30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

S&P NOTUMUZU KIRDI

S&P’nin Türkiye’nin ekonomik görünümünü durağandan negatife çevirmesi sonrasında İMKB’de satışlar arttı, dolar 1.31’e dayandı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P), Türkiye’nin ekonomik görünümünü durağandan negatife çevirdiğini açıklamasıyla dolar 1.31’e dayandı, İMKB yüzde 2 değer kaybetti.
Güne yüzde 2’ye yakın yükselişle başlayan İMKB, Avrupa borsalarının etkisiyle yönünü eksiye çevirdi. Kapanışa yakın S&P’den gelen açıklamayla satışlarını artırdı. Endeks günü yüzde 2.01 değer kaybıyla 40 bin 160 seviyesinden kapattı. Dolar, S&P’nin yanı sıra enflasyonun yüksek çıkmasının etkisiyle 1.29 YTL’den 1.3090 YTL’ye çıktı.

S&P: Siyasi ortam gergin
S&P, global sorunlar ve gergin siyasi ortam nedeniyle Türkiye’nin kredi notunu durağandan negatife çevirdi. Açıklamada, bozulan makroekonomik ortamın Türkiye’nin dış kırılganlığını artırabileceği belirtildi. Açıklamada, “Hükümet, global ortamdaki bozulmayı ve politik belirsizlikleri başarıyla yönetebileceğini gösterirse görünüm durağana geri döner” denildi. S&P, uzun dönemli döviz cinsinden BB(-) ve yerel para birimi cinsinden BB olan kredi notlarının ise aynen teyit edildiğini bildirdi.
Bu arada yurtdışında euro ve yene karşı değer kazanan dolar, ABD’de işsizlik maaş başvurularının 407 bin ile 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının etkisiyle kazançlarının bir kısmını verdi.



Lone Pine Capital, Garanti hissesi aldı
Lone Pine Capital, yönetimindeki Lone Dragon Pine ve Lone Himalayan Pine Master fonlarının Garanti Bankası’nın 17.809 milyon adet hissesini ortalama 6.2744 fiyat üzerinden satın aldığını İstanbul Borsası’na bildirdi. Toplam 115 milyon YTL’lik alım yapan Lone Pine Capital, Garanti Bankası’nın yüzde 1’e yakın hissesini almış oldu.



Yabancı bono sattı
Yabancı yatırımcıların Türkiye’deki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyünün değeri, AKP’ye açılan kapatma davasının piyasalarda şok etkisi yarattığı 14-21 Mart haftasında 1.4 milyar YTL küçülerek 35.4 milyar YTL’ye geriledi. Yabancıların DİBS portföyünün değerinde, küresel finans sisteminde dalgalanma işaretlerinin başladığı Temmuz 2007 sonundan bu yana yaşanan kayıp ise 9 milyar 231.2 milyon YTL’ye ulaştı.



‘Büyük buhrandan kötü’
ABD’li ünlü yatırımcı ve spekülatör George Soros, yaşanan son finansal krizin Büyük Buhran’dan bu yana en kötü kriz olduğunu ve bu yıl piyasaların kısa bir yükselişten sonra daha da fazla düşeceğini öne sürdü. Soros, ABD resesyona yaklaştıkça bu yükselişin 6 hafta ile 3 ay arasında sürebileceğini sözlerine ekledi.
Soros, “İyi bir dip yaşadık. Ancak bu büyük olasılıkla yaşanan son dip olmayacak” dedi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2008 Cuma 08:23:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?