15
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Pilot ve kule arasında son konuşma

ISPARTA'DA düşen yolcu uçağının pilotları ile Isparta Süleyman Demirel Havalimanı kulesi ile son konuşmada pilotların piste inmek üzere yaklaşma yaptıkları bilgisini ilettiği öğrenildi. İşte uçak ve kule arasındaki son telsiz konuşmaları:

SAAT 01.18

Kaptan Pilot: Isparta Kule, iyi geceler.

Isparta Kule: İyi deceler, devam edin.

Kaptan Pilot: Atlasjet KK 4203, Isparta VOR üzeri.

Isparta Kule: Anlaşıldı. In-bound oluş ikaz.

Pilot, uçağı VOR olarak adlandırılan, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'ndaki sinyal vericinin üzerine geldiğini bildiriyor. Bir sonraki noktası olan pisti karşılama pozisyonu olarak adlandırılan 'in-bound' noktasını rapor etmek üzere hareket ediyor.

SAAT 01.36

Kaptan Pilot: Isparta kule, in-bound olduk

Isparta Kule: Anlaşıldı Atlasjet. Yaklaşmaya devam edin.

Uçakla yapılan son konuşmada pilotlar in-bound oldukları yani pisti karşıladıklarını kuleye bildirdiler. Bu noktada uçağın pist başından uzaklığı yaklaşık 18 kilometre. MD-83 tipi uçağın bundan sonra alçalma yaparak piste iniş yapması gerekiyordu.

Bakan Yıldırım'ın basın açıklaması

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım , elde edilen son bilgiler ışığında eldeki verileri resmi olarak açıkladı ve uçakta hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Atlasjet uçağının Isparta'da düşmesiyle ilgili olarak, ''İlk bulgulara göre bir hayat emaresi gözükmemektedir. Arama kurtarma ekipleri halen çalışmalarını sürdürmektedir'' dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, kaza nedeniyle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne gelerek çalışmaları yerinde izledi. Yıldırım, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Atlasjet Hava Yolları'nın İstanbul-Isparta seferini yapan uçağının inişe geçtiği sırada hava meydanının kuzey batısına 11 kilometre uzaklıktaki Türbetepe mevkinde düştüğünü belirtti.

''İlk bulgulara göre bir hayat emaresi gözükmemektedir. Arama kurtarma ekipleri halen çalışmalarını sürdürmektedir'' diyen Yıldırım, Sivil Havacılık Genel Müdürü ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü'nün Isparta'ya gittiğini, ulaştıklarında gerekli raporlamaları yapacaklarını söyledi.

Yıldırım, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce oluşturulan kaza kırım ekibinin de olay yerine hareket ettiklerini bildirdi. Kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Yıldırım, ''Hala ümidimiz hayatta kalanların olduğu yönündedir'' dedi.

Yıldırım, gazetecilerin ''İniş sırasında Isparta'daki meteorolojik şartları ve uçağın herhangi bir teknik sorununun olup olmadığını'' sorması üzerine, hava şartlarının güzel olduğunu, uçağın da teknik ve personel durumu itibariyle herhangi bir anormal durumunun söz konusu olmadığını söyledi.

Uçağın hava şartları dolayısıyla Priştina'dan Atatürk Hava Limanı'na geç geldiğini ve bu nedenle gecikmeli olarak kalkış yaptığını kaydeden Yıldırım, ''Isparta'da kuleyle yapılan muhaberede bir anormallik yok. Gerekli noktalarda gerekli raporlamayı yapıyor ve pisti gördüğünü iniş için alçaldığını söylediği anda irtibat kesiliyor ve kaza meydana geliyor'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım, kaza kırım ekibinin uçağın CVR ve FDP olarak adlandırılan kara kutularının detaylı olarak çözülmesi ve olay yerinde yapılacak incelemelerle kaza nedeni hakkında daha kapsamlı sağlıklı bilgiye ulaşacaklarını bildirdi.

Yıldırım, saat 06.00 civarında uçağın enkazına ulaşıldığını, kendisinin de olay yerine gideceğini belirtti. ''Uçakta ünlü bir iş adamının da bulunduğu''nun ifade edilmesi üzerine Yıldırım, ''Ünlü veya ünsüz bizim için bütün vatandaşlarımızın değeri aynıdır. Bir vatandaşımızın hayatını kaybetmesinin bile bedeli yoktur. Kim olduğu, kim olmadığı önemli değildir'' dedi. Bir başka soru üzerine Yıldırım, pilotların uçuş saatleri ve tecrübeleri konusunda herhangi bir sıkıntı gözükmediğini, uçağın da uçuşa elverişli belgesi bulunduğunu, gerekli denetimlerinin yapıldığını ifade etti.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2007 Cuma 08:44:54
Güncelleme :30 Kasım 2007 Cuma 16:53:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?