20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Personeli aşağılayan amirler dikkat!

İşyerinde duygusal tacize uğrayan Yıldırım, mücadeleyi kazandı. Yargıtay davayı onayıp emsal bir karar verdi..

İşyerinde çalışanlara bağıran, sürekli aşağılayarak psikolojik saldırıda bulunan, "Sen bu işi beceremiyorsun" diye hakaret eden patronlar, yöneticiler yandı. Yargıtay işyerinde duygusal taciz üzerine açılan davayı onayarak benzer davaların da önünü açmış oldu. Jeoloji Mühendisleri Odası'nda çalışan Tülin Yıldırım, amirlerinin uzaktan, yüksek sesle bağırarak iş yapmasını söylemelerine, başkasıyla telefonla konuşurken buna aldırmadan emir ve görev vermelerine, yüksek sesle bağırarak "Sen bu işi beceremiyorsun" diye sözlü saldırılarına ve hakaretlerine maruz kalıp hakkında çok sayıda soruşturma açılması üzerine, "İşyerinde duygusal taciz (Mobbing)" davası açtı. Davayı gören 8'inci İş Mahkemesi ilk kez mobbing tanımı yaparak iş akdi de feshedilen Yıldırım'ın lehine karar verdi. Mahkeme, mobbing kavramını, "İşyerinde bireylere üstleri, eşit düzeyde çalışanlar ya da astları tarafından sistematik biçimde uygulanan her türlü kötü muamele, tehdit, şiddet, aşağılama vb. davranışları içermektedir" diye tanımladı.

'ÇOK MUTLUYUM'
Mahkeme, davacının üzüntüsünü bir ölçüde hafifletmek amacıyla davacı lehine 1000 YTL manevi tazminata hükmetti. Jeoloji Mühendisleri Odası temyiz etti. Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi ise iş mahkemesinin verdiği kararı yerinde bularak onadı. Davayı kazanan Tülin Yıldırım şunları söyledi: "Yaşadığım haksızlığın hukuksal karşılığına dönüşmesi açısından çok anlamlı. Ancak, tek derdim bu değil. Türkiye'de sayısını bilediğimiz, belki binlerce mobbing mağdurunun önünü açtığım için mutluyum."

Sabah
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2008 Perşembe 07:33:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kasım kazancı IP: 81.214.71.xxx Tarih : 18.07.2008 10:20:38

Gerçekten bu karara sevindim. Böyle yönetici ve amir malesef kurum ve kuruluşlarda mevcut. Ben kendi şahsim bu gibi olaylarla karşı karşıyayım. İşyerinde duygusal taciz (mobbing) davası diye adlandırılan karar gerçekten dava açan şahıs lehine sonuçlanması sevindirici. Birde resmi kurumlarda ailevi ortamının yansıtılması. bazı amirlerin çifte standart uygulaması sıkça görülen bir olay. bu vatandaşın hakkını araması büyük duyarlılık, tekrar tebrik ediyorum. Bende bahsettiğim konuda birşeyler yapmak istiyorum ama, isbatı gerekir, bunuda insan nasıl yapar...................?