Yeni nüfus sayımına göre, Türkiye'de nüfusun en yoğun ve en düşük olduğu iller hangileri merak ediyor musunuz?
İstanbul'da kilometre kareye 2 bin 400 kişi düşüyor. Nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bu ilde, 12 milyon 573 bin 836 kişi ikamet ediyor.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın ortak basın toplantısına konu, ''Adrese dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'' verilerine göre, Türkiye nüfusunun 35 milyon 376 bin 533'ü erkek, 35 milyon 209 bin 723'ü kadınlardan oluşuyor.
Şehir nüfusu (il ve ilçe) 49 milyon 747 bin 859, köy nüfusu (bucak ve köyler) 20 milyon 838 bin 397 olarak belirlendi. Şehirlerde yaşayan nüfus oranının en yüksek olduğu il yüzde 92,7 ile Ankara, en düşük olduğu il ise yüzde 31,8 ile Ardahan. Ülke nüfusunun yüzde 17,8'inin yaşadığı İstanbul'da, 12 milyon 573 bin 836 kişi ikamet ediyor.
Nüfusun oransal dağılımına bakıldığında, İstanbul'u yüzde 6,3 ile Ankara, yüzde 5,3 ile İzmir, yüzde 3,5 ile Bursa ve yüzde 2,8 ile Adana izliyor.
Nüfusu en az olan 5 il ise sırasıyla Bayburt, Tunceli, Ardahan, Kilis ve Gümüşhane. En az nüfusun bulunduğu Bayburt'ta ikamet eden kişi sayısı 76 bin 609. Ülke başkentinde 4 milyon 466 bin 756 kişi ikamet ediyor.
NÜFUSUN YARISININ YAŞI, 28,3'TEN KÜÇÜK
Bu arada Türkiye nüfusunun yarısını 28,3 yaşından küçükler oluşturuyor. Nüfus yaşı; ortanca yaş erkeklerde 27,7 , kadınlarda 28,8 olarak belirlendi.
Şehirlerde ikamet eden ortanca yaşı da 28,4, köylerde 27,9. 15-64 yaş grubunda bulunan çalışma çağındaki nüfus, toplam nüfusun yüzde 66,5'ini meydana getiriyor. Ülke nüfusunun yüzde 26,4'ü 0-14 yaş grubunda, yüzde 7,1'i ise 65 ve üzeri yaş grubunda bulunuyor.
KİLOMETRE KAREYE 92 KİŞİ DÜŞÜYOR
Nüfus yoğunluğu olarak ifade edilen kilometre kareye düşen kişi sayısı, Türkiye genelinde 92. Bu rakam illere göre, 11 ile 2 bin 420 arasında değişiyor.
Nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu il, İstanbul olarak belirlendi.
İstanbul'da 1 kilometre kareye düşen kişi sayısı 2 bin 420. Bunu sırasıyla 398 kişiyle Kocaeli, 311 kişiyle İzmir, 238 kişiyle Hatay, 234 kişiyle Bursa izledi.
Nüfus yoğunluğunun en az olduğu il ise kilometre karede 11 kişi ile Tunceli.
Yüzölçümü büyüklüğüne göre ilk sırada yer alan Konya'daki nüfus yoğunluğu 50,yüzölçümü en küçük olan Yalova'daki nüfus yoğunluğu ise 215 kişi olarak tespit
edildi.
YABANCILARIN DA TERCİHİ İSTANBUL
Ayrıca Türkiye'de yabancı uyruklu kişi oranı, nüfusun binde 14'ünü meydana
getiriyor.
Yabancı uyrukluların yoğun olarak yer aldığı ilk 5 il ise İstanbul (42 bin 228), Bursa (11 bin 495), Ankara (7 bin 166), İzmir (6 bin 707) ve Antalya (6 bin 343) olarak belirlendi.
tamam hocam orada yazıyor
ben 11 yasındabir cocugum bence adrese dayalı nufüs sayımı cokta güvenilebilir degil ama yine de sayımlar ii olmus diger sekli daha sağlıklı .iidi ülkenin nufüs dagılısa ii yapılmıs diyebilirim
türkiyede yaşayan yabancı nüfüsün 100 de kacının tabiiyeti belli mi ve ülkelerindeki ekonomik durumları hakkında bilgi varmı
adrese dayalı nüfus sisteminin uzaktan yakından doğru olduğuna inanmıyorum.örn:8 yıl önce 853 bin olan malatya 8 yılda 100 binin üstünde göç aldı ama nasıl oluyorsa 950 bin olması gereken şehir 750 bine düşmüş bir iş yapılacaksa adam akıllı yapılsın yanlış sayım yüzünden millet vekilimizde azalma olacak.
bence adrese dayalı nüfüs sayımı gsyet güzel olmuş değerli arkadaşlarımızın yapıtığıda çok ıyı olmuş nufus dağilimini yapmışlar
ben şahsen bu sayımların adam akıllı yapıldığına inanmıyorum örneğin giresunun nüfüsü ileri gideceğine bir hayli geri gitmiş mesela ben sayılmayan okadar çook kişi biliyorumki sırf onları saysanız rahatlıkla trabzonu geçerdi .birde bunun başka yüzüde var aslında belkide daha az sayılması iyi olmuştur nüfüsumuz fazla olduğundada gereken hizmet alamıyorduk şimdide alamayacağız tek faydası bizim millet vekillerim,ze oluyordu onlarda bir iş yaptıklarından değilya gidip sıcacık mecliste ense yapıyorlar idi şimdi ise daha az gidecekler yine değişen bir şey olmayacak aynı tas aynı hamam bizim kaderimiz bu kardeşim bu memleket böyle gelmiş böyle gider daha fazla denecek söz yoktur fazlası baş ağrıtır . tek dileği inşallah şu memleketiize içinde vatan sevgisi ve allah korkusu olan biri gelirde şu giresusunumuz ihya olur .saygılarıla herkese selamlar allaha emanet ;
van da bin458 insan yasıyor
ben 16 yaşında bir gencim bence adrese dayalı nüfus sayımı çokda günenilebilir değil ama yine de sayımlar ii olmuş diğer şekli daha sağlıklıidi ülkenin nüfus dağılışı ii yapılmış diyebilirim
sayin okurlar degerli Ardahanli hemserilerim tabiki Ardahanin nufusu az olur yillardir zamaninda yorenin Parisi bir turlu yatirim yapilamadi azcik cebine para giren vatandasta birakti o guzelim Ata dede yurdunu Bursayi Istanbulu kalkindirdilar sagolsunlar buyuklerimizde bu konuda demedilerki bunun sonu ne olacak yorgani yastigi alan kaciyor hani bir iki fabrikamiz bir is sahamiz olsaydi o guzelim memleket birakilirmi per perisan durumda yinede tum halkimizi senede birde olsa vatanimiza gitmelerini tavsiye ederim unutulmasin o guzelim topraklar Tum Ardahanli hemserilerime selamlar sevgiler saglik vede esenlikler dilerim Abdullah Gundogdu
Ben ce guzel acıklanmıs gayet iyi incelenmıs fakat ben bu sayımın dogru oldugu kanısın da endışelıyım bazı insanların nufuskagıdı bıle olmadıgı b ulkede sızce bu sayım nekadar dogrumudur.sayım yapılırken bunlar goz onune alındımı acaba merak edıyorum.
KÜTAHYANIN NUFUSU 70BIN AZALMIS 6 MILLETVEKILINDEN 5 E DUSMUS KÜTAHYADA HIZMET OLMADIGI SURECE BELEDIYE HALKIN SORUNLARINI CÖZMEDIGI SURECE GÜNDEN GÜNE KÜTAHYANIN NUFUSU AZALIR VE MUHTARLIKLA YÖNETILEN ESKISEHIRIN BIR MAHALLESI OLUR