Dolar 1.1440 YTL'ye kadar gerileyerek son 6.5 yılın en düşük seviyesine indi. Ve "1 Dolar 1 YTL olur mu?" tartışması yeniden alevlendi Uzmanlara göre ABD ekonomisinde tehlike çanları çalması ve Fed'in işaretini verdiği agresif faiz indirimini yapması halinde dolar düşebilir Uzmanlar "Dünyada finansal kriz varken Türkiye özelleştirmelerle hâlâ yabancı sermaye çekmeyi başarırsa dolarda 1 YTL altı bile hayal değil" diyor ..
ABD ekonomisinde kötüye gidiş doların tahtını sallamayı sürdürüyor. Dolar dünya paraları karşısında hızla değer yitiriyor. Dolardaki kayba ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin "ABD'de ekonomik büyümeyi desteklemek için agresif faiz indirimleri gerekebilir" açıklaması ise tuzu biberi oldu. Dün dolar 6.5 yıl geriye giderek 1.1440 YTL'ye kadar düştü. İşte bu seviye piyasa uzmanları arasında "1 Dolar 1 YTL olur mu?" tartışmasını yeniden alevlendirdi. Uzmanlar ABD ekonomisinde tehlike çanları çalması ve Fed'in işaretini verdiği agresif faiz indirimini yapması halinde dolardaki kaybın sürebileceğini belirtiyor. Merkez Bankası dolardaki düşüş yurtdışı kaynaklı olduğu için kura alım yönlü müdahalede bulunmazken bu yıl Türkiye Hazine'nin kasasına girmesi beklenen özelleştirme gelirleri de dövizdeki düşüşü destekler nitelikte beklenti yaratıyor. Özelleştirme gelirlerinde önemli kalemleri de Halkbank satışı ve Türk Telekom'un halka arzı oluşturacak gibi görünüyor. Üstelik yurtdışında 1 Euro 1.48 sent ile 1.50 dolar sınırını zorlarken tüm bu faktörleri göz önünde bulunduran uzmanlar "1 dolar 1 YTL'nin altını bile görebilir" yorumunu yapıyor. Aksi görüşü savunanlar ise doların 1 YTL'ye gerilemesinin kısa vadede mümkün olmayacağını belirterek, "Bunun için Türkiye'nin bu yıl beklenenin üzerinde bir yabancı sermaye girişi sağlaması gerekir. Bu da şu anki global likidite şartları altında biraz zor gibi görünüyor" ifadesini kullanıyor. Bu arada dolar kuru Türkiye'de 4 Mayıs 2001'e geri dönerken ve 1 YTL sınırına bir adım daha yaklaşırken geçmişe bakıldığında 6 sıfırı 2005'te atılan Türk Lirası 1924'te 90 kuruş seviyesindeydi ve bu seviyesi sıfırları dahi atılmış olsa belki de yeniden görebilme imkânı buluyor. 6.5 yıl önceki seviyelere gerileyen dolar en son dalgalı kura geçilmesinin ardından gelen zam furyası ile artan 2001 nisan ayı enflasyonu sonrasında 1.1440 YTL'ye yükselmişti.
Citibank / Uzman / Orhan AYDIN
"DOLARIN 1 YTL olmaması için hiçbir sebep yok. Böyle bir ihtimal tabii ki var. Geçtiğimiz aralık ayında Londra'da opsiyon piyasalarında önümüzdeki bir yıl içerisinde doların 1 YTL olacağı fiyatlanmaya başladı. Doların değer kaybının devam etmesi, ABD piyasalarında işlerin yoluna girmesi ve Türkiye'ye yabancı ilgisinin devamı durumunda Türk Lirası'nın daha da güçlenmesi muhtemel. Merkez Bankası da eskisi kadar agrasif bir tutum izlemiyor. Ülkeye para girişi devam ederse bu paranın alıcısı da olur diye düşünüyorum. Doların 2008 yılının ilk yarısında 1 YTL olmasını beklemiyorum."
TEB Yatırım / Başekonomist / Sertan KARGIN
"DOLARIN 1 YTL seviyesine inmesi şu anki ortamda kolay değil. Ancak tamamen mümkün değil demek de doğru değil. Doların bu seviyelere inmesi için bazı şartlarını oluşması lazım. Global piyasalardaki hareketlerin durulması lazım. Bu arada yabancı sermaye açısından da Türkiye'nin olağanüstü bir performans göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Yabancı yatırımcının morali zaten uluslararası piyasalarda olan bozulma nedeniyle bozuk. Özelleştirmeleri çok sağlıklı ve doğru yapmamız gerekir."
JP Morgan / Başekonomist / Yarkın CEBECİ
"HER şey mümkün ancak doların Türk Lirası karşısında o kadar değer kaybedeceğini düşünmüyorum. Şu anda 1.15 YTL seviyelerinden 1 YTL seviyesine inmesi kolay değil. Türk Lirası'nın o kadar değer kazanması bir yerden sonra yatırımcıyı da tedirgin edecektir. Bu nedenle doların 1 YTL seviyelerine kadar inme olasılığı çok az."
Doları düşüren iki gelişme
1 1917'den beri ilk kez ABD'de not düşecek
ULUSLARARASI kredi ve derecelendirme kuruluşu Moody's ABD'nin reytinginin düşebileceği uyarısında bulundu. Financial Times gazetesinin haberine göre, ABD önümüzdeki 10 yıl içerisinde ekonomi üzerinde ağır yükü olan sağlık ve sosyal güvenlik harcamalarına karşı radikal bir aksiyon planı hazırlayamaz ve harcamaları kontrol altına alamaz ise reytingi düşecek. Haberde, durgunluk senaryoları ile boğuşan ABD ekonomisinin uluslararası arenadaki finansal üstünlüğünü koruyabilmesi için bütçe giderleri üzerine odaklanması gerektiği bildirilirken, ABD hükümeti tarafından yaşlı ve yoksul vatandaşlar için finanse edilen sağlık harcamalarını kontrol altına alınmamasının bütçe üzerinde olumsuz etki yaratacağı vurgulandı. Moody's en son 1990'lı yıllarda ABD Hazinesi'nin borcu nedeniyle reytingini düşürmekle tehdit etmişti. ABD bütçesinin AAA reytingi aldığı 1917 yılından beri reytingi hep en üst seviyede 3A olarak yer aldı.
2 Bernanke: Ekonomi çok kötüye gidiyor
ABD Merkez Bankası (Fed) Ben Bernanke, 2008 için ABD ekonomisine yönelik tahminlerin kötü yönde geliştiğini söyledi. Bernanke bankanın bu kötü gidişe rağmen gerek duyulduğunda harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğini tekrar ederek piyasalara moral vermeye çalıştı. Bernanke'nin bu açıklamaları piyasalarda Fed'in faiz toplantısını beklemeden faiz indirimi yapabileceği ve bu indirim oranının yüzde 50'den az olmayacağı yönündeki beklentileri destekledi. Bernanke uyarılarda bulundu:
* Yeni konuta yönelik talep düşüyor. Bu da mevcut sorunların sürdüğü anlamına geliyor.
* Yüksek petrol fiyatları, düşük konut fiyatları ve varlık değerleri tüketici harcamalarını tehdit ediyor.
* İstihdam alanında durum kötüye giderse, tüketici harcamalarıyla ilgili riskler daha da artar.
* Fed'in enflasyonla olan mücadelesinde kredibilite kaybına uğraması büyüme konusunda geleceğe yönelik sorunların doğmasına neden olur.
* Büyümeyi desteklemek ve doğacak risklere karşı güvence sağlamak için gerektiğinde harekete geçmeye hazırız.
Merhabalar.İşte bir savaş ekonomisinin daha çöküşü görülüyor.ABD nin ekonomisinin güçlenmesi için yeni hedefler bulması gerekiyor malesef.Bir süre önce yayınlanan araştırma yazısında ABD nin de Osmanlı gibi çöktüğü belirtilmişti.ABD başkanının İsrail ziyaretinde eline tutuşturulduğu söylenen İran raporu da bir savaşın pek de uzak olmadığını gösterir niteliktedir.Bu ABD açısından durum.Bir de Türk lirası açısından değerlendirme yapmak gerekirse,bazı çevrelerin YTL nin dolar karşısındaki değer kazanmasını istemez görünmeleri doğrultusundadır.Milli ekonomi politikası terk edildiğinden beri paramız hızla değer kaybetmiş ve nice nesiller bunu görmüştü.Eskilerin bir tabiri vardı:''Gavur parası ile on para etmez''Bir dönem paramızın değeri ABD doları ve Alman markından kat ve kat değerli iken yukarıdaki ekonomik anlayış terk edilmeye başlandıktan sonra durum aleyhimize dönmüştü.Şimdi Türk lirasınn ABD doları karşısında değer kazanması kimin yararına kimin zararına düşünmek gerek....
doların inme çıkma sebebi çoook büyük oranda memlekete giren döviz miktarındadır, biraz da uluslararası pariteler etkiler... sıcak paranın yüksek faize akın ettiği bir ortamda doların düşmesi kadar normal bir şey olamaz.... ama sıcak paranın en önemli özelliği risksiz ve yüksek getirli yerleri çok sevmesidir, dalgalı yerlerden hemen uzaklaşır, sonuçta da döviz fiyatlarında hızlı artış olur... Umarım abd doları daha da düşer fakat aklıma takılan şey amerikanın şimdi nasıl bir yol izleyeceği yeni bir sömürge mi bulacak kendine???
MRB LAR BENDE DOLARIN DÜŞMESİNE SEVİNENLERDENİM İSTERİM YÜRODA DÜŞER TL DAHADA GÜÇLENİR GELEKTE TÜRKİYE PARASI DAHA DEGERLİ OLACAKTIR..