27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Yunanistan'dan gelecek bin çocuğa ne oldu?

İkinci Dünya Savaşı’nda işgal altındaki Yunanistan’a Türkiye’den uzatılan yardım elinin unutulan bir öyküsü ’Dumlupınar: Bir İnsanlık Görevi’ kitabıyla gün yüzüne çıktı.

Türkiye, açlıktan her gün onlarca insanın öldüğü Yunanistan’dan 1000 Yunan çocuğu ülkemize getirmek için Dumlupınar gemisini Yunanistan’a gönderdi. Ancak Yunan Kızılhaçı geri adım atıp, çocukları vermedi.

TÜRKİYE’nin İkinci Dünya Savaşı’nın en çetin döneminde Alman işgali altındaki komşusu Yunanistan’a yönelik yardımlarının anlatıldığı Prof. Dr. Nejat Akar’ın ’Dumlupınar: Bir İnsanlık Görevi’ isimli kitabı Gürer Yayınları’ndan piyasaya çıktı. Kitapta yer verilen belgelere göre 1942’nin Nisan ayında yaşları 9 ila 13 arasında değişen 1000 Yunan çocuğunun, savaş bitene kadar Türkiye’de misafir edilmesi için Kızılay ile Yunan Kızılhaçı anlaştı. Gerekli yazışmalar yapıldı ve çocuklar için Baltalimanı’nda Damat Ferid Yalısı adıyla bilinen Balıkçılık Enstitüsü binası hummalı bir çalışmayla kısa sürede hazırlandı. 17 Nisan 1942 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde çocukların gelmesinin ardından ikinci bir çocuk kafilesi daha gelebileceği duyuruldu.

Gözler Dumlupınar gemisindeydi

Sabaheddin Sönmez, Ulus Gazetesi’nde 27 Nisan 1942’de yayımlanan makalesinde, "Yunanistan’ın en talihsiz 1000 çocuğu yakında yurdumuza gelerek bahtlanıyor. Bütün harp boyunca yurtlarının dört bir yanına ateş ve ölüm yağdı ve onlar kurtulabildiler. Yakında Pire’ye yaklaşan Dumlupınar gemisiyle bütün dünya ortamındaki tek barış ülkesine doğru yola çıkacaklar" yorumunu yaptı. Bu arada Dumlupınar gemisi, Kızılay’ın yardımlarını Pire’ye ulaştırmayı sürdürdü. Bir ay boyunca çocuklar heyecanla beklendi, ancak Mayıs ayının sonunda Yunan Kızılhaç Başkanı’nın Türkiye Kızılay Cemiyeti’ne başvurarak ’lisan, muhit ve aileden ayrılma bakımlarından çocukların yurtları dışına çıkarılmamasını istemesi üzerine’ bu plandan vazgeçildiği duyuruldu.

Yüzbinlerce insan öldü

İşgal altındaki Yunanistan’da 1941-1942 yıllarında yüzbinlerce insan açlıktan öldü (solda). Baltalimanı Damat Ferid Yalısı’nda ağırlanması planlanan çocuklar için yazışmalar yapılmıştı (sağda).

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 14:57:19
Güncelleme :7 Nisan 2009 Salı 13:00:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?