ABD’nin California San Diego Üniversitesi tansiyon, kalp ritmi ve diğer yaşamsal belirtileri ölçebilen bir iç çamaşırı ürettiğini açıkladı.
Belindeki lastiğe basılmış elektronik biosensörlerin cilde temas etmesiyle ölçümleri yapan iç çamaşırının hastaların evde izlenmesini sağlayarak tıbbi masrafları azaltması umuluyor.
Projeyi geliştiren nano-mühendislik profesörü Joseph Wang, iççamaşırına yapılan baskının serigrafi yöntemine benzediğini ancak mürekkebin karbon elektrotları içerdiğini belirtti. ABD ordusu tarafından finanse edilen projeden öncelikle Amerikan askerleri yararlanacak.
Profesör Wang, bu proje ile savaş alanında yapılan ameliyatlar sırasında askerlerin yaşamsal değerlerini kontrol edilebileceğini ve amaçlarının yaralanmaların yerini ve türünü en az sapmayla belirleyecek sensörler geliştirmek olduğunu söyledi.
Projenin askeri alan dışında da kullanılması planlanıyor. Biosensörlü iç çamaşırı değişimleri izleyerek olası kalp ve şeker krizlerini haber verebilecek. Bunun dışında giyilebilir biosensörler sporculara da oldukça yarar sağlayacak ve kandaki alkol seviyesini ölçebilecek.