Ve türban ilk kapıyı geçti. Bazı kampuslara 3-4 yıldır alınmayan türbanlı öğrenciler, dün okullarına gittiklerinde bir yumuşamayla karşılaştı.
Kocaeli Üniversitesi başta olmak üzere Çukurova ve Dicle üniversitelerinin kampuslerine güvenlik görevlileri türbanla giriş izni verdi. Ancak öğrenciler fakülte girişlerinde dekanlar ve öğretim görevlileriyle görüştükten sonra derslere başlarını açarak girdi.
Üniversite öğrencilerinin kılık ve kıyafetini düzenleme gerekçesiyle Anayasa’nın 10’uncu ve 42’inci maddesinde yapılan değişikliğin TBMM’de kabul edilmesinden sonra gözler üniversitelere çevrildi. Ancak, başörtüsüne serbestlik tanıyan Anayasa değişikliği kararı üniversiteleri de ikiye böldü. Dün, ikinci döneme kapılarını açan bazı üniversitelerde türban yasağı delindi. Kocaeli Üniversitesi’nde henüz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayı olmamasına rağmen türbanlı öğrenci girişine izin verildi. Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi ve Adana’daki Çukurova Üniversitesi’nde de benzer görüntüler yaşandı. 4 yıldır sıkı uygulamaların hakim olduğu bu üç üniversite türbana vize çıkarırken, Türkiye genelindeki çoğu üniversite ise eskiden olduğu gibi okula türbanlı öğrenci almadı.
“Tavrımız devam ediyor”
Kocaeli Üniversitesi, ikinci yarıyılla birlikte türbana da kapılarını açmış oldu. 4 yıldır türbanlıların alınmadığı 50 binden fazla öğrencisi bulunan Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampusu’na 11 kız öğrenci, türbanlarıyla girdi. Güvenlik görevlilerinin öğrencileri engellememesi dikkat çekerken, rektörlükten ‘müdahale etmemeleri’ konusunda talimat aldıkları öğrenildi. Ancak bazı öğrenciler eskiden olduğu gibi türbanlarını çıkarıp şapka veya peruklarını taktı. Gelinen noktadan üzüntü duyduğunu, türbana karşı olduğunu, türban konusundaki düşüncelerinin değişmediğini ancak yasanın üzerinde olamadıklarını dile getiren Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, “2008 Türkiye’sinin meclisinde böyle bir konunun oylanarak kabul edilmesinden fevkalade üzüntü duyuyorum. Ancak Üniversitemiz, diğer üniversiteler gibi yasanın üzerinde değil. Yasanın Cumhurbaşkanlığı onayı ve resmi gazetede yayımlanması gibi bir sürec var. Bu süreçten sonra YÖK’ün bu konuda üniversitelere göndereceği yönetmeliği uygulayacağız” dedi.
Tartışmayın talimatı
Komsuoğlu, dün okulda yaşanan olayların nedeninin öğrencilerle kapıdaki güvenlik görevlilerini karşı karşıya getirmek istememelerinden kaynaklandığını belirterek “Güvenlik görevlilerine ‘türbanla girmek isteyenlerle tartışmayın’ dedim. Çünkü, öğrencilerimizin bu konudaki muhatabı dekanlarımız ve öğretim görevlilerimizdir. Türbanla okula giren 11 öğrencimiz, öğretim görevlileriyle görüştükten sonra, yine eskisi gibi türbanlarını çıkartıp, bugünkü kanunda belirtilen kılık ve kıyafetler çerçevesinde derslerine girmişlerdir. Türbanla derse girme talebinde bulunan öğrencimiz de olmamıştır” diye konuştu.
Dicle’de serbest bırakıldı
Diyarbakır’da bulunan Dicle Üniversitesi’nde okuyan bazı kız öğrenciler türbanla sınıfların bulunduğu binaya kadar girdi. Türbanlı öğrencilerin hiçbir engele takılmadan kampüsten ve fakültelerden içeri girmeleri dikkat çekti. Dicle Üniversitesi’nde bulunan ve ismini vermek istemeyen bir öğretim görevlisi ise, türbanlı öğrencilerin içerde bulunan türban odasına giderek türbanlarını çıkardıklarını ve bu şekilde derse girdiklerini, bu türban tartışmasından önce de öğrencilerin kampüse türbanla girdiklerini ileri sürdü.
Kurallar geçerli
Konuyla ilgili açıklama yapan Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Zülküf Gülsüm de, türbanla derse girmenin söz konusu olamayacağını belirterek, “Bildiğiniz gibi TBMM’den çıkan bir karar var. Bu karara tabii ki saygı duyuyoruz. Fakat resmi gazetede yayımlanmadan böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Halen yürürlükte olan kurallar geçerli. Öğrencilerin kesinlikle başı örtülü derse girmesinin imkânı yok. Yasa resmi gazetede yayımlandığı gibide şartlar neyse onu uygulayacağız” dedi.
Çukurova’da da girdiler
Daha önce tünbanlı öğrencilerin alınmadığı Çukurova Üniversitesi kampusünde başı kapalı genç kızlar rahatça dolaşmaya başladı. Kampüste dolaşan türbanlı gençler, öğrenci olmadıklarını ve arkadaşlarını görmeye geldiklerini iddia etti. R2 dersliklerindeki 301 nolu sınıfta, kampusta, fakülte binalarının içinde türbanlı öğrencilere rastlanırken Çukurova Üniversitesi’nde görülen derslere türbanlı öğrencilerin girdiği iddia edildi. Rektör Alper Akınoğlu,“Bu konuyla ilgili beyanat vermeyeceğim” diyerek suskunluğunu korudu.
Akdeniz’de kanun geçerli
Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın rektörlüğünü yaptığı Akdeniz Üniversitesinde ise öğrenciler mevcut uygulamaya gören kampusa başlarını açarak girdi. Üniversite Genel Sekreteri Nusret Çelik, “22 bin öğrencinin eğitim gördüğü Akdeniz Üniversitesi’nin Antalya’daki kampusunda başörtülü 100 kadar öğrencinin olduğunu tahmin ediyoruz. Bu öğrencilerimiz, kampuse girerken herhangi bir uyarıya gerek olmadan kendileri başlarını açıp girdiler.” dedi. İnönü, Isparta’da Süleyman Demirel, Trakya ve Erciyes üniversitelerinde de mevcut yasalar uygulanarak öğrencilerin türbanla derslere girmelerine izin verilmedi.
bune bicim universiteymis ya ne kanun ne insanlik dinliyorlar birakin artik artik su turban meselesini ,,,,demekki universitelerin ne basbakana ne de reise cumhura dinliyor unuversite demek galiba bence baska turkiye galiba
bence diger üniversitelerinde izini şimdiden vermeri daha uygun olur cünkü böyle bir yasagın olması türk milletine yapılmış büyük bir ayıp
yasanın meclisten geçmiş olması henüz kanunlaşması manasına gelmez. daha cumhurbaşkanı onaylamadan, resmi gazetede yayınlanmadan türbana izin verenler zaten içten içe girmesi hissiyatını besleyenlerdir. kanunun üstünde olamayız bahanesi de bu sebepten hikayedir. öte yandan muhalefet bu yasayı anayasa mahkemesine götüreceğini alenen söylemiştir. kanunlaşması için anayasa mahkemesinin anayasaya aykırı olmadığını tescillemesi gereklidir. kısacası bu yasanın daha çok yolu vardır. bu rektörlerin bunu bilmemesi ise düşünülemez. dolayısıyla bu hareket rektörlerin yalakalığının, kanun-yasa tanımazlığının tescillenmesidir.