19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Planlı elektrik kesintisi kapıda

Enerjide otomatik fiyatlandırmanın 1 Haziran’a çekilmesi Başbakan Tayyip Erdoğan’dan döndü. Başbakan, yüksek oranlı zam yapılmasına da karşı çıktı. Bunun üzerine Bakanlar Kurulu sonrasında biraraya gelen ekonomiden sorumlu bakanlar çözüm aradı.

Enerji Bakanlığı Haziran ayı için yüzde 10 oranında zam öneriyor. Otomatik fiyatlandırma planlandığı gibi Temmuz’da başlarsa zam ihtiyacı yüzde 20 ila 30’u bulacak. Aynı şekilde Haziran ayı için doğalgaza zam önerisinde bulunan BOTAŞ da Temmuz ayını beklemek zorunda kalacak.

ELEKTRİK ARZINDA DA SIKINTI VAR
Enerjide sıkıntı sadece zamla sınırlı değil. Barajlardaki su miktarının 3’te bir oranında azalmasıyla birlikte elektrik üretimi de ciddi oranlarda düştü ve kayıp 2.5 milyar kilovatsaati buldu. Yetkililer acil çözüm bulunmazsa arzın bundan sonra talebi karşılayamayacağının altını çiziyor. İlk 5 aydaki elektrik talep artışı ortalama yüzde 9.7 olarak gerçekleşti.

205 milyar kilovatsaatlik üretime karşılık 204.5 milyar kilovatsaatlik tüketim tahmini var. Ancak kuraklık, santrallerin revizyonu ve tüketim artışı nedeniyle üretimin tüketime yetmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

TERMİK SANTRALLER TAM KAPASİTE ÇALIŞAMIYOR
Termik santrallerin daha fazla çalıştırılabileceği beklentisi de boşa çıkmak üzere. Yıllardır revizyonu tamamlanamadığı için bu santraller de tam kapasite çalıştırılamıyor. Halen tam kapasite çalışan doğalgaz santralleri de petrol fiyatlarındaki artışla birlikte elektrik üretim maliyetini iyice artırıyor.

Yetkililer, “Talep beklentilerimizin çok üzerinde. Klima kullanımındaki artış ve turizm sezonu dikkate alındığında Temmuz ve Ağustos’ta elektrik kesintileri kaçınılmaz olacak” diyor.

...
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 22:52:44
Güncelleme :29 Mayıs 2008 Perşembe 13:10:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HASAN KARAOZAN IP: 88.226.150.xxx Tarih : 30.05.2008 23:03:53

Sayın Enerji Bakınımız bunun biliyormu bilmiyormu bilmiyorum ama aslında ülke olarak okadarda enerjide çıkmaz bir sokakta değiliz aslında. 205 milyar kilovatsaat enerji üretimiz var bunu verimli kulanırsak kesinlikle hic bir problemimiz olamayacaktır. Ben buna bir örnek vermek istiyorum.Türkiyede kulanlan aktif enerjinin % 30 kadarda reaktif enerji kullanılıyor reaktif enrjiaslında cöpe giden bir enerjidir.ve biz bu enerjimizi göz göre göre cöpe atıyoruz.ilk yapacağımız enerjide eylem planı bu reaktif kayıpları önlemk olmalıdır.ve bunları önlemkte cok kolay ve hızlı olabilecek bir şeydir.1 yılgibi kısa bir sürede bu yapılabilir.Bunu başaracak bir Enerji Bakanlığı Türkiyenin önümüzdeki en az 5 yılki enerji sıkntısınıda cözmüş sayılacaktır.Ben Sayın Enerji bakanımımza bunun üzerine gitmesini tavsiye ederim.bu konuda benden de bişeyler talep edilirse herzamn hazırım.reaktif eenrji cözümlerim içinde çok iyi projeler suna bilirm. HASAN KARAOZAN Bilgisayar müh.Elektrik tek.