‘Yahşi Batı’ ve ‘Recep İvedik' filmlerinden sonra küfür tartışması tiyatroya sıçradı. Zuhal Olcay'ın 'Şölen' oyunundaki küfürlü replikler, seyirciye “Sen de mi Zuhal Olcay?" dedirtti. Salonu terk edenler oldu. Peki sinemada ve tiyatroda küfür ayıp mı?
Kimse sinemada ya da tiyatroda “Küfür olmasın” demiyor. Üstelik gerçek hayatla bir bağlantı noktası olduğunu vurguluyor. Ancak doğru yerde ve zamanda kullanılması şart.
Ne dediler?
ZUHAL OLCAY
BİR arkadaşım görmüş. Seyircilerden biri tepkisini "Çok küfür var. A....koyiiim" diye vermiş. Bu iki yüzlülüğe tahammül edemiyorum. Bu tartışmayı bile ilkel buluyorum. Elbette küfür yaşamın bir parçası olduğuna göre, sanatın bundan soyutlanması söz konusu olamaz. Son derece sığ bir bakış açısı.
ÇETİN ALTAN
TİYATRO dediğimiz insanın gerçek yüzünü yansıtır. İnsanlar çıplak hayatta rol yapar. Kadınsız dünyada küfürler çoğalır. Shakespeare görmemiş insanlar küfürü abartılı kullanıyorlar.
YILDIZ KENTER
SANATTA küfür de olur methiye de. Ama bir ölçü ve estetik olması gereklidir. Küfür etmiş olmak için küfür etmemeli. Yeri ve sırası gelirse küfür öyle bir patlama yapar ki alkış bile gelir. Bence yurt dışında daha fazla küfür kullanıyorlar. Belki Türkler de özenmiş olabilir.
Ali Poyrazoğlu
Bunun konuşulması çok komik. Tiyatroda da sinemada da hayatın içinde ne varsa o vardır. Bir profesör ya da sokakta yaşayanın kullandığı dil farklıdır. Sosyal katmanları ne kadar farklıysa konuştukları dil o kadar farklıdır. En yontulmuş, en okumuş, yazmış insanlar bile kontrolünü kaybettiğinde küfür eder. Sanatsal olayları yaşamdan soyutlayamazsınız. Yurt dışında böyle şeylerin pek tartışıldığını görmüyorum. Gerekirse kullanılıyor. Biz sanatçılar insanı anlayıp, anlatmaya çalışırken önce diliyle bağlantı kurarız.
Atilla Dorsay
Her önemli dilin bir ikinci dili vardır; ona da argo derler. Küfür bunların dışında, kaba bir şey. Genelde argonun inceliğine sahip olamayan bir şey. Ama toplum da var. O ölçüde de tiyatroda ve sinemada yer alması doğal. Ama o sınırı çok iyi çizmeli. Sokaktaki insanların, tinercilerin hayatını anlatıyorsa bir ölçüde olacak. Onun ölçüsünü bulmak, yazara, yönetmene ve sanatçıya aittir.
HANDE ATAİZİ
Hayatımızda küfür diye bir şey var. Doğru yerde kullanılırsa olabilir tabii. Abartıldığında şık durmuyor. Ancak bugüne kadar izlediğim filmlerde abartıya rastlamadım. Örneğin Recep İvedik ve Cem Yılmaz’ın replikleri beni rahatsız etmiyor. Karakterlere yakışan bir tutum var orada. Hepimiz hayatımızın bir döneminde küfür ediyoruz.