20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Irak sınırında kara harekâtı provası

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın kara harekâtı seçeneğinin masada olduğunu açıklamasının ardından Kuzey Irak sınırına bugüne kadar görülmemiş bir yığınak yapıldı.

Şırnak'ın Ortaköy, Andaç, Dağdibi kırsalı ile Hakkari'nin Çağlayan, Dilekli ve Dağlıca kırsalına on binden fazla asker konuşlandırıldı. Sınırın sıfır noktasında özel eğitimli timler operasyon düzenliyor. Uludere'den başlayan ve Kuzey Irak'ın Kanimasi bölgesini kapsayan Kato Dağı eteklerine dün sabah yaklaşık 2 bin asker kaydırıldı. Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Cabbar Yaver de, TSK'nın Hakurk bölgesinde operasyon yaptığını duyurdu.

Rubarok ve Basiyan mevkilerindeki terör örgütü PKK kamplarının F-16 savaş uçakları ve Türk topçuları tarafından bombalandığı belirtiliyor. Türk askerleriyle peşmergeler arasında çatışma yaşandığı iddiası ise yalanlandı. Bölgesel yönetim yetkilisi Fuad Hüseyin, Amedi bölgesindeki Türk tankları, Irak topraklarına girmek için mevziden çıkınca peşmerge kuvvetlerinin tankların önünde durarak geçişi engellediğini söyledi. Hüseyin, herhangi bir çatışmanın söz konusu olmadığını vurguladı. Amedi bölgesi, Türkiye sınırının 17 kilometre uzağında bulunuyor. 

Irak'a kara operasyonu şart

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner, 'terör örgütü PKK'ya karşı Irak'ın kuzeyine bir kara operasyonunun olmamasının düşünülemeyeceğini' savundu.

Laçiner, Sincar Dağı'nın yeni bir Kandil haline gelmeye başladığını belirterek, "PKK teröristlerinin bir kısmı buraya kaydırıldı. Ama şu anda faal değiller, uyur vaziyetteler." diye konuştu. ABD'yle işbirliğinin kara operasyonlarında da devam edeceğini düşündüğünü belirten Laçiner, "Türk toplumundaki algının aksine, ABD'nin kara operasyonlarına karşı olmadığını; ancak topyekun, kontrolsüz ve kendisiyle işbirliği yapılmayan bir operasyon istemediğini" kaydetti. "Şu anda da kara operasyonuna karşı olmak bir yana, ABD'yle detaylar konuşuluyor." diyen Laçiner, gerek Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile ABD Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral James E. Cartwright'ın görüşmelerinde, gerekse alt düzeylerde konunun ele alındığını iddia etti.

PKK'ya karşı muhtemel kara operasyonunda zamanlamanın önemli olduğunu belirten Laçiner, yaprakların açılmasıyla teröristlerin çok kolay kamufle olabildiğine dikkati çekerek, operasyonun bundan önce yapılması gerektiğini söyledi. Sedat Laçiner, PKK'ya karşı 'baskın' operasyonlarına ihtiyaç olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Türkiye, hava operasyonlarının ruhunu kara operasyonlarına taşımaya çalışacak. Belli yerlerde baskın gibi yapmaya çalışacak, belli yerlerde de koridorları, belli geçiş noktalarını tutmaya çalışacak. Dengeleri muhafaza edebilirsek, operasyonların yaza kadar, hatta yazdan sonra da devam etmesinde sıkıntı yok." 

Sınır ötesi operasyona 'Güneş' adı verilecek

Irak'ın kuzeyine yapılacak kara harekâtına, 8 Ekim 2007'de Gabar'da 13 arkadaşıyla birlikte şehit olan Piyade Onbaşı Kasım Aksoy'un 3 yaşındaki kızı Güneş'in adı verilecek.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın önceki gün yaptığı "Kara harekâtı olabilir" açıklamasının ardından, operasyonun adının 'Güneş' şeklinde açıklanması aileyi duygulandırdı. PKK'ya yönelik düzenlenecek operasyona 'Güneş' adının verilecek olması en çok şehit Aksoy'un eşi Fatma Yağmurlu'yu sevindirdi. Yağmurlu, duygularını "Kocamın ve diğer şehitlerin kanı yerde kalmasın." şeklinde dile getirdi.

Babasının cenaze töreninde yalın ayaklı ve yırtık çoraplarıyla yürekleri dağlayan Güneş'in adının operasyona verilecek olması, şehidin ailesinin acısını biraz da olsa hafifletti. Gözyaşları dinmeyen Fatma Yağmurlu, kızları Güneş ve Zeliha ile birlikte eşinin mezarı başına giderek dua etti. Şehit Kasım Aksoy'un ağabeyi Ömer Aksoy, operasyon yeğeninin adının verilmesinin kendilerini gururlandırdığını vurgulayarak "Allah devletimizden razı olsun. Bizleri de bu şekilde onore etmişler. Kardeşim şehit olduktan sonra devletin şefkatli elleri sürekli üzerimizde oldu. Yetkililer sürekli arayıp bizlere sahip çıktı. Bu operasyona Güneş adının verilmesi bizi son derece memnun etmiştir." dedi.

AA/Zaman
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2008 Cuma 04:51:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erkan öztürk IP: 85.105.108.xxx Tarih : 22.02.2008 11:05:49

bizim askerimiz provasız hiç bir şey yapmaz provalar bu kadar şavşatalı geçiyosa varın siz düşünün gerçeği nasıl olacak görev verildiğinde başımızla beraber görev yerine gideceğimizden kimsenin şüphesi olmasın ÜLKÜCÜ GENÇLİK SAMSUN