31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Kar tipiye dönüştü

Türkiye'nin birçok bölgesi, soğuk havanın ardından gelen kar yağışından olumsuz etkilendi. Bazı karayolları ile binlerce köy yolu ulaşıma kapandı; hava ve kara ulaşımı aksadı, karbonmonoksit gazından 3 kişi zehirlenerek öldü.

Özellikle Trakya, Batı Karadeniz, İç ve Doğu Anadolu'da etkili olan kar yağışı, Güneydoğu'nun bazı yerlerinde de hayat şartlarını zorlaştırdı. Çığ altında kalan onlarca araçta bulunan yüzlerce vatandaş, saatlerce kurtarılmayı bekledi. Karayolları ekipleri, kapanan yolları yeniden trafiğe açmak için 24 saat mesai yaptı. Kayseri-Erciyes, Kayseri-Ankara, Kayseri-Sivas ve Kayseri-Kahramanmaraş karayolları ulaşıma kapandı. Türkiye genelinde 4 bin 499 köyle irtibat sağlanamıyor. İstanbul'dan yapılacak uçak seferleri de söz konusu illerdeki olumsuz hava şartları sebebiyle iptal edildi. Engelli memurlara, Gümüşhane ve Afyonkarahisar'da 2, Kayseri'de ise 3 gün idari izin verildi. Karayolları ekipleri, sürücülerden zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamalarını ve araçlarında çekme halatı ile takoz bulundurmalarını istedi. Meteoroloji yetkilileri ise yurdun kuzey ve doğu kesimlerinde devam etmesi beklenen etkili kar yağışına karşı ilgilileri ve vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

46 öğrenciyi jandarma kurtardı

Manisa'nın Spil Dağı yakınlarında, otobüsünün ön lastiğindeki zincir kırılınca yolda 10 saat mahsur kalan şoför, jandarma ve AKUT ekibince kurtarıldı. İzmir'den 9-10 yaşlarındaki 46 kişilik izci grubunu Manisa'nın Spil Dağı'na götürmek üzere yola çıkan İhsan Aslan'ın (50) kullandığı otobüsün ön tekerleğindeki zincir, dağın eteklerindeki Beşpınar köyü yakınında kırıldı. Aslan'ın haber vermesi üzerine olay yerine gelen jandarma ekipleri, otobüsteki 46 çocuğu araçlarına alarak Spil Dağı'na götürdü. Aslan ise yoluna devam etmek için otobüsün yanında bekledi. Saatler süren çabasına karşın zinciri tekerleğe takamayan Aslan, yolda mahsur kaldı. Aslan, cep telefonuyla yeniden jandarmayı arayarak yardım istedi. Jandarma, AKUT ekibini de yanına alarak yola çıktı ve Beşpınar köyü yakınlarında yaklaşık 10 saat mahsur kalan Aslan kurtarıldı. Soğuktan etkilendiği görülen Aslan, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Tunceli-Pülümür ve bağlantılı Erzincan karayolu çığ, Tunceli-Ovacık yolu ise kar kayması sebebiyle ulaşıma kapandı. Tunceli Valisi Mustafa Yaman, karayollarında mahsur kalanlardan 25'inin Tunceli'ye gelmek için yola çıktığını, 16 kişinin de jandarma karakolunda misafir edildiğini söyledi. Aksaray-Nevşehir karayolunun 21. kilometresinde kaza yapan bir yolcu otobüsü de mahsur kaldı. Otobüsle telefonla irtibat sağladıklarını ifade eden Aksaray Valisi Sebati Buyuran, "Durumları iyi ama otobüsün camının kırık olması yolcuları etkiliyor." dedi. Buyuran, aynı yolda mahsur kalan başka bir otobüsün yolcularının yakındaki bir köye ulaşmasının sağlandığını belirtti. Bucakışla beldesine bağlı köylerden Karaman'da bir bisküvi fabrikasına işçi taşıyan otobüs, Burhançimeni mevkiinde tipiye yakalandı. Donma tehlikesi geçiren işçiler, yürüyerek gittikleri 1 km uzaktaki köye sığındı. Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinden KKTC'ye yapılan feribot seferleri de, olumsuz hava koşullarından dolayı iptal edildi. Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da ise 'Oteller bölgesi'nde 107 santimetre olan kar kalınlığı, devam eden yağışlarla birlikte 135 santimetreye ulaştı.

Kayseri'de 3 kişi sobadan zehirlendi

Türkiye genelinde karbonmonoksit gazından zehirlenen 3 kişi öldü, 426 kişi hastanelerde tedavi altına alındı. Kayseri'nin Barbaros Mahallesi'nde Rukiye Koçyiğit (35), Develi ilçesinde Asiye Canıtez (50) ile Melikgazi ilçesine bağlı Gürpınar beldesinde Fatma Badem (61), kömür sobasından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti. Yetkililer, şiddetli rüzgârların etkili olduğu bu günlerde vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bolu Dağı'nda ulaşıma kar ve sis engeli
D-100 karayolunun Bolu Dağı kesiminde, etkili kar yağışı ve sis ulaşımı olumsuz etkiledi. Görüş mesafesi 20 metreye düştü. Karayolları yetkilileri, karla mücadele çalışmasını aralıksız sürdürürken, trafik ekipleri, sürücülerden dikkatli olmalarını, araçlarında çekme halatı, takoz ve zincir bulundurmalarını istedi. Karadeniz'deki etkili fırtına sebebiyle Akçakoca sahilinde dalga boyu 4 metreye ulaştı. Hızı 70 kilometreye çıkan fırtına yüzünden, balıkçılar zor anlar yaşadı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sivas'ın dünyayla irtibatı koptu
Etkili kar yağışı ve tipi sebebiyle Sivas'ı çevre illere bağlayan tüm karayolları ulaşıma kapandı. Kent merkezinde kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı. 53 yerleşim birimine elektrik verilemediği, 81 belde ve köyle de haberleşmenin sağlanamadığı bildirildi. Ufak çapta çok sayıda trafik kazasının meydana geldiği kentte, yollarda mahsur kalan bazı vatandaşlar karayollarının bakımevi ve tesislerinde konakladı. Konya'da da kar yağışı ve tipi yüzünden uçak ve tramvay seferleri aksadı. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 



İstanbulluların kar hasreti sona erdi
İstanbullular, dün sabah ve akşam saatlerini yoğun trafikle geçirdi. Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi köprülerinde trafik yoğunlaşırken, Ataşehir ve Çamlıca'da araçlar zor ilerledi. Beylikdüzü-Avcılar istikametindeki bir kazadan sonra trafik sıkışıklığı yaşandı. Çoğu Anadolu yakasında olmak üzere birçok hasarlı trafik kazası oldu. Belediye ekipleri, kar ve buzlanmaya karşı gece boyunca 5 bin ton tuz ve 100 ton solüsyon kullandı. Kazalara, trafik ekipleri müdahale etti. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


7 saat mahsur kaldılar
Erzincan-Erzurum karayolunun 47 ile 50. kilometreleri arasındaki 4 ayrı noktada önceki gün saat 21.00 sularında çığ düştü. Bir otomobil kısmen çığ altında kaldı, onlarca araç yolda kaldı. Kapanan yol, 7 saat süren çalışmayla ulaşıma açıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre; Kırşehir-Mucur, Kırşehir-Ortaköy, Hadim-Bozkır, Nevşehir-Acıgöl-Aksaray, Kırşehir-Ankara ayrımı-Çiçekdağı, Kırşehir-Ortaköy, Kırşehir-Ankara ayrımı-Hirfanlı, Şırnak-Uludere, Uzundere-Narman ayrımı-Tortum-Erzurum, Horasan-Ağrı, Şarkışla-Kaynar, Hacıömer-Hınıs-Varto, Köprüköy-Hacıömer, Posof-Damal yollarında kar ve tipi yüzünden ulaşım sağlanamıyor.

Antalya'ya da kar yağdı
Antalya kent merkezindeki Tünektepe ile Alanya ilçesinde yüksek kesimlerdeki bazı köyler ile yaylalarda kar yağdı. Hava sıcaklığı Alanya merkezde 5 dereceye kadar düştü. Yoğun kar yağışı, ulaşımı ve yaşamı da olumsuz etkiledi. Sivas'tan Antalya'ya gelen 34 LM 1941 plakalı yolcu otobüsü, 1839 rakımlı Alacabel mevkiinde buzlanma yüzünden sabaha karşı kaydı. 55 yolcusuyla yolda mahsur kalan otobüsü kurtarmak amacıyla Konya'nın Seydişehir ilçesinden gelen Karayolları ile Akseki Bölge Trafik İstasyonu ekipleri, uzun süren çalışmaların ardından yolcuları kurtardı. 

Zaman
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2008 Çarşamba 04:42:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?