30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Savcılıktan 3 gazete için suç duyurusu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “Ergenekon soruşturması” kapsamında “yayın yasağına uymayarak soruşturmanın gizliliğini ihlal ettikleri” gerekçesiyle Star, Taraf ve Yeni Şafak gazeteleri hakkında ilgili cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulundu.

Ergenekon terör örgütüne ilişkin soruşturmayla ilgili olarak son günlerde basında çıkan haberler, Beşiktaş’taki İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca incelendi. Savcılık, Star, Taraf ve Yeni Şafak gazeteleri hakkında ‘yayın yasağı bulunan soruşturmaya ilişkin yapılan haberlerde yayın yasağına uyulmayarak soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği’ sonucuna vardı. 

Star iddianameyi yazdı

**Ergenekon soruşturmasının geçen yıl temmuzdan beri yürütüldüğü ancak henüz iddianamesinin olmadığı eleştirileri dile getirilirken bu eleştirilerin en yoğunlaştığı dönemde, dünkü Star'da "iddianame" yazıldı. "İddianame 15 gün içinde hazır olacak. Çete üyeleri için TCK'nin 313, 314 ve 317'nci maddeleri kapsamında ceza talep edilecek" ifadelerini kullanan Star'ın hem iddianamenin hazır olacağı tarihi kesin olarak bildirmesi hem de bu iddianamede neler olduğunu yazması kafaları karıştırdı.
Hükümete yakın çizgisiyle bilinen Star gazetesinin, Ergenekon soruşturmasına ilişkin son dönemdeki haber ve yorumları dikkat çekiyor. Gazete, önceki gün soruşturmada delil olarak kullanılan telefon konuşmalarını, dün de henüz ortada olmayan Ergenekon iddianamesinin içeriğini, sanıklar hakkında hangi maddelerden ceza isteneceğini yazdı.

Star gazetesi, Ergenekon soruşturması kapsamında "tartışmalı" haber ve yorumlara imza atıyor. Ergenekon soruşturmasının geçen yıl temmuzdan beri yürütüldüğü ancak henüz iddianamesinin olmadığı eleştirileri aylardır dile getirilirken, bu eleştirilerin en yoğunlaştığı dönemde, dünkü Star'da "iddianame yazıldı". Gazetenin, "Haber Merkezi" imzasıyla manşetten verdiği haberde, "kesin" ifadeler kullanılması ayrıca dikkat çekti. "İddianame 15 gün içinde hazır olacak. Çete üyeleri için TCK'nin 313, 314 ve 317'nci maddeleri kapsamında ceza talep edilecek" ifadelerini kullanan Star'ın hem iddianamenin hazır olacağı tarihi kesin olarak bildirmesi hem de günler öncesinden bu iddianamede neler olduğunu yazması kafaları karıştırdı. Star, soruşturma kapsamında tutuklananlar hakkında; "halkı hükümete karşı kışkırtmak, terör örgütü kurmak veya üyesi olmak, devletin gizli belgelerini bulundurmak suçlarından, müebbet hapis cezası ile 3 yıldan 43 yıla kadar değişen sürelerde hapis cezası isteneceğini" yazdı. Haberde ayrıca "Ergenekon terör örgütüne yönelik soruşturmayı yürüten İstanbul cumhuriyet savcılarının Ümraniye'de ele geçirilen el bombalarını, Danıştay saldırısını, Necip Hablemitoğlu cinayetini tek bir dosyada birleştirecekleri öğrenildi" denildi.

Star'ın pazar günkü ilk sayfasının tamamı Ergenekon'a ayrılırken, gazetemiz İmtiyaz Sahibi ve Yayın Kurulu Başkanı İlhan Selçuk 'a ait olduğu iddia edilen telefon görüşmelerine yer verildi. Selçuk'un "Ergenokon trafiğinin fikir yöneticiliğini yaptığı" öne sürüldü. Gazete, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu 'na ait olduğu iddia edilen telefon görüşmelerini de aktardı.

Tayyar tepki çekiyor

Gazetenin Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar 'ın Ergenekon soruşturması ile ilgili haber-yorumları da dikkat çekiyor. Tayyar, 22 Mart Cumartesi günkü yazısında "Bugün gelinen noktada, soruşturmanın daha da derinleştirilmesi düşünülüyorsa değişik meslek gruplarından başka isimlerin de gözaltına alınması söz konusu olabilir. Ancak bu son gözaltılardan sonra yargıya yönelik başlayan yoğun baskı, operasyonun önünü kesebilir" dedi.

Tayyar dünkü yazısında ise Ergenekon'daki son gelişmeler üzerine, "Ergenekon soruşturmasının önüne uzun bir bariyer çekilmiş ve daha derinlere ulaşması imkânı mum ışığı kadar zayıflamıştır. (...) Son yaşananlara bakarken, Ergenekon soruşturmasında daha da derinlere inilebileceğini düşünüyor musunuz? (...) Savcıları çok cesur buluyorum ama hem çalışma koşulları ve mevcut mevzuat hem devlet içinde karşılaştıkları ilgisizlik ve etraflarında oluşturulan kuşatma nedeniyle soruşturmada arzu ettikleri derinliğe inebileceklerini düşünemiyorum" yorumunu yaptı.

 

Cumhuriyet
Yayın Tarihi : 25 Mart 2008 Salı 08:42:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?