16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Vergi iadesi yerine kim ne kadar para alacak?

Fiş toplayarak vergi iadesinin yerini alan yeni sistem, yıl başında yürürlüğe girecek. Asgari geçim indirimi adı verilen sistemde ayda brüt olarak bin YTL kazanan ve eşi çalışmayan iki çocuklu bir ücretlinin eline maaşının dışında aylık net 64.5 YTL geçecek.


Asgari geçim indirimi sisteminde, ücretlinin maaşı değil, medeni durumu ve çocuk sayısı baz alınıyor. Alınan maaş ne olursa olsun, yararlanılacak asgari ücret indirimi aynı düzeyde olacak. Eşi çalışmayan ve iki çocuğu olan bir ücretli, ayda 10 bin YTL maaş da alsa, asgari ücretli de olsa aynı indirim tutarını net maaşına ekleyecek.
Yeni sistemde, bekâr bir asgari ücretli, maaşının dışında yıllık 516 YTL 37.5 kuruş alacak.


Çocuklu aile gözetiliyor
Eski sisteme göre, tüm fişleri topladığı var sayıldığında, bu kişi 411.12 YTL alacağından, yeni sistemde yaklaşık 105 YTL avantajlı konumda olacak. Asgari ücretli evli olursa, bekâra göre daha kazançlı çıkıyor. Evli ve eşi çalışmayan çocuksuz asgari ücretlinin yıllık gelirine 619 YTL 65 kuruş eklenecek.
Yeni sistemde çocuklu aileler gözetiliyor. Kişi, asgari ücretli, evli, eşi çalışmıyor ve iki çocuk sahibi ise aynı koşullarda ama çocuksuz olana göre yıllık 155 YTL daha fazla alacak.
Eşi çalışanlar ise diğerlerine göre yüzde 10 daha az alacak. Örneğin, eşi çalışan 1 çocuklu kişi 627 YTL alacak. Uygulamada çocuk sınırı ise yok. Çocuk sayısı arttıkça indirim oranı da artacak.
Şirketler, çalışanlarından medeni durumları ve çocuk sayısı hakkında bilgi toplamaya başladı.

Kim ne kadar indirim alacak? 




* Eşi çalışmayan çocuklu aileler (Eşi çalışanlar yüzde 10 daha az alacak)

 

Vergi iadesi sisteminin sona ermesiyle fiş toplama zorunluluğu kaldırıldı. Onun yerine asgari geçim indirimi adı altında bir sistem yürürlüğe girdi. Sistemde çalışanların maaşı değil, medeni hali esas alınacak. Maliye Bakanlığı Gelirler Eski Kontrolörü Nedim Türkmen, asgari geçim indirimi sistemiyle ilgili merak edilen sorulara NTV’de açıklık getirdi. İşte vergi iadesi yerine gelecek sistemle ilgili ayrıntılar...
Haberin devamı


Vergi iadesinin yerine gelecek olan asgari geçim indirimi sistemi kişilere göre nasıl hesaplanacak? Kim ne kadar alacak belli mi?

Bu sistem aslında 1950’lerden bu yana öyle ya da böyle bizde vardı ama vergi iade sisteminin kalkmasıyla birlikte 1 Ocak 2008’de yürürlüğe girecek. Burada her şeyden önce önemlisi 2008 yılının başında belirlenecek olan asgari ücretin brüt tutarını 12 ile çarpacağız. Yani yıllık asgari ücreti bulacağız, bu rakamı bir yere yazacağız. Sonra kişilerin durumuna bakacağız. Kişi evli mi, bekar mı önemli. Kişinin kendisi için yüzde 50’lik bir oran, eşi çalışmıyorsa yüzde 10, ilk iki çocuk için yüzde 7.5-yüzde 7.5 ondan sonraki çocuklar için de yüzde 5-yüzde 5 şeklinde bir indirim uygulanıyor. Yani şöyle buluyoruz; Örneğin 6 bin YTL ise asgari ücret işte bunun yıllık tutarını buluyoruz. Burada kişinin asgari geçim indirim oranı ne olacak? Bir kişi evli, eşi çalışmıyor ve iki çocuğu varsa yüzde 50 kendisi için yüzde 10 eşi için yüzde 60, yüzde 7.5-7.5 yüzde 75 eder. Yani asgari ücretin bir yıllık tutarının yüzde 75’i kadar kısmı bulacağız. Sonra bunu bir de yüzde 15 ile çarpacağız. Bulduğumuz bu rakamı da 12’ye böldükten sonra aylık.

Her şeyden önce çocuk sayısı dedik ama asgari ücretten bir yılda kesilen vergilerin tutarını aşamayacak. Yani sizin 10 tanede çocuğunuz olabilir, siz ayda 100 YTL de hak edebilirsiniz ama asgari ücretten kesilen vergi şu anda 75 YTL civarında bunu aşamayacak. Birinci sınır bu. Bunun dışında 43 YTL ile 74 YTL arasında bir rakam.

Asgari geçim indiriminde kim ne alacak?

Fiş sisteminin kaldırılmasıyla birlikte ücretliler bir gelir kaybına uğrayacaklar. Diyorlar ki 3 milyar YTL’lik bir yükü vardı, şimdi 6 milyara çıktı. Daha çok parayı cebimize koyuyoruz. Hakikaten böyle mi oluyor? Vergi iadesi kalkıp asgari geçim indirimi geldiğine göre, 70-80 YTL’lik bir para cebimize geldiğine göre kazancımız bizim bunun neresinde onu anlayamadık.

Bu sistem asgari ücretle çalışanlar için vergi iadesine göre daha avantajlı. Neredeyse iki kat avantaj sağlıyor. Onu bir tespit etmemiz lazım. Ama yüksek ücretliler için yaklaşık 1.500 YTL’ye yakın yıllık kayıp söz konusu. Burada düşük ücretlilerin lehine bir uygulama söz konusu. Burada gelir kaybı olduğu doğrudur. Devletin de eğer teorik olarak hesapladığınızda doğru 6 milyar YTL’lik bir yük getirecektir ama 10 milyon 600 bin kişi yararlanabilecek. Devlet memurlarıyla ilgili bir problem çıkacağını düşünmüyoruz. Ancak özel sektörde çalışan 8 milyon civarındaki insan için önemli bir problem var çünkü bunu işveren uygulayacak.

Ne gibi bir problem var?

Şimdi burada Türkiye’de ücretler hep net olarak konuşuluyor. Şimdi ücreti brütleştireceksiniz sonra size 450 YTL veriyorken 500 vermesi gerekecek. Acaba işveren bunu verecek mi, vermeyecek mi? İşverenle işçi arasındaki bir ilişki bu devletin buna müdahale yapması söz konusu olamayacak. Siz çok fazla ısrar ederseniz, iş akdinizin feshedilmesi sonuyla karşılaşabilirsiniz. Bütün bunlar Türkiye’de uygulama güçlükleri açısından sorun teşkil edecek.


Mesela sen net maaş üzerinden paranı alıyorsun. Senin vergin artıyor ama onu zaten işveren karşılıyor. Şimdi de şurada 3-5 kuruş bir para sana verdiler. Bunu da sen işverenle pazarlık konusu etme, buraya mı gelecek iş?

Şimdi size yasal olarak tanınmış ama sonuçta işverenin uygulamasına bağlı olarak değişecek. İşveren ‘bunu ben sizinle net konuştum; zaten ben karşılıyordum’ diyebilir. Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı tebliğ taslağında net ücret üzerinden yapılan anlaşmalarda da uygulanır diyor. Tamam ama bu nasıl olacak uygulamada bunu göreceğiz. Şimdi 1 Ocak’tan itibaren asgari geçim bildirimi verecek işverenler ve Şubat ayının başından itibaren de Ocak ücretleriyle beraber bu paraların ödenmesi gerekiyor çalışanlara. Uygulamada güçlükler doğabileceğini düşünüyoruz.

Vergi iadesi uygulamasına son verilmesindeki amaç neydi? Orada eğer daha az vergi iadesi ödeniyorsa niye onu kaldırdılar o zaman buradaki amaç ne?

Şimdi vergi iadesinin kaldırılması gerekçe olarak, naylon fatura kullanılıyordu bu sistem yolundan çıktı. Bir de uluslararası karşılaştırmalarda Türkiye’de vergi yükünü yüksek gösteriyordu tarzında bir savunma yapıldı. Burada IMF 3 milyar YTL’lik bir bütçeden ayrılan ödenekten tasarruf etmek yoluna gitti. Burada bu uygulama güçlükleri nedeniyle yani asgari geçim indiriminde 3 milyar YTL’den daha fazla bir tasarruf yapacağını umuyor. Ama biz bunu emeklilerde gördük. Emeklilerde fişin kaldırılması ve yüzde 4’lük ödemeyle devlet yılda yaklaşık 400 milyon YTL’lik bir tasarrufta bulundu. Bu uygulamaya dayanılarak bu yapıldı. Ama buradaki vergi iadesi sisteminin Türkiye’de kayıtdışı ekonomiyi engelleme ve vergi gelirlerini arttırma konusunda ne kadar önemli olduğu ilk 10 aylık bütçe sonuçlarında gözüktü.

Üretici fiş alınmaması karşılığında ne tür bir kar elde ediyor? Fiş alınmayınca bunun o kişiye ne tür bir yararı oluyor?

Türkiye’deki temel problem KDV oranının yüzde 18 olmasıdır. Yani insanların yüzde 5, yüzde 7 karla satış yaptığı bir dönemde KDV oranı yüzde 18 olursa alıcının da satıcının da gözü o yüzde 18 KDV’de. Pazarlıklar gündeme geliyor. Siz 100 liralık bir malla ilgili fiş almadığınızda bu 18 liralık katma değer vergisini pazarlık konusu yapabilirsiniz. Burada hem üreticinin hem tüketicinin bununla ilgili bir katkısı var. Ayrıca satıcı açısından gelir ya da kurumlar vergisini de beyan dışı bıraktığı için gelir vergisine yüzde 15 ile 35 kurumlar vergisinde de yüzde 20’lik ekstra avantajı olabilir.

İşsizlik ödeneği alan biri, bu paradan asgari geçim indirimi de alabilir mi?

Alamaz. İşsizlik ödeneğinden kesilen bir gelir vergisi söz konusu değil. Burada çalışan ücretlilerle ilgili olarak işveren tarafından kesilen gelir vergisinden bir mahsup söz konusu. Orada gelir vergisi olmadığı için bir problem yok.

Ocak 2008’de çalışanlara ait hazırlanacak maaş bordrolarında asgari ücret indirimi adı altında gelir vergisi istisnası yapılacak mı?

Her ay itibarıyla memurlarda da yapılacak. Burada kişilerin medeni durumlarına göre bunlar zaten belli. Örneğin insanlar evlenmişse işverene bildirmesi gerekiyor. Buna göre hesaplamalar yapılacak; ilk Ocak ayında alacakları maaşta bu uygulama yapılacak ve kendileri gelir vergilerini daha az ödeyecekleri için az ödedikleri gelir vergisi kadar maaşlarında bir artı görecekler.

Maaşı 1.200 YTL olan bir çalışan yeni sistemde ne kadar geçim indirimi alacak? Bu kişinin kazancı mı olacak, kaybı mı?

Çocuğunun eşinin çalışıp çalışmadığına ilişkin bilgileri bilmiyoruz ama bekar olduğunu var sayarsak yaklaşık 44 YTL’lik aylık bir kazancı olacak. O da yıllık 520 YTL civarında bir şey olacaktır.

Emekli olan fakat çalışmaya devam edenler yeni uygulamadan nasıl etkilenecek?

Emeklilerle ilgili sadece SSK’ya tabi dayanışma fonuna bir kesinti söz konusu. Emeklilikle ilgili sistemden yararlandığı için burada o sistemden yararlanması söz konusu olmayacak.

Geçim indirimi 2008 Ocak ayı itibarıyla verilecek. 2007 yılının vergi iadesi ne olacak? Devlet bir yıllık vergi iadesine el mi koymuş oluyor? Vatandaş bir kayba uğramıyor mu?

Şimdi yasal düzenleme gereği ne olacaktı; bu yıl bitip Ocak ayının 20’sinde bu fişler verilip alınacaktı. 2007 yılına ilişkin bir kayıp olduğu söylenebilir. Gerçi bunu hükümet başka şekilde açıklıyor. Eğer normal uygulanmış olsaydı 3.7 milyar YTL’lik bir kaynak bütçeden çalışanlara aktarılmış olacaktı. Burada bir kayıp olarak nitelendirilebilir. En azından teorik olarak öyle.

Artık fiş için herhangi bir şey doldurulmayacak. Dolayısıyla 2007 yılı için vergi iadesi açısından cebimize bir para girmeyecek değil mi?

Çalışanlar açısından bu bir kayıptır. Çünkü 2007 yılına ilişkin olarak Ocak ayında alabileceğiniz bir parayı şu anda alamıyorsunuz. Önümüzdeki yıldan itibaren her ay alacaksınız ve bununla ilgili hiç bir belge vermeyeceksiniz.

Fiş toplayanların sayısında herhangi bir azalma ya da artış var mı? Eğer vergi iadesi kalktıktan sonra bir azalma varsa bu kayıtdışı ekonomiye bir anlamda destek olmuyor mu?

Bu sonucu bütçe sonuçları doğruluyor. 20.2 milyar YTL’lik KDV hedefi ilk 10 ayda sadece 14 milyar YTL’de kaldı. 2008 hedefine bakıyoruz 17.5 milyar YTL. Yani 2007 hedefinin de altında. Zaten Maliye tekrar dönüş yapamadığı için şimdi alışveriş timi kurmak, ’100 bin YTL’ye kadar ilk okul öğrencileri fişleri getirsinler, piyango çekeceğiz, laptop vereceğiz, bisiklet vereceğiz’ tarzında lotaryalar düzenlemeye çalışıyor. KDV’deki azalma piyasanın daralmasına bağlı ancak büyük ölçüde fiş ve faturaların kaldırılmasından kaynaklanıyor.

Fiş almayan ve vermeyenin ceza durumu ne? Cezalarda bir değişiklik var mı, denetimler yapılabiliyor mu?

Fiş almak ve fiş vermek vergi usul kanununa göre zorunlu. Vermeyenle ilgili özel usul cezası var almayanlarla ilgili 5’te 2. Yani 139 YTL satıcı için nihai tüketici için de 28 YTL civarında. Ama bununla ilgili tespit yapacak olanın vergi incelemesine yetkili bir eleman olması gerekiyor. Bu da mümkün görünmüyor. Alıcıyla satıcının menfaatini çatıştırmadığınız sürece herkesin başına da Maliye dikemeyeceğiniz için sonuç alamazsınız.

Asgari geçim indirimine bakıldığında alıcıyla satıcı çatışıyor mu? Vergi toplama meselesi oraya doğru ilerliyor mu?

Bütün dünyada gelişmiş ülkelerde Amerika’da, Almanya’da asgari geçim indirimi denen bir müessese var. Sadece ücretlilere uygulanmıyor. Bizde şimdi ücretlilerle başlandı. İşin özü şu; insanların ölmeden yaşayabilmeleri için asgari elde etmeleri gereken kazancın vergi dışı bırakılması demek. Bizde sadece bu ücretliler için uygulanmaya başlandı. Burada işverenle işçi arasında bir problem doğarsa doğacak. Çalışanların yarısının kayıtdışı olduğu ve işsiz sayısının 5.5 milyon olduğu bir ülkede acaba edilgen tarafı oluşturan işçinin böyle bir hakkı olabilecek mi? Bu da çok önemli. Uygulama sonuçlarını bir görmemiz gerekiyor. Hak arama özgürlüğüyle de ilgili ama işi kaybetme korkusu sizi 50 YTL’nin peşinde koşturur mu, koşturmaz mı o da ayrı bir tartışma konusu.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2007 Perşembe 19:51:16
Güncelleme :29 Kasım 2007 Perşembe 19:52:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yeşil GİRESUNLU IP: 88.247.246.xxx Tarih : 30.11.2007 10:00:42

Sayın Zafer bey;Sap ile samanı karıştıran yok.Bizim milletin kültür yapısı bedava sirke bulsalar dumadan içerler.Devlet bedava birşey vermeye kalsa almak için hep beraber sazan gibi balıklama atlarlar.Maliyetini üç beş liraymış onun hesapını yapmazlar.Yeter ki bedava olsun. İşin espiri tarafıda burada bulunmaktadır.Bedava olsun zehir olsun eve getirme alışkanlığı anlaşışı toplumda vardır.Bedava olsun kamyonunuz olmasa dahi bedava kamyon lastiği alıp eve getiren toplum yapınına anlayışına sahibiz. Ben mesajımda bunu anlatmaya çalıştım.Çocukların sayısı önemli değil. Herkese sağlıklı günler.


cuma korkmaz IP: 85.104.60.xxx Tarih : 26.12.2007 22:39:33

cocuk parası kim tarafından verilecek acaba işveren tarafındanmı yoksa devlet tarafındanmı işveren tarafından verilirse bazı işverenler vermiye bilir mümkünse bir cvp tşk ler


hatice kantoğlu IP: 85.108.200.xxx Tarih : 30.11.2007 00:50:01

daha önce emekliler ne kadar alacak diye sormuştum ama net cevap güncellemede alamadım ben emekli sandığına bağlı memur emeklisiyim


sinan cömert IP: 85.98.91.xxx Tarih : 18.12.2007 17:48:08

özel bi işyerinde 2007y ılının ilk 8 ayında çalıştım , 4 aydır işsizim, 2008 ocak ayında gelir vergisi asgari geçim indirim olan bu 8 ay çalıştığım fiş parasını alabilecekmiyim. lion34_61@hotmail.com


FİLİZ OKUMUŞ IP: 88.249.97.xxx Tarih : 27.12.2007 11:07:34

Ben yorum yapmayacağım sadece bilgi almak istiyorum. 2007 ye ait vergi iadelerimiz ne olacak? Onları alamıyacakmıyız? Lütfen bir bilgi veriniz.TŞK.


Yeşil GİRESUNLU IP: 88.247.246.xxx Tarih : 29.11.2007 09:52:36

Türkiye çelişkiler ülkesi.Nüfus planması yapmak için projeler eğitimler yapılıyor.Az çocuk öz çoçuk olsun diyerek.Geçim indirimi de çok çocuklu ailelere daha fazla ücret ödeniyor.Çocuksuz aileler işe yaramaz anlayışı ile daha az ücret ödeniyor.Bu ödeme planı aileleri daha fazla çocuk yapmaya özendiriyor.Aileler Çocuk yapmaya teşvik ediliyorlar.Hani nerede kaldı sizin aile planlanması projeniz...!Bu lahana turşusu bu ne biçim perviz.perviz. Çelişkiler ülkesiyiz vesellam. Daha çok fazla geçim indirimi alabilmek için çocuk yapmaya devam.


zafer arslanyürek IP: 212.50.56.xxx Tarih : 29.11.2007 13:01:33

Kıymetli kardeşim. Bu işin aile planlaması safsatasıyla ne alakası var. aylık çocukk başına verilen 5 YTL'ye niye gocunuyorsun. Kim aylık 5 YTL için çocuk yapar. Biraz daha insaflı olmak ve sap/samanı karıştırmamak lazım.


mesut iyitoğlu IP: 85.103.53.xxx Tarih : 18.11.2008 22:05:51

iş yerinde 2 senelik sigortalı çalışıyorum 5 kere fiş parası aldık ne yapmalıyım ekim ayınada imza attırdılar yasal ne yapabilirim


ömer yusuu IP: 85.96.210.xxx Tarih : 4.05.2008 11:03:07

geçim indirimi iyide işyerleri o paranın üstüne yatıyor


birol kugu IP: 78.176.89.xxx Tarih : 1.08.2008 21:51:46

sayın maliye bakanlığı müdürlügü vergi iadesi yeşilyurt gayrimenkul emlak işyerinde henuz fiş paraları ödenmedin fırma yetkilisine defalarca çalişanlar tarafından istendi ve bikaç kez uymazlıya geldi ve son olarakda isteryen çaliş isteyen kapı orda dedi bu çalişanların halkı oldunu biliyoruz ama neden bu ödeme yapılmıyor ne yapmamız gerekiyor


nedim dolay IP: 88.236.17.xxx Tarih : 5.01.2008 20:03:58

askeri ücret ile çalışan bir iştiye verilen çocuk yardım parası iş verenden iç bir kısmı kesiliyormu yani %10 veya %20 gibi kesin ti oluyormu..


hakan özdemir IP: 78.176.83.xxx Tarih : 19.07.2008 19:02:59

ben 5 senedir yeşilyurt gayri menkul diye bir şirketde çalişiyorum bize bu sene fiş paraları ödeme yapmıyorlar bu yüzden hakkımız olan parayı vermiyorlar


murat yılmaz IP: 78.187.36.xxx Tarih : 31.07.2008 17:30:40

merhaba bizlere yardımcı olunuz lütfen yetkili kişilere sesleniyorum bizde bir şirketde çalışıyoruz ama 7 aydır bu parayı bize vermiyorlar kendileri yiyorlar lütfen ilgililer ilgilenirsr çok seviniriz tokat/erbaa harun yüksel tuğla ve kremit fabrikası ben orda çalışan 400 işci için yazdım bunu lütfen ilgilenin


mesut bayır IP: 88.250.196.xxx Tarih : 17.12.2008 12:55:56

sigortalı olarak bir işte calısıyorum 2007 yılında ilk kez fiş parası olarak 3000 ytl civarında para toplayıp muhasebeciye verdim o günden sonra fiş parasını alamadım ne kadar almam gerekiyor ve kimden almam lazım


ahmet acar IP: 88.251.240.xxx Tarih : 9.02.2008 10:59:21

kimin ne kadar alacağını öğrendikte kimden alacağımızı bilmiyoruz bunu işveren verecekse işverenden vergi kesintisi olarakmı kesilecek yoksa başka yerden mi düşülecek bunu bilen varsa bir söylesin devletten alacaksak nasıl alacaz aydınlatan olursa sevinirim teşekkürler


güney cıvanlar IP: 78.176.174.xxx Tarih : 23.08.2008 08:41:34

5 aydan buyana çocuk parası alamıyorum özel şirkette şöför olarak çalışıyorum ben vergi iade parası ve çocuk parası istediğim zaman patronum ben vergimi veriyorum size bu parayı veremem deyip geçiyor bunun için ne yapmam gerekli saygılarımla


talazzz IP: 88.246.226.xxx Tarih : 31.01.2008 20:54:06

vergi iadesinin maaşlarına yansıtılanlar varmı acaba bunun üzerine de mi patronlar yattı yine :( alanlar lütfen yazsın


selçuk akyel IP: 85.110.202.xxx Tarih : 4.01.2008 23:15:24

oncelık le tesekkur ederım aydınlattıgınız ıcın benımde bı sorum olacak sımdı askerı ucretle calısıp 11 ay calısıyor 11 cı ayda ısden cıkıyor. bu kısı vergısını kımden ve nasıl alacak. iş degişikliginde eski iş yerinden mıu alacak yoksa yenı gırdıgı yerden mı telafı edecek konu hakkında bılgılendırırsenız sevınırım tsk..


mustafa ayaz IP: 85.99.8.xxx Tarih : 18.04.2008 17:04:01

iyi günler ben yorum yapmak için deyilde bilgi edinmek için sizi rahatsız edeceğim ben şu an maraş narlıda çalışıyorum çalıştığımız bölgenin teşfik bölgesi olmasından dolayı ben ve arkadaşlarım ocak ayından beri vergi iada ve çocuk paralarını alamıyoruz işverenimiz teşfik bölgesinde böyle bir ödemenin kanunen olmadığını söylüyor bunun nekadar doğru oldundan emin deyilim bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirin iyi çalışmalar


muhammet karabag IP: 78.160.2.xxx Tarih : 30.07.2008 22:18:38

ben sıvas ta özde mobılyada calısıyorum ve 7 aydır vergi iadesi alamıyoruz ilgilenilmesini rica ediyorum..


tennur kula IP: 88.238.9.xxx Tarih : 26.09.2008 20:46:49

eşim çalışmıyor.işyerin değil vergiy iadesi çoçuk parası askeri üçreti 460 ytl. ödüyor?2 çoçuk annesiyim normalde ne almam gerekiyor tşk.


selahattin poyraz IP: 85.109.7.xxx Tarih : 30.12.2008 12:41:43

bu konu ile birşey sormak istiyorum. arkadaşım bir sitede 6 kişi olarak kapıcı olarak çalışıyor.bu konuyla ilgili vergi iadesi alabiliyormu? yardımınız için teşekkür ederim.


Messerschmitt IP: 81.215.223.xxx Tarih : 14.01.2008 17:20:49

arkadaşlar 2007 yılında çalışıp da işten ayrılanlar varsa neyazıkki herhangi bir ödeme alamıcaklar. asgari geçim indirimi cari dönem için yapılan bir uygulama.yani fiş toplama işinden geçim indirimi uygulamasına geçiş 2007 yılını heba etti. sayın taner yılmaz arkadaşım patronunuz sizi kekliyor. senin anlıycağın nerde çalışırsan çalış işverenin sigortalı personeliysen asgari geçim indirimine tabisin demektir.


TÜLAY TOPBAŞ IP: 85.110.227.xxx Tarih : 11.02.2008 14:07:10

özel sektorde çalışan olarak merak ediyoruz!bizim vergi iade paramızı işyeri karşılayacaksa iş yerinin vermesi için yasal bir düzenleme veya zorunluluk varmı?eğer iş yeri vermemekte israr ederse hakkımızı nerde veya nasıl arayabiliriz.ve artı devlet iş yerinin işçiye ödeyeceği vergi iadesi parası için iş yerine özel indirim veya müafiyet sağlayacakmı?teşekkürler


Çetin BOZTEPE IP: 88.233.145.xxx Tarih : 30.03.2008 09:46:01

EY BÜYÜK TÜRKİYE SENİ BU HALE GETİRENLER UTANSIN BAŞKA NE DENİLEBİLİRKİ ALLAH TÜRKÜ KORUSUN


garibin cilesi toprakta biter IP: 78.160.14.xxx Tarih : 21.04.2008 13:14:46

Kardeşim neyi tartışıyosunuz zaten iş verenler o parayı vermiyolar yani cebe indiriyolar degerli tayip beyin amacı da buydu işverenlere desdek olmak cevre edinip tek başına iktitar olmak ne akıllı bi iktidar degilmi işverenler diyorki ben bunu maaşa yansıtdım deyip paranın üstüne yatıyo ama aralık 2007 ayında maaş ve sigorta pirimi asgari ücret nisan 2008 ayında da aynı eeee hani düzeltme kim akıllı kim ahmak ahmak bellide ders verecek yok zaten işcide itiraz edemiyo nerde benim param diyomuyo hele bi de yoksa işsizde kalırsın ooof siyaset offfff bu halk hangi dala elini attıda kırılmadı


zekeriya almaz IP: 78.180.34.xxx Tarih : 26.02.2008 23:02:56

benim merak ettiğim emekli olupda çocuk okutan emeklilerin bu sistemden acaba yararlana bileceklermi ilginize teşekkür ederim


KEMAL KAYA IP: 78.162.118.xxx Tarih : 6.03.2008 13:32:39

BEN ÖZEL BİR TEKSTİL FİRMASINDA ÇALIŞMAKTAYIM VERGİ İADE VE AİLE YARDIM PARASINI ALMADIK BU PARANIN VERGİLER ÜZERİNDEN ÖDENDİGİ SÖYLENİYOR KURUMUMUZ VERGİ DEN MUAF MIŞ DİYE ÖDEMEDİKLERİNİ SÖYLÜYORLAR BİZ ŞİMDİ BU PARAYI NASIL ALACAGIZ BU BİR ÇİFTE AYRICALIK DEGİLMİ KİMİ ALIYOR KİMİ ALMIYOR BİZ ŞİMDİ KİMDEN HESAP SORACAGIZ BUNA Bİ CÖZÜM VARMI CEVAP BEKLİYORUM


ÇETİN ŞENYURT IP: 85.101.89.xxx Tarih : 26.09.2008 12:03:44

ARKADAŞLAR VERGİ İADESİNİ DEVLET İŞVERENE VERMİYOR ZATEN DİREK OLARAK BEYANNAME VERİRKEN VERGİSİNDEN MUHASEBECİ DÜŞÜYOR EĞER İŞVERENLERİNİZ BUNU SİZE VERMİYORSA ÇALIŞMA BAKANLIĞI BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNE İŞ MAHKEMELERİNE BAŞVURU YAPABİLİRSİNİZ HAKKINIZI ARAYIN İŞVERENLER UYANIKLIĞA KAÇIP O PARAYI ÖDEMEZ ANCAK MAHKEMEDE FİLAN FAZLASINI ÖDERLER SİZE


nevzat IP: 78.167.182.xxx Tarih : 3.04.2008 00:16:08

şimdi bizim paraları cukkaya atacak (artık muhasebeci yada patron,bilemiyorum )ve devlet buna dur demeyecek olurmu dicem ama olduruyorlar.keşke fiş toplasaydıkda bu strese ulaşmasaydık,yazıkbe adı asgari geçim indirimi yok tam tersi bu....


turgay deniz IP: 81.215.125.xxx Tarih : 8.01.2008 22:33:47

Ben sadece birşey merak ettim onu sorucam 2007 ye ait vergi iadelerimiz verilmeyecekmi beni bilgilindirirseniz sevinirim.iyi calışmalar


MEHMET ŞAHİN IP: 78.165.176.xxx Tarih : 4.01.2008 22:00:05

uygulamayı haksız olarak buluyorum


bilal badak IP: 78.171.170.xxx Tarih : 21.11.2008 01:24:47

yaklaşık 7 aydır sigortalı olarak çalışmaktayım 5 ay önce evlendim ve eşim çalışmıyor patronuma defalarca sormama rağmen bana beni tatmin edecek bir cevap veremedi asgari geçim indirimi parasını kimden alacam alamıyorum ne yapmam lasım lütfen bi mail atarmısınız ? bilalbadak@yahoo.com


canan topaloğlu IP: 88.224.219.xxx Tarih : 2.01.2008 21:10:39

Ben ilköğretimde ücretli öğretmen olarak çalışıyorum. Bende asgari geçim indiriminden faydalanabiliyor muyum? Eşim serbest meslek bağkurlu olarak çalışıyor. 3 tane çocuğum var .Çocuklarımdan dolayı askeri geçim indiriminden faydalanabilir miyim ? Sorularımı cevaplarsanız sevinirim . TEŞEKÜRLER


mustafa akdaş IP: 85.98.215.xxx Tarih : 3.01.2008 22:24:59

ücretli öğretmen olarak çalışıyorum, eşim kadrolu öğretmen.çocuğum yok. ben de vergi indiriminden yararlanabiliyor muyum? sağolun kolay gelsin


taner yılmaz IP: 88.250.228.xxx Tarih : 12.01.2008 20:18:49

BEN MOBİLYACIYIM AMA BİZİ İNŞAAT BÖLÜMÜNDEN GÖSTERİYOR PATRON BİZDE SORDUK DEDİKKİ ŞİMDİ VERGİ İYADESİ İÇİN CALIŞANLARIN PARASINI DEVLET SİZİN VERGİDEN DÜŞÜYORMUŞ DEDİK YANİ TAMAM ÖYLE BİŞEY VAR AMA BİZİ KAPSAMIYOR DEDİ YANİ İŞAATTAN GÖSTERDİĞİM İÇİN SİZİ DEDİ OLMUYOR DEDİ PEKİ ÖYLE BİŞEY VARMI VARSA BİLE BİZ HAKKIMIZI NERDEN ARAYACAGİZ LÜTFEN YARDİM CI OLUNNNNN CVP BEKLİYORUM SİZDEN


gariban IP: 85.104.232.xxx Tarih : 15.03.2008 19:42:48

asgari geçim indirimi devlet tarafından odeniyor diyorsunuz fakat bize iş yerinden verilen bilgilere göre devlet goya bu paraları onlara odemiyormuş bu yüzden biz daha bu uygulamadan faydalanamadık. yetkililerden bu konuya açıklık getirmelerini istiyorum yani anlaşılan yine olan garibana oldu bu uygulama zengin olan işvereni dahada zengin biz asgari ücretle çalışanıda yılda bir olan vergi iadesinden mahrum bıraktık


sinan yöndem IP: 85.96.46.xxx Tarih : 4.08.2008 22:32:47

slm biz özel bir sitede çalışmaktayız vergiye tabi oldukları için bize vergi iade parası vermiyorlar toplanan aidatlar ve site içinde işletilen bar var nasıl vergi vermiyorlar bizede vergiye tabiyiz diyorlar neyapmamız lazım tşk


MEHMET ARTAN IP: 85.102.158.xxx Tarih : 8.05.2008 22:27:54

ben şu anda bir işyerinden emekli oldum yani 22/02/2008de bana iki aylık fiş parası verdiler gerisini alamazmıyım teşekkürler


semra özgök IP: 78.174.49.xxx Tarih : 16.01.2008 11:14:45

ii de ne zaman alacağız biz bu parayı beklemekten çok sıkıldık


fatma yeniyol IP: 78.179.70.xxx Tarih : 12.03.2008 19:14:58

ben şu anda doğum iznindeyim çalıştıgım firma bana ödeme yapmıyor işe döndügümde başlayacakmış vergi iadesi bana yardımcı olursanız sevinirim kafam çok karıştı


ÇETİN ŞENYURT IP: 85.97.100.xxx Tarih : 7.03.2008 08:20:34

ARKADAŞLAR SORULARINA MADDELER ŞEKLİNDE CEVAP VEREYİM. 1- 2007 YILINA AİT VERGİ İADELERİNİ 2008 YILINDA ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ OLARAK ALINACAK 2- ÇALIŞAN İŞÇİ %50 ÇALIŞMAYAN EŞİ %10 VE ÇOCUKLARI İÇİNDE SAYISINA GÖRE BELİRLİ ORANLARDA ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ UYGULANMAKTADIR. 3- ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ DEVLET TARAFINDAN ÖDENMEKTEDİR. ÖRNEK: 2007 YILINDA 60 YTL GELİR VERGİSİ ÖDÜYORSAN 2008 YILINDA BU KİŞİNİN EŞİ ÇALIŞMIYORSA 60 YTL ORANINDAKİ TUTARA DENK DÜŞEREK MUAF TUTULURAK BU PARAYI ELDEN İŞÇİYE ÖDERLER. 4- SSKLI OLDUKTAN SONRA GEÇİM İNDİRİMİ HER İŞVERENİN VERMESİ ZORUNLUDUR. VERMEDİKLERİ TAKDİRDE ŞİKAYETÇİ OLUNABİLİR.


Messerschmitt IP: 81.215.172.xxx Tarih : 16.01.2008 14:30:24

şubat ayından itibaren başlıyo.her ay bir önceki ayın geçim indirimini alıcaksınız.12 ay devam edicek.eğer sigortanız devam ederse.muhtemelen her ayın 26 sından sonra alınacak.tabi yıl içinde çocuğunuz olursa veyahut hayatını kaybederse, evlenirseniz veya boşanırsanız, çocuğunuz evlenirse boşanırsa gibi bir çok etken var alınacak geçim indirimi miktarı için.


ergün akgöz IP: 88.233.112.xxx Tarih : 10.05.2008 00:59:16

slm arkadaşlar ben 750 yt maaş alıyorum ama askeri ücretten güsteriliyor ben bu zaman içinde vergi parası ve cocuk parası alamıyorum beni aydınlatırsanız sevinirim saggılarımla


ercan avcı IP: 88.245.114.xxx Tarih : 12.04.2008 19:21:56

işyerimiz vergi ıade paralarını ödemiyor nereye başvurmalıyım işyerimiz kocaeli serbest bölgede admarin tersanesinde şirket ismi üstünel boru ltd şti


aysel IP: 88.244.47.xxx Tarih : 22.01.2008 10:41:38

alacağımız bu paraları iş verenmi verecek yoksa devletmi. iş veren veriyorsa yandık.sanırım birçok kişi alamayacak.yazık değilmi yaaaaaa.haksızlık bu


ömer faruk akarsu IP: 85.96.255.xxx Tarih : 22.07.2008 10:47:50

mrb ben bıse sorcam sımdi bu vergı ıade pareası aydan aya alına bılıyormu ve patron ısveren her neyse bu parayı vermıyorsa ne yapabılırız ben bunun cevabını ıstıyorum sımdıden tskler...


caner IP: 88.230.174.xxx Tarih : 12.02.2008 16:38:28

arkadaşlar bir sorum olacak acam kalkınma yardımı alan şehirlerde çalışan işçilerde bu paradan alacaklarmı. ben aksaray'da çalışıyorum burada diyorlarki kalkınma projesi içerisindeki illerde bu yardım olmayacak diye bir bilgisi olan bana mail atabilirmi saolasınız teşşekkürler


turan karslı IP: 78.163.142.xxx Tarih : 22.01.2008 18:57:18

şimdi asgariindirim yapiyolar iyi hos bu devlet asgari ucretınenn gecinen zavallidan hic ver gi alması devlet ver gi alacana işverene soyleyıp devlete odeyece gi vergiyi asgari ucrete verse ne olur bu dev let asgari uceretin ver gi sine mi kalmıs bu kadar aciz bir dev letiz biz ne ab ye nede ab ye gireriz keni fakairinden ver gi alanı ab sokarlar mı bunu lutfen yayın layın bu dev let buyuk leri okusun bel ki vaz gecerler


yunus taşdemir IP: 88.247.94.xxx Tarih : 13.12.2008 13:27:01

iş verenimiz 1 yıldır asgari gelir indiriminin parasını vermiyor neypabiliriz.


hasanakyasan IP: 88.241.231.xxx Tarih : 10.05.2008 19:30:49

arkadaşlar vergi iade ödenmediği taktirde şikayet etme hakkınız var demişsiniz ama nereye şikayet edeceğimizi yazmamışsınız bunu bir bilen varsa bizi bilgilendirmesini rica ediyorum şikayet nereye etmemiz gerekiyo? lütfen


dursun onat IP: 88.229.68.xxx Tarih : 26.02.2008 23:52:16

Merhabalar.Ben özelsektöra çalişmaktayim Vergi iade parasini iş yerim ödemiyor Gerekçesiiş verenlerin insafiyetine Biraktiğini söylemektelervergi iade Üçretini.almamiz için nasil bir yol İzleyelim hukuki haklarimiz ne Nereye baş vurmaliyiz bizi aydinlatir saniz Çök memnun edersiniz bizi saygilarimla Dursun onat


ayten ağlamaz IP: 78.186.149.xxx Tarih : 17.03.2008 15:22:41

eşimden ayrıyım 3 çocuğum var 3 üde okula gidiyor güvenlık şirketinde çalışıyom çocukların velayeti bende aylık 3 çocuğa ne kadar para almam gerekiyor askerı geçim çocuk parası bürüt 63ytl diyorlar aile yardımının bürütü oluyormu msn me cevap atarsanız sevınırım


52 li IP: 78.174.55.xxx Tarih : 18.04.2008 23:30:19

yaa arkadaşlar işciler kardeş patron muhasebeci ile kalleş ikisi anlaşmışlar vergi iadesi kalktı diyorlar bizim memlekette calışanlara soruyorum kimse fiş parası almamış hangi patron calışan işcisine bu senin maaşın bu da fiş paran diye vermiştir merak ediyorum fiş parası alan varsa lütfen yazsın işciler fiş parası için patronlarına bu konuyu acamıyorlar yoksa işinden oluruz diye yetkililer bu uygulamayı getirmişlerse işcinin cebine bu para nasıl girer bunu acıklasınlar yoksa patronun cebine giren para dışarı cıkmaz olan yine gece gündüz çalışan gariban işciye olur selamlar


ramazan topuz IP: 88.249.195.xxx Tarih : 6.03.2008 20:22:32

askeri gecim indiriminden sigortayla bir alakası varmı benim ocak şubat ayı sigottam 10 gün oldugu icin paramı düsük verdiler neyapmam gerekiyor cvp


Raşit Uzun IP: 85.97.76.xxx Tarih : 7.02.2008 15:21:29

2007 senesinde çalıştığımız süre için vergi iadesi alacakmıyız diye muhasebecimize sorduğumda hayır 2007 için yok,2008 den itibaren alacaksınız dedi.Bu bilgi doğru mu acaba?


mustafa gönen IP: 78.172.33.xxx Tarih : 21.10.2009 09:13:34

ben özel şirkette fırıncıolarak çalışmaktayım asgari geçim indirimi alamıyorum işverene istedim işine gelirse çalış dedi ne yapmam gerek devlet direk işçiye ödese hiç sorun olmaz ama devlet işverenden yana işliyor


FADİME KARACA IP: 81.214.231.xxx Tarih : 3.02.2009 20:35:28

Ben haklarımızı bu site sayesinde öğrendim Çok güzel bir site hazırlamışsınız teşekkür ederim ama bizim bir sorunumuz var biz çocuk parası alamıyoruz ben 01.03.2007 den itibaren bi iş yerinde çalışmaktayım ve hala çocuk parası alamıyorum ve evraklarımıda verdiğim halde alamıyorum bu paranın iş verenden alınıp hesabımıza yatırılması söz konusumu. bu sorunun cevabını verirseniz sevinirim İLGİNİZE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM


kamil kurt IP: 88.235.230.xxx Tarih : 11.01.2009 23:29:03

ben bir işyerinde2senden beri çalışıyorum işveren bize kagıt imzalatıp ayda sadece7gün yatıracanı söyledi bunun kanunda yeri varmış dedine göre kabul etmayeni işden çıkaraçanı söyledi birede bize vermiş oldugu çoçuk parasını 7gün yatırınça ssk vermiyormuş eyer böyle bir haha sayip deyilse biz hakımızı nasıl savunueruz işvereni nasıl şikayet edebiliriğz biran önçe beni ay dınlatıtsanız size minatar kalırım teşekürler


EBRU İSTANBULLU IP: 88.235.75.xxx Tarih : 13.01.2009 12:41:31

Çok çağ atlamış bir ülkede yaşadığımızı farz ediyoruz fakat yasalar düzenlenirken neden işçinin hakkını alabilmesi kesinliliği koyulmuyor ortaya. İşveren isterse o parayı veriyor veya geç verip değerlendiriyor bir şekilde. sorum şu; vergi iade parasını herkes 1 inde alırken neden bazısı 20 sinde alıyor ne bu çelişki anlayamadım?


mehmet ovalı IP: 88.224.107.xxx Tarih : 11.12.2010 19:14:33

merhaba ben mehmet ben şirketde taş ören  olarak çalışan kişinin yanında çalışıyorum aylıgım askeri  üçret  vergi yadesi alabirmiyim alamassam napmalıyım


ÇETİN ŞENYURT IP: 81.215.79.xxx Tarih : 23.03.2010 18:19:15

arkadaşlar bakın burda uyanıklık yapın işyerleri o parayı zaten ödeyeceği vergiden her işçi başına mahsup ediyor devlet direk onlara ödeme yapmış gibi. Her şirketin size bu parayı ödemesi gerekiyor ödemiyorsa şayet bağlı bulunduğunuz ssk veya bölge çalışma müdürlüklerine şikayetinizi yapın onlar memur gönderip olayı kesinleştirdikleri takdirde o parayı size bi şekilde ödetir hakkınızı arayın işverenler milleti saf görüp paranın üzerine yatıyor veya 5-10 ay vermiyor parayı işletiyor parasına para katıyor. Ben bağımsız denetciyim yardım için msnden bilgi paylaşabiliriz.msn: cetin_besiktas1903@hotmail.com