2
Mayıs
2025
Cuma
ANASAYFA

Karadeniz'de 20 milyar dolarlık pazar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, başta Statoil olmak üzere Norveç'li firmaları Karadeniz'de petrol aramaya çağırdı.

Norveç Veliaht Prensi Haakon da, Norveç ve Türkiye'nin enerjide suyu kullanan iki büyük ülke olduğunu belirterek, tecrübelerini ortak çalışmalar yaparak kullanabileceklerini söyledi.

Türkiye-Norveç Hidroenerji Forumu 2008 Sheraton Otel'de gerçekleştirildi. Forumun açılış oturumuna Norveç Veliaht Prensu Haakon, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Norveç Petrol ve Enerji Bakan Yardımcısı Liv Monica Stubhold da katıldı.

Burada bir konuşma yapan Veliaht Prens Haakon, Türkiye'nin Norveç gibi enerjide su gücünü kullanan bir ülke olduğunu ve iki ülke arasındaki kültür işbirliğinin de fırsat olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Küresel ısınma ortamında yapılan çalışmaların önemine işaret eden Haakon, hidroenerjinin elektrik üretiminde iklimle dost bir enerji kaynağı olduğunu belirtti.

Norveç'in sudan enerji üretiminde son noktaya geldiğini anlatan Haakon, Türkiye'nin de bu konuda potansiyel olduğunu, tecrübelerin ortak çalışmalar yaparak kullanılabileceğini vurguladı.

Bakan Güler ise, Türkiye'nin enerji alanında bir çekim merkezi haline geldiğini belirterek, "Enerji yatırımları kriz falan dinlemiyor. Dünyada global krizin olduğu dönemde biz hız kesmiyoruz, tersine daha büyük deparlar atacağız" dedi. Enerji alanında tüm hukuki alt yapının hazır olduğunu de ifade eden Güler, "AB ile enerji chapter'ını (faslını) açmaya hazırız" diye konuştu. Yabancı yatırımcıları da Türkiye'ye davet ettiklerini kaydeden Bakan Güler, şu anda da önemli projelerin sürdürüldüğünü söyledi.

Yenilenebilir enerji yasası kapsamında ırmak ve derelerden elektrik üretimi ile ilgili düzenlemeyi yaptıklarını da anlatan Güler, bin 600 proje hazırlandığını, bunlardan bir kısmının yapımının başladığını söyledi.

"Türkiye hidroenerji pazarı 20 milyar dolar"

Hidroenerji ile ilgili olarak Türkiye'de 20 milyar dolarlık bir pazarın hazır olduğunu ifade eden Güler, "''Bu noktada en az 20 milyarlık dolarlık bir piyasa hazır, bu birinci teklifim gelin bu türbinleri burada yapalım. Zaten Temsanla ortak çalışma başlattık. Türkiye'yi hem atlama taşı olarak hem Orta Doğu, Orta Asya'ya atlama taşı olarak görebilirsiniz, birlikte projeler yaparak hem para kazanabiliriz hem enerji üretiriz hem de burada yeni başarılı uygulamaları gerçekleştirebiliriz" dedi.

Su konusunda Norveç'le çok kapsamlı ve verimli projeleri görüşebileceklerini belirten Güler, bu konuda hem Türkiye hem de Norveç'te siyasi irade olduğunu, gerisinin iş adamlarının pratikliğine kaldığını söyledi.

Su dışında da Norveç ile işbirliği yapabileceklerini belirten Güler, "Belki güneşiniz bizim kadar olmayabilir ama bunu paylaşabiliriz, gelin güneşi paylaşalım, bu güneş yatırımlarını birlikte yapalım, bizim bu noktada çok büyük bir potansiyelimiz var" ifadelerini kullandı. Bu kapsamda suyun yanı sıra Türkiye'nin güneş, rüzgar ve jeotermal potansiyelinden de yararlanılarak ortak projeler geliştirilebileceğini kaydeden Güler, jeotermal alanında ortak seracılık yapılarak, gıda, enerji ve çevre gibi üç önemli konuda çalışma yapılabileceğini dile getirdi.

Güler, "Bizim imkanlarımız fevkalade, hukuki altyapımız tamam, yatırımcılarımız da buna müsait, tecrübemiz de var aynı zamanda ortak yatırımlar yapma konusunda iyi örnekler var" diye konuştu.

Norveç'in başta Statoil olmak üzere önemli petrol ve doğalgaz şirketleri olduğunu belirten Güler, "Gelin Karadeniz'de petrol, doğalgaz arayalım" dedi. Karadeniz'de petrol arama konusunda Petrobras ile yola çıktıklarını, geçen hafta da Amerikalı Exxon Mobil ile bir anlaşma imzaladıklarını hatırlatan Güler, Hazar'da zaten TPAO'nın Norveç ile beraber çalıştığını, Karadeniz'in jeolojisinin de Hazar Denizi'ne benzediğini kaydetti.

Bakan Güler, "Bu noktada TPAO, Norveç'li şirketlerle Karadeniz'de de bir
yolculuğa çıkalım. Hazar'ın benzeri bir sonuçla karşılayacağımızı umut ediyorum, iki boyutlu, üç boyutlu sismik araştırmalar bize bunu gösteriyor, burada da yepyeni yatırımları, iş ilişkileri sürdürebiliriz. Bu sahayı altını çizerek önermek istiyorum. Yeni sayfalar açmak bizlere düşüyor. Bu konuda yapılacak çalışmalar sadece Norveç, Türkiye için değil, bölgeye aynı zamanda dünyaya güzel örnekler olarak sunabilir. Bu fırsatı kaçırmayalım" şeklinde konuştu.

Norveç Petrol ve Enerji Bakan Yardımcısı Liv Moniaca Stubholt ise, Norveç'in 6. büyük hidroenerji üreticisi konumunda olduğunu belirtirken, ülkede su konusunda büyük bir potansiyel olduğunu kaydetti. Düzgün yasal düzenlemeyle hidroenerjinin topluma büyük fayda sağlayacağına işaret eden Stubholt, "Sizi kıskanıyoruz bizim artık sonuna geldiğimiz hidroenerji konusunda siz yolun başındasınız ve birçok başarıya imza atmak üzeresiniz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 13:46:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?