYUN DİKKAT EDİN baktılar ülkeyi bölecekler en çok mhp liler karşı oyüzden bölemiyorlar ozmn mhp yi bölüp daha sonra ülkeyi bölmek daha ii diye düşünüyorlar


serdar oguz IP: 81.215.171.xxx Tarih : 26.02.2008 16:45:26

arkadaşlar ben henuz 20 yaşındayım ancak ole adamlar gordum ki hiç bir zaman mhp nin yolundan ayrılmayan ne kadar yanliş yapsada arkasında duran ve hiç bir cıkar gozetmeksizin içten baglı misal turkeş oldugunde milyonlar ankarada buluştu , her yıl kayseriye kurultaya milyonlar katılıyor onun içindir ki mhp nin oyu asla duşmez düşsede yok olma durumuna gelmez ancak diger partilerde bu genelde ya ismi degişir ya birleşir bunu untmayın


Gonca IP: 212.175.115.xxx Tarih : 26.02.2008 10:16:57

İnsanlar sürekli olarak bizim bazı değerlerimizi yozlaştırmak onları yok etmek peşindeler. Lakin bizi biz yapan bu değerlerdir.Türkiye de yaşayan bir Türk ve Müslüman olarak bizler elimizdeki hazinelerin farkında olmalı ve sonuna dek sahip çıkmalıyız.600 yıllık köklü bir Osmanlı soyundan geldiğimizi , zaten asil bir mıllet olmanın yanı sıra İslamiyetin yüce değerlerinin de etkisiyle neler başardığımız tarihte malumdur.Bizi bozmak yıkmak isteyen dış mihraklara kanmayalım değerllerimize sonuna kadar sahip çıkalım.KURTULUŞ İMANDADIR!