Firarlar, isyanlar, ölümler ve çatışmalarla sürekli gündemde olan Bayrampaşa Cezaevi resmen kapanıyor. 120 bin metrekarelik alanda kurulan cezaevinin yerine ne yapılacağı belli değil.
Türkiye'nin en büyük cezaevleri arasında yer alan, firarlar, cezaevi isyanları ve ünlü mahkumlarıyla ismi uzun süreler gündemde olan Bayrampaşa Cezaevi kuruluşundan 40 yıl sonra yarın resmen kapatılıyor.
Adalet Bakanlığı'nın, 'çağdaş standartlara uymayan kötü bir imaja sahip olan eski cezaevlerini kapatarak, tutuklu ve hükümlülerin yeni inşa edilen modern cezaevlerine taşınmasını' amaçlayan çalışmaları kapsamında, yaklaşık 40 yıldır tutuklu ve hükümlülere ev sahipliği yapan Bayrampaşa Cezaevi’nin kapatılması kararlaştırıldı. Karar doğrultusunda bir süre önce, cezaevindeki 5 bin 500 tutuklu ve hükümlünün başka cezaevlerine nakledilmesine başlandı. Cinsiyet, yaş ve suç tipine göre sınıflandırılan tutuklu ve hükümlülerin tamamı, yaklaşık 10 gün önce ayrı ayrı gruplar halinde başka cezaevlerine nakledildi.
Mahkumlar çeşitli cezaevlerine nakledildi
Bu kişilerden uyuşturucu, hırsızlık, adam öldürme, gasp gibi suçlardan hükümlü ve tutuklu olan yaklaşık 3 bin 500'ünün Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne, 600 çocuk tutuklu ve hükümlünün yeni yapılan Maltepe Çocuk Cezaevi'ne, 400 civarındaki yabancı tutuklu ve hükümlünün de yabancılara ayrılan Maltepe 3 No'lu L Tipi Cezaevi’ne, bir bölümünün de Metris Cezaevi’ne nakledildiği belirtildi. Bayrampaşa Cezaevi yarın Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in de katılımıyla düzenlenecek törenle kapatılacak. 120 bin metrekarelik alanı kaplayan cezaevinin yerine ne yapılacağı konusu henüz netleşmedi. Üniversite ya da kültür merkezi kurulması yönünde projeler bulunuyor.
Uzak diye inşa edilmişti
1968 yılından bu yana tutuklu ve mahkumların kaldığı cezaevi zamanla Bayrampaşa ilçesine o dönemde uzak olan bir bölgeye inşaa edildi. Zamanla ilçenin sınırlarının genişlemesi sonucu Bayrampaşa Cezaevi ilçenin 'ortasında' kaldı. Cezaevi isyanları, çatışmaları ve firarlarıyla gündemden hiç düşmedi. Sonuçta da Bayrampaşa ilçesi de adını çatışma, firar ve isyanları ile duyurmuş bu cezaevi ile anılmaya başladı.
Ünlü konukları ve olayları
Cezaevinin ünlü konukları da oldu. Gazeteci Nazlı Ilıcak, yeraltı dünyasının ünlü ismleri Dündar Kılıç, Hüseyin Heybetli, Kemal-Cengiz Sönmez Kardeşler, Murat Sincar, Sedat Şahin, Mehmet Göymen, İbrahim Cici, Hüseyin Karatay ve Sedat Peker bu isimler arasında yer alıyor.
Bayrampaşa tarihinde akıllarda kalan bazı olaylar ise şöyle:
l9 Mayıs 1994 : Tecavüz suçundan tutuklu bulunan beş kişi boğularak ve şişlenerek topluca öldürüldü.
18 Temmuz 1994 : Sol örgüt üyesi yedi tutuklu, infaz koruma memuru elbisesi giyerek firar etti.
20 Eylül 1999 : Alaaddin Çakıcı’nın yeğeni Kenan Ali Gürsel ile Hakan Çillioğlu’nun adamları arasındaki çatışmada sekiz kişi öldürüldü.
19 Aralık 1999 : Ölüm orucu yapan tutuklu ve hükümlülere yönelik “Hayata Dönüş Operasyonu" yapıldı. Operasyon sonucunda ise 12 kişi yaşamını yitirdi.