31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Şiddete nasıl göz yumarsınız?

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Rehn, Dışişleri Bakanı Babacan’ı “1 Mayıs’ta polisin, orantısız şiddet uygulamasına nasıl göz yumarsınız” sözleriyle eleştirdi.

Türkiye ile AB’nin ortak geleceğinin ele alındığı Türkiye-AB Troyka toplantısı için Anakara’ya gelen Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ı “1 Mayıs’ta polisin, orantısız şiddet uygulamasına nasıl göz yumarsınız. Türkiye’den her alanda reform bekliyoruz” sözleriyle eleştirdi. Babacan “Özgürlüklerin her alanda genişlemesinden yanayız ancak 1 Mayıs’ta muhataplarımız sorumlulukları çerçevesinde hareket etmedi” yanıtı verirken, tatmin olmayan Rehn “Olayların ayrıntılı araştırılmasını istiyoruz. Türk vatandaşları da Uluslararası Çalışma Örgütü ve AB standartlarında sendikal hakları hakediyor” dedi. Babacan, 1 Mayıs olaylarıyla ilgili ayrıntılı bir dosyayı AB’ye sunma sözü verdi.
‘İpler kopar’ yumuşadı
Türkiye-AB Troykası Dışişleri Bakanları toplantısı, AB dönem başkanı Slovenya’nın Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, sonraki dönem başkanı Fransa’nın AB işlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Jean Pierre Jouyet ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn katılımıyla Ankara’da yapıldı. AKP’ye kapatma davası ile 1 Mayıs’ta İstanbul’da polisle göstericiler arasında çıkan tartışmaların ağırlıkla değerlendirildiği toplantıda, Kıbrıs, Irak konularının yanısıra “Ermeni soykırımı” iddiaları da ele alındı.
Toplantının basına kapalı bölümünde ise, AKP’nin kapatılması davası konusundaki gelişmeleri ‘endişe’yle izlediklerini Babacan’a aktaran Avrupalı yetkililer, “Türkiye’de, partilerden çok demokrasinin önemli olduğunu gördük. Biz, bu süreçte demokrasinin kazanacağına inanıyoruz” görüşünü dile getirdiler. Anayasa Mahkemesi’ndeki dava süreciyle ilgili gelişmeleri anlatan Babacan, “Her ne olursa olsun, tam üyelik hedefinden şaşmayacağız” mesajı verdi.
Rehn, Babacan’la katıldığı ortak basın toplantısında da Türkiye’nin ‘parti kapatma krizinin’ üstesinden geleceğine inandığını belirterek, Türkiye’de tüm tarafların siyasi diyalog ve uzlaşı kültürü içinde sorunları çözebileceğini dile getirdi. Daha önce birçok AB yetkilisi kapatma davası nedeniyle Türkiye ile ilişkilerin kopacağını dile getirirken, “Bizim için önemli olan demokratik prensiplere saygı gösterilmesi” diyen Rehn, kapatma davasının Türkiye ve AB açısından olumsuz sonuçlar doğurmamasını da temenni etti.
Jouyet’ten tarafsızlık sözü
Dışişleri Bakanı’nın “Hedefimiz AB’ye tam üyelik” sözlerine hem Sloven hem de Fransız yetkiliden destek geldi. Sloven Bakan Rupel, “Türkiye’nin tam üye olacağından hiç şüphem yok”derken, Fransız bakan Jouyet Türkiye’ye karşı ‘tarafsız, dengeli’ olacaklarını söyleyerek, dönem başkanlığı sırasında Türkiye’nin katılım müzakerelerini teknik olarak engellemeyecekleri sözü verdi. Jouyet, 13 Temmuz’daki Akdeniz Birliği projesi toplantısına Türkiye’yi beklediklerini belirtip projenin Türkiye’nin üyeliğine ‘tuzak’ olmadığını savundu.
Kıbrıs eleştirisi
Toplantıda Fransa’ya “Tam üyelik hedefimizi tartışmayın” diye çıkışan Babacan, AB’yi Kıbrıs sorununa tam destek vermemekle de eleştirdi. AB’nin KKTC’ye tecridi kaldırmasını isteyen Babacan, ticaret konusunda AB’nin çıkardığı tüzüklerin işlemediğinden yakındı. Babacan’ın “Türkiye’den tek taraflı tavizler beklemek akılcı olmadığı gibi fayda da getirmez” sözlerine Rupel, “İzolasyonları kabul edilemez buluyorum” diyerek destek verdi. Rehn ise Türkiye’nin Gümrük Birliği kaynaklı sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.

...
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 08:00:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?