ÖSS'de aldığınız puanla iyi bir bölümde eğitim görmek sizin elinizde. Tercihlerinizi belirlerken hem bölüm hem de üniversite önemli. Ayrıca ilgi ve yetenekleriniz kadar seçtiğiniz bölümün iş imkanını da araştırın.
Bütün bir yıl yaptığı çalışmaların karşılığını tercihler döneminde alacak olan adaylar, böylece hazırlanacakları mesleğe bağlı olarak da yaşam biçimini seçmiş olacak. Bu aşamada sık karşılaşılan bir sorun; üniversite adaylarının bir kısmının amaç belirlememiş olmaları, bir kısmının da meslekler hakkındaki bilgilerinin yüzeysel olması. En önemlisi ise tercihler yapılırken bireysel özelliklerin, ilgilerin, yeteneklerin göz önüne alınmaması. Adayların bir kısmı tercih yaparken yakın çevrelerindeki örneklere bakarak ve onların telkinleri ile karar veriyor. Yanlış tercih yapanlar sonrasında hayal kırıklığı ve zaman kaybına uğruyor. Son yıllarda tercihlerde gözlenen bir başka önemli etken de bazı öğrencilerin meslek seçiminden çok mezun olacakları üniversitenin seçimi üzerinde durmaları. Bu seçim adayların çok istedikleri meslekleri bile göz ardı etmelerine dolayısıyla kendilerine uygun olup olmadığına dikkat etmeksizin yanlış meslekler seçmelerine neden oluyor. Adayların tercihlerini belirlerken bu durumları dikkate almaları doğru karar vermenizi kolaylaştırır.
İŞ İMKANINI İYİ ARAŞTIRMALI
Öncelikle yükseköğretim programları ve meslekler hakkında çeşitli kaynaklardan (Rehberlik kitapları, meslek adamları, ÖSYM yayınları gibi) bilgi edinmeli, kendi ilgi ve yeteneklerinin farkına varmalı. Ayrıca her üniversitenin internette mutlaka sitesi vardır. Bu sitelere girip incelebilirsiniz. Üniversite tercihiniz özellikle iş yaşamınızdaki ilk yıllarda size fazlasıyla gerekli olacak. Hangi üniversiteden mezun olduğunuz işveren tarafından önemle değerlendirilecek. Sonraki yıllarda o ana kadar ki iş performansınız ve başarılarınız da buna eklenerek devam edecek. Tüm bunları dikkate alarak meslek ve üniversite seçimi yapmalısınız.
Tercih öncesi dikkat
ÖSS sonuçları açıklandı. Adaylar şimdi aldıkları puanla iyi bir bölümde okumak için hazırlıklara başladı. Peki üniversite ve bölüm seçerken nelere dikkat etmek lazım? Hangi meslek size göre? Aldığınız puanla nereye girebilirsiniz? Geleceğin gözde meslekleri neler? İşte tercihte bulunacak adaylar kafalarındaki buna benzer soruların cevabını bu yazı dizisinde okuyacak. Tercihlerinizi nasıl yapmanız gerektiği, meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken konular, hangi mesleklerin seçilebileceği konusunda önemli uyarılar yer alacak. Öte yandan sadece meslek değil, hangi üniversitede okuyacağınız da en az meslek seçiminiz kadar önemli bir yer tuttuğundan, üniversite seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerle bu konuda 150 bine yakın öğrenci üzerinde yapılmış “Öğrenci eğilimleri anketi'nden de çarpıcı kesitleri dikkatinize sunuyoruz.
Puanından çok başarı dilimin önemli
Tercih listesini düzenlerken kendi gerçeklerine uygun doğru tercih yapmak isteyen adayların 2008 Tercihler Kılavuzu'nu çok iyi incelemeleri gereki-yor. 2008-2009 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak Merkezi yerleştirme işlemine girecek adaylar 2008 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ve bu kılavuz ile birlikte verilen tercih formundan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacak. Adaylar, ÖSYS Başvuru Merkezlerinden bu kılavuzu 3,00 YTL ücret karşılığında temin edebilecek. Ayrıca kılavuz ÖSYM'nin http://www.o sym.gov.tr adresinde görülebilir. Kılavuz adayların tercihleri nasıl yapacaklarına ilişkin kuralları kapsıyor. Puan hesaplamalarında kullanılan veriler, puan
türlerindeki değişikliğe (Örneğin: Reklamcılık bölümü EA-2 den SÖZ-2 ye alındı.), testlerin ortalama ve standart sapmalarına göre değişebilir. Bu nedenle bu yılın puanlarıyla geçen yılın puanları birebir örtüşmez. Onun için puanı veri olarak kullanmak yanlış sonuç verebilir. Her ne kadar genel eğilimlerde çok büyük sapmalar olmasa da kontenjanların artması, son sınıf düzeyindeki öğrenci sayısının azalması, baraj puanların düşürülmesi orta alt sıralarda başarı sıralarında da değişikliğe neden olacak. Fakat yerleştirme, genel olarak belirli puanlara göre sıralamaya ve seçmeye dayanan bir mantığa sahip olduğu için adayların göstereceği yığılmalar üst sıralarda çok büyük değişikliğe neden olmayabilir. Bu nedenlerle başarı sıraları daha sağlıklı sonuçlar verebilir. Başarı sırasını esas alarak liste düzenlemelerinin doğru olacağını düşünüyoruz.
OKUL BİRİNCİSİ ŞANSLI
Okullarını birincilikle bitiren adaylar, bölümlerin genel kontenjanına ek olarak okul birincileri için ayrılacak kontenjanlardan yararlanacak. Adaylar sadece mezun oldukları yıl bu kontenjanlardan yararlanır. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar çok sınırlı. Bu nedenle tercihlerinin tümünü başka adaylar tarafından da çok istenen programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek, başarı sırasının iyi olmaması durumunda hiçbir programa kayıt hakkı kazanamayabilir.
EN AZ 145 PUAN ŞART
Bu yıl ÖSS sonucunda tercihte bulunmak için en az 145 puan almak gerekiyor. ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DİL alanlarından en az 145 alanlar açıköğretim, lisans ve önlisans programlarını tercih edebilecekler. Yine özel yetenek gerektiren sınavlara başvurmak için en az 145 puan almak gerekiyor ancak bazı bölümler 165 puan barajının aşılmasını öngörebiliyor. Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen lisans programlarını tercih edebilmek için de en az 165 puan barajını aşmış olmak gerekiyor. Diğer lisans programlarını tercih edebilmek için (yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar hariç) ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2, ÖSS-EA-2, ÖSS-DİL en az 165 puan gerekiyor. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında mezun olan adaylara ek puan verilen lisans programlarını tercih edebilmek için programın ilgili puan türünden ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1 ve DİL'den en az 160 puan almak gerekli.
Diğer lisans programlarını tercih edebilmek için (mesleki ve teknik ortaöğretim kurumundan mezun olan adaylara ek puan verilen lisans programları hariç) programın ilgili puan türünden ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2, ÖSS-EA 2 ve DİL'den en az 160 puan almak gerekiyor
Kendi alanında doğru sıralama
Adayların her puan türüne göre hesaplanan puanları, başarı sıraları sınav sonuç belgelerinde yazıyor. Sonuç belgesinde, bir adayın yerleştirmede kullanılmayacak olan Y- ÖSS puanları ve başarı sıraları yer almayacak. Adaylar kendi alanlarındaki lisans programlarına 0,8'ik puanları ile alan dışı bölümlere 0,3'lük puanları ile girecek. Ayrıca 2 yıllık bölümlere 0,3'lük puanları ile ve başarı sıraları ile yerleşecek.
Fakat tercih kılavuzunda, bölümlerin geçen yılki en son yerleşen öğrencisinin başarı sırası ve puanları yer alacak. Bu kılavuz incelenirken ilgili bölümün verilerinin, 2007'de en son yerleşen öğrencinin verileri olduğu unutulmamalı. Bu yılda birebir, aynı başarı sırasından alacağı anlamına gelmez. Seçilen bölümün kontenjanının artmış olması, taban puanını değiştirebilir. Bu nedenlerle tercihlerden sonra 'keşke x bölümünü yazsaydım, puanım yetecekmiş' demeyeceğiniz şekilde, çok istediğiniz ama başarı sırası sizden daha yukarıda görünen bölümlere de tercih lis-tenizde yer vermelisiniz. Ayrıca kendinize garanti altına alacağınız, kendi başarı sıranızın gerisinden de tercihlerde bulunmalısınız.
2008 tercih kılavuzunda tablo 3-A'da yer alan 2 yıllık meslek yüksek okullarına ait verilerde ise bazılarında ÖSS puanı, bazılarında meslek lisesi ilgili alan mezunu öğrenci verileri bulunuyor. Bilindiği gibi tablo 3-A'da yer alan 2 yıllık bölümlere öncelikli meslek lisesi ilgili alan mezunu öğrenciler yerleşecek. Meslek lisesi ilgili alan mezunu öğrencilerinden kontenjan dolmadığı takdirde farklı alandan öğrenciler, ÖSS puanlarıyla yerleştirilecek. 2008 ÖSYS tercih kılavuzunda en küçük puan sütununda 50 ile 100 arasında rakamlar var ise ilgili o bölüme geçen yıl en son meslek liseli ilgili alan öğrencileri kontenjanı doldurmuş anlamına gelir. O puan, meslek liseli o öğrencinin OBP'sini ifade eder. 2008 ÖSYS tercih kılavuzunda en küçük puan sütununda 145'in üzerinde bir puan var ise de meslek lisesi ilgili alan mezunu öğrencileri kontenjanı dolduramamış ÖSS puanı ile yerleştirme yapılmış demek ve yerleşen en düşük puanlı öğrencinin puanını ifade eder. Fakat yine de bu kılavuzda ki verilerin 2007 verileri olduğu, 2008'de bu verileri, bu yıl tercih yapacak öğrencilerin belirleyeceği unutulmamalı.
İyi düşün sonra üzülürsün
Tercih listenizde bölümleri, istek sıranızı bozmadan, yerleşmeniz zor olan bölümden kolay olana göre sıralamanız yararlı olacak.
İlk birkaç tercihinize 'puanım yeterli olmaz, başarı sıram çok gerilerde' düşüncesine kapılmadan sadece istediğiniz bölümleri düşünerek yapabilirsiniz.
Kazansanız bile kayıt olmayı düşünmediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermeyiniz. Çünkü tercih yaptığınız içintekrar sınava girmeniz durumunda yerleşme şansınız azalacak. Ayrıca sınavsız geçişle bir yere yerleştirilen adayların AOBP katsayılarında düşme olmayacak.
Tercih kılavuzunda yeni açılan dolayısıyla 2007 ÖSYS'ye göre en küçük puanı ve başarı sırası bulunmayan bir bölümü tercihlerinizde yer verirken; o üniversite ve bölümün eş değeri olan yakınlardaki üniversite ve bölümün 2007 ÖSYS verilerini ve en önemlisi istek sıranızı göz önüne almanız gerekli.
'Mutlaka bir yükseköğretim programına yerleşmeliyim' diyorsanız kendi başarı sıranızın çok daha gerisinde başarı sırasına sahip olan yüksek öğretim programlarına da tercih listenizde yer verip kendinizi garantiye almalısınız.
Tercihlerinizi istek sıranıza göre oluşturduktan sonra tercih ettiğiniz yükseköğretim programlarının
“7” basamaklı kodlarını 2008-ÖSYS kılavuzundan dikkatli bir şekilde hatasız olarak önce tercih listenize yazın. Kodları kontrol ettikten sonra tercih formuna yazıp kodlayın.
Sevgili Barış arkadaşım.Sende diğer mağdurlar gibisin yani.Zaten öğrencilerin büyük bir kısmı mesleklerinden mutlu değil.Şimdi Psikoloji ve Kamu Yönetimi bölümleri EA=2 puanından öğrenci almaktadır.Oyunculuk ise SÖZ=2 den başlar.Dolayısıyla bu bölümler alandışı meslekler olduğundan büyük puan kaybına uğrarsın.Ama oyunculuk için kolaylık var.Özel Yetenek Sınavı(ÖYS)yardımıyla oyunculuk bölümüne geçiş yapabilirsin.Fakat bunun içinde verilen barajı aşmak zorundasın.160.000 ve 180.000 puanlarını sınavdaki herhangi bir test bölümünden aşman gerekli.Daha sonra okulların belirlediği tarihlerde mülakat sınavlarına gireceksin.Orada da puan alacaksın.ÖSS ve Yetenek sınavlarından aldığın puanlar değerlendirilecek.Yeterli ise kazanmış olacaksın.Başka şansın yok.Ya mesleğine devam edeceksin ya da bu riski göze alacaksın.Sakın Kamu ve Psikoloji bölümleri ile ilgili tercih yapma kazanamazsın.Onlara puanın yetmeyecek çünkü.Umarım gönlünden geçen olur.
Şeyma arkadaşımın puanı biraz sanki yetersiz gibi.2007'de Turizm 324.804 puanla öğrenci almıştı.En az da 272,316 Kadir Has almıştı.Yani yine belki şansını denemek istersen sen bilirsin.Puanın o kadar kötü değil.Zaten önemli olan başarı sıran.Elif arkadaşımın işi biraz daha zor.Çünkü alandışı tercih yapmak istiyor.Edebiyat SÖZ-2 olduğundan alanın olmuyor.Ama eğer illaki sen Edebiyat istiyorsan yapacak fazla birşey yok.Çok büyük bir puan kaybına uğrarsın bunu da belirtmek isterim.Yani kazanma şansın çok az denilebilir.Bence yapma böyle bir hata.Eğer benimle ayrıntılı konuşmak isterseniz;=erkecoglu_fb@hotmail.com yada =batuhanerkecoglu@windowslive.com dan bana ulaşabilirsiniz.Bilgi almak isteyen herkes ekleyebilir.
merhaba. ben bu yıl lise 4 ü okuyacam ve öss ye giricem. anadolu teknik lisesi öğrencisiyim. bölümüm elektronik. ben öss de 2 yıllı meslek yüksek okulu at antrenörlüğüne gitmek istiorum. ea1 den öğrenci alıyormuş. ben bu 2 yıllığa girebilirmiyim katsayı düşer mi ve okulun verdiği puanıgeçerli olur mu?
Seni çok iyi anlıyorum Barış.Ama ben bir çılgınlık yapmadım zaten ben yetenekliyim.İlkokuldan beri hep sahnelerdeyim.Başarılı oldum.Küçükçekmece İlçe birincisi oldum tiyatroda.Yani ben çok seviyorum o yüzden uğraşıyorum.Ben de bu sene ilk defa girdim ÖSS'ye.Aynı zaman da ilk defa Özel Yetenek sınavına da.Eğer bu sene olmazsa bir daha ki sene girersin.Ama gerçekten çok iyiysen gir sınava.Çok dikkat ediyorlar her hareketine.Eğer o kadar iyi değilsen mesleğine devam et bari boşta kalma.İleride yine girersin Özel Yetenek sınavlarına.İstediğin kadar,istediğin sene girme hakkın var.Mantıklı düşün.Çocuk oyuncağı değil bu işler.
Sana çok teşekkür ediyorum Barış.Fikirlerime ve düşüncelerime saygı göstrdiğin için.Ama dediğim gibi deneyimli olmak zorundasın.Eğer çok istiyorsan tiyatro kurslarına gitmende çok fayda var.Benim sana tek söyleyebileceğim;"Gönlünden geçeni yap.Ama bunu yaparken de sonucunu da düşün".İnşallah istediğin gibi olur.Umarım seni biraz olsun motive edebilmişimdir.Beni dinlediğin için teşekkürler.MSN'de de konuşabiliriz.Arkadaş olduk zaten.:)Herşey olacağına varır.Çok kafana takma bunları.Akıllıca olanı yap.Görüşmek üzere kendine iyi bak.
su var ilk okulda bende bir kac tiyatro deneyimim oldu ama kucuktum.bu sene zor benim hastene işlerim oldugu için sınav tarihleri uymuyor.ancak seneye.bende cok istiyorum.oyunculuk ikinci hayalımdi birinci oldu.o yuzden egitim alıp öle giriyim diyorum.seneye.bir yer buldum milli egitem baglı bir egitim merkezi oraya gircem tiyatro hakkında her seyi ögretiyorlarmıs tarihine kadar.dersaneye gitmicem oraya gitcem kardes kafaya koydum ben bu meslegi yapcam hiçbir sekilde kendi meslegimi yapmak istemiyorum.sevmiyorum cunku.yinede her sey için saol.insallah sınavda basarılı olursun.kardes allaha emanet ol.
Ömer Faruk Bayar arkadaşım beni galiba öğretmen sandı.Hayır bende onun gibi öğrenciyim.18 yaşındayım.bence puanların çok güzel.Tabii 1.bölümden bir meslek seçeceksen.Ayrıca ne mesleği okuduğunu yada ne yapmak istediğini söylememişsin.Dolayısıyla birşey söyleyemem.Onu belirtirsen yardımcı olabilirim arkadaşım.
bir sey daha var bu uygulama seneye de varmı.cunku ben bir ay egitim alıp öyle katılıcam özel yetenek sınavına.baska carem yok cunku.msn konussak daha iyi olur.
üniversitelerin özel yetenek kılavuzları oluyor.Orada her bilgi var.Her üniversitenin oyunu farklı olur.Onu sen gidip kılavuzdan öğreneceksin.Ben ağustosta gireceğim sınava.Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültei Oyunculuk bölümüne.Bence burayı dene.
mrb.sen özel yetegenege girmen için deneyimin varmı.yoksa sende bir cılgınlıkmı yapıyorsun.bir sahneye cıktın mı egitim aldın mı.kardes kafam cok karısık içimden bir ses özel yetenk sınavlarına gir diyor.bir yandan da korkuyorum özel yetek sınavını kazanamssam ben biterim.(seneye)hayaller suya duser.kardes rahatlamam lazım lutfen..
slm benim bu yıl ikinci girişim eşit ağırlık öğrencisiyim ama bu sene sözelden hazırlanarak girdim puan pek iyi gelmedi okul puanıyla SÖZ1 300, SÖZ2 291, EA1 289, EA2 263 ne yapacağım bilmiyorum ben edebiyatı istiyordum bu puanla nereyi tercih yapabilirim teşekkür ederim
ben aysel diler öss puanım oldukça kötü istediğim hedefe çok uzak kaldım.hedefim hukuk fakültesiydi ama bu puanlada olmuyor puanım EA2 281 neleri tercih edebilirim aydınlatırsanız sevinirim.
ya benimde ikinci yılım benim ea1 284 ve ben turizm istiorum.herhalde yetmio bilmiorum ama birde rekreasyon tercih etmeyi düşünüorm sizce nsl. başka bu puanla ne tercih edebilirim bana bi yardımcı olurmusunuz.biliorum puanım pek parlak değil ama olsun siz bana yinede yardımcı olun...şimdiden teşekkirler
Ben İsmet Aktar End.Meslek Lisesi Soğutma ve İklimlendirme mezunuyum.Fakat mesleğimi hiç sevmediğim için hayalimin peşinden koşmaya devam ettim.(konsevatuvar oyunculuk bölümü)Bu ÖSS sınavına ilk girişim oldu ve Özel Yetenek Sınavı için belirlenen puanı aldım ve iyi bir derece ile aştım.Riskli bir iş ama ben kendime güveniyorum.Herkese de mesajım şu:Ne olur sevmediğiniz mesleğe yönelmeyin.Asla çaresiz değilsiniz.Yalnızca biraz daha çok çalışmak ve gayret sarfetmeliyiz.Sonra bakın herşey istediğimiz gibi olacak.
mrb ben ogretmen lısesı mezunuyum...2. senm ılk sene ooretmenlık gelıyordu ama benım hayalımde pdr war...we bu sene tekrar denedım 311 aldım oğretmen puanım harıc pdr ıstıorum ...sızce bır yer gelırmı ...önerılerınızı hemen beklıorum
bana yardım edebilirmisin.nasıl bir oyun hazırlıcam hakkında türlerinden.örnekler.verebilirmisin.ben düşündüm sınav tarhleri en uygun olanı 18 mart üniversitesi.ne yapmam gerektigine dail.bu arada sen girdin mı özel yetenege girdiysen hangi üniversitede.yardım edersen cok sevinirim tesekkurler.anlayısın için bu arada.saol.
sayın hocam ilk öncelıkle bızı aydınlatığınız için tsklr.benım öss puanım hiçte iç açıcı değil.uzgun bi şkelde soruyom ama gerceği yansıtarak bilgi verirseniz cok sevinirim benim öss puanm OKUL PUANIYLA BERABER ESİTAĞIRLIKCIYIM EA-1=277 EA-2=267 söz-1=295 bukadar simdiden tskler.sevınclı bır haber beklıyom sızlerden baska bı carem kalmadı durumlarda kotu...
mrb.Ben meslek lisesi öğrencisiyim meslek lisesinde kuyumculuk okudum.Ama mesleği hiç sevmedim.Ben oyunculuk,kamu yönetimi,pisikolog bu üç meslek ten birini okumak istiyorum.Meslekler bu alanlara gecebilrmi.Puan kırarlarmı.beni de bilgilendirirseniz sevinirim.tesekkurler.
Bu uygulama hep olacak.Şüphen olmasın.Bence de eğer bir sorun olmazsa seneye hazırlanıp gir.
Sen kendin de en az 3 tane oyun türü hazırlayacaksın.Ortalama 5-7 dakikalık oyun hazırlayacaksın.Önereceğim üniversiteler;Kocaeli Üniversitesi,Uludağ Üniversitesi,18 Mart Üniversitesi.Bunlar en güzel olanlar.Bence ya kendi bölümünü oku ya da Özel Yetenek Sınavlarına gir.Başka bir bölüm seçme kazanman çok az ihtimal.Puan kaybı çok büyük oluyor.Yanlış birşey yapma.Bu işler ihmale gelmez unutma!!!
mrb.ben bu sene öss sınavına girdim ilk defa ea178 e söz198 yapmısım.bununla özel yetenek sınavına girenbilirmiyim.ve özel yetenek sınavları ne zman olur.özel yetenek sınavını nasıl yapıyorlar.aynı öss gibimi yoksa oyunculuk mu yapıyoruz.sınavda.tesekkurler.
peki abi bu özel yetenek sınavı nasıl kendimiz dogaclama yapcaz yoksa onlar bize bir senorya mı vercekler.yazılı olarak ne soruyorlar.bana önere bilcen üniversitelr varmı.teskler.bir de ben pisokolg ve kamu yön.baska bir kac meslek daha var.halkla ilişki,uluslar arassı,siyast bilimleri okuma sansım varmı.bilgiler için cok tesekkurler..
Barış puanların Özel Yetenek Sınavlarına girebilmen için yeterlidir.Sınavlar okulların internet sitelerinde tarihleri açıkça belirtilmiştir.İnternetten öğrenebilirsin.Sınavın nasıl yapıldığına gelince,evet yeteneğini segileyeceksin.Ama yine orada küçük bir yazılı imtihan da olacak.Fakat en önemlisi senin yeteneğinin güçlü olmasıdır.Biraz da maddiyat gerekli tabi.Her kayıt olacağın okula harç parası yatırman gerekiyor.100 ytl'den başlıyor.Eğer niyetin ciddiyse mutlaka okulların bilgilerine ulaş.Her okul değişik yöntemle öğrenci alıyor.Detaylı bilgileri okulların web sitelerinden alabilirsin.
yyaa kardes kocaeli sınav bakımından üç dal istiyor komedi yapabilrim herhalde tragedya nedir.birinide biz bulucaz.ama sınav tarihleri uymuyor bana.c 18 mart ise dans diyor dans yapcaz bir de benim oyuncluk yapmadım yanı deneyimim yok ne okuldan nede baska yerden.bizi 1 hafta yada bir aylık egiteme sokmadan mı sınav yapıyorlar.yaa msn nın varsa ordan konusssak rahatsız etcem ama lütfenn kusura bakma.benım kı sulh_89@hotmail.com
slm ben sınavdan ea 330 puan ama meslek lısesı mevzunu oldugum ıcın puanım meslegıme yetmedı tercıh yaptım ama yerlesemedm bu sene orta ogretım basarı puanım duser mı bılen varsa bana soylesın lutfen