31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İstikbal dünyada ilki başardı

İstikbal dünyada ilk defa bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgayı önleyen kumaş üretti. ‘Biocare’ adı verilen kumaşla üretilen ürünler yakında piyasada


İSTİKBAL’İN Ar-Ge ekibi, günlük hayatta kullanılan elektronik cihazlardan yayılan non-iyonize radyasyonu yüzde 98.5 engelleyen kumaş geliştirdi. ‘Biocare’ adı verilen kumaşın tanıtım toplantısında konuşan Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Memduh Boydak, Biocare’in, yalnızca mobilya sektörü için değil, bir çok sektörde kullanılabilecek önemli bir buluş olarak değerlendirildiğini ifade etti. Boydak, ‘Günlük hayatta maruz kaldığımız elektromanyetik dalgaları ekranlama özelliğe sahip Biocare kumaşın bir çok farklı projeye de temel teşkil edeceğine inanıyoruz’ dedi.

15 MİLYON YTL AYRILDI

BOYDAK Holding’in Ar-Ge çalışmalarına 2008’de 15 milyon YTL kaynak ayırdığını vurgulayan Boydak ‘Başta toplum sağlığına hizmet etmesini arzu ettiğimiz bu katma değerli ürünü ülkemize kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz’ diye konuştu. İstikbal A.Ş Teknik Genel Müdür Yardımcısı Mesut Yiğit de, Biocare’nin kullanılan elektronik cihazlardan yayılan non-iyonize radyasyonu yüzde 98.5 engellediğini, bu oranın bugüne kadar dünya çapında elde edilen ‘en başarılı’ sonuç olduğunu söyledi.

Kumaşın üretiminde herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığına dikkat çeken Yiğit, doğa dostu bir ürün olan Biocare’in hiç bir yan etkisi bulunmadığını da söyledi. Biocare adı verilen kumaş, nano teknolojik iplikler kullanılarak, özel bir örgü sistemi ve geometriyle Kayseri’de üretildi. 1 Mayıs’tan itibaren piyasada olacak ürünlerin yapıldığı kumaş, kapladığı alanın içine elektromanyetik dalgaların girmesini neredeyse tamamıyla engelliyor. Biocare’nin TÜBİTAK UEKAE, TÜBİTAK BUTAL, Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği, Fatih Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı, İngiliz Satra Technology Center, Hohenstein, ITS, SGS, ESİM gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından da test edildiği bildirildi.

100 kişi 1 yıl boyunca çalıştı

BIOCARE kumaşın geliştirilmesinde İstikbal Ar-Ge ekibinin yanı sıra, akademisyen danışmanlarla birlikte yaklaşık 100 kişilik bir ekip 1 yıl boyunca görev aldı. Çalışmalar sırasında 130 numune kumaş üretildi ve çalışmalar için yaklaşık 1 milyon YTL kaynak aktarıldı. Patent başvurusu yapılan Biocare kumaşın öncelikle uyku sağlığı nedeniyle İstikbal markalı yatak, yorgan, yastık ürünlerinde kullanılması planlanıyor. Üretiminin yüzde 8’ini ihrac eden Boydak Biocare’i Avrupa ve Amerika pazarında satışa sunacak.


Tekstil, sağlık, otomotiv ve savunmada kullanılabiliyor


Tekstil, sağlık, savunma, bilişim, otomotiv, enerji, inşaat alanlarında.

Yatak ve ev tekstil ürünlerinde.

Tıbbi görüntüleme cihazlarının olumsuz etkilerinden kornunma amaçlı.

Koruyucu kıyafetler.

Savunma sanayinde eletktronik harpten korunma.

Haberleşme sistemlerinin elektronik etkilerinin azaltılmasında.

Bilişim sistemlerinin negatif etkilerinin azaltılmasında.

Star
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 07:47:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet ali IP: 88.239.152.xxx Tarih : 13.04.2008 06:54:00

hakılısınız ama yataktan çıkınca gine manyetik alan icindesin önemli olan insan vucudunda her zan-man ve her yarde radyasyonu atan bir kumas hedef çalışmaya devam kolay gelsın başarılar türkiye için