22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Ağar'dan Cindoruk'a Partinin başına geç!

Ağar’dan Cindoruk’a: Partinin başına geç!

Muhaliflerle uzlaşan Mehmet Ağar, DP genel başkanlığı için Hüsamettin Cindoruk’a öneri götürdü. Cindoruk, “Partiyi içine düştüğü durumdan kurtarma konusunda görevden kaçmam” dedi

Seçim sonrası Genel Başkanlık tartışmalarından bir türlü kurtulamayan DP’de, parti içindeki bölünmüşlüğe son verilmesi ve 2008 Mayıs’ında sağlıklı bir olağan kongre süreci yaşanması için Mehmet Ağar ile muhalifleri, geçiş sürecinde partinin “deneyimli, parti tabanını kucaklayacak bir ağabeye teslim edilmesi” formülü üzerinde anlaştı.

Mehmet Ağar, 4 Aralık’ta toplanacak GİK toplantısında Genel Başkanlık’tan ayrılma kararını ilan edeceğini duyurduğu bazı muhalif parti yöneticileriyle, aynı gün bir araya geldi. Bu görüşmede, Hüsamettin Cindoruk ismi üzerinde, parti içindeki tüm kesimlerin uzlaşabileceği görüşünde birleşildi. Bunun üzerine Ağar hemen telefonla Cindoruk’u arayarak, kendisinden randevu istedi.

Ağar ve Cindoruk önceki gün İstanbul’da yemekte bir araya geldi. Yemekte İstanbul eski il başkanı Mete Kalyoncu da hazır bulundu. Ağar yemekte, Cindoruk’a DP’nin Genel Başkanlığı’nı üstlenmesini istedi. Edinilen bilgiye göre Cindoruk, Ağar’a olumlu yanıt verdi. Ancak adaylık için 4 Aralık’taki GİK’ten adaylığına destek mesajı beklediğini de söyledi.

Görevden kaçmam

Ağar’ın teklifine ilişkin VATAN’ın sorularını yanıtlayan Cindoruk, GİK toplantısında, adı üzerinde konsensüs sağlanması ve olağanüstü kongre sürecinin resmen başlatılması durumunda Genel Başkan adaylığı önerisini kabul edeceğinin mesajını verdi. Cindoruk şunları söyledi:

“Partinin ve Türk siyasetinin geneli üzerine sohbet ederken, kendisi bana bu temennisini aktardı. Ben de kendisinden düşünme payı istedim. Çünkü bu acele verilebilecek bir karar değil. Şimdilik bu Sayın Ağar’ın bir temennisi. Parti içinde kabul edilebilirliğine, olabilirliğine bakmak gerekir. Yapılan teklif partinin görüşünü ne ölçüde temsil ediyor, onu bir görmem lazım. Bu önerinin hayata geçmesi için alınması gerekli resmi kararların GİK’ten çıkması lazım. 4 Aralık’ta GİK’te tüm bunlar konuşulacak. Zannediyorum kendi aralarında konuşacaklar. Kararı onlar verecekler.”

Cindoruk, VATAN’ın “Sözlerinizi teklife sıcak baktığınız şeklinde yorumlayabilir miyiz?” sorusuna da, “Bu parti benim partim. En eski Demokrat Partili isim herhalde benim. Partinin içine düştüğü durumdan kurtulması için hepimize düşen görevler var. DP ciddi köklü bir partidir. Partim için faydalı olacaksa görevden kaçmam.”

7 Ocak’ta kongre

DP kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Ağar ve muhaliflerinin üzerinde anlaştıkları prosedür çerçevesinde 4 Aralık’ta toplanacak GİK’te Ağar Genel Başkanlık’tan çekildiğini açıklayacak. GİK 7 Ocak’ta olağanüstü kongre yapılmasını karara bağlayacak. Tek günlük ve tek gündemle yapılacak olağanüstü kongrede Cindoruk partinin başına geçirilecek. DP’yi 2008 Mayıs’ındaki olağanüstü kongreye Cindoruk götürecek.

İkinci kez emanetçi oluyor

1933 yılında İzmir’de doğan Cindoruk, Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu ve 1955 yılından itibaren avukatlık yaptı. 27 Mayıs 1960 müdahalesi ile tutuklanan dönemin Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan Adnan Menderes’in avukatlığını yaptı. Demokrat parti, Adalet partisi, Demokratik Parti, Büyük Türkiye Partisi ve Doğru Yol Partisi’nde il başkanlığı, kuruculuk, Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 14 Mayıs 1985 tarihinde Büyük Kongre’de Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı’na seçildi. 12 Eylül yönetimi tarafından siyasi yasak konulan Demirel’in 1987 yılında yapılan referandumla yasağı kalkınca genel başkanlık görevini Demirel’e devretti. Cindoruk bu genel başkanlık döneminde, “emanetçi” diye nitelendirildi. 1991- 1993 tarihleri arasında TBMM Başkanlığı yaptı.

vatan
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2007 Cuma 02:29:48
Güncelleme :30 Kasım 2007 Cuma 16:54:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?