29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Kredi kartıyla beş taksitle ortak olma imkanı

Türkiye’nin en kárlı şirketi T.Telekom’un halka arz fiyatını otoriteler ‘cazip’ buldu. Üstelik dün başlayan ön talep toplamaya başvuranlar ekstra yüzde 7 indirim alacak, 5 taksitle ödeme fırsatından yararlanacak

TÜRKİYE’NİN en kárlı şirketi Türk Telekom’da ek satış seçeneğiyle birlikte yüzde 17.25 kamu hissesinin halka arzında ön talep toplama dün başladı. 30 Nisan’a kadar sürecek ön talep toplamada fiyat aralığı 3.90-4.70 YTL olarak belirlendi. Uluslararası piyasalardaki yükseliş sırasında 23 milyar dolarlık toplam değer üzerinden satılacağı yorumları yapılan T.Telekom’un çok daha düşük bir değerle halka arz edilmesi uzmanlar tarafından ‘yatırımcı için fırsat’ olarak değerlendirildi. Borsacılar, satış sırasında ek indirim ve taksit imkanı sağlanmasının da Telekom’u özellikle küçük yatırımcı için çok iyi bir fırsata dönüştürdüğü görüşünde. Halka arzdaki kesin talep toplama dönemi ise 7-8-9 Mayıs olacak. Ön talep toplama öncesi dün bir basın toplantısı düzenleyerek bilgi veren Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Başkanı Metin Kilci, Telekom hisselerinin 15 Mayıs’ta işlem görmesini hedeflediklerini söyledi. Kilci ‘İşlemin tamamlanmasıyla Telekom ülkemiz ekonomisinde önemli yapı taşı olma özelliği taşıyacaktır’ dedi.

2.5 MİLYAR YTL GELECEK

HALKA arzda hisselerin yüzde 30’u Telekom ve PTT çalışanları ile küçük tasarruf sahiplerine, yüzde 3’ü alım gücü yüksek bireysel yatırımcılara ve yüzde 2’si de yurtiçi kurumsal yatırımcılar olmak üzere toplam yüzde 35’i yurtiçindeki yatırımcılara satılacak. Yurtdışındaki yatırımcılara ise yüzde 65’lik pay ayrıldı. Telekom’un yüzde 55’i 2005’te Oger Telecom’a 6.55 milyar dolara satılmış ve şirketin değeri 11.91 milyar dolar olarak ortaya çıkmıştı. Halka arzda ise şirketin değeri 16.45 milyar YTL’yi buluyor. Halka arzdan ise 2.47 milyar YTL gelir gelir bekleniyor.

Kriz tellallarının davulunu çalmayız

ÖİB Başkanı Metin Kilci, halka arzın ertelenmesi ‘lükslerinin’ olup olmadığına ilişkin soruya ‘Kimse bizden kötümserlik tellallarının davullarını çalmamızı beklemesin. Piyasa şartları, aşırı kötümserlerin düşündüğü kadar kötü değil’ yanıtını verdi. Kilci, ‘Zaman planında bir erteleme ya da yavaşlama söz konusu değil’ dedi. Kilci, halka arzda, belirlenen fiyat aralığını düşük bulan yorumlar hakkında ise, bunların yeterince ve doğru analizlere dayanmadığını iddia etti. Halka arz işlemlerinde konsorsiyum lideri olan Garanti Yatırım’ın İcra Kurulu Başkanı Metin Ar da, mevcut koşullar gerekçe gösterilerek halka arzda bir erteleme yapılması için kimsenin bir dayanak gösteremeyeceğini vurguladı ve ekledi: ‘Bir şeyin satılabildiği an oluşan fiyat pazar fiyatıdır. 6 ya da 8 ay bekleyip eldeki bulgurdan da olabilirsiniz; olmayabilirsiniz de...’

Kredi kartıyla beş taksitle ortak olma imkanı

TÜRK Telekom halka arzına Türk Telekom ve PTT çalışanları, küçük kasarruf sahipleri ve bireysel yatırımcıların katılımını teşvik etmek üzere iskonto ve taksit avantajları sağlandı. Buna göre Türk Telekom ve PTT çalışanları ile küçük tasarruf sahipleri ön talepte bulunmaları durumunda peşin ödemede yüzde 7, kredi kartı ya da vade farksız 5 taksitte ödemede de hisse değeri üzerinden yüzde 4 iskontoya hak kazanacaklar. Aynı yatırımcıların kesin talep döneminde hisse talebinde bulunmaları halindeyse peşin ödemede yüzde 4 oranında iskonto yapılacak.

ÇALIŞANA FAZLA PAY

ALIM gücü yüksek yurtiçi bireysel yatırımcı grubu da ön talepte, peşin ödemede yüzde 5, vade farksız 5 taksitte ödeme ve kredi kartıyla ödemede yüzde 2 iskonto kazanacak. Bu grupta yer alan yatırımcılar, ön talebe katılmadan kesin talep başvurusu yaparsa da peşin ödemede yüzde 2 iskonto kazanacak. Halka arzda Türk Telekom ve PTT çalışanları en fazla 20 bin pay, küçük tasarruf sahipleri ise en fazla 2 bin paya kadar talepte bulunabilecek. Alım gücü yüksek bireysel yatırımcıların ise en az 2 bin paylık talepte bulunma zorunluluğu bulunuyor.

Star
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 07:50:37
Güncelleme :29 Nisan 2008 Salı 07:54:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?