20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Hükümet kesenin ağzını açıyor

Hükümet, yerel seçim arifesinde belediyelerin gelirlerini artırmak için kesenin ağzını açıyor

Meclis’e sunulan yasa tasarısına göre, petrol ürünlerinden alınan ÖTV’nin tamamı, motorlu taşıtlar vergisinin yüzde 28’i alkollü ve gazlı içeceklerin ÖTV’sinin yüzde 60’ı, özel iletişim ile şans oyunlarının tüm vergisi belediyelere aktarılacak

HÜkÜmet, yerel seçim arifesinde belediyelerin gelirlerini artırmak için kesenin ağzını açıyor. ÖTV, özel iletişim ve şans oyunları vergi gelirleri belediyelere kaynak olarak aktarılacak. Daha önce bu amaçla TBMM’ye sunduğu yasa tasarısının doğrudan vatandaşın cebini etkileyecek düzenlemelerinden vazgeçtiğini açıklayan ve tasarıyı bu amaçla Meclis Plan Bütçe alt komisyonuna sevk eden AKP, sürpriz bir kararla düzenlemeyi “teklif” olarak Meclis’in gündemine getirdi. Grup Başkanvekili Nihat Ergün imzası ile önceki akşam TBMM’ye sunulan teklifle, Genel Bütçe Vergi Gelirleri’nden belediyelere aktarılacak kaynak havuzunun kapsamı, vazgeçilen tasarıya oranla büyük ölçüde genişletildi. Petrol ürünlerinden alınan ÖTV’nin tamamı, motorlu taşıtlardan alınan ÖTV’nin yüzde 28’i, alkollu ve gazlı içeceklerden alınan ÖTV’nin yüzde 60’ı, belediyelere aktarılacak kaynak havuzuna dahil edildi. Hükümetin 2008 yılı bütçesi vergi gelirleri hedeflerine göre 33.2 milyar YTL’lik bir kaynak belediyelere “pay” olarak aktarılabilecek. Hükümet tasarısında ise bu havuza sadece petrol ürünlerinden alınan ÖTV’nin yüzde 50’sinin aktarılması öngörülüyordu.

Başta büyük şehirlerde oturanlar olmak üzere belediye sınırları içinde yaşayan vatandaşlara “vergi, katılım payı ve geçici kullanım harcı” gibi adlarla yeni ek mali yük getiren Belediye Gelirleri Yasa tasarısının, kamuoyunda “deli dumrul” düzenlemesi olarak nitelendirilip, büyük tepki çekmesi üzerine hükümet, geri adım atmıştı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, belediye gelirlerinin genel bütçe vergi gelirlerinden belediyelere aktarılacak payın yükseltilmesi yoluyla artırılacağını açıklamıştı. Atalay, bu artışın kaynağını da petrol ürünleri üzerinden alınan ÖTV gelirlerinin yüzde 50’sinin belediyelere aktarılacak kaynak havuzuna dahi edilmesiyle sağlanacağını söylemişti. Ancak tasarının alt komisyona sevkinin üzerinden daha 1 hafta geçmeden, AKP’den sürpriz bir manevra geldi.

Teklifin Meclis Başkanlığı’na sunumunda ilginç bir hata da yapıldı. Milletvekillerinin imzasını taşıyan teklifin üzerine, son dakika manevrasına ne kadar acele karar verildiğini ispatlar şekilde, “Kanun tasarı taslağı” yazıldığı görüldü.

...
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 08:42:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?