26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bu günleri görmek bize de nasip olacak mı?

İngiltere’de Prens Harry, Pakistan asıllı ordu mensubuna ‘Bizim küçük Paki dostumuz’ demiş ceza almıştı. Güney Asyalı bir dostlarına da ‘isli’ diyen Harry ‘ırklararası eşitlik kursu’na tabi tutulacak. Almanya’da hız nedeniyle trafik cezası alan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ulaştırma Bakanı Wittke istifa ederken, Avusturya’da zimmetle suçlanan Ulusal Meclisi 3. Başkanı’nın dokunulmazlığı kaldırılıyor

1- Prens Harry’ye eşitlik kursu

İngiltere’de, Pakistan asıllı bir silahlı kuvvetler mensubuna ırkçı hakarette bulunduğu için uyarı alan tahtın üçüncü varisi Prens Harry’nin, Kraliyet Silahlı Kuvvetleri’nce zorunlu “ırklar arası eşitlik kursuna” tabi tutulacağı bildirildi.
Bir İngiliz gazetesinin geçen ay ortaya çıkardığı video kasette, Prens Harry’nin, Pakistan asıllı bir arkadaşından “bizim küçük Paki dostumuz” diye söz ettiği görülüyordu. Prens Harry, kötü niyeti olmadığını söyleyerek özür dilese de açılan disiplin soruşturmasının sonucunda uyarı almış ve suçu siciline işlenmişti.

Ofisten ‘normal’ açıklaması

Siyahi İngiliz komedyen Stephen K. Amos da, hafta içinde yaptığı açıklamada, Prens Harry’nin geçen yıl kendisine, “Sesin hiç de bir siyah çocuk gibi değil” dediğini söyledi. Harry, 2005 yılında da bir kıyafet balosuna Nazi subayı üniformasıyla gidince tepki çekmişti. Harry’nin babası Prens Charles’ın da oğullarıyla birlikte, güney Asyalı bir dostlarına “isli” diye seslendikleri ortaya çıkmıştı.

BBC ile Daily Mirror gazetesinde dün yer alan haberlerde, Harry’nin ırkçı sözleri yüzünden “çeşitlilik ve eşitlik” dersi alacağı belirtildi. Prens’in ofisinden de “Prens Harry, ordu içindeki normal disiplin prosedürlerine tabi tutulmuştur” açıklaması yapıldı.

Emekli subay ve savunma analisti Charles Heyman, “çeşitlilik ve eşitlik” kursunda askerlere, dünyanın onların sandığından daha farklı olabileceğinin ve “kendinize nasıl davranılmasını istiyorsanız insanlara öyle davranın” ilkesinin öğretildiğini söyledi.

 

Gönül’ün sözleri tartışma yarattı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, geçen yıl Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği’nde düzenlenen Atatürk’ü anma töreninde, ulus yaratmak için padişahlık ve halifeliği kaldıran Atatürk’ün bir diğer adımının Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi olduğunu belirterek, şunları söylemişti:

“Bugün eğer Ege’de Rumlar devam etseydi ve Türkiye’nin pek çok yerinde Ermeniler devam etseydi, bugün acaba aynı milli devlet olabilir miydi? Bugün dahi Güneydoğu’da verilen mücadelede bu ‘ulus kurmada’ kendilerini mağdur sayanların katkısını, özellikle tehcir sebebiyle mağdur sayanların katkısını reddedemeyiz.”

Açıklamaları tartışma yaratan ve eleştirilere hedef olan Gönül, bunun üzerine, Türkiye’de yaşayan azınlıkların zenginliğimiz olduğunu vurgulayarak şöyle konuşmuştu:

“Azınlıklarımız, bizim hoşgörümüz sebebiyle Türkiye’de yaşamamaktadırlar. Onlar hakları olduğu için Türkiye’de yaşamaktadırlar... Burada milli devlet dediğimiz an, bir ırk devletini kastetmiyoruz. ”

 

 

2- Hız sınırını aşan bakan istifa etti

Aİmanya’da, aşırı hız nedeniyle trafik cezası alan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ulaştırma Bakanı Oliver Wittke, görevinden istifa etti.
Wittke, Kasım 2008’de Meschede kentinde hız limiti saatte 50 kilometre olan yolda 109 kilometre hızla araç kullanırken radara yakalanmıştı. Ehliyetine en az 8 hafta süreyle el konulan Wittke’ye, para cezası da verilmişti.

İstifası kabul edildi

Bu olayın ardından diğer parti temsilcilerinin yanı sıra, üyesi olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Eyalet Başbakanı Jürgen Rüttgers de, Wittke’yi sert bir dille eleştirmişti.

Wittke, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, ceza nedeniyle Ulaştırma Bakanı olarak gerekli olan örnek kişi rolüne sadık kalamayacağını belirterek, Eyalet Başbakanı Rüttgers’e istifasını sunduğunu ve istifasının kabul edildiğini bildirdi. Wittke‘nin, eyalet meclisi üyeliği ve parti içindeki görevlerini ise koruyacağı ifade edildi.

Almanya ’daki Türklerle çok sıkı ilişkileri bulunan Wittke, geçen ay Türkiye ’ye resmi ziyarette bulunmuştu.

kişi öldü ama müdür göreve döndü

Sakarya Pamukova’da 22 Temmuz 2004’te meydana gelen ve 39 kişinin yaşamını yitirdiği hızlandırılmış tren kazasından sorumlu tutulan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, “Bu ülkede hangi araç 80 yerine 130 kilometre hızla gidip devrilince genel müdür suçluymuş. Hangi belediye otobüsü kazan, yapınca belediye başkanı suçluymuş. Tüm yakınlarım ölmüş kadar sıkıntılıyım. İstifa bir şey halletse yüz kere istifa ederim” demişti. 21 Eylül 2004’te Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından olayda ihmali bulunduğu gerekçesiyle görevden alınan Karaman, Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Mahkeme Karaman’ın itirazını, 11 Nisan 2005’te, görevden alma işleminin hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle kabul etti. 8 Temmuz 2005’te TCDD Genel Müdürlüğü’ne giden Karaman, karar gereği yeniden görevine başladı.

 3- Avusturya Başkan’a dokunacak

Avusturya Ulusal Meclisi 3. Başkanı Martin Graff’ın dokunulmazlığı kaldırılıyor. Aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) milletvekili Martin Graff, 2003 ve 2006 yılları arasında CEO’luğunu yaptığı Avusturya Araştırma Merkezi (ARC) adlı şirketin parasını zimmetine geçirme ve görevi ihmal suçlarından yargılanacak.
Viyana Cumhuriyet Savcısı Gerhard Jarosch, aşırı sağcı milletvekilinin peşini bırakmadı ve meclise dilekçe vererek, dokunulmazlığının kaldırılarak yargılanmasını talep etti. Avusturya Ulusal Meclisi, kararını 30 gün içerisinde vermek zorunda. Uzmanlar Graff’ın dokunulmazlığının kaldırılmasına kesin gözüyle bakıyor. “Zimmetine para geçirdiği ve görevini ihmal ettiği” gerekçesiyle yargılanacak olan Graff, “CEO’su olduğum ARC firmasıyla gizlilik protokolü imzalamıştım. Bu iddiaların yayılması dahi yasal değil. Bu partime ve bana yapılan siyasi bir komplodur” dedi.

İki dokunulmazlık kalktı

Aralık 2008’de çalışmalarına başlayan Meclis’te, daha önce de iki milletvekilinin dokunulmazlıkları derhal kaldırıldı. Avusturya Ulusal Meclisi, aşırı sağcı FPÖ milletvekili Susanne Winter ile Avusturya’nın Geleceği İttifakı (BZÖ) milletvekili Peter Westenthaller’in dokunulmazlığını kaldırdı.

FPÖ milletvekili Winter hakkında, geçen yıl Graz Belediye seçimleri sırasında “İslam dinine ve Hz. Muhammed’e ağır hakaret ve suçlamalarda bulunduğu” için Graz federal savcılığı tarafından soruşturma açıldı. Winter, 22 Ocak 2009’da Graz’da hakim karşısına çıktı ve üç ay hapis, 24 bin euro para cezasına çarptırıldı.
BZÖ milletvekili Westenthaler’in dokunulmazlığı, Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında görevli polislere direndiği ve hakaret ettiği gerekçesiyle kaldırıldı. Westenthaler, Viyana şehir mahkemesinde yargılanmaya başlandı.

Vekillerle ilgili fezleke sayısı 300’ü geçti

22 Temmuz genel seçimleri sonucu oluşan 23. dönemde TBMM’ye, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle hazırlanan 298 adet fezleke ulaştığı öğrenildi. TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu üyesi ve CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Milliyet’e, “Bugün itibarıyla fezleke sayısı 300’ü geçti. Bunların 77’si hakkında görüşülmesinin dönem sonuna ertelenmesi kararı alındı. Bir kısım fezleke ise halen karma komisyonda görüşülmeyi bekliyor. Ancak komisyon 7-8 aydır toplanmadığı için, TBMM Başkanlığı’na yazılı olarak başvurarak ivedilikle toplanma talep ettim. Ama henüz yanıt alabilmiş değilim” dedi. 

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2009 Pazar 16:22:00
Güncelleme :14 Şubat 2009 Cumartesi 17:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?