18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

O tuhaf soruların yanıtları var

“Fırtınalı Havada Duş Alma” adlı kitapta, “Saç kesildikçe daha mı gürleşir? Doğum günlerinde kalp krizi geçirme riski daha mı yüksek? Kahvaltı yapmak hayat mı kurtarır? Esnemek bulaşıcı mıdır?” gibi tuhaf soruların yanıtı var

Esnemek bulaşıcı mıdır? Alkol beyin hücrelerini öldürür mü? Büyüdükçe göz rengi değişir mi? Çikolata afrodizyak mıdır? Kel erkekler cinsel yönden daha mı güçlüdür? Yeşil çay kilo verdirir mi? Grip aşısı işe yarar mı? Erkekler kadınların orgazm taklidi yaptığını nasıl anlayabilir? Havuç yemek görme yeteneğinizi geliştirir mi? Bu ve buna benzer pek çok sorunun cevabı bir kitapta toplandı.

İlginç sorulara ilginç yanıtlar
New York Times’ın “Really? - Gerçekten mi?” köşesinin yazarı Anahad O’Connor, tüm bu soruları ve daha fazlasını, “Fırtınalı Havada Duş Alma” adlı kitabında yanıtlıyor. Maya Kitap tarafından Türkçeye çevrilen kitap, gündelik hayatımıza dair ilginç sorulara açıklık getiriyor. Yazar O’Connor, “Gerçekten mi?” adlı köşesinde uzun zamandır bu soruların cevaplarını uzman görüşlerinden faydalanarak cevaplandırıyordu.

O’Connor, köşesinde sağlığımızla ilgili tuhaf iddiaları çürütmeye ya da doğrulamaya çalıştığını belirtiyor ve ekliyor: “Eğer köşemi bu kitaptan daha önce takip ediyorsanız arabanızın en güvenli koltuğunun hangisi olduğunu, hap almanın diğer insanların söylediği gibi size kilo aldırıp aldırmadığını, çay içmenin gerçekten stresi azaltıp azaltmadığını biliyorsunuz.”

O’Connor, spor, afrodizyaklar, yemek, bakteriler, teknoloji, kötü alışkanlıklar gibi konu başlıkları altında aklımıza gelmeyecek bazı soruları da esprili bir dille yanıtlıyor.


Saçlar kesildikçe daha çok gürleşir mi?
Milyonlarca insanın düşündüğünün aksine saçı kesmek veya uçlarından almak, vücudunuzun herhangi bir yerindeki tüyleri ağdayla almak saç veya tüylerin büyüme hızını artırıp onları gürleştirmez ya da niteliğini değiştirmez. Saç veya tüylerinizin uzunluğunu, niteliğini genetiğiniz ve hormon düzeyiniz belirler.

Erkeklerin kel olmaları annelerinden mi geçer?
Eğer, erkekseniz ve anne tarafından dedenizin az saçı varsa ya da hiç yoksa kendinizi kel olma ihtimaline karşı hazırlayın. Zaten kelseniz ve bu makaleyi okuyorsanız çabalamayı bırakın.

Doğum gününde kriz geçirme riski var mı?
Kalp krizi, akut mayokardiyal enfarktüs ve geçici iskemik ataklarının diğer günlere kıyasla doğum günlerinde yüzde 27 daha fazla görülme riski var. Neden ise kimilerinin doğum günlerinde yaşadıkları duygu yoğunluğu. Hassas kişiler doğum günlerinde, alkol, aşırı fiziksel hareket ve süpriz partiden kaçınmalı.

Kahvaltı gerçekten en önemli öğün mü?
Yumurta, et ya da soya gibi kahvaltı ürünleri tüketenlerin kahvaltı yapmayanlara göre daha sağlıklı olduğu, yapılan çalışmalarda tekrar tekrar ortaya kondu. Kahvaltının en önemli faydalarından biri enerji seviyesini yükseltmesi ve gün boyu daha iyi bir konsantrasyon sağlamasıdır. Kahvaltı birçok hastalıktan korunmaya yardımcı oluyor.

Erkekler orgazm taklidini anlarlar mı?
Zirve boyunca beden oksitosin, endorfin ve sersemletici, sıcak ve rahatlık duygularını ortaya çıkaran keyif verici hormonlar salgılar.
Kadınlarda bu hormon ve duygu akını seks bittikten sonra, onları kısa süre de olsa oldukları yere çiviler.
Eğer bir kadın seksten hemen sonra gardırobunu toparlamaktan bahsediyorsa, ya da hiçbir şey olmamış gibi yataktan fırlıyorsa, büyük olasılıkla ona hiçbir şey olmamıştır.

Esnemek bulaşıcı mıdır?
Çok şaşırtıcı fakat esnemek bulaşıcı! Yapılan bir araştırmaya göre, empati testlerinde yüksek sonuçlar alan kişilerin, esnemenin bulaşıcılığına yenik düştüğü sonucuna ulaşıldı. Esnemenin bulaşıcılığına yenik düşmeyen insanlar, genellikle kendini tanıma konusunda problem çeken kişiler, şizofreninin uç örneği olanlar. Esnemek, sadece insanlarda değil hayvanlar aleminde de görülüyor.

Kadınlar daha mı çabuk sarhoş olur?
Kadınlar alkolü sindirmede pek başarılı değil. Erkeklerle kıyaslandığında, alkolün büyük bir yüzdesi kan dolaşımı yoluyla doğrudan beyne gidiyor. Kimse bunun nedenini bilmiyor. Sonuç olarak içki alışkanlığı olan kadınlar, erkek içicilere göre daha erken siroz ve içkiye bağlı hastalıklara yakalanıyorlar.

Hipnozla sigara bırakılır mı?
Birkaç seans hipnoz, alışkanlığınızdan birden bire kurtulmanızı sağlamasa da en azından sigarasız bir hayata giden uzun yolun başlangıcı oluyor.

Keller cinsel yönden daha mı güçlüdür?
1951 yılında araştırmacılar kellikle yüksek testosteron seviyesinin alakalı olduğunu ileri sürmüştü. Fakat sonraki çalışmalar testosteron seviyesinin insanların düşündüğü kadar cinsel güçle alakalı olmadığını tespit etti. Hormonların cinsel dürtüler üzerinde küçük bir etkisi var

Yasemin Bay - Milliyet
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2010 Perşembe 00:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?