1
Haziran
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Komşu ülke operatörü’ uyarısı

Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, Ege bölgesi ile güneydoğu bölgesinde sınıra ve komşu ülkelere yakın bölgelerde cep telefonlarının daha güçlü alıcıları olan komşu ülkenin operatörüne geçtiğini, birçok kullanıcının bunun farkına bile varmadan uluslararası ücretten konuştuğunu söyledi.

Acarer, bu sorunun giderilmesi için bir çalışma yapacaklarını ifade etti. Ankara Bilişim Muhabirleri Topluluğu ile sohbet toplantısı düzenleyen Acarer, Türkiye’de, sınır bölgelerindeki yabancı operatörlerin devreye girmesinin bir kangren olduğunu ifade etti.

Operatörlerin suçu yok

Tayfun Acarer, bu konuda operatörlerin suçlu olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Operatörler kapsama alanıyla ilgili çalışmalara çok ciddi destek veriyor. Ege ile Güneydoğu’da sınıra ve komşu ülkelere yakın bölgelerde cep telefonları daha güçlü alıcıları olan komşu ülkenin operatörüne geçiyor. Kullanıcılar bunun farkına bile varmıyor. Konuşmalarını uluslararası olarak ücretlendiriliyor. Bu sorunun giderilmesi için bir çalışma yapacağız. Bu durum ayrıca bilgi güvenliğini de tehdit ediyor. Karşı operatör üzerinden haberleşmeler gerçekleştiriliyor. Bu sorun en çok Yunan adalarına yakın Ege bölgesindeki tatil beldeleri ile Suriye sınırına yakın bölgede yaşanıyor. Operatör istediği miktarda istediği bas istasyonunu kuramıyor. Bu konuda kanun değişmeli. İstediğiniz sayıda ve etkinlik mesafesinde istasyon kuramadığınız için operatörler sınır bölgelerinde daha etkin oluyor. Bu işin hem ekonomik hem güvenlik tarafı olduğu için sınır bölgelerindeki cihazlara ayrıcalık tanınmalı."

Zombi uyarısı

Tayfun Acarer, ayrıca kişisel hakaret içeren internet sitelerine karşı taslak bir yasal düzenleme hazırlığına başladıklarını da belirtti. Acarer, daha çok sanatçılar gibi popüler kişilerden haklarında hakaret içeren internet siteleri açıldığına yönelik şikayetler geldiğini belirterek, bunun engellenebilmesi için gerekli taslak çalışmayı birkaç ay içinde bitireceklerini kaydetti. Acarer, "Mahkeme, hakaret sitesinin IP adresini istiyor; ancak erişim sağlayıcı ticari sır olduğu için adresi vermiyor. Öğrenmeleri de bir anlam ifade etmiyor; çünkü birçok hukuksal prosedür bulunuyor. Bu durumda devreye İnternet Başkanlığı girecek. Herhangi bir müracatta kurum siteyi kapattıracak. Zombi konusu ise daha tehlikeli. Zombi bir hacker türü. İnternetiniz açıkken sizin bilgisayarını girip kontrol altına alıyor" diye konuştu.

...
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 05:45:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Fatih Rar IP: 88.227.230.xxx Tarih : 10.07.2008 11:15:45

Geç OLdu İnş YararLı OLur..