31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Büyükanıt Nükleer terörizm konusunda uyardı

Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi’nce düzenlenen “Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği” sempozyumu dün Bilkent Otel’de başladı

. Büyükanıt, 80 ülkeden, 690 katılımcının dinlediği açılış konuşmasında, “Terör bir olayın gerçek yüzü değil, onu saklayan bir örtüsüdür. Bu örtü kaldırılmadıkça, kimin ne yapmak istediği anlaşılamaz” dedi.
Dünya Bankası verilerine göre, 1.1 milyar insanın mutlak açlık sınırının altında yaşamlarını sürdürdüğünü ifade eden Büyükanıt, “Açlık sınırı da günde 1 dolar ya da daha az kazananlar olarak belirleniyor. Bu durum, terör örgütleri tarafından istismar edilmekte ve terörü bir tür istihdam alanı haline getirmektedir” diye konuştu.

‘Psikolojik harpte üstünler’
Büyükanıt, medya olanaklarının terör örgütleri için oksijen kaynağı olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler, savaş alanına siber ortamı da katmıştır. Bilgi kirliliğinin terörizmle mücadeleyi ilgilendiren yönüne dikkat çekmek istiyorum. Ulus devletler çabalarının büyük bir kısmını ve enerjilerini terör odaklarının uluslararası kamuoyunda zaten çoktan yaratmış oldukları yanlış yönlendirmeyi düzeltme yönünde harcamaktadır.”

‘Pakistan desteklenmeli’
Pakistan’daki gelişmelere değinen Büyükanıt, şöyle devam etti: “Umarım, Pakistan kısa sürede istikrara kavuşur. Bu konuda Pakistan’a her türlü desteğin verilmesi gerekmektedir. Aksi halde, bir şekilde bu yönetim etkisiz hale gelirse Taliban tipi bir yapının Pakistan’ı kontrol etmesi, bir olasılıktır. Bu konu üzerinde niçin duruyorum? Böyle bir oluşum sonrası dünya ilk defa nükleer güce sahip bir terör örgütüyle karşı karşıya kalacaktır. Gelişmiş ülkeler, güçlü ulus devlet yapısını küreselleşmenin önünde bir engel olarak görebilmektedir. Bu tür bir algılama gelişmekte olan ülkelerde ulus devletin yıpratılması, devlet yetkilerinin yerel yönetimlere kaydırılması, mikro milliyetçilik oluşumlarının desteklenmesi şeklinde tezahür edebiliyor. Bu tür oluşumlar bu ülkelerde terörizm için de hazır ortam yaratabiliyor. Bu sebeple, ulus devletler olarak uluslararası düşünmek ve bölgesel hareket etmek zorundayız.”
Terörizm kelimesinin önüne yeryüzündeki belli kültür kodlarının konmaması gerektiğini dile getiren Büyükanıt şunları söyledi:
“Terörizmi şu veya bu şekilde desteklemek, zehirli bir yılanı beslemekle eşdeğerdir. Yılanın besleyeni de sokmayacağı hiçbir zaman garanti değildir. Bir terör eyleminde, akan kandan, bombayı yerleştiren terörist kadar, olaya göz yuman devletlerin de sorumluluğu vardır.


PKK’ya karşı bazen muhataplarımızın mantık sınırlarına sığmayan uygulama ve müsamahaları, güven ortamını zedelemektedir. Bu ülkelere karşı BM harekete geçirilmelidir.”

Ajanslar
Yayın Tarihi : 11 Mart 2008 Salı 08:11:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?