Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda dün görüşülmeye başlandı.
96 maddeden oluşan tasarı, "temel yasa" olarak 6 bölüm halinde görüşülüyor. Olağan uygulamada 100 saati aşabilecek olan görüşme süreci, görüşme süreci birkaç günde tamamlanacak. İlk bölümü dün görüşülen tasarının kalan bölümleri haftaya görüşülecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tasarıyı anlatırken, "Prim gününü dolduran 65 yaşı bekleyecek mi?" sorusuna yanıt verdi. Çelik, "Prim gününü dolduran vatandaşımız, doldurduğu zaman emekliliği hangi yaşta ise o yaşta emekli olacak" dedi. Bu açıklamaya göre, 7 bin 200 prim gününü dolduranlar, 2036 yılına kadar 60 yaşında emekli olabilecek. Çelik, şunları söyledi:
POLİTİZE EDİLMESİN: "Şu anda iki çalışana bir emekli söz konusu. Aslında çalışabilir nüfus açısından bakarsak yedi çalışana bir emekli imkanı varken, malesef Türkiye şu anda iki çalışana bir emekli konumundadır. Sürdürülebilir aktif pasif oranı ise dört çalışana bir emekli. Bunun nedenlerinden biri erken emeklilik, diğeri ise kayıtdışılık. Tasarının bu derece politize edilmemesi daha doğru olurdu.
BU RİSKİ ALIYORUZ: Emeklilik yaşı bu yasayla 65’e çıkıyor. Fakat şu konuda da bir haksızlık yapmayalım. Bildiğiniz gibi emeklilik yaşı şu anda 60. 2000 yılından sonra ilk defa işe başlayan vatandaşlarımız 60 yaşında emekli olacaktır. 65 yaşla ilgili çok acımasız değerlendirmeler yapılıyor. 65 yaş uygulaması 2036 yılından sonra kademeli bir şekilde 2048 yılından sonra söz konusudur. Yani 40 sene sonrasından bahsediyoruz. İktidar olarak bu risk oluşturuyorsa da ’Bu riski, gelecek nesiller için, ülkemiz için, milletimiz için almamız gerekir’ inancıyla bu düzenlemeyi getiriyoruz.
60 YILI DÜZENLİYORUZ: Enflasyonun tek haneli rakamlarda kaldığı, ama büyümenin 6, 7, 8 oranlarında olduğu bir Türkiye’den bahsediyoruz. Yani küçülen bir Türkiye Türkiye’de tabii ki bunları konuşmak hiçbir anlam ifade etmez. Şimdi yakalanan bu düzeyde Türkiye’nin sosyal güvenliğini de 50-60 yıllık perspektifte görme zorunluluğu var. Yani geleceğin 50 yılını, 60 yılını düzenlemeye dönük bir çalışmadır. Yoksa yarın yasa yürürlüğe girdikten sonra vatandaşlarımız sanki 65 yaşında emekli olacakmış gibi bir yakıştırmayı da doğru bulmuyorum.
Bu düzenlemeye herkes evet der
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Aylık bağlama oranında şu anda sistemde olan işçileri korumaya dönük bir uygulama getirdik" dedi. Çelik şunları söyledi: Mevcut çalışanlarla ilgili 3 bin 600 gün, 10 yıla kadar aylık bağlama oranını yüzde 3’e çekiyoruz. Yasa yürürlüğe girdikten sonra ise aylık bağlama oranı tüm çalışanlar için yüzde 2 olarak devam edecek. Yapacağımız değişikliklerle herkesin ’evet’ diyebileceği bir düzenlemeyi buraya getirdik."
Mehmet kardesime katılıyorum.65 Yas demek bir ömür yaw maaş alıyo diyosun adam o kadar prim ödemiş hakkıysa neden almasınki zaten hakkıda bencil olmayalım bizim için önemli olan cevremiz değil tüm mülletimiz. 65 yas kim görüyor yaw yazık bu kanun bu kadar görüşülmesine rağmen uygulamaya nasıl konulucak.
Kirazmısın ne misin.Senin işine çokmu geliyor.O zaman sen 65 yaşına kadar çalış da gör.Baban ve yakının varsa onlara sor.65 Yaş emeklilik sizin için neyi ifade ediyor.Küçük beynin le yalakalık yapmana da gerek yok.Sen ya boş yaşıyon ya da çok zenginsin.Yada insan sevgisi içinizde yok.Ya da insan duygusu yok.Akılsız beyninle millete akıl verme.o aklını kendine sakla
bizim nesillerimizle nasıl oyun oynarsanız 65 yaşında bir insan beklermi sizinde çoçuklarınız var biz vatana hizmet ederken bizde vatan çoçuklarıyız lütfen yapmayın bizi amerika bitirecek
bu hükümete oy verenler biraz düşünsün birde utanmadan emeklilik yaşını 65 yaşına çıkarmaya uğraşıyorlar bu hangi mantıkla bu kanunu çıkarmaya çalışıyorlar avrupada emekli olan bir kişi rahatca ülkemizde tatil yapmaya gelirken bırak tatili biz evimizi nasıl geçindireceğiz derdine düştük bizim gibi millete müsteak bunlar. ben 55 yaşında işsiz kalsambeni kim işe alır kime oy verildiğini iyi düşünün
zor bir hayat yaşayarak tek oğlumu vatana millete hayırlı bir evlat olsun diye tek başıma büyütürken,ve rahatsız olmama rağmen çalışırken birde bu uzayan emeklilik yaşı tüm psikolijimi bozdu.Umarım ileriki yıllarda memleketimiz, daha iyi durumda olurda geçim sıkıntısı olmadan sosyal hakları son derece iyi bir durumda çalışırlar!!!!!!!!!
guzel bir calisma ama hemen uygulanmasi lazim.karar kabul olur olmaz yas 65 cikmali. ne kadar ertelenirse o kadar zarar gelecek nesiller icin.neden hala dunyayi 100 sene geriden takip etmeye calisiyoruz.tabiki isine gelmeyenler olacaktir.ama konusmaya gelincede geriyiz diyebiliyorlar. bizim vatandasin isine geliyor erken emeklilik. devletten emekli parasini aliyor yani sirada ek iste calisiyor.vergisini yatirmadan o paranin.madem calisma kuvveti var calissin 65 yasina kadar.biliyorum yine birsuru kisi bana kizcak.ama bu turkiyenin ilerisi icin cocuklarimiz icin yapilmasi gec kalmis bir kanun.herzaman yarinlari dusunmeden yasaya yasaya bir adim bile katledemedik senelerdir.bizden sonra ortaya cikan devletler bile bizi gectiler.kim basa gectiyse onun etrafi hortumluyor. azmi cekti bu memleket demirelden(yahya) cilerden(beyi)mesut yilmaz(kardesi)vs. vs. hangisi turkiye icin yararli bir kanuna imza atti.madem simdikiler birseyler yapmak istiyor vede cok yararli bir kanun bu elestirceginize herzaman yikici olucaginiza birazda yapici olun ve alkislayin.ama tabi kisa vadede durumlari etkilencekler alkislamaz.ama yarini dusunseler anliycaklar.bizim halk birazda ne istediginimi bilmiyor acaba.ne asyali olabiliyorlar ne avrupaya ayak uydurabiliyorlar.ama sikayete gelincede bastayiz. ilerlemek istiyoruz diyenler nerde. iste size ilerleme .avrupalasmak sadece onlarin kotu tarafini almakla olmaz.ilimini,teknolojisini ve kanunlarinada bakmak lazim.bunlarinda iyi taraflarini alalim.