Suudi Arabistan Tarım Bakan Yardımcısı, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 5 ülkede buğday, mısır, pirinç üretimi için en az 100 bin hektar ölçekli projeler planladıklarını açıkladı
Suudi Arabistan’ın, gıda temini ve “stratejik rezervler” oluşturmak amacıyla aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birkaç ülkede en az 100 bin hektar ölçekli tarım projeleri planladığı bildirildi.
Suudi Arabistan Tarım Bakan Yardımcısı Abdullah el Obaid, Financial Times’e yaptığı açıklamalarda hükümetinin, gıda temini güvencesi için birkaç ülkede büyük çapta tarım projelerini planladığını söyledi. El Obaid, “Bu çerçevede buğday, mısır, pirinç, soya fasulyesi ve yonca başta olmak üzere, stratejik gıda ürünlerimizi sağlamak istiyoruz” derken en az 100 bin hektar olan projeleri gerçekleştirmeye çalıştıklarını da açıkladı. Bu arada, İngiliz gazetesi, Suudi Arabistan’ın Ukrayna, Pakistan, Sudan, Türkiye ve Mısır’la bu amaçla görüşmeler yaptığını açıkladığını yazdı.
İthalatı çok fazla
Suudi Arabistan’ın girişiminin, gıda fiyatları ikiye katlandığı bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çeken gazete, girişimin bir amacının da stratejik rezervleri oluşturmak olduğunu vurguladı.
Ekonomi gazetesi, gıda fiyatlarındaki büyük artışın, bazı Arap ülkelerini, başka ülkelerde proje geliştirmeye ittiğine dikkat çekerek gıda gereksinimlerinin çoğunu ithal eden Suudi Arabistan’ın dünyanın en büyük arpa ithalatçısı ve en büyük beş pirinç ithalatçısından biri olduğuna dikkat çekti.
Buna karşılık Suudi Arabistan’ın büyük devlet sübvansiyonları ile yılda 2.5 milyon ton buğday ürettiğini ancak su kaynaklarını korumak için 2016 yılına kadar bu üretimden vazgeçmeyi kararlaştırdığını belirten gazete, Suudi Arabistan’ın dünyanın en büyük buğday ithalatçılarından biri haline geleceğini de yazdı.
Tarihimizde sürekli İngilizlerle işbirliği yapıp zor anlarımızda bizi sırtımızdan hançerleyen bir ulus olan Arapların Türkiye'den toprak satınalmasına göz yummakla, Ermenistan ya da Yunanistan'a topraklarımızı satmak arasında hiç bir fark yoktur. Çıkarçı ulusun adamlarını ülkemde gördüğüm yerde tükürmeyi tercih ediyorum. Otursunlar oldukları yerde, biraz da petrollerini içmeyi denesinler bakalım. Ayrıca Türkiye'de gıda maddesi ithal eden bir ülkeye dönüştü büyüklerimizin sayelerinde. Atalarımızın kanıyla kurtarılan topraklarımızı parayla satmayı kimse aklından geçirmemeli.
yoneticinin keyfi?iste bu ihmal,arap dunyasi ile isbirligini engelledi?dunya helal gida ile besleniyor,.
türkiye nin tarım potansiyelinin farkında olamayan degerli yöneticilerinin dikkatine
nasılsa türkiye bir şekilde satılıyor hükümet bunlara kolaylık sağlar HİÇ BİR SÜRRET VE GEREKÇE İLE ülkenin milli değerlerinden yabancılara pay hakkı verilmez verilemez EN YAKIN ÖRNEK FİLİSTİN zamanında israile toprak satışı yaptılar şimdi yaptıkları hatayı çatışmak savaşmak yolu ile düzeltmeye çalışıyor. yarın TÜRKİYEDE dünyaya ikinci bir filistin örneği olabilir. ülkeni ha bütün satmışsın ha parçr parça ikiside VATANI SATMAK DEĞİLMİ ???? BUNLARIN ELİNDEN BU YETKİLERİN ENKISA ZAMAN İÇİNDE ALINMASINI TALEP EDİYORUM hüseyin.
suudiarabistan bize kendi topraklarında petrol çıkarttırıyormuki biz onlara tarım yaptıralım Türk insanı zekidir yeterki yönetim hıyanet ve delalet içinde olmasın
Gerçek bir Türk Arap a değil toprak günahını bile vermez.Bu baştan aşağıya yanlış ekonmi politikalrı ile birgün tamamen bağımsızlığımızı yitireceğiz ve yine bir kahraman çıkıp milleti toparlayacak,kendi toprağımızı kanımızla geri alacağız. Ülkede hayvancılık ve tarım sürekli gerilerken bir yandan da tarım ürünleri ithalatı serbest bırakılıyor.Bu uygulamaların başka açıklaması bulunamaz.Osmanlı, hanedan menfaatlerini üstün tutarak 100 yıldan fazla Avrupa ya taviz üzerine taviz vermiş sonunda bizim olanı kanımızla zar zor almıştık unutmayalım.Ekonomi de ulusal politika bizi ayakta tutar.
Sahip olduğumuz değerlerin değerlendirilmesi için bir arabın yada bir amerikalının mı göz dikmesi gerekiyor.Niye bu kadar duyarsız davranılıyor anlamıyorum.Arap bizim değerlerimizi kullanmayı biliyor da biz bilmiyormuyuz.Ben vatanımızın kıl kadar çöpüne bile layık görmüyorum bir başkasını.Umarım herşeyimiz elimizden gitmeden birileri durun yeter artık der de bizde arkasında gururla dururuz.Satılan değerlerimize vakit geçmeden sahip çıkarız.
gelecek 20 yılda petrol mü toprak ve su mu değerli olacak zaman gösterecek ama topraklarımızı ve nehirlerimiz yabancıya satmaya hazırlanan akp aklını başına almalı
TOPRAK SATACAĞIMIZA KENDİMİZ YETİŞTİRİP SATALIM.VERSİN PARAYI PEŞİN PEŞİN TEŞVİK ETSİNLER KENDİ TOPRAĞIMZI KENDİMİZ EKELİM.ELİN ARABI BİZDEN DAHA İYİ ÜRÜN YETİŞTİREMEZ.NASIL OLSA AFRABIN İHTİYACI VAR BUNA..