22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Ankara daha bir süre sallanacak

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 5.7 büyüklüğünde deprem yaşanan Bala ve çevresinde aktif tali kırıkların bulunduğunu ve bu kırıkların orta büyüklükte deprem üretebileceklerini bildirdi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, bugün 5.7 büyüklüğündeki depremin başta Bala ilçesi olmak üzere Haymana, Karakeçili, Çelebi, Kulu, İkizce, Yenice ve yakın çevresinde kuvvetlice hissedildiği bildirildi. Depremin, merkeze yakın köylerde özellikle geleneksel yapı tarzındaki yığma-kerpiç yapılarda kısmen de olsa hasara neden olabileceği kaydedildi.

Bölgede, aktif tali kırıkların bulunduğunu ve bu kırıkların orta büyüklükte deprem üretebileceklerini belirtilerek, 5.7’lik depremin ardından gelecek artçı depremlerin zaman içerisinde sıklıkları ve büyüklükleri azalarak birkaç gün devam edebileceği kaydedildi.

DEPREMDE 40 KM'LİK KABUK KIRILDI

Bala’da meydana gelen 5.7 şiddetindeki depremin son derece sağlıklı bir deprem olduğunu belirten Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Ankara’da meydana gelen çok normal ve sağlıklı bir deprem. Sürpriz bir deprem değil, bizim bu tür depremler hoşumuza gider. 5.7 davranması gerektiği gibi davranmıştır" dedi.

Ankara’da meydana gelen depremle kırılan kabuğun kalınlığının yaklaşık 40 km olduğunu kaydeden Ercan, kabuğun, ilk 10 km’sinin ‘çıtır’, alt kısmının ise ‘sünek’ yapıda olduğunu belirtti. Ercan, “Ana kırılma öncesi çatlaklar oluşuyor. Bu çıtırdamalara öncü deprem diyoruz. Ankara’nın Bala ilçesinde saat 9’dan beri meydana gelen çıtırtılar, 5.7’ye ulaşıp ana kırığı oluşturduö şeklinde konuştu.

ARTÇI DEPREMLER 2 HAFTA SÜRECEK

Depremle beraber, bölgede bir gerginlik oluştuğunu ve oluşan gerginliğin atom bombasına eşit olduğunu ifade eden Ercan, “Dolayısıyla bu gerginliğin yavaş yavaş boşalması gerekiyor. Bunlar da artçı depremler şeklinde ortaya çıkıyor. Bu boşalma 2 hafta sürecektir. Artçı depremlerin büyüklüğü 2 ile 4,5 şiddetinde görülebilirö dedi.
Ercan, bayram süresince artçı depremlerin devam edeceğini ancak paniğe kapılmaya gerek olmadığını belirterek şöyle dedi:

“Yerkabuğunun davranışlarını gözden geçirdiğimizde, Ankara’da daha büyük şiddette bir depremin yaşanmayacağını söyleyebiliriz. Bala’daki kırık bundan daha büyük bir deprem üretmez. Ankara’daki konutlar da 6.2 şiddetindeki bir depreme dayanabilecek yapıdadır. İstanbul için ise bu depremin bir sakıncası yok

...
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2007 Cuma 01:13:42
Güncelleme :21 Aralık 2007 Cuma 01:22:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?