31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Açık Toplum'dan 'andıç'a eleştiri

Soros’un kurduğu Açık Toplum Enstitüsü’nün Türkiye Koordinatörü Hakan Altınay, andıçtaki suçlamalara, ‘Temelsiz komplo teorileri’ diye yanıt verdi 


George Soros’un kurduğu uluslararası bir kuruluş olan Açık Toplum Enstitüsü Koordinatörü Hakan Altınay, enstitünün Türkiye’deki faaliyetleri ile ilgili olarak ortaya atılan iddiaları “temelsiz komplo teorileri” olarak nitelendirdi.
Altınay, bir deniz kurmay albay tarafından Mart 2006’da dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Işık Koşaner’e sunulduğu iddia edilen andıçtaki, “Enstitünün Türkiye’deki faaliyetlerine karşılık Soros’un Amerika’ya çalıştığı, Siyonist olduğu” gibi iddialara ilişkin açıklama yaptı.
İddiaların hayal gücünün sınırlarını zorladığını belirten Altınay, “Soros Amerikan devleti için çalışıyor” iddiası içi şunları söyledi:
“Soros, Irak savaşının Amerika’da hâlâ öncelikli gündemde olduğu Eylül 2004’te, Amerikan gazetelerine ikişer sayfalık ilanlar vererek, ABD Başkanı Bush’un yalanlara başvurarak Amerika’yı Irak savaşına soktuğunu ve bunun çok büyük bir hata olduğunu ilan etmişti. Yine, yakın bir dönemde, eğer birisi George Bush’un ikinci kere başkan seçilmeyeceğini garanti edebilirse, bütün servetini vermeye hazır olduğunu açıklamıştı. Soros’un Amerikan devleti için çalışıyor olduğu iddiasını öne sürenler, bu bariz çelişkiye hiç değinmemekte.”

Şaşkınlık içinde
Altınay, “Soros’un Musevi olduğu için Siyonist olduğu, İsrail’in çıkarları için çalıştığı ve Müslümanların aleyhinde faaliyetler yürütmekte olduğu” yönündeki iddiaları için de şunları belirtti:
“Bu görüş, gerçeklerle taban tabana çelişmekte. Açık Toplum Enstitüsü, aynı zamanda İsrail’deki Filistinlilerin haklarını savunan kuruluşları da destekledi. Soros, 2007 Mart’ında da Batı’nın Hamas ile konuşmayı reddetmesinin bir hata olduğunu, Amerika’daki İsrail lobisinin Amerika’nın Ortadoğu politikasında rasyonel bir tartışmaya izin vermeyecek kadar güçlü ve baskıcı olduğunu söyledi. Ama, bu komplo teorilerini üretenler, bu gerçekleri açıklamayı denemiyorlar. Zaten, Soros da bu yöndeki bütün iddiaları şaşkınla karşılıyor.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 08:54:18
Güncelleme :9 Nisan 2008 Çarşamba 09:10:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?