19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Seçim kaybedeni neler bekliyor?

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Başhekimi Psikiyatri Uzmanı M. İrfan Coşkun, seçimi kaybetmiş olmanın adaylarda hayal kırıklığı, başarısızlık, yenilmişlik, engellenmişlik ve yalnızlık gibi depresif temalı duyguları tetikleyebileceğini söyledi.

Geçen hafta sonu Türkiye’de yerel seçimlerin yapıldığını ancak hafta içinde sürekli yerel seçimlerle ilgili çeşitli olayların baş gösterdiğini ve bir türlü ortalığın durulmadığını kaydeden Dr. İrfan Coşkun “Bir çok aday seçmenin karşısına çıkarak kendi vaatlerini dile getirdi.

Seçmenlerde sosyal-psikolojik araştırmalara göre benzerlik, görünüş ve aşinalık faktörlerine göre tercihini yaptı. Adayların çok, kazanının tek olduğu bir yarışı yaşadık. Seçimlerde kaybeden adaylar uzun süredir çalışmalarda bulunduğu seçim döneminde mental ve fiziksel açıdan çok yoruldular.

Sandıktan çıkan sonuca göre kaybetmiş olmak, bir anlamda verilen emeklerin bir ödülle son bulmaması kişideki bu duygusal yorgunluğu bir kat daha arttırdı. Kaybetmiş olmak adaylarda hayal kırıklığı, başarısızlık, yenilmişlik, engellenmişlik, yalnızlık gibi depresif temalı duyguları tetikleyebilir. Adayın ruhsal derinliği yoksa bu giderek önemli psikolojik rasatsızlıklara dönüşebilir. Güçlü, ruhsal dayanıklığı olan adaylar 'Demokratik' bir mücadele ve bazen her anlamı ile hak edilse bile seçimi kaybedilebilecek bir yarış gibi düşünür, ve olayı sağlıklı biçimde içselleştirerek sonuçları içine sindirir. Kaybeden adaylara tavsiyem, hizmetlerine talip olduğu halka küsmemeleri ve topluma yararlı faaliyetlerini sürdürmeleridir. Unutmamak gerekir ki iyileşmenin yolu iyilik yapmaktan geçer" dedi.



 

iha
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 12:48:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
memet dike IP: 78.165.253.xxx Tarih : 4.04.2009 15:40:02

hüzün ve keder başka ne olacak